to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:37 | 10.12.2019

Πολιτική

Κυνισμός για το δόγμα τρόμου και άγριας καταστολής

Η κυβέρνηση καλύπτει τις αστυνομικές αγριότητες της περασμένης Παρασκευής- «Να απαιτήσει την αναγνώριση από τους ανωτέρους τους των αστυνομικών που συμμετείχαν, χωρίς διακριτικά, στα περιστατικά βίας και να διαβιβάσει φάκελο με όλο το υλικό στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών», καλεί τον Μ. Χρυσοχοΐδη ο ΣΥΡΙΖΑ - Η κοινωνική κατακραυγή ανάγκασε την ΕΛΑΣ να διατάξει ΕΔΕ


Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέμεινε και την Δευτέρα, με προκλητικό και κυνικό τρόπο, να αμφισβητεί τα ντοκουμέντα της ακραίας αστυνομικής βίας σε βάρος διαδηλωτών το βράδυ της Παρασκευής.

Μετά τη προχθεσινή ανακοίνωση - ντροπή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (βλέπε λίγο παρακάτω), που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ο υπουργός επανήλθε σήμερα, Δευτέρα 9/12, με σχόλιο του στο Facebook, υποβαθμίζοντας την αξία των ντοκουμέντων  της ακραίας καταστολής: «Κανένα βίντεο, παρά τη δύναμη της εικόνας δεν θα το αλλάξει αυτό», τονίζει ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην... προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αστυνομία. Παράλληλα, πανηγυρίζει που δεν είχαμε καταστροφές στις φετικές επετείους της 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκεμβρίου:

Όπως σχολιάζει σχετικά η «Αυγή», το υπουργείο αμφισβητεί την ύπαρξη τεκμηρίων που όλος ο κόσμος έχει δει με τα μάτια του, επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα των γεγονότων, εκφράζει κατανόηση απέναντι στην αστυνομική βία και κατηγορεί όσους διαμαρτύρονται, ότι ενθαρρύνουν τους ταραχοποιούς. Στην ουσία, η ανακοίνωση αυτή είναι ένα σήμα ότι ακόμα και οι πιο σοβαρές αστυνομικές εκτροπές θα έχουν την πολιτική κάλυψη του κ. Χρυσοχοΐδη.

Την ίδια ώρα, ο Μ. Βορίδης ξαναχτύπησε, «γλυκά» πάντα, σε ρόλο πολιτικής καθοδήγησης και "εκπαίδευσης" της κοινής γνώμης, στις ιδέες της ακροδεξιάς και την εφαρμογή τους στην πράξη.

Μετά τον σάλο που έχει ξεσηκωθεί από την ακραία αστυνομική βία των ΜΑΤ το βράδι της 6ης Δεκεμβρίου, στα Εξάρχεια, όχι μόνο αιτιολόγησε την άγρια καταστολή, αλλά επανέλαβε την θέση του για την «αναγκαστικότητα του ξύλου» στην οποία μας καλεί να αποδεχθούμε και να συνηθίσουμε ως το νέο δόγμα που συμπληρώνει το «νόμος και τάξη» του Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτούμε από τον κ. Χρυσοχοΐδη να ανταποκριθεί επιτέλους στον θεσμικό του ρόλο

Στο μεταξύ, σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση (απόγευμα Δευτέρας 9/12) στηλιτεύει της κινήσεις πανικού του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και τον καλεί να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο, «επιδεικνύοντας την ελάχιστη σοβαρότητα, και να πράξει επιτέλους τα δέοντα: να απαιτήσει την αναγνώριση από τους ανωτέρους τους των αστυνομικών που συμμετείχαν, χωρίς διακριτικά, στα περιστατικά βίας και να διαβιβάσει φάκελο με όλο το υλικό στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών»:

«Η αδυναμία του να διαχειριστεί τα αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής βίας, οδηγεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη σε αντιφατικές κινήσεις πανικού.

Από τη μία δεν διστάζει να βγάλει ψεύτες, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλους τους Έλληνες πολίτες, προκειμένου να προσφέρει πλήρη κάλυψη στους άντρες των ΜΑΤ που την Παρασκευή το βράδυ είδαμε να εξευτελίζουν διαδηλωτές σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Και από την άλλη, για να κατευνάσει την κατακραυγή των σοκαρισμένων πολιτών, παραπέμπει προσχηματικά στον Συνήγορο του Πολίτη τη διερεύνηση των  περιστατικών αστυνομικής βίας, παραδεχόμενος εμμέσως την απροθυμία της ίδιας της ΕΛΑΣ να αποδώσει ευθύνες.

Σήμερα, και με τρεις ημέρες καθυστέρηση, ανακοινώνει τη διενέργεια ΕΔΕ, την ίδια στιγμή που με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβητεί την εγκυρότητα του ψηφιακού υλικού που αποδεικνύει την πρωτοφανή βία εκ μέρους της ΕΛΑΣ. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έτερος υπουργός, ο κ. Βορίδης, έσπευσε με σημερινές του δηλώσεις να ανακηρύξει ως επίσημο δόγμα της κυβέρνησης όχι απλώς το "Νόμος και Τάξη" αλλά τους ξυλοδαρμούς.

Απαιτούμε από τον κ. Χρυσοχοΐδη να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο, επιδεικνύοντας την ελάχιστη σοβαρότητα, και να πράξει επιτέλους τα δέοντα: να απαιτήσει την αναγνώριση από τους ανωτέρους τους των αστυνομικών που συμμετείχαν, χωρίς διακριτικά, στα περιστατικά βίας και να διαβιβάσει φάκελο με όλο το υλικό στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Όπως πρέπει να γνωρίζει, ο ποινικός έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί παράλληλα με τον πειθαρχικό. Αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλει να πράξει ο κ. υπουργός, αν όντως επιθυμεί, έστω και πολύ καθυστερημένα, την διερεύνηση των πεπραγμένων της ελληνικής αστυνομίας την προηγούμενη Παρασκευή.»

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Παράλληλα, επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα τα συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας κατέθεσαν τη Δευτέρα 9/12 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει την αστυνομοκρατία αντί για την αστυνόμευση. Αντί να κυνηγήσει τους διακινητές ναρκωτικών, επιτίθεται σε φοιτητές και πρόσφυγες. Αντί να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις, βάζει κοριούς σε οχήματα ανύποπτων πολιτών. Αντί να πατάξει το έγκλημα, καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που εκθέτουν πρώτα απ’ όλους την ίδια την αστυνομία και ήδη προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ από τη μεγάλη πλειοψηφία των αστυνομικών. Πολιτικές επιλογές που όχι μόνο υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η αστυνομία με τους πολίτες σε ένα σύγχρονο κι ευρωπαϊκό κράτους δικαίου, σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία.

Ακολουθούν τα ερωτήματα που διατυπώνονται προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

1. Η Κυβέρνηση έχει συναίσθηση για τις συνέπειες που προκαλεί στο πεδίο της κοινωνικής ειρήνης η πρωτοφανής χρήση αστυνομικής βίας και αγριότητας που η ίδια έχει επιλέξει;

2. Γιατί την ώρα που το ίδιο το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διαβιβάζει στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αδιαμφισβήτητο οπτικοακουστικό υλικό από τα πρόσφατα περιστατικά, με εντολή, μάλιστα, να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα, ο κος Υπουργός σπεύδει να βγάλει απαράδεκτα θεσμικά και πολιτικά πορίσματα πως δήθεν τίποτα δεν συνέβη; Πέρα από το να προσβάλει τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων πολιτών,  με ποιο δικαίωμα καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και ανεξάρτητο ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη;

3. Ποια ουσιαστικά μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την εξάλειψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας και την τιμωρία των λίγων παρανομούντων αστυνομικών;

4. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει την καταγγελλόμενη αύξηση της εγκληματικότητας, την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, τα προβλήματα των εργαζομένων αστυνομικών;

Η καταστολή και στην Ευρωβουλή

Παράλληλα, ευρωπαϊκές προεκτάσεις έδωσαν στο ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας οι ευρωβουλευτές Κ. Αρβανίτης και Στ. Κούλογλου καταθέτοντας ερώτηση στην Επιτροπή “αν, στο πλαίσιο της εφαρμογής του κράτους δικαίου από τα κράτη - μέλη, θα εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα και αν θα λάβει μέτρα βάσει των πορισμάτων της και αν ναι, βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος”.

Η προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου που προηγήθηκε

«Ψέμα τα περί ακραίας καταστολής», που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και την αστυνομία ότι εξαπέλυσαν εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, χαρακτήρισερ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε ανακοίνωση- απάντηση στο γραφείο τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν υπήρξε ακραία καταστολή» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου και συμπληρώνει:

«Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότοφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν».

Αναφέρει επίσης ότι οι 12 που συνελήφθησαν και το βίντεο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις για ακραία βία από πλευράς αστυνομικών, είναι από τα επεισόδια στα Εξάρχεια και όχι από τις διαδηλώσεις. «Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότοφ. «Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα. Και την εξασφαλίζουν με μεγάλο κόπο απέναντι σε μειοψηφίες βίας, που άλλοι αναγορεύουν σε κίνημα νεολαίας, δυσφημώντας βαθιά το τελευταίο», καταλήγει (διαβάστε αναλυτικά).

(αυτή η φωτογραφία είναι ένα μόνο από τα ντοκουμέντα της αστυνομικής αγριότητας που παριστάνει ότι δεν είδε ο αρμόδιος υπουργός)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Γ. Ραγκούσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσβάλει τη νοημοσύνη όλων μας

«Την ώρα που υποτίθεται πως με ειλικρινή πρόθεση ελέγχου, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει διαβιβάσει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη, βίντεο και αναφορές αστυνομικής βίας για να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα» αναφέρει σε δήλωση του ο Γιάννης Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι «η ίδια η κυβέρνηση έσπευσε με τη χθεσινοβραδινή-θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτη-ανακοίνωση του ΥΠΡΟΠΟ και εξέδωσε πόρισμα. Έβγαλε ήδη συμπέρασμα». Διαβάστε περισσότερα...

EΔΕ διέταξε η ΕΛ.ΑΣ. μετά την κατακραυγή

Σε συνέχεια της αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε σήμερα πως «διετάχθη η διερεύνηση από τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου, των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα επεισόδια στα Εξάρχεια, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου».

Στη σημερινή ανακοίνωση «υπενθυμίζεται ότι όλο το δημόσιο υλικό, έντυπο και ψηφιακό, είχε το Σάββατο αποσταλεί από το Αρχηγείο στον Συνήγορο του Πολίτη, για τις δικές του κατά νόμο ενέργειες». Επιπλέον, αναφέρεται ότι «ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επικοινώνησε σήμερα με τον Συνήγορο του Πολίτη, επισημαίνοντας τη βαρύτητα του θέματος για το Σώμα και ζητώντας την κατά προτεραιότητα εξέτασή του».

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες - Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν την Δευτέρα οι συλληφθέντες της Παρασκευής, κατά την επιχείρηση ακραίας καταστολης στα Εξάρχεια, που απολογήθηκαν σήμερα, Δευτέρα στην ανακρίτρια.

Οι 11 κατηγορούμενοι βαρύνονται με τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που αφορούν κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Ενώπιον της ανακρίτριας όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες ισχυριζόμενοι πως συνελήφθησαν στο πλαίσιο της γενικευμένης αστυνομικής καταστολής χωρίς να έχουν εκρηκτικές ύλες στην κατοχή τους.

Μετά το πέρας των απολογιών ανακρίτρια και Εισαγγελέας έκριναν ότι σε 4 κατηγορούμενους πρέπει να επιβληθούν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα καθώς και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα ανά τακτά διαστήματα.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια φίλοι και αλληλέγγυοι.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)