to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:25 | 02.08.2021

Πολιτική

Κ. Ζαχαριαδης: Όσο ταχύτερα ηττηθούν, όσο ταχύτερα φύγουν, τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες

«Η κυβέρνηση δυστυχώς ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτή η κρίση δεν τιθασεύεται με επικοινωνία αλλά με πρόγραμμα, σχέδιο, προετοιμασία» τονίζει μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Συνέντευξη στο Newsbomb.gr και στον Αντώνη Γκιόκα

Κύριε Ζαχαριάδη, τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει φέρει δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια, εκείνο για την Παιδεία και για το νέο Ασφαλιστικό. Θεωρείτε ότι τα φέρνει τώρα προκειμένου να μην υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις;

Η κυβέρνηση κάθε μέρα συνειδητοποιεί ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις και οι κοινωνικές αντιστάσεις για τις πολιτικές που εισηγείται αυξάνονται. Δύο χρόνια μετά η πολιτική φθορά για τον ατσαλάκωτο Μωυσή είναι εδώ, την καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις που τόσο λατρεύει. Αξιοποιεί το καλοκαίρι όπως αξιοποίησε και το σκληρό κομμάτι του lock down (απορρίπτοντας το moratorium – ανακωχή με μη κατάθεση νομοθετημάτων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία) προκειμένου να περάσει αντικοινωνικά νομοσχέδια.

Όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμποδίζουν την κοινωνική κινητικότητα, φρενάρουν το κοινωνικό ασανσέρ, ευνοούν φωτογραφικά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες, είναι ξένες με τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η πανδημία είναι ακόμα παρούσα και το πρόγραμμα εμβολιασμού δείχνει να μην προχωράει. Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος;

Η κυβέρνηση δυστυχώς ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτή η κρίση δεν τιθασεύεται με επικοινωνία αλλά με πρόγραμμα, σχέδιο, προετοιμασία. Ζούμε διεθνώς μια πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση. Ο κ.Μητσοτάκης έχει από μόνος του αρκετές φορές διακηρύξει το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο οποίο ζούμε. Το έκανε τον Απρίλη του 2020 δηλώνοντας στη βουλή ότι  νίκησε την πανδημία, το έκανε τα Χριστούγεννα όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, το έκανε το Μάρτη όταν μίλησε για το τελευταίο μίλι, το έκανε στα τέλη Μαΐου όταν είπε ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2021 θα θυμίζουν φυσιολογικό καλοκαίρι. Καλλιεργεί κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας και στην οικονομία και στην υγεία και μετά έρχεται ή ίδια η πραγματικότητα να προσγειώσει όλους μας βίαια στην ανύπαρκτη προετοιμασία που γίνεται και στον γεμάτο λάθη σχεδιασμό. Πως μπορείς ας πούμε να δικαιολογήσεις ότι στα μικρά νησιά δεν είχαν καν προβλέψει να υπάρχουν κλίνες για να φιλοξενήσουν COVID ασθενείς; Τι πίστευαν; Πιστεύαν ότι δεν θα αρρωστήσει κανείς; Αν το πίστευαν είναι επικίνδυνοι, αλλιώς απλά είναι ανίκανοι και επιπόλαιοι.

Η κυβέρνηση δυστυχώς και στον τομέα της εμβολιαστικής κάλυψης φαίνεται να αποτυγχάνει, όχι με βάση αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ή τα άλλα κόμματα αλλά με βάση στόχους που η ίδια είχε θέσει. Αντί να ψάχνει να το φορτώσει κάπου, ας αναρωτηθεί τι δεν έκανε καλά, ας δει τι κάνουν άλλες κυβερνήσεις σε άλλες χώρες που τα πάνε καλύτερα. Άλλωστε έχει τη πλήρη στήριξη και της αντιπολίτευσης.

Υπάρχουν και βαθύτεροι λόγοι που δεν τα πάμε καλά… Δεν κάνουμε αρκετή βιολογία στα σχολεία μας, δεν έχουν με συγκρουστεί στο βαθμό που θα έπρεπε με δεισιδαιμονίες, δογματισμούς και θεωρίες συνομωσίας. Ζούμε μαζί με αυτά για χρόνια και τώρα το πληρώνουμε με αρκετά οδυνηρό τρόπο. Οι ιδέες της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού σε όλη τη Δύση, ιδίως στην Ελλάδα κατέγραψαν νίκη αλλά όχι σαρωτική όπως έπρεπε…

Η κυβέρνηση σας έχει κατηγορήσει για υγειονομικό «σαμποτάζ» και ότι φλερτάρετε με τους αντιεμβολιαστές. Τι απαντάτε στις κατηγορίες αυτές;

Είναι ότι πιο μικρόψυχο, μίζερο, στενάχωρο έχω ακούσει σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Όχι μόνο δεν κάναμε σαμποτάζ αλλά στηρίζαμε και στηρίζουμε. Ο κ.Μητσοτάκης στην πανδημία έχει μια συναίνεση που λίγοι ηγέτες την έχουν, δεν θέλει αυτό… Θέλει την αντιπολίτευση βουβή και αδρανή για να κάνει τις απευθείας αναθέσεις του, να προχωράει την αντικοινωνική πολιτική του, να μην δίνει απαντήσεις για το πόθεν έσχες του κοκ.

Όταν υπάρχει πρόβλημα, τι έχει συνηθίσει να κάνει αυτή η κυβέρνηση; Το πιο εύκολο: Να φορτώνει τις ευθύνες της σε άλλους. Κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και από τις ακριβοπληρωμένες πένες της και αφήνει, με την αδράνεια της, να μεγεθύνονται τα προβλήματα που καλείται η ίδια να λύσει.

Το λέω και το λέμε ξανά… Εμβολιαστείτε, είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που ΄έχουμε για να βάλουμε φρένο στην πανδημία. Εμβολιαστείτε είναι πράξη αυτοπροστασίας, κοινωνικής υπευθυνότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης. Αν αγαπάτε το εαυτό σας και τους γύρω σας εμβολιαστείτε και βοηθήστε και άλλους να ξεπεράσουν φοβίες και προβληματισμούς και να εμβολιαστούν.

Αν καταλαβαίνω καλά, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάτε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που σας οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό;

Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ανατροφοδοτούμενα οικονομικά και υγειονομικά αδιέξοδα. Δεν αντέχουμε ως κοινωνία και οικονομία να βιώσουμε κι άλλα αδιέξοδα. Ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Είμαστε η παράταξη για τα δύσκολα κι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το τιμόνι του τόπου.

Η κυβέρνηση νομοθετεί εντατικά. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν βιάζεται να περάσει τις πολιτικές της που απορρυθμίζουν την εργασία, το ασφαλιστικό, την τοπική αυτοδιοίκηση, την παιδεία την ώρα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα η πανδημία για να αποφύγει τη σε βάθος συζήτηση αυτών των αντικοινωνικών νομοθετημάτων ή αν θέλει να δραπετεύσει με  πρόωρες εκλογές εντός πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης ομολογώντας ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ξέρω ότι ο κ. Μητσοτάκης δέχεται από πέρσι το καλοκαίρι τυχοδιωκτικές εισηγήσεις, αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορεί να τις αποφύγει σε λίγο καιρό καθώς η διακυβέρνηση του πηγαίνει από την μια αποτυχία στην άλλη. Καθημερινά τα πάει όλο και χειρότερα, πόσο καιρό θα αντέξει να στηρίζεται αποκλειστικά στην επικοινωνία, όταν αυτή είναι δραματικά αναντίστοιχη με την πραγματικότητα. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η προοδευτική παράταξη και η αριστερά διαχρονικά γνωρίζουμε ότι είμαστε για τα δύσκολα. Με το τέλος της πανδημίας επιβάλλεται να γίνουν εκλογές… Ο κ. Μητσοτάκης σε όλα περνά κάτω από τον πήχη που ο ίδιος θέτει και είναι εκτός όλων των προεκλογικών του δεσμεύσεων. Όσο ταχύτερα ηττηθούν, όσο ταχύτερα φύγουν  τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες.

Πάρα το ότι βρίσκεστε πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως στόχο τη νίκη στις επόμενες εκλογές, έστω και με μία ψήφο. Πιστεύετε ότι είναι ρεαλιστικός στόχος;

Είναι στόχος απολύτως ρεαλιστικός οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά αναγκαίος για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα. Η συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης ΝΔ δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης των προβλημάτων. Δεν αντιλαμβάνεται τις νέες διεθνείς τάσεις στην οικονομία, στην εργασία, στις δημόσιες υποδομές, στη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι πάει από επιτυχία σε επιτυχία, ενώ η χώρα βουλιάζει και η πλειοψηφία των πολιτών περνάει χειρότερα απ΄ ό,τι περνούσε. Η χώρα χρειάζεται το συντομότερο δυνατό μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Θα πιαστώ από αυτό που μου είπατε για μια προοδευτική κυβέρνηση, για να σας ρωτήσω με «ποιους»; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας;

Με όσους δεν θέλουν πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και κυβέρνηση τη ΝΔ σε εκλογές με ισοτιμία ψήφου και απλή αναλογική. Νομίζω έχει φτάσει η ώρα για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου, μαζικού, αριστερού, δημοκρατικού και προοδευτικού κινήματος, που θα εκφράζει με συμμαχίες τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία στον τόπο μας, που θα δίνει ώθηση στην κοινωνία και θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών και τα συλλογικά αιτήματα. Δείτε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τη διακυβέρνηση ανέλαβαν προοδευτικές κυβερνήσεις. Το ίδιο πρέπει να επιδιώξουμε και στην Ελλάδα.

Σε αυτή την πορεία χωράνε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, που έλκουν τις αναφορές τους από διαφορετικές- πλην συγγενείς-  πολιτικά παραδόσεις. Σε αυτή την προσπάθεια χωράνε οι προοδευτικές δεξαμενές σκέψεις και οι προοδευτικοί πολιτικοί φορείς που θέλουν, αντέχουν και μπορούν να συζητήσουν πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και θέσεις. Σε αυτή την πορεία δεν περισσεύει κανείς και κανείς δεν μπορεί να μην πάρει θέση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)