to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 23.06.2019

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Το σχέδιό μας δίνει προοπτική και σταθερότητα σε όλη την κοινωνία

«Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου επιλέγουμε κυβέρνηση, επιλέγουμε καπετάνιο για ένα καράβι, τη χώρα μας, που βρέθηκε διαλυμένο στα βράχια και σήμερα σηκώνει και πάλι πανιά και ανοίγεται στο πέλαγος», τονίζει στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο υποψήφιος βουλευτής του Βορείου Τομέα Β΄ Αθήνας Κώστας Ζαχαριάδης


«Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου επιλέγουμε κυβέρνηση, επιλέγουμε καπετάνιο για ένα καράβι, τη χώρα μας, που βρέθηκε διαλυμένο στα βράχια και σήμερα σηκώνει και πάλι πανιά και ανοίγεται στο πέλαγος», τονίζει στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο υποψήφιος βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια του Βορείου Τομέα Αθήνας Κώστας Ζαχαριάδης και συμπληρώνει: «Μπορεί η ανατροπή του αποτελέσματος να φαίνεται δύσκολη, ωστόσο στην πολιτική υπάρχουν και πράγματα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται ακατόρθωτα, αλλά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα». Παράλληλα, ο κ. Ζαχαριάδης υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ μιλά γενικά για φοροελαφρύνσεις, χωρίς πλάνο και στόχο, αποκλειστικά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, χωρίς να την απασχολεί η οικονομική σταθερότητα».

Ποιο είναι το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου;
Το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά ως χώρα και κοινωνία με ασφάλεια, σταθερότητα και θετικές προοπτικές, με ισχυρό κοινωνικό κράτος και καλύτερες δουλειές ή, αντίθετα, αν θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της λιτότητας, της κοινωνικής εξαθλίωσης και ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια, χωρίς να μας βγάλει από αυτά.
Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτά τα δύο διακριτά προγράμματα. Εμείς έχουμε δώσει τα διαπιστευτήριά μας αυτά τα χρόνια. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, βγάλαμε τη χώρα από τη θηλιά των μνημονίων, μειώσαμε κατά 9% την ανεργία, δημιουργώντας σταθερά τις συνθήκες για καλύτερες και ποιοτικότερες δουλειές. Ξεκινήσαμε τη ψηφιοποίηση του Δημοσίου, ένα κρίσιμο και μεγαλεπήβολο έργο, τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και σταδιακά των μεσαίων στρωμάτων.
Εχουμε δουλειά ακόμη μπροστά μας. Η ανανέωση της λαϊκής εντολής είναι απαραίτητη για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να μην επιστρέψουμε στα πρόσωπα και τις πολιτικές που μας διέλυσαν και μας χρεοκόπησαν.

Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου μετά την ήττα της 26ης Μαΐου; Σε ποιο βαθμό είναι αναστρέψιμο το εκλογικό αποτέλεσμα;
Είναι διαφορετική η κάλπη των ευρωεκλογών και διαφορετική η κάλπη των εθνικών εκλογών. Στις ευρωεκλογές ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας μάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, μας είπε να διορθώσουμε λάθη, αστοχίες και παραλείψεις.
Τώρα, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου επιλέγουμε κυβέρνηση, επιλέγουμε καπετάνιο για ένα καράβι, τη χώρα μας, που βρέθηκε διαλυμένο στα βράχια και σήμερα σηκώνει και πάλι πανιά και ανοίγεται στο πέλαγος. Μπορεί η ανατροπή του αποτελέσματος να φαίνεται δύσκολη, ωστόσο στην πολιτική υπάρχουν και πράγματα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται ακατόρθωτα, αλλά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Με οδηγό το πρόγραμμά μας, όσα έχουμε καταφέρει αλλά και όσα σχεδιάζουμε, διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών για να κάνουμε πράξη τις προτάσεις. Κάναμε θετικά βήματα εντός μνημονίου και είναι βέβαιο ότι εκτός μνημονίου μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.
Η κυβέρνηση Τσίπρα από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι σήμερα κάνει βήματα μπροστά και σταθερά, εφαρμόζοντας το δικό της πρόγραμμα, απαλλαγμένο από μνημονιακές δεσμεύσεις. Με μεθοδικότητα, σκληρή και συλλογική δουλειά, αποφασιστικότητα, συσπείρωση και πείσμα πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή.

Προκλητικότητα της Αγκυρας και ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου αυτές τις μέρες. Πιστεύετε ότι είναι αναγκαίο ενόψει και των εκλογών να υπάρξει πρωτοβουλία της κυβέρνησης για συναίνεση στα εθνικά θέματα;
Πάντοτε η κυβέρνηση επιδίωκε και συνεχίζει να επιδιώκει συναίνεση στα εθνικά θέματα. Κι έχει αποδείξει ότι το κάνει πράξη, εφαρμόζοντας την εθνική γραμμή και θέση και στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Μακεδονικό. Αλλες πολιτικές δυνάμεις απομακρύνονται από τις θέσεις τους για μικροκομματικούς λόγους, επενδύοντας σε έναν τυφλό εθνικισμό.
Είναι θετικό επίσης ότι στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό προς την Τουρκία, καταδικάζοντας με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα τις ενέργειες εξόρυξης που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Τον Ιούλιο θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη δέσμη μέτρων που πρόκειται να αναλάβει η ΕΕ, ωστόσο η χώρα μας και η κυβέρνηση αποδεικνύουν καθημερινά ότι και διεθνή ερείσματα έχουμε και ισχυρές συμμαχίες εντός της ΕΕ που την κρίσιμη ώρα σε τέτοια μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ομονοούν υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δίνουν μεγάλο βάρος στην οικονομία, κυρίως στο κομμάτι που αφορά στην οικονομική ανάταση των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας. Ποια είναι τα «όπλα» του κόμματός σας μετά την κυβερνητική θητεία των τεσσάρων ετών για να πείσετε αυτά τα στρώματα;
Η μεσαία τάξη είναι ένας ευρύς ορισμός που περιλαμβάνει μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, πολλές οικογένειες με κοινά χαρακτηριστικά. Δεν έχει να κάνει μόνο με το εισόδημα, αλλά και με την ίδια τη φύση της δουλειάς τους, τις προοπτικές τους και τις αγωνίες τους. Η μεσαία τάξη δεν είναι απομονωμένη από την κοινωνική πραγματικότητα ούτε ζει σε έναν ιδιαίτερο κόσμο, απομονωμένο. Ζει και αλληλεπιδρά με άλλες κοινωνικές ομάδες και βρέθηκε επανειλημμένως στο στόχαστρο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στέρησαν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων και των προοπτικών της.
Είναι τουλάχιστον ειρωνικό για τα μεσαία στρώματα να ακούν την ηγεσία της ΝΔ να ανησυχεί δήθεν γι’ αυτά και να σπεύδει να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια. Η ΝΔ μιλά γενικά για φοροελαφρύνσεις, χωρίς πλάνο και στόχο, αποκλειστικά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, χωρίς να την απασχολεί η οικονομική σταθερότητα. Αυτό που χρειάζεται, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, είναι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και ταυτόχρονα ασφάλεια, προστασία, καλά νοσοκομεία και σχολεία. Η ΝΔ δεν εγγυάται για τίποτε από όλα αυτά, δεν την απασχολούν το κοινωνικό κράτος και οι κρατικές δομές, δεν την απασχολεί τίποτα.
Αντίθετα, εμείς έχουμε ένα οργανωμένο πλάνο με αρχή, μέση και τέλος, απόλυτα κοστολογημένο, που ευνοεί και ενισχύει τη στήριξη στα μεσαία εισοδήματα και τους δίνει προοπτική, διατηρώντας παράλληλα ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τα ευάλωτα στρώματα, όπως κάναμε από την πρώτη μέρα.

Για την Προοδευτική Συμμαχία έγινε πολλή συζήτηση πριν από τις ευρωεκλογές. Τελικά, το πείραμα απέδωσε ή απλώς έμεινε ένα «προσκλητήριο»;
Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια στρατηγική μας επιλογή και διαμορφώθηκε τόσο από τις εσωτερικές πολιτικές ανακατατάξεις όσο και από το ιστορικό δίπολο «πρόοδος - συντήρηση», αλλά αποτελεί παράλληλα και στόχευση της πλειοψηφίας της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα παραδείγματα σε κυβερνητικό επίπεδο αποτελούν η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ και σε άλλα κράτη-μέλη έχει ανοίξει ο διάλογος για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο.
Το μέτωπο αυτό δεν είχε θετική εκλογική αποτύπωση στις ευρωεκλογές, ωστόσο κάθε αρχή είναι δύσκολη και πάντα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους. Συνεχίζουμε να προχωράμε σε αυτό το πλαίσιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί και στην Ελλάδα και στην ΕΕ κεντρικό πυλώνα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, ισχυρό συνομιλητή και εκπρόσωπο του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου στην ΕΕ.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)