to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:33 | 10.11.2019

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Τη ΝΔ δεν την απασχολεί καθόλου η διαλεύκανση του σκανδάλου της Novartis

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews και ασκεί κριτική στη στάση της ΝΔ στην προανακριτική που εξετάζει τους χειρισμούς Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis, ενώ την κατηγορεί πως προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews και ασκεί κριτική στη στάση της ΝΔ στην προανακριτική που εξετάζει τους χειρισμούς Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis, ενώ την κατηγορεί πως προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο. Κάνει λόγο για «κρεσέντο ακροδεξιάς ρητορικής και πολιτικού τυχοδιωκτισμού» από την κυβέρνηση και χαρακτηρίζει «πρόχειρη και άκρως προβληματική» την πολιτική που ασκεί στο προσφυγικό. Τέλος, υποστηρίζει πως η ΝΔ «ξέχασε τη μεσαία τάξη και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα», αφού νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τους έχοντες.

Πιο αναλυτικά:

Πώς σχολιάζετε τη στάση της ΝΔ στην προανακριτική για τη Novartis;

Το είπε άριστα ο έγκριτος νομικός, και πολιτικός μας αντίπαλος φυσικά σε μια σειρά θέματα, Χάρης Καστανίδης: «Η Προανακριτική Επιτροπή μπορεί να καλεί ως μάρτυρες όποιους κρίνει ότι θα συνεισφέρουν στη διερεύνηση της υπόθεσης. Όμως, δεν μπορεί να καθορίζεται από την πλειοψηφία της ποιος θα μετέχει στη σύνθεση της Επιτροπής για την Προανακριτική. Αλλιώς θα ήταν παραβίαση του κοινοβουλευτικού κανόνα, ότι την αποφασιστική αρμοδιότητα για το ποιος εκπροσωπεί μια Κοινοβουλευτική Ομάδα στη σύνθεση μιας επιτροπής, την έχει αποκλειστικά η προτείνουσα κοινοβουλευτική ομάδα και κανένας άλλος». Η ΝΔ δυστυχώς δεν συμπεριφέρεται ως πλειοψηφία στη βουλή αλλά ως τσιφλικάς.

Θεωρείτε πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να σταματήσει η διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis; Θεωρείτε πως ο κόσμος θα μάθει τελικά την αλήθεια;

Εκτιμώ ότι συνολικά η χώρα μας και η κοινωνία έχουν μόνο να κερδίσουν από την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, εμείς ως κυβέρνηση προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε το έργο της Δικαιοσύνης, να μην βάζουμε εμπόδια στη διαδικασία, να μην μιλάμε δημοσίως για πράγματα που δεν ίσχυαν.

Η ΝΔ αντίθετα, και ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση σήμερα, συνεχίζει να κάνει «πόλεμο λάσπης», να λειτουργεί με ρεβανσιστικούς όρους, χωρίς να την απασχολεί καθόλου, μα καθόλου, η διαλεύκανση του σκανδάλου. Στη ΝΔ και σε ένα τμήμα του ΚΙΝΑΛ συνεχίζουν να μιλούν για σκευωρία, όταν έχει ζημιωθεί το δημόσιο, το σύστημα Υγείας και οι φορολογούμενοι με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, όταν διεξάγονται έρευνες στις ΗΠΑ από το FBI για το σκάνδαλο, όταν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος καταθέτουν αυτά που καταθέτουν, όπως είδαμε και στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης.

Το κουκούλωμα του σκανδάλου από την κυβέρνηση βλάπτει τη χώρα, την κοινωνία μας, την ίδια την κυβέρνηση, πλήττει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και ενισχύει το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας και οργής.

Πώς σχολιάζετε το ζήτημα με το «ακροδεξιό» όπως το χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπάρμπεκιου δίπλα στις προσφυγικές δομές;

H απάντησή μας απέναντι στο κρεσέντο ακροδεξιάς ρητορικής και πολιτικού τυχοδιωκτισμού που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι σαφής: Δεν θα αφήσουμε να αναπτυχθούν τοξικά φαινόμενα ρατσιστικών συμπεριφορών στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, ούτε θα επιτρέψουμε τη ΝΔ να καταστήσει τη χώρα αφιλόξενο τόπο και για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους δημοκράτες πολίτες, που αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. 

Οι αναφορές περί μπάρμπεκιου είναι ντροπιαστικές, δείχνουν το χαμηλό επίπεδο και το μισαλλόδοξο προσανατολισμό στελεχών της ΝΔ, δείχνουν επίσης τη σοκαριστική ένδεια επιχειρημάτων και σοβαρότητας για ένα σημαντικό θέμα, το προσφυγικό, που δεν έχει μόνο εθνικές, αλλά ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διαστάσεις. Αυτό δεν χρειάζεται να είσαι ΣΥΡΙΖΑ για να το διαπιστώσεις. Το διατύπωσε με ευκρίνεια και ειλικρίνεια και η κα Μπακογιάννη δημοσίως όταν ένιωσε ότι ο λόγος μίσους πλειοψηφεί στον δημόσιο λόγο του κόμματος της και αυτό οφείλω να της το αναγνωρίσω.

Πώς αξιολογείτε την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό;

Πρόχειρη και άκρως προβληματική. Η ΝΔ αποδείχθηκε απροετοίμαστη να διαχειριστεί αυτό το θέμα. Προκαλεί βέβαια θυμηδία το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, κ. Χρυσοχοιδής δήλωσε πως το προσφυγικό είναι μη διαχειρίσιμο, ξεχνώντας τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμείς ως χώρα το 2015 και το 2016, όταν η ΝΔ μας κουνούσε το δάκτυλο. Σήμερα οι προσφυγικές ροές είναι σχετικά ελεγχόμενες σε σύγκριση με το 2015, και παρόλα αυτά η κυβέρνηση είναι άκρως αναποτελεσματική. Επειδή είναι άκρως αναποτελεσματική, καταφεύγει στην πυροδότηση ακραίας ρητορικής και ανέχεται φαινόμενα ακραίων συμπεριφορών σε κάποιες τοπικές κοινωνίες για να δικαιολογήσει τη δική της ανεπάρκεια. Το οξύμωρο είναι ότι η ακρότητα και η τοξικότητα δεν πυροδοτείται από την αντιπολίτευση αλλά από τα σπλάχνα του κομματικού της μηχανισμού, που έτσι έχει διαπαιδαγωγηθεί. Δεν είναι μόνο η δήλωση της γραμματέας ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, δείτε τι δηλώνουν σε όλη την επικράτεια αρκετοί γαλάζιοι δήμαρχοι που στις 2 Ιουλίουπανηγύριζαν ότι έγινε όλη η Ελλάδα μπλε.

Γιατί κατηγορείτε τη ΝΔ πως ευνοεί τους πλούσιους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες;

Η κυβέρνηση της ΝΔ γενικότερα λέει πολλά και πράττει ελάχιστα. Προεκλογικά είχε κάνει σημαία της τη στήριξη των μεσαίων στρωμάτων, αλλά σήμερα με τις πολιτικές που υιοθετεί δεν τα ελαφρύνει και αυτό δεν σας το λέω μόνο εγώ που είμαι ΣΥΡΙΖΑ, διαβάστε την ανάλυση που έκανε η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τις επιλογές της ΝΔ.

Η ΝΔ ξέχασε τη μεσαία τάξη, ξέχασε τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, δίνοντας φοροελαφρύνσεις στα ανώτερα στρώματα. Ο δημοσιονομικός δηλαδή χώρος που εμείς είχαμε δημιουργήσει με κόπους και θυσίες του ελληνικού λαού για να στηρίξουμε τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, χρησιμοποιείται από τη ΝΔ όχι για τη μείωση των ανισοτήτων, τη στήριξη του κράτους πρόνοιας και την ενίσχυση της κατανάλωσης, αλλά για να προχωρήσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις που δεν αγγίζουν καθόλου τις μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Έτσι ήταν και έτσι παραμένει η ΝΔ. Αναξιόπιστη, με έφεση στα fake news, με τρομακτική διαχειριστική ανικανότητα για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)