to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:08 | 16.09.2019

Πολιτική

K. Ζούλας: Οι εργαζόμενοι και οι απεργίες έφταιγαν για το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ θεωρεί υπεύθυνους για το «μαύρο» τους εργαζόμενους και τις απεργιακές κινητοποιήσεις


Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, βρέθηκε την Δευτέρα 16/9  μαζί με τους υπόλοιπους προτεινόμενους για τη Διοίκηση της ΕΡΤ, ενώπιον της Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μεταξύ άλλων, αναπαρήγαγε τη ρητορική της κυβέρνησης Σαμαρά ότι για το «μαύρο» στην ΕΡΤ έφταιγαν οι... απεργιακές κινητοποιήσεις!

Αναλυτικά, απαντώντας στα σχόλια που διατυπώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για το «μαύρο στην ΕΡΤ» επί των ημερών της ΝΔ, ανέφερε: «Οι πολίτες πράγματι θυμούνται την περιβόητη ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ. Το 2011, δηλαδή, επί κυβέρνησης Παπανδρέου, στην ΕΡΤ είχαν γίνει 18 στάσεις εργασίας, 10 απεργίες 24ωρες και 2 τριήμερες απεργίες. Το 2012, δηλαδή, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας συνεχίστηκαν και η ΕΡΤ, τότε, δεν μετέδωσε δελτία ειδήσεων επί 42 συνεχόμενες ημέρες. Το πρώτο μισό του 2013, το εξάμηνο, δηλαδή, που προηγήθηκε του κλεισίματος, είχαμε 39 στάσεις εργασίας, 20 απεργίες και 11 Σαββατοκύριακα χωρίς δελτία ειδήσεων. Συνέβη το πρωτοφανές να έχουμε τότε μείζονος σημασίας γεγονότα, όπως η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Ολάντ στην Αθήνα, αλλά και η επίσκεψη του τότε Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα και να μην τα προβάλει καν η ΕΡΤ, γιατί είχε απεργία. Αν, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, το μαύρο στην ΕΡΤ είχε προκύψει πολύ πριν κλείσει», είπε ο κ. Ζούλας και πρόσθεσε: «Μπορώ να κατανοήσω τις ενστάσεις για τον τρόπο που έκλεισε η ΕΡΤ, αλλά, για να είμαστε επίσης ειλικρινείς μεταξύ μας, ανάλογες ενστάσεις θα έπρεπε να ακουστούν και για τον τρόπο που επαναλειτούργησε η ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι είχαν αποζημιωθεί πλήρως και επαναπροσλήφθηκαν στο σύνολό τους χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης, με συνέπεια ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται στην ΕΡΤ 2.200 συνάδελφοί μου, εκ των οποίων μέχρι 40 ετών είναι μόλις 170 πρόσωπα. Η ΕΡΤ χρήζει γενναίας ανανέωσης του προσωπικού, προφανώς χωρίς να γίνει καμία απόλυση. Αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος ανανέωσης του προσωπικού».

«Δεν έχω κομματική ταυτότητα. Πηγαίνω στην ΕΡΤ ως τεχνοκράτης και όχι ως εκπρόσωπος κόμματος», απάντησε από την πλευρά του ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, σε σχόλια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση διορίζει κομματική διοίκηση. «Γνώμονάς μου θα είναι ο επαγγελματισμός και το σωστό, ο πλουραλισμός και η εγκυρότητα στην ενημέρωση», είπε ο κ. Γαμπρίτσος και ενημέρωσε ότι, σε αυτή τη φάση, δεν είναι δυνατό να γίνουν όλες εσωτερικές παραγωγές. «Αυτή τη στιγμή οι μεικτές και εξωτερικές παραγωγές είναι ένας τρόπος για να γίνει η δουλειά που πρέπει από την ΕΡΤ», είπε και τόνισε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η ανανέωση του προσωπικού και η βελτίωση των δεξιοτήτων του, μέσω της εκπαίδευσης, ιδίως στα νέα μέσα.

Ο κ. Γαμπρίτσος χαρακτήρισε, επίσης, μεγάλο στοίχημα να έρθει η ΕΡΤ σε επαφή με το νεανικό κοινό. Απαραίτητη είναι και η εκπόνηση και σταδιακή υλοποίηση πολυετούς στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου, όπως είπε. Σε αυτό θα ληφθούν υπόψη και τυχόν μελέτες που εκπονήθηκαν στο παρελθόν. Ως προς τη διοίκηση του Οργανισμού, είπε ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί ο εσωτερικός κανονισμός της ΕΡΤ και να χρησιμοποιηθούν μοντέρνα εργαλεία αξιολόγησης και διοίκησης. Θα προχωρήσει, τέλος, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΕΡΤ.

Θετική κατά πλειοψηφία η γνώμη της Επιτροπής Θεσμών

Στα της διαδικασίας, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής διατύπωσε θετική γνώμη κατά πλειοψηφία για τους τέσσερις προτεινόμενους για τη Διοίκηση της ΕΡΤ, δηλαδή, για τους κ.κ. Κωνσταντίνο Ζούλα, Γιώργο Γαμπρίτσου για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ αντιστοίχως, και τους Νίκο Ελματζιόγλου και Ιωάννα Στεφανάκη για τις θέσεις δύο μελών στο ΔΣ. «Υπέρ» της πρότασης της κυβέρνησης τάχθηκε η ΝΔ.

«Κατά» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. «Παρών» δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ 25.

Πριν από την ψηφοφορία, ο εποπτεύων υπουργός της ΕΡΤ, Στέλιος Πέτσας, ενημέρωσε ότι θα ζητήσει από τη νέα Διοίκηση της ΕΡΤ ένα ξεκάθαρο πλάνο, επί του οποίου η νέα Διοίκηση θα κρίνεται και θα αξιολογείται. «Δεν έχουμε καμία διάθεση εμπλοκής ούτε στο ενημερωτικό, ούτε στο ψυχαγωγικό, ούτε στο αθλητικό πρόγραμμα. Τα κανάλια της ΕΡΤ θα παραμείνουν, θα περιμένουμε το πλάνο», είπε ο κ. Πέτσας.

Ως προς τις αθλητικές διοργανώσεις, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό η ΕΡΤ να δίνει 63,2 εκατομμύρια ευρώ για το ποδόσφαιρο και μόνο. «Είναι ένα εξωφρενικό ποσό. Γι΄αυτό το λόγο εκείνο που κάναμε ήταν να μειώσουμε το βάρος για τον φορολογούμενο πολίτη», είπε ο κ. Πέτσας και εξήγησε ότι το ποσό αυτό μειώθηκε κατά 13,1 εκατομμύρια ευρώ, μόνο από τη Super League 1, όσον αφορά το συμβόλαιο και περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά την υπόσχεση που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Αυτό είναι όφελος για τον φορολογούμενο. Γι΄αυτόν ενδιαφερόμαστε, σε αυτόν λογοδοτούμε, με σεβασμό στα χρήματά του», είπε.

Ως προς το αν η ΕΡΤ χάνει ή κερδίζει από συμβόλαια που πήγαν τελικά σε άλλες πλατφόρμες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ο Παναθηναϊκός έπαιρνε 6,2 εκατομμύρια ευρώ το έτος από την προηγούμενη συμφωνία που είχε με την ΕΡΤ. Αποδεσμεύτηκε και έφυγε να πάει σε άλλο κανάλι. Ποιος έχασε; Ποιος κέρδισε; Υπαινίσσεται κανείς ότι έπαιρνε 6,2 εκατομμύρια ευρώ από διαφήμιση η ΕΡΤ για να δείχνει τον Παναθηναϊκό; Τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Είναι τραγικά τα ποσά που έπαιρνε από διαφήμιση η ΕΡΤ. Δεν είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ιδίως η Super League 1 κάτι για το οποίο πρέπει να ξοδεύει τα χρήματά του ο Έλληνας φορολογούμενος, χωρίς να ακολουθεί τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά».

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε, επίσης, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι το ίδιο πνεύμα θα υπάρξει και στη διαπραγμάτευση με τη Super League 2 που βρίσκεται σε εξέλιξη γιατί «είναι εξωφρενικά τα ποσά που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση». Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «με ένα καλό πνεύμα συνεργασίας, όπως έγινε και με τη Super League 1, να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη ώστε και το πρωτάθλημα να προχωρήσει κανονικά και ο φορολογούμενος να δει σεβασμό στα χρήματά του και η ΕΡΤ να έχει το αθλητικό προϊόν που χρειάζεται για την EΡΤ Sports».

«Δεν είναι θέμα ούτε της κυβέρνησης ούτε των βουλευτών σε ποια σειρά θα παίζει ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι θέμα των δημοσιογράφων οι οποίοι θα πρέπει ανεπηρέαστα και αμερόληπτα να αξιολογούν τις ειδήσεις, να τις ιεραρχούν και να επιλέγουν τον τρόπο που θα τις παρουσιάσουν», είπε ο Κωνσταντίνος Ζούλας για την ενημέρωση που πρέπει να έχει η δημόσια ραδιοτηλεόραση και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός πρώτη είδηση στην ΕΡΤ, κάθε μέρα. Δεν είναι δημοσιογραφικά ορθό. Αυτό, όμως, συνέβαινε τα 4 τελευταία χρόνια. Δεν θα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός πρώτο θέμα στην ΕΡΤ αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Ο κ. Τσίπρας, χθες, ήταν πρώτο θέμα στην ΕΡΤ επειδή μίλησε στη Θεσσαλονίκη. Οι δημοσιογράφοι θα κρίνουν ανεπηρέαστα από οποιοδήποτε τηλεφώνημα ή εμπλοκή του πολιτικού προσωπικού».

Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, στη φάση των απαντήσεων προς τους βουλευτές, έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Από το τέλος εισπράττονται 180 εκατομμύρια ευρώ. Τα διαφημιστικά έσοδα εκτιμώνται φέτος περί τα 7,5 εκατομμύρια, το 1,5 εκατομμύριο είναι από τις αθλητικές διοργανώσεις και από το ποδόσφαιρο. Όμως, η ΕΡΤ έχει να δώσει 63 εκατομμύρια σε μισθοδοσία, 20 εκατομμύρια σε ΦΠΑ, 24 εκατομμύρια ως υποχρέωση επιστροφής μερίσματος στο κράτος, 35 εκατομμύρια για λειτουργικά έξοδα (κόστος συντήρησης, εξοπλισμό κ.λπ.) και έχει άλλα 42 εκατομμύρια σε επενδύσεις για πρόγραμμα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό, εκ των οποίων η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 35,3 εκατομμύρια για το αθλητικό πρόγραμμα», είπε ο κ. Ζούλας και πρόσθεσε: «Με άλλα λόγια, η ΕΡΤ για την επόμενη χρονιά έχει διαθέσιμα περί τα 2 εκατομμύρια για επενδύσεις, όταν ένα βαν HD κοστίζει 1,5 εκατομμύρια και άλλα 2 με 3 εκατομμύρια για να παράξει πρόγραμμα σε 5 τηλεοπτικούς σταθμούς και 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς εκτός των περιφερειακών σταθμών, τις ορχήστρες κ.λπ. Αυτό που παραλαμβάνουμε σήμερα δεν μπορεί να σας κάνει υπερήφανους».

Δεν θέλει καμία σχέση με την «ομάδα αλήθειας»

«Ούτε συμμετείχα σε καμία ομάδα αλήθειας ούτε συμμετείχα στην αρχισυνταξία ιστοσελίδων», απάντησε ο κ. Ζούλας σε παρεμβάσεις που έγιναν νωρίτερα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για την εναρμόνιση του Γραφείου του Τύπου της ΝΔ, σε διάφορες «ομάδες αλήθειας», που συγκρότησαν ένα «καρτέλ ενημέρωσης με fake news και παραπληροφόρηση, πριν από τις εκλογές» (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Κάτσης: Διώξατε ΠΑΟ και Άρη από την ΕΡΤ για χάρη του Μαρινάκη;

Ευθύτατα, ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κάτσης, ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αν η κυβέρνηση μέσω της λύσης της συνεργασίας της ΕΡΤ με τις ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Άρης είχε σκοπό να ωφελήσει τον Β. Μαρινάκη.

«Βγήκατε ως διαπρύσιος κήρυκας συρρίκνωσης των εξόδων της ΕΡΤ επειδή κόψατε αθλητικές μεταδόσεις» είπε ο κ. Κάτσης προς τον κ. Πέτσα, προσθέτοντας σειρά ερωτημάτων: «Κύριε υπουργέ γνωρίζετε την ανακοίνωση της Forthnet – Nova ότι υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς της από την εταιρία Alter Ego που ταυτόχρονα ανήκει σε ιδιοκτήτη ΠΑΕ; Κι αν το γνωρίζετε, πείτε μας γιατί όταν μπήκατε στο Μαξίμου, αφήσατε αζημίως τις ΠΑΕ Άρης και Παναθηναϊκός να φύγουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ; Προς όφελος ποιων συμφερόντων; Της Nova που εποφθαλμιά για την αγορά της ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ; Τι σημαίνει αυτό ως προς την αξιοπιστία του πρωταθλήματος; Μήπως θέλετε να συρρικνώσετε το θεματικό περιεχόμενο της ΕΡΤ για να μην είναι ανταγωνιστική στις ιδιωτικές πλατφόρμες;».

«Γελούν και οι πέτρες»

Όσον αφορά την τοποθέτηση του νέου Δ.Σ. της ΕΡΤ, ο Μ. Κάτσης συμπύκνωσε την κριτική του σε τρία δεδομένα: κομματικοποίηση, σύγκρουση ρόλων και πρόθεση εκχώρησης υπηρεσιών της ΕΡΤ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τόσο ο προτεινόμενος πρόεδρος της ΕΡΤ, Κ. Ζούλας, όσο και ο αρμόδιος υπουργός κατά τις τοποθετήσεις τους απέφυγαν να αναφέρουν ότι πρώτα ανακοινώθηκαν οι κυβερνητικές επιλογές και μετά ξεκίνησε η διαδικασία έκφρασης ενδιαφέροντος, αναρωτήθηκε πόσο επηρέασε την κατάθεση των υποψηφιοτήτων αυτή πρακτική, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι ο κ. Πέτσας δεν ανέφερε πόσοι και ποιοι ήταν οι λοιποί ενδιαφερόμενοι.

Ως προς την επιλογή του Κ. Ζούλα για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προτείνει για τον ίδιο ρόλο τον Θ. Καρτερό ή την Ρ. Σβίγγου. «Για Πράβντα μιλήσατε, για ¨μαδούρους¨ μιλήσατε, για κομματικό κράτος μιλήσατε και σήμερα τα κάνετε όλα στο πολλαπλάσιο» σχολίασε και συμπλήρωσε:

«Εν τέλει, πώς είναι δυνατόν να ακούγεται στην Επιτροπή και να μη γελάνε και οι πέτρες ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Ζούλα που τον είχε διευθυντή στο γραφείο Τύπου, να πάει στην ΕΡΤ και να την κάνει αντικειμενική. Ποιον πείθει αυτή η δικαιολογία;».

Σύγκρουση συμφερόντων;

Πέρα από τον προτεινόμενο διευθύνοντα σύμβουλο, Γ. Γαμπρίτσο, που διετέλεσε γενικός διευθυντής της Digea στην οποία η ΕΡΤ -λόγω των μεθοδεύσεων του «μαύρου»- κατέβαλλε 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως για την παροχή δικτύου και κατέφερε να απεμπλακεί με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, ο Μ. Κάτσης έθεσε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων και για το προτεινόμενο μέλος του Δ.Σ., Ν. Ελματζιόγλου. «Εσείς που είστε ιδιοκτήτης στούντιο, αναρωτιέμαι αν ήταν δικά σας τα στούντιο που χρησιμοποιήθηκαν μετά το ¨μαύρο¨ για να εκπέμψει η ΔΤ; Αν ήταν δικά σας, θέλω να γνωρίζω το αντίτιμο που καταβλήθηκε. Και τώρα τι θα προτείνετε στη διοίκηση; Θα συνεχίσετε ιδιωτικές παραγωγές ή outsourcing;», ήταν τα ερωτήματα που απηύθυνε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Ελματζιόγλου (πηγή: Documento).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)