to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:43 | 27.12.2022

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Τα επιδόματα είναι πολύ κατώτερα των αναγκών και των απαιτήσεων της εποχής

«Η μεγάλη πλειοψηφία περνά μεγάλες δυσκολίες. Η πολιτική Μητσοτάκη είναι σαφής, οι ισχυροί και πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και ισχυρότεροι, οι μεσαίοι φτωχοποιούνται και γίνονται ευάλωτοι, οι αδύναμοι γίνονται αόρατοι και εξαθλιωμένοι» επεσήμανε ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής στην Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών σε εφ’ολης τη ύλης συνέντευξη του στη realnews και την δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου


«Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι ο κορμός της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα έχει μείνει εκτός του Ταμείου ανάκαμψης. Ψηφιακή  μετάβαση με δικαιοσύνη σημαίνει να μη μείνει κανείς πίσω. Δείτε τι γίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης σε άλλες χώρες, και τι γίνεται στην Ελλάδα» σημείωσε σχετικά με τη κατανομή των κονδυλίων.

Ενώ σε πολύ υψηλούς τόνους σχολίασε ζητήματα διαφθοράς: «Δεν έχουμε στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ούτε Καιλή, ούτε Πάτση, ούτε Σπυράκη. Κυβερνήσαμε σχεδόν πέντε χρόνια και δεν έχει ακουστεί για εμάς ούτε για ένα cent. Δεν είναι τυχαίο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» είπα και συμπλήρωσε: «οι απαντήσεις στο θέμα της παρακρατικής παράγκας Μητσοτάκη θα δοθούν, αργά ή γρήγορα θα μάθουμε, πριν ή μετά τις εκλογές θα μάθουμε, το φως θα νικήσει τη συγκάλυψη, η δημοκρατία θα νικήσει τους μαφιόζους και τους παρακρατικούς».

Ολόκληρη η συνέντευξη

Κύριε Ζαχαριάδη, φτάσαμε στα Χριστούγεννα. Λίγο τα επιδόματα, λίγο ο καλός καιρός που μας έκανε την χάρη ως τώρα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα κατάφερε ο κόσμος. Όμως, ο χειμώνας είναι μπροστά. Αρκούν τα επιδόματα της κυβέρνησης; Και, εσείς θα ψηφίσετε το market pass;

Η μεγάλη πλειοψηφία περνά μεγάλες δυσκολίες. Ο καιρός βοηθά μέχρι τώρα, τα επιδόματα είναι πολύ κατώτερα των αναγκών και των απαιτήσεων της εποχής. Η πολιτική Μητσοτάκη είναι σαφής, οι ισχυροί και πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και ισχυρότεροι, οι μεσαίοι φτωχοποιούνται και γίνονται ευάλωτοι, οι αδύναμοι γίνονται αόρατοι και εξαθλιωμένοι. Η πραγματικότητα είναι ότι δύο στους τρεις πολίτες έχουν μειώσει ήδη την κατανάλωση ρεύματος και οι μισοί συμπολίτες μας τις δαπάνες ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής. Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

Το «market pass» είναι ένα κουπόνι που προβάλλει τη λογική και των αξιοπρέπεια των πολιτών, 22 ευρώ τον μήνα, έχει χαρακτήρα προεκλογικής εξαγοράς και εξαπάτησης. Και το colpo grosso, οι εταιρείες διύλισης πετρελαιοειδών έχουν ουρανοκατέβατα υπερκέρδη 2-3 δις, λένε ότι φορολογούν με 640εκ ευρώ, ψέμα, έκαναν ένα ακόμα δώρο στους ισχυρούς φίλους τους, το πρωτοφανές να εκπίπτει ο φόρος από τα κέρδη, δεν συμβαίνει σε καμία επιχείρηση στη χώρα, δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.

Αλλαγή πολιτικής και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Προς ποια κατεύθυνση;

Εξαιτίας των επιλογών του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με την κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μόλις 210 επιχειρήσεις έχουν καταθέσει επενδυτικά σχέδια προς έγκριση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό 8,22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,48 δισ. ευρώ είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα νούμερα τα λένε όλα. Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι ο κορμός της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα έχει μείνει εκτός.  

Την ίδια στιγμή σε επικείμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό αποκλείονται οι μικρές επιχειρήσεις με μέχρι 10 εργαζόμενους, αποκλείει, επίσης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους πόρους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Γιατί ψηφιακή μετάβαση με δικαιοσύνη σημαίνει να μη μείνει κανείς πίσω. Δείτε τι γίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης σε άλλες χώρες, και τι γίνεται στην Ελλάδα.

Θεωρούμε ότι είναι και εφικτή και αναγκαία η ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε βιώσιμη και δίκαιη κατεύθυνση με στόχο μια δίκαιη και συμπεριληπτική ψηφιακή μετάβαση.

Βρισκόμαστε ήδη, έστω και ατύπως, σε προεκλογική περίοδο. Προσβλέπετε σε σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή; Και είναι αυτοσκοπός για το κόμμα σας να είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές και θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη Κυριακή μαζί με τα κόμματα της προοδευτικής δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Θα αναλάβουμε την ευθύνη μας το βράδυ των εκλογών. Ελπίζω ότι το ίδιο θα κάνουν και τα άλλα προοδευτικά κόμματα για νας βρεθεί ο κ.Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση. Σε όλη την Ευρώπη ο αρχηγός του πρώτου κόμματος γίνεται Πρωθυπουργός... Το έκανε ο Σόλτς στη Γερμανία, ο Σάντσεθ στην Ισπανία, ο Κόστα στην Πορτογαλία… Δεν το βρίσκω ούτε δημοκρατικό, ούτε λογικό, ούτε σοβαρό να κερδίσει ο Τσίπρας τις εκλογές και πρωθυπουργός να γίνει κάποιος άλλος. Ας σοβαρευτούμε. Ο στόχος είναι να φύγει αυτή η καταστρεπτική κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη που γεννά σκάνδαλα και φτωχοποιεί τους πολίτες και τη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει «κυβέρνηση ηττημένων». Γιατί τότε ψηφίσατε την απλή αναλογική που δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα;

Πριν το πει ο Τσίπρας το λέει το Σύνταγμα, την πρώτη εντολή την παίρνει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Όποιός έρχεται πρώτος σχηματίζει κυβέρνηση. Είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές, είμαι επίσης βέβαιος όμως ότι αν δοθεί η δυνατότητα στον Μητσοτάκη να μπλοκάρει την προοδευτική κυβέρνηση θα το κάνει, μην έχετε καμία αμφιβολία, δεν πρέπει να του δοθεί αυτή η ευκαιρία και για να μην του δοθεί πρέπει να είναι δεύτερος.

Αναλογικό εκλογικό σύστημα σημαίνει Δημοκρατία, ισότιμη αντιστοίχιση ψήφων και εδρών στη Βουλή, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν κυβερνήσεις συμμαχίας.

Ζούμε στον ρυθμό του Qatargate. Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, πιστεύετε ότι οδεύουμε στο τέλος του, ή ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε πολλές αποκαλύψεις;

Είναι σαφές ότι είναι ο κορυφή του παγόβουνου, διαβάστε τον διεθνή τύπο, διαβάστε προσεκτικά και τον εγχώριο. Είναι μια σκοτεινή υπόθεση διακρατικής διαφθοράς με πολλές και σημαντικές απολήξεις. Πρέπει να φτάσει η υπόθεση και στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ελλάδα αν έχει προεκτάσεις μέχρι το τέλος. Δεν μπορεί να διαχέεται σε όλο το πολιτικό σύστημα αυτή η βρωμιά, δημιουργεί κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης και ενισχύει τις αντιπολιτικές συμπεριφορές και την ακροδεξιά.

Τι διαφορετικό θα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αν στη θέση της Εύας Καϊλή ήταν ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν έχουμε στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ούτε Καιλή, ούτε Πάτση, ούτε Σπυράκη. Κυβερνήσαμε σχεδόν πέντε χρόνια και δεν έχει ακουστεί για εμάς ούτε για ένα cent. Δεν είναι τυχαίο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Υποκλοπές τέλος; Με αυτό το κλίμα θα πάμε στις εκλογές; Χωρίς διαλεύκανση του κορυφαίου ίσως σκανδάλου της τετραετίας στην χώρα;

Φαίνεται ότι έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα. Αυτή η υπόθεση λειτουργεί σαν λερναία ύδρα, πολλαπλασιάζονται διαρκώς οι ερωτήσεις. Είναι σίγουρα κορυφαίο θέμα για τη Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα αλλά οι εκλογές θα κριθούν σε όλη την ύλη της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ένα είναι σίγουρο, οι απαντήσεις σε αυτό το θέμα της παρακρατικής παράγκας Μητσοτάκη θα δοθούν, αργά ή γρήγορα θα μάθουμε, πριν ή μετά τις εκλογές θα μάθουμε, το φως θα νικήσει τη συγκάλυψη, η δημοκρατία θα νικήσει τους μαφιόζους και τους παρακρατικούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)