to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:52 | 26.03.2017

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη αντέχουν μια κρίση ανάλογη του 2015

Συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη, στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ»


 

Αυτή η εβδομάδα ήταν πολύ πυκνή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. Ποιο είναι το συμπέρασμά σου από τις συζητήσεις που έλαβαν μέρος;

Αναδεικνύεταιμε σαφή τρόπο από τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το Εurogroupότι παρά τις υπαρκτές διαφορές, κάθε μέρα γίνεται προσπάθεια να πλησιάσουμε στην οριστική λύση. Όλοι αναγνωρίζουν  τη βούληση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρώσει αυτή την δεύτερη αξιολόγηση και να γυρίσει σελίδα η χώρα χωρίς επιπλέον χρονική καθυστέρηση που δεν βοηθά, όπως κάθε μέρα αποδεικνύεται στην πράξη.

Η οποία, δυστυχώς, δεν έχει ανακοπεί.

Η καθυστέρηση  είναι αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση και δομικής ασυμφωνίας Γερμανίας και ΔΝΤ σε μια σειρά μεγεθών και προοπτικής του ελληνικού προγράμματος. Φαίνεται μετά την συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φλεβάρη και το πλαίσιο που χαράκτηκε, ότι μπορούμε να καταλήξουμε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες. Ούτε η Ελλάδα αντέχει μια μεγάλη κρίση και μία επανάληψη του 2015, ούτε η Ευρώπη, ενόψει και των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων και της πολιτικής αστάθειας, θα ήθελε πιστεύω μια νέα ελληνική κρίση.Η εκτίμηση είναι ότι αργά ή γρήγορα όλες οι διαφωνίες θα γεφυρωθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως γίνεται πάντα. Το ζητούμενο για εμάς είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας να είναι οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά ανεκτό. Δεν θα κάνουμε πίσω από αυτή την απόλυτα λογική πρόταση.

Η πλάστιγγα των συμβιβασμών, όμως, προς τα πού θα γύρει; Στα εργασιακά, για παράδειγμα, το ΔΝΤ φαίνεται τελείως άκαμπτο.

Καλούμε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να σταθούν στο ύψος της ευρωπαϊκής ιστορίας. Να μην αποτελέσει η Ελλάδα το παράδειγμα της απορυθμισμένης εργασιακά Ευρώπης στο οριακό σημείο από τα 60 χρόνια της και μετά, αλλά να αποκατασταθεί και στην χώρα μας το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παρά την επιτροπεία, η Ελλάδα να μείνει ένα κράτος ευρωπαϊκό και όχι του τρίτου κόσμου.Η εξαίρεση από την ευρωπαϊκή κανονικότητα που νομοθέτησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά το 2012 πρέπει να σταματήσει.

Ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, τέθηκε και το ζήτημα των εγγυήσεων,δηλαδή η δέσμευση και της ΝΔ στα μέτρα, όπως και το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους, όπου υπάρχει η μεγάλη διαφωνία Γερμανίας – ΔΝΤ.

Αναφορικά με τις εγγυήσεις, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πολιτικά επικίνδυνο και αντι-ευρωπαϊκό να ζητούνται εγγυήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο ενδεχόμενο που γίνουν κυβέρνηση μετά από κάποια χρόνια. Αυτό το αντιμετωπίσαμε και εμείς όταν ήμασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Κανένας δεν μπορεί ούτε να προβλέψει, ούτε να υποδείξει τη λαϊκή βούληση. Οι λαοί είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους βουλευτές τους, τους πρωθυπουργούς και τις κυβερνήσεις τους. Από αυτή την άποψη, η απαίτηση αυτή είναι μόνο επικίνδυνη. Τα κράτη έχουν συνέχεια, αλλά οι πολιτικές έχουν δικαίωμα να αναθεωρούνται, γιατί γι’ αυτό ζούμε σε δημοκρατίες. Δε γίνεται να μιλάμε για αποξένωση των πολιτών από την πολιτική, μιλάμε για απαξίωση της πολιτικής και της δημοκρατίας και αντί να κάνουμε ενέργειες προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των θεσμών πράττουμε τα αντίθετα.

Η πίεση που επιλέγεται να ασκηθεί από τους δανειστές, είναι μέσω της οικονομίας, με την χρονοκαθυστέρηση και την αβεβαιότητα. Πώς απαντά η κυβέρνηση;

Έχετε δίκιο. Είναι μέσο πίεσης και εκβιασμού πάνω στην πλάτη 10 εκ. Ελλήνων, Ευρωπαίων πολιτών. Η κυβέρνηση οφείλει να αντισταθεί σε αυτό τον παράλογο και βαθύτατα αντι-ευρωπαϊκό χαρακτήρα αυτών των πιέσεων. Είναι πιέσεις με μόνο στόχο το πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ, με καμιά οικονομική και κοινωνική λογική. Από την πλευρά μας, πιστεύω, οφείλουμε να είμαστε ψύχραιμοι και λογικοί.

Υπάρχει ανησυχία ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας θα είναι βαρύ. Τα αντίμετρα, ναι μεν είναι μια επιτυχία, αλλά κατά πόσο θα αντισταθμίζουν όντως τα μέτρα;

Είναι δικαιολογημένη και η αγωνία και η ανησυχία των πολιτών, διότι όλα αυτά τα χρόνια είχαμε συνηθίσει η κάθε αξιολόγηση να κλείνει με μονόπλευρη λιτότητα και σημαντική ύφεση στην οικονομία. Χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες και να εξωραΐζουμε την πολύ δύσκολη πραγματικότητα, είναι η πρώτη φορά που όσα μέτρα θα παρθούν, τόσα αντίμετρα θα υπάρξουν. Με αυτή την έννοια, επιχειρείται και στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ιδίως για τα πιο φτωχά και αδύναμα νοικοκυριά, να υπάρξει μια ισορροπία. Ένα δεύτερο, επίσης σημαντικό, στοιχείο είναι ότι όλα αυτά θα ισχύσουν από το 2019 και μετά. Για πρώτη φορά η χώρα στα χρόνια των μνημονίων θα έχει δύο χρόνια καθαρού δημοσιονομικού διαδρόμου, ώστε να μπορέσει η οικονομία της να ανακάμψει και να αναπτυχθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του μέλλοντος σε μια τροχιά ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας, αποκλιμάκωσης των κόκκινων δεικτών, που έχουν κατακλύσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Πώς χαρακτηρίζεις την πολιτική αντιπολίτευση της ΝΔ μέχρι τώρα;

Η ΝΔ, καθώς έχουν περάσει δυο χρόνια και δύο μήνες από τότε που εγκατέλειψε τα κυβερνητικά έδρανα και τους υπουργικούς θώκους, έχει πάθει ένα ντελίριο στέρησης από την εξουσία. Φαίνεται ότι το μόνο που την νοιάζει, είναι το πώς θα φύγει αυτή η κυβέρνηση, ώστε να γυρίσει στις κυβερνητικές θέσεις, προκειμένου να ολοκληρώσειτο έργο της κοινωνικής κατεδάφισης και καταστροφής που άφησε ανοιχτό το Γενάρη του 2015. Μέχρι τις εκλογές το 2019 θα ακούμε συνεχώς τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της ΝΔ να φωνάζουν για εκλογές. Εμείς πρέπει να είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας και στον απολογισμό που θα κάνει ο λαός μετά και θα μας κρίνει.

Σωστά, αλλά απασχολεί την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, παρά την πολιτική που θα εφαρμόσει αν κερδίσει, και που ο ίδιος ο κόσμος φοβάται;

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της συμπολίτευσης εισπράττει δημοσκοπικά τις δυσκολίες της καθημερινότητας και την κόπωση μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται για χρόνια. Είναι λογικό και ψυχολογικά αναμενόμενο. Τι ρωτούν, όμως, οι δημοσκοπήσεις; Ρωτούν τι θα ψηφίζατε, αν γινόντουσαν εκλογές την επόμενη Κυριακή. Δεν ρώτησε κανείς αν το κόμμα και ο πρωθυπουργός που θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα δεν κυβερνιέται ούτε με exitpoll, ούτε με δημοσκοπήσεις. Και στη ΝΔ που την πάτησαν το 2000 με τα exitpoll, και το 2015 τρεις φορές με τις δημοσκοπήσεις, θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι, γιατί η αλαζονεία των δημοσκοπήσεων πληρώνεται. Βεβαίως και εμείς πρέπει να κοιτάμε και να αναλύουμε τα χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, ούτε αυτά τα δύο χρόνια όλα τα κάναμε σωστά, ούτε γλιτώσαμε τις παγίδες.

Ανέφερες το ζήτημα των δυσκολιών της καθημερινότητας. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση εστιάζει ξανά στη διαπραγμάτευση, καθυστερώντας το έργο που αφορά ακριβώς σε αυτήν. Πώς θα αποφευχθεί αυτό;

Τη δουλειά και την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση πρέπει να την έχουν τα τεχνικά κλιμάκια, οι αρμόδιοι υπουργοί, και για τις τελικές εντολές ο πρωθυπουργός. Όλοι οι υπόλοιποι που μετέχουν στην κυβέρνηση πρέπει να ασχολούνται με το έργο του υπουργείου τους, και όχι να παριστάνουν τους διαπραγματευτές και τους ειδικούς. Όλοι θα κριθούν και από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αλλά και από το έργο της καθημερινότητας. Αν κάνει ο καθένας τη δουλειά του και κυρίως στην ώρα του και όλοι μαζί θα πάμε καλύτερα.

Είσαι υπεύθυνος συντονισμού κοινοβουλευτικής ομάδας. Πώς συντονίζεται το έργο της με την κυβέρνηση, αλλά και με την κοινωνία;

Είναι κρίσιμο να μπορέσει να συνεργαστεί το κόμμα, η κοινοβουλευτική ομάδα, η κυβέρνηση και ταυτόχρονα να εισακούν και τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Τοπροσπαθούμε, δεν το πετυχαίνουμε πάντα. Άλλες φορές πάλι το πετυχαίνουμε σε ένα ικανοποιητικό βαθμό, όπως π.χ στο θέμα της ΑΕΠΙ και των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.  Η δυσκολία δεν έγκειται μόνο στο ότι είναι η πρώτη φορά που κυβερνούμε, αλλά και ότι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες και να λύσουμε προβλήματα, που σωρεύτηκαν στη χώρα επί δεκαετίεςκαι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα οικονομικά και τα τεχνικά μέσα για να το κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, και νομίζω πως σε βάθος χρόνου θα αποδώσει καρπούς, για αυτό είναι κρίσιμο να ολοκληρώσουμε την τετραετή διακυβέρνηση.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)