to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 31.01.2017

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να έχουμε επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης

Παρέμβαση του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ


Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Γ. Πίκουλα και Μ. Γεωργίου στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΑ, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:


Για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης

H 20ή Φεβρουαρίου είναι κρίσιμη ημερομηνία, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές και να έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Όταν θα υπάρξει η βούληση, θα υπάρξει και ο τρόπος για την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών. Πρέπει να συμφωνηθούν ορισμένα πράγματα σε πολιτικό επίπεδο. Όλα τα τεχνικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει. Τώρα μένει να παρθούν οι πολιτικές αποφάσεις.


Για τα σενάρια περί εκλογών και δημοψηφισμάτων

Όσες δυσκολίες και εάν βρούμε μπροστά μας, η εκτίμησή μου είναι ότι μπορεί και πρέπει να βρεθεί λύση με τη διαδικασία της πολιτικής πίεσης αλλά και των αμοιβαίων υποχωρήσεων. Όλα τα υπόλοιπα βάζουν την πατρίδα και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλες περιπέτειες. Άρα λοιπόν πρέπει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο παρόν και στο μέλλον της χώρας να πάρουμε αποφάσεις. Όλα τα υπόλοιπα νομίζω ότι εκτροχιάζουν το συμφωνημένο χρονοστοχοδιάγραμμα και βγάζουν την χώρα μας εκτός στόχων. Οι επίσημες θέσεις, οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης και η κυβερνητική πολιτική εκφωνούνται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο οποίος είναι ο αρμόδιος.


Για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και το ευρώ

Έχει αλλάξει ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Το 2017 δεν είναι 2002 δεν είναι 1990, δεν είναι 1960,1910. Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο πολυπολικό, εντεινόμενης αστάθειας, επιθετικής νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησής με όρους ελεύθερων αγορών και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει παρά τις δυσκολίες του παρόντος να ωραιοποιούμε το παρελθόν. Είναι εθνική πρόκληση η διαδικασία της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Η τουρκική επιθετικότητα και η προκλητικότητα, οι εξελίξεις αναφορικά με το προσφυγικό, ο πόλεμος στην Συρία, οι ανακατατάξεις στην Βόρεια Αφρική πρέπει να μας προβληματίζουν. Ποια θα ήταν η θέση της χώρας μας εάν δεν είχε την όποια ασφάλεια και τα όποια θετικά έχουν η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του παρόντος και του μέλλοντος; Ο δικός μας πολιτικός χώρος, έχοντας πάρει πολιτικές αποφάσεις κρίσιμες και δύσκολες έχει απαντήσει κατηγορηματικά σε αυτό το ζήτημα ήδη από το καλοκαίρι του 2015. Αν θέλετε να πάμε και πολύ πιο πίσω η ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά που είναι το ιδεολογικό ρεύμα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί ως πολιτική συνέχεια ήδη από πολλά χρόνια πριν είχε μιλήσει για το πεδίο της προνομιακής αλλαγής συσχετισμών σε επίπεδο Ευρώπης. Η περιχαράκωση, η επιστροφή στο έθνος κράτος, τα εθνικά σύνορα, τα εθνικά νομίσματα, δημιουργούν όρους και προϋποθέσεις αντεπίθεσης όχι των προοδευτικών, των αριστερών και των δημοκρατικών δυνάμεων αλλά των δυνάμεων των ακραίων συντηρητικών. Ο δρόμος για τις προοδευτικές, τις δημοκρατικές, τις αριστερές δυνάμεις είναι η επιμονή για νέα αρχιτεκτονική σε σχήματα όπως αυτό της ΕΕ με δημοκρατική εμβάθυνση, χωρίς περιχαρακώσεις και προσπάθεια ανακαθορισμού των σχέσεων κοινωνίας-οικονομίας υπερ της κοινωνίας, κοινωνίας-αγοράς υπέρ της κοινωνίας με πολιτική εμβάθυνση και δημοκρατική νομιμοποίηση.


 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)