to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 14.08.2017

πηγή: stokokkino

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Συλλογική ανταπόκριση ανεξάρτητα από μικρές ή μεγάλες αλλαγές

«Πάντα υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα που, κάποια στιγμή, είτε τα επιβεβαιώνει είτε τα διαψεύδει η πραγματικότητα και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού ... ανεξάρτητα αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να κάνει μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές, πρέπει συντεταγμένα όλος ο χώρος να δουλέψει για την ενίσχυση των πολιτικών ανάκαμψης, ανάπτυξης, ανακούφισης των κοινωνικών πληγών.


Σχολιάζοντας τα περί ανασχηματισμού που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι «πάντα υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα που, κάποια στιγμή, είτε τα επιβεβαιώνει είτε τα διαψεύδει η πραγματικότητα και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού ... ανεξάρτητα αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να κάνει μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές, πρέπει συντεταγμένα όλος ο χώρος να δουλέψει για την ενίσχυση των πολιτικών ανάκαμψης, ανάπτυξης, ανακούφισης των κοινωνικών πληγών. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου και πρέπει να ανταποκριθούμε σαν συλλογικότητα».

Επίσης, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι αφενός είναι αρκετά νωρίς να πει κανείς για όσα θα αναφέρει ο πρωθυπουργός, αλλά εκτίμησε ότι «η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την προσπάθεια της χώρας να αφήσει πίσω της τα μνημόνια και την επιτροπεία», ενώ αφετέρου σημείωσε ότι το Φθινόπωρο θα επισφραγιστεί από την τρίτη αξιολόγηση και αν και δεν θα είναι μία διαδικασία "φθινοπωρινού περιπάτου", δεν θα έχει και τις δυσκολίες και τα στριμώγματα της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης».

«Η συζήτηση θα κινείται μεταξύ της προσπάθειας της ελληνικής οικονομίας να δείξει τα πρώτα δείγματα που θα αποτυπώνουν την ανάκαμψη και τη διαδικασία ανόδου ... και της χάραξης της διαδρομής προς το οριστικό τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας, με τρόπο ασφαλή και χωρίς περαιτέρω οικονομικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις, που είναι και το μεγάλο μας στοίχημα», όπως είπε.

Ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε επίσης ότι «το επόμενο εξάμηνο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο» και σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επιτυχής έξοδος στις αγορές έδειξε ότι τουλάχιστον το μακροοικονομικό κλίμα αλλάζει ... Σε  έναν ορατό ορίζοντα, μέχρι τα μέσα του 2019 και το Φθινόπωρο που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές πιστεύω ότι θα έχουμε ορατά αποτελέσματα και στην καθημερινότητα των πολιτών. Με αυτή την έννοια, είναι η ώρα να περάσουμε σε μία φάση μεγαλύτερης ενασχόλησης με την καθημερινότητα των πολιτών και με την αλλαγή του πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί η χώρα, της κανονικότητάς της».

«Η νομοθέτηση περίπου επτά νομοσχεδίων το Καλοκαίρι και μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Παιδείιας, της Υγείας, της Ψηφιακής Πολιτικής, αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση, δείχνουν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κάνει αλλαγές και εκτός του κυρίαρχου ζητήματος της οικονομίας, ώστε σε δύο χρόνια από τώρα να έχει πετύχει το βασικό της στόχο (έξοδο στις αγορές το Καλοκαίρι του 2018 με τρόπο σταθερό, επιτόκιο χαμηλό και να πετύχει βιώσιμη αναχρηματοδότηση του χρέους)», όπως είπε, «ταυτόχρονα όμως, να έχει γκρεμίσει μία σειρά παθογενειών, να έχει κάνει αλλαγές και να έχει βάλει τη χώρα σε πιο βιώσιμες και δίκαιες ράγες».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο θέμα της ανεργίας, για την οποία είπε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κουμπί να το πατήσουμε, να την πάμε από το 27% που την παραλάβαμε στα χαμηλά, βιώσιμα επίπεδα της Ευρώπης ... βλέπετε όμως ότι γίνεται μία καθημερινή, συστηματική δουλειά». Έτσι, «μέσα σε δύο χρόνια έχει υπάρξει μία αποκλιμάκωση της ανεργίας περίπου στο 21,5% ... είναι σημαντική η απόσταση που έχει διανυθεί και να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση ... και η ενίσχυση της σταθερής απασχόλησης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)