to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 04.05.2018

Πολιτισμός

«Και αρχαία και μετρό», το νέο μοντέλο συνδυαστικής, ολοκληρωμένης, βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης

Μια εξαιρετική συλλογή φωτογραφιών, με τα πιο εντυπωσιακά από τα 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα, που έφερε στο φως η μεγάλη ανασκαφή στο πλαίσιο του έργου του Μετρό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να δουν σήμερα από τις 4 μετά το μεσημέρι, όσοι παραβρεθούν στην εκδήλωση «Και αρχαία και μετρό» που διοργανώνουν η «Αττικό Μετρό ΑΕ» και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ-Helexpo AE.


   Όπως επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Μυλόπουλος, πρόκειται για εκδήλωση, η οποία θα αναδείξει τη νέα οπτική που αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 2,5 χρόνια, για ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ολοκληρωμένης ανάπτυξης, βασισμένο στη συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ενός τόπου.

   «Η σημερινή εκδήλωση είναι κάτι παρά πάνω από το να μιλήσουμε για την πρόοδο του Μετρό, σήμερα μιλάμε για ένα νέο μοντέλο συνδυαστικής, ολοκληρωμένης, βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία λέει "και αρχαία και μετρό". Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται Μετρό, για αυτό και το έργο προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, και από την άλλη λέμε ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα πάει μπροστά αν δεν αναδείξει αυτό που την κάνει ιδιαίτερη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

   Η αρχαιολογική σκαπάνη, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, ανέδειξε απίστευτο πλούτο και εντυπωσιακή ποικιλία ευρημάτων περιόδων και εποχών. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή από αυτή που έγινε εξαιτίας του Μετρό, έχει ανασκαφεί όλη η πόλη. Είναι μια ανασκαφή η οποία κόστισε 130 εκατομύρια ευρώ» υπογράμμισε.

   Οι εργασίες του μετρό συνεχίζονται πυρετωδώς, οι σταθμοί ολοκληρώνονται και θα γίνουν επισκέψιμοι και αναμένεται η προμήθεια των συρμών, που θα ξεκινήσει στο τέλος της χρονιάς, τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας. «Τέλη του 2018 θα έρθουν οι δύο πρώτοι συρμοί και στην αρχή του 2019 και οι υπόλοιποι, ώστε το 2019 να αρχίσει πια η δοκιμαστική λειτουργία του Μετρό και τον Νοέμβριο του 2020 να παραδώσουμε το έργο σε εμπορική λειτουργία» εξήγησε ο κ.Μυλόπουλος. Ταυτοχρόνως ολοκληρώνονται και οι αρχαιολογικές εργασίες.

   Στην σημερινή εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Άρης Αλεξάνδρου» (Περίπτερο 13), θα μιλήσουν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η Έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ - Βελένη και ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό" ΑΕ, καθηγητής του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

   «Μετρό έχουν όλες οι σύγχρονες πόλεις. Θα έρθει κάποιος όμως στη Θεσσαλονίκη να δει ένα μετρό, μέσα στον πυρήνα του οποίου έχει αναπτυχθεί μια πόλη κάτω από την πόλη, ένας ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος, όπως ήταν τη ρωμαϊκή και μετά τη βυζαντινή εποχή» επισήμανε ο κ. Μυλόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)