to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:41 | 04.11.2014

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Και αυτόφωρο για τις καταλήψεις ζητάει η Κουτζαμάνη

Εγκύκλιο για τις καταλήψεις στα σχολεία απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προς όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, ζητώντας την διαδικασία του αυτοφώρου "σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών", χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η σύλληψη των ανήλικων μαθητών.


Ουσιαστικά, η Ευ. Κουτζαμάνη παραπέμπει τους εισαγγελείς στην εγκύκλιο του 2009 του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από τους συναδέλφους της να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες που περιέχονται στην εγκύκλιο του κ. Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές.

Στην υπ'αριθμόν 4119/2011 εγκύκλιό του ο Ι. Τέντες ανέφερε με αφορμή τις καταλήψεις εκείνης της εποχής ότι "αυτοί που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες ασφαλίζουν τις εισόδους του σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού".

Για τον τότε εισαγγελέα, τις απόψεις του οποίου υιοθετεί και η Ευ. Κουτζαμάνη "οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα οποία πάντοτε τους παρέχουν την δυνατότητα αυτή".

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του 2011 "οι συμπεριφορές αυτές κατά τις καταλήψεις στα σχολεία λαμβάνουν την μορφή ποινικά κολάσιμων πράξεων όπως είναι της διατάραξης κοινωνικής ειρήνης, της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και της κλοπής".

Για τις περιπτώσεις αυτές η εισαγγελία του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι "είναι αυτονόητη η εισαγγελική παρέμβαση μέσω των αστυνομικών αρχών" ενώ "σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται και η αυτόφωρη διαδικασία σε ΄βαρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών". Στην εκγύκλιο γίνονται επίσης συστάσεις "η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών πρέπει να αποφεύγεται", χωρίς ωστόσο να την απαγορεύει.

Τέλος ζητείται από τις εισαγγελίες "να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος τςη παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς του".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)