to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 30.01.2022

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Τα σεξιστικά στερεότυπα διαβρώνουν την κοινωνία μας κι έχουμε ευθύνη να τα βάλουμε στο περιθώριο

Ο σεξισμός και ο μισογυνισμός είναι παρόντες δυστυχώς σε κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας, οπότε η στοχοποίηση των θυμάτων και η κάλυψη των θυτών είναι κάτι που μας ανατριχιάζει αλλά δυστυχώς υπάρχει.


Συνέντευξη του τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Ζαχαριάδη, στον ιστότοπο «Κοινωνική Αλλαγή»

1)Επιδιώχθηκε από πολλούς να εμφανιστεί το θέμα του βιασμού της 24χρονης κοπέλας στην Θεσσαλονίκη ως ένα ροζ πάρτι. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η τάση του victim blaming,πως σχολιάζετε την τάση αυτή;

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ήρθε το #metoo και στη χώρα μας. Ο σεξισμός και ο μισογυνισμός είναι παρόντες δυστυχώς σε κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας, οπότε η στοχοποίηση των θυμάτων και η κάλυψη των θυτών είναι κάτι που μας ανατριχιάζει αλλά δυστυχώς υπάρχει. Έχουμε κάνει ως κοινωνία σπουδαία βήματα σε αυτή την τελευταία περίοδο και ελπίζω ότι απ’ εδώ και πέρα θα κάνουμε ακόμα περισσότερα όχι μόνο στη νοοτροπία αλλά και στη νομοθεσία. Ήδη στο διαδίκτυο υπήρξε θύελλα αντιδράσεων κατά των δραστών και ένα πολύ μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς το θύμα. Ζητούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης και να μην υπάρξει συγκάλυψη.

Μόνο ντροπή και οργή προκαλούν ερωτήσεις του τύπου «τι δουλειά είχε εκεί» το θύμα. Στη βαρβαρότητα, στο βιασμό απαντάμε με πλήρη ηθική απαξία, χωρίς «ναι μεν, αλλά». Τα σεξιστικά στερεότυπα διαβρώνουν την κοινωνία μας κι έχουμε ευθύνη όλες και όλοι μας να τα βάλουμε στο περιθώριο. Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στην 24χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη Είμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας που βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει τον βιασμό της. Και είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης και ενοχοποίησης των θυμάτων. 

 

2)Ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας;

Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, το φεμινιστικό κίνημα, σκεπτόμενοι πολίτες είναι ένα  βήμα μπροστά από την κυβέρνηση, η οποία και στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τους Ποινικούς Κώδικες φάνηκε άτολμη κι αρνήθηκε να εντάξει τον όρο γυναικοκτονία στο δικαιικό μας σύστημα, παρά το γεγονός ότι πληθώρα φορέων, εκπροσώπων και λειτουργών της Δικαιοσύνης τάχθηκαν υπέρ και παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έχουν εκτοξευθεί. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θεωρούμε την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» δίκαιο αίτημα και  συμπορευόμαστε με τις φεμινιστικές οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών και με όλους και όλες που το υπερασπίζονται. Πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη, το τρίπτυχο «ορατότητα, μέτρηση, εξάλειψη μέσω πολιτικών κατά της έμφυλης βίας». Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει παντού, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε όλους τους χώρους της οργανωμένης κοινωνικής ζωής. Με κέντρα ενημέρωσης στους δήμους και τις περιφέρειες, με καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών, με επιστημονική τεκμηρίωση και ενημέρωση και όχι στο επίπεδο του κίτρινου τηλεκουτσομπολιού.

Θα πρέπει να εισηγηθεί μια δυναμική μεταρρύθμιση με θετικά μέτρα ισότητας. Οι κρατικοί φορείς οφείλουν να αναλάβουν δυναμικό ρόλο στην προστασία και υποστήριξη των καταγγελλουσών και των καταγγελλόντων και να εξειδικευτούν σε ζητήματα αντιμετώπισης καταγγελιών σεξουαλικής βίας λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση που παρέχει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Κρίσιμη είναι και η προώθηση εκστρατειών για την ευαισθητοποίηση στα θέματα κακοποίησης και η ενσωμάτωση καλών πρακτικών των υπόλοιπων κρατών μελών όσον αφορά στην αντιμετώπιση και απόδοσης δικαιοσύνης. Επιπρόσθετα, οι δομές υποστήριξης πρέπει να ενισχυθούν με επιπλέον πόρους και να υπάρξει μεταξύ τους συνεργασία, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες υποδοχής καταγγελιών οφείλουν να διαθέτουν τη γνώση και τα μέσα για την αποτελεσματική αρωγή στις καταγγέλλουσες και τους καταγγέλλοντες.

Η έμφυλη βία, το victim blaming, το revenge porn, αποτελούν κουλτούρες που στηρίζονται σε τοξικά και πατριαρχικά πρότυπα και πρέπει να καταπολεμηθούν.

3)Πως σχολιάζετε το επιτελικό φιάσκο  κράτους και ιδιωτικού τομέα στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας εξαιτίας του χιονιά;

Με χιόνι, με πυρκαγιά, με βροχή εδώ και διόμισι χρόνια επιτελικό χάος. Πάντα κάποιος άλλος φταίει, ο μόνος που δεν φταίει ποτέ είναι ο κ.Μητσοτάκης και το επιτελείο του. Αυτό που έζησαν οι πολίτες της Αττικής ήταν πρωτοφανές και αδιανόητο. Χιλιάδες συμπολίτες πέρασαν ώρες φόβου και ταλαιπωρίας μέσα στο κρύο, τη νύχτα, το χιόνι, και χωρίς καμιά βοήθεια. Δεν είναι μόνο το δράμα της Αττικής Οδού, είναι οι δεκάδες κεντρικές αρτηρίες που έκλεισαν από τις πρώτες ώρες χιονόπτωσης, είναι η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Κηφισίας, η Μαραθώνος, ο ΗΣΑΠ που σταμάτησε απροειδοποίητα, το metro Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, τα μισά Βόρεια Προάστια που πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα. Οι ευθύνες είναι προφανείς. Έλλειμα συντονισμού, έλλειμμα προετοιμασίας, έλλειμα διοίκησης και διαχείρισης κρίσεων. Το θράσος της κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο. Παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων εδώ και μία εβδομάδα, εμφανίστηκε στις οθόνες μας ο αρμόδιος υπουργός για να μας διαβάσει ξανά το δελτίο καιρού. Και το χειρότερο απ’ όλα, το άλμα από την ανικανότητα στην εξαγορά «ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. Η εταιρεία το αποδέχθηκε». Αυτός είναι ο ορισμός του εκμαυλισμού, της ντροπής. Αν ταλαιπωρήθηκες στην Αττική Οδό 2000 ευρώ, ανά αυτοκίνητο ανεξαρτήτως πόσους είχε μέσα κι όχι ένα ποσό ανά ταλαιπωρημένο πολίτη, αν ταλαιπωρήθηκες στον ΟΣΕ 1000ευρω, αν ταλαιπωρήθηκες στη Μεσογείων (;), στη Κατεχάκη (;), στη Μαραθώνος (;), αν πέρασες τη νύχτα χωρίς ρεύμα;

4)Την περίοδο αυτή διανύουμε ένα τεράστιο κύμα ακριβείας με τον πληθωρισμό να φτάνει το 5.1%,ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού;

Η ακρίβεια προκαλεί κοινωνική κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε μπορεί ούτε θέλει να την αντιμετωπίσει. Με την επανάληψη των ίδιων αναποτελεσματικών και ανεπαρκών μέτρων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει χωρίς ουσιαστική προστασία τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, το οποίο έχει εξαπλωθεί εκτός της ενέργειας, στα τρόφιμα, τα βασικά αγαθά και τα είδη πρώτης ανάγκης. Τα μέτρα που αναθεωρούνται κάθε τόσο αποδεικνύονται κατώτερα των αναγκών ήδη από την επομένη της ανακοίνωσής τους. Από την πλευρά μας επιμένουμε στην ανάγκη για τα μέτρα που έχουμε προτείνει για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Όσο η κυβέρνηση αρνείται αυτά τα μέτρα η φτωχοποίηση εργαζομένων, νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιταχύνεται με την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.  Μεταξύ άλλων, τα μέτρα που προτείνουμε όλο αυτό το διάστημα είναι: 

– Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να προστατευτεί το διαθέσιμο εισόδημα και να τονωθεί η κατανάλωση.

– Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης έως τα 40.000 ευρώ.

– Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, για πετρέλαιο κίνησης κατά 20%, και για βενζίνη κατά 50%. Δηλαδή μείωση στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα 

-- Μείωση τιμολογίων της ΔΕΗ, ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους, και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

– Άμεση αντιμετώπιση του χρέους νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, που έχει δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με διαγραφές μέρους αυτού και μακρά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, για να πάρουν ανάσα οι μικρομεσαίοι.

– Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αγροτών και ανθρώπων του πολιτισμού.

5)Πως κρίνετε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου από την βάση του κόμματος;

Η πρόταση Τσίπρα δεν έχει σχέση με την επίφαση δημοκρατίας μια φορά στα 4 χρόνια, όχι τα μέλη, αλλά οποιοσδήποτε βλέπει φως να μπαίνει να ψηφίζει τον ηγέτη και να φεύγει. Δεν είναι αυτό το μοντέλο στο οποίο πιστεύουμε, το μοντέλο μας ρίχνει βάρος στη καθημερινή συμμέτοχη και την ισχυροποίηση του κόμματος, στη δημοκρατία. 

Δεν συμφωνώ ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούμε σε αρχηγικό κόμμα, κόμμα του star system και των celebrities. Είναι μια παρωχημένη αντίληψη, ότι το κομματικό μέλος δεν γνωρίζει πιο είναι το σωστό αλλά επιπλέον όταν έχει την εξουσία στα χέρια του αυτό είναι επικίνδυνο. Είναι μια παρωχημένη αντίληψη που ισχυρίζεται ότι μόνο οι πρωτοπορίες γνωρίζουν πραγματικά ποιο είναι το σωστό. Κανένα σύστημα εκλογής δεν είναι τέλειο αλλά και η σημερινή λειτουργεία του εκλεκτορικού σώματος με μέτρο εκλογής και σταυροδοσία έχει δείξει το όριό της διαχρονικά. Έχει έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να μετατραπεί σε κόμμα των μελών του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)