to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:33 | 10.05.2022

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Στις 15 Μαΐου το αποφασιστικό βήμα για την πρώτη θέση στις εκλογές

«Να στείλουμε το μήνυμα ότι οι μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνουν. Απέτυχαν σε όλους τους στόχους που είχαν θέσει και πρέπει να το αποδεχθούν όπως το αποδέχεται πλέον και η πλειονότητα της κοινωνίας» τόνισε σε συνέντευξη του ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο iEidiseis και τον Βασίλη Σκουρή


Τι σηματοδοτούν οι εκλογές της 15ης Μαΐου για εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής για τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζαχαριάδη;

Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στην κοινωνία και τους ψηφοφόρους του.   Η συμμετοχή είναι εντολή πολιτικής αλλαγής, η συμμετοχή είναι εντολή μιας νέας αρχής για το κόμμα, τον χώρο και την χώρα. Στις 15 Μαΐου είναι το αποφασιστικό βήμα, αλλά δεν είναι το τέλος της διαδρομής, ο στόχος είναι σαφής: πρώτο κόμμα στις εκλογές και κορμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης, που θα διαχειριστεί τις αλλεπάλληλες κρίσεις προς όφελος των πολιτών.

Να στείλουμε το μήνυμα ότι οι μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνουν. Απέτυχαν σε όλους τους στόχους που είχαν θέσει και πρέπει να το αποδεχθούν όπως το αποδέχεται πλέον και η πλειονότητα της κοινωνίας.

Η συμμετοχή για την εκλογή Τσίπρα, πάντως, δείχνει να μετατρέπεται σε πολιτικό στοίχημα. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε και με ποια συμμετοχή νέων μελών είστε ικανοποιημένοι;

Είναι μεγάλο πολιτικό στοίχημα, είναι η ευκαιρία αντιστοίχισης του κοινωνικού και εκλογικού ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με το οργανωμένο κόμμα. Συμπληρώσαμε δέκα χρόνια από τον Μάιο του 2012 που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε να είμαστε η κύρια φωνή έκφρασής τους δημοκρατικού, προοδευτικού, αριστερού κόσμου. Είναι η ώρα να τον εμπιστευτούμε κι εμείς. Να του δώσουμε την δυνατότητα να συνδιαμορφώσει το κόμμα του, το κόμμα μας σε όλα τα επίπεδα… Από την αυτοδιοίκηση και τους εργασιακούς χώρους, μέχρι τα ζητήματα της γειτονιάς. Για να γίνουμε πρώτοι πρέπει να δώσουμε πραγματική δύναμη σε αυτούς που μας στηρίζουν.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στη χώρα, να οργανώνουμε ιδεολογικά και πολιτικά την κυβερνητική προοδευτική πρόταση απέναντι σε αυτή τη νεοσυντηρητική, οπισθοδρομική κυβέρνηση. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο: Είναι να φύγει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και όσα επικίνδυνα «σέρνει» πίσω της σε επίπεδο ιδεολογίας, ήθους και πρακτικών. Να γυρίσουμε σελίδα για την προοδευτική Ελλάδα με αξίες, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, δίκαιη ανάπτυξη, δίκαιη πράσινη μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς.

Ψηφίζουμε για τον πρόεδρό μας Αλέξη Τσίπρα και καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει και να δώσει ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα, όχι μόνο αποδοχής της προσπάθειας που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και πολιτικής αλλαγής.

Και η επόμενη μέρα; Όταν πχ λέτε «πρώτο κόμμα στις εκλογές» το εννοείτε; Και τι χρειάζεται να αλλάξετε για να ανατρέψετε το κλίμα των δημοσκοπήσεων;

Αυτό που καταλαβαίνει ο κάθε πολίτης, για να αλλάξει η καθημερινότητα μας, για να απαλλαγούμε από τον νέο-Μητσοτακισμό, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να είναι πρώτο κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης Αντιλαμβανόμαστε απολύτως την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό, τις ανάγκες και τις προσδοκίες του.

Προοδευτική Ελλάδα με αξίες, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, δίκαιη ανάπτυξη, δίκαιη πράσινη μετάβαση, χωρίς αποκλεισμούς.

Οι δημοσκοπήσεις έρχονται μετά, πρώτα έρχεται το σχέδιό μας για την Ελλάδα που θέλουμε, για το μέλλον της χώρας μας.

Το κόμμα σας, πάντως, δείχνει να ασχολείται περισσότερο με τους συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής, παρά για να διαμορφώσει κλίμα για την προσέλκυση νέων μελών στις 15 Μαΐου;

Νομίζω ότι κάνετε λάθος. Μέλημά όλων μας είναι η ενεργή κινητοποίηση των πολιτών. Οι συσχετισμοί παίζουν τον ρόλο τους αλλά δεν είναι αυτοί που διαμορφώνουν το κλίμα των εκλογών. Έχουμε μπει στην τελική ευθεία, η καμπάνια εγγραφής νέων μελών τώρα κορυφώνεται. Μπορώ να σας μεταφέρω μεγάλο ενδιαφέρον πολλών συνοδοιπόρων να έρθουν και να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτή τη μάχη που πάμε να δώσουμε. Μην υποτιμάτε την δυνατότητα συμμετοχής και κινητοποίησης ενός κόσμου που έχον προσπαθήσει να τον λοιδορήσουν, να τον εξεφτελίσουν, να τον ταπεινώσουν, έναν κόσμο που στέκεται υπερήφανος και αξιοπρεπής μετά απο σχεδόν 12 χρόνια συνεχών κρίσεων. Ο κόσμος της προοδευτικής παράταξης, θέλει να μπει στο παιχνίδι και να νικήσει.

Έχετε όμως δίκιο, δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος είναι και η Κεντρική Επιτροπή, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, ανά περιφερειακές ενότητες και σε ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών είναι μια σημαντική οργανωτική και πολιτική τομή που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κόμμα στη χώρα, όχι για τους συσχετισμούς που πάντα έχουν τη σημασία τους αλλά για την διαδικασία και την ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση.

Τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, με τη σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Σαμαρά πώς την κρίνετε;

Βλέπω σε διαφορετικές εκδοχές το παραδοσιακό παιχνίδι της Δεξιάς που δεν αλλάζει ούτε θέλει να αλλάξει. Παρακολουθώντας τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σαμαρά, βλέπω ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Η βασική του στόχευση δεν είναι πώς θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και πώς θα πάει τη χώρα μπροστά. Έχει κριθεί και έχει αποτύχει αυτά τα τρία χρόνια που κυβερνά. Η μόνη του μέριμνα είναι πως θα «γαντζωθεί» όλο και περισσότερο χρόνο στην εξουσία. Πως θα κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, πως θα μπορέσει με επικοινωνιακούς όρους και μόνο να υπονομεύσει την ανάκαμψη και επιστροφή του προοδευτικού κόσμου της χώρας στην κυβέρνηση. Στην προσπάθεια αυτή είναι όμηρος και εσωκομματικών πιέσεων. Και η εκτίμηση μου είναι ότι δεν είναι μόνο ο κ. Σαμαράς που είναι απέναντί του. Ο κ.Σαμαράς τα είπε πιο ανοιχτά και πιο σκληρά. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς θέτει αυτά τα ζητήματα. Τα έχει ξαναθίξει το Σεπτέμβριο του 2021 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η οποία δεν έτυχε της αντίστοιχης προβολής από τα media. Ο κ Μητσοτάκης τα «βολεύει» δια της αδρανείας στο κόμμα του έστω και αν η Ελλάδα μετρά απώλειες.

Είναι δυνατόν να μην φέρνει τρία χρόνια πρωθυπουργός για κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία; Είναι δυνατόν να βγαίνει η πρώην Υπουργός Εξωτερικών η κ. Μπακογιάννη δύο χρόνια πριν και να μας λέει ότι είναι εθνικά επωφελή και πρέπει να ψηφιστούν και να μην τα φέρνει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή; Τι περιμένουν; Περιμένουν να πέσουν χωρίς να πάρουν ευθύνες για τίποτα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)