to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 21.07.2022

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Όσο λιγότερο μιλάτε για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τόσο καλύτερα για εσάς κ. Βορίδη

«Υπουργέ, έχετε μπερδέψει τις μεταγραφές με τη θεσμική λειτουργεία της χώρας. Δεν «σπάει» ο κ. Μπίνης το συμβόλαιο με κάποια ομάδα για να πάει σε κάποια άλλη, φεύγει νύχτα χωρίς απαντήσεις. Χωρίς απαντήσεις και αυτοί που τον τοποθέτησαν», τόνισε ο Κ. Ζαχαριάδης, τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


«Η προσπάθεια του Υπουργού Εσωτερικών να απαντήσει στα επτά καίρια ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανοίγει έναν ενδιαφέρων διάλογο. Το, δε, δήθεν οργισμένο ύφος της απάντησης του κ. Βορίδη αποδεικνύει την απόλυτη γύμνια των επιχειρημάτων του», επεσήμανε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Κ. Ζαχαριάδης.

Και συνέχισε «Ένα βαθύτατα θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα, που αφορά πρωτίστως τη λειτουργία του κράτους, γίνεται απόπειρα να υποβαθμιστεί σε δήθεν προσωπικό θέμα εμπάθειας προς το πρόσωπο του κ. Μπίνη. Καμία εμπάθεια δεν υπάρχει στο πρόσωπό του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα του θέση.

Όμως, ο Υπ. Εσωτερικών δεν απάντησε στα πολύ απλά ερωτήματα:

  • Ο ίδιος υπέγραψε την πιο «φωτογραφική» προκήρυξη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και, βεβαίως, μπορεί να αισθάνεται περήφανος γι’ αυτό. Το  έκανε, όμως, για κάποιον ο οποίος έψαχνε να βρει άλλη θέση στο εξωτερικό ανά πάσα στιγμή; Για κάποιον που με την πρώτη ευκαιρία σηκώθηκε κι έφυγε για μία καλύτερη θέση; Ή  μεσολάβησε  κάτι άλλο;
  • Όταν έβαζε την υπογραφή του είχε υπόψη του ότι το πρόσωπο, που περιέγραφε η απόφαση, σε λίγους μήνες θα αποχωρήσει; Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας φτιάχτηκε από τον κ. Μπίνη,  με τον κ. Μπίνη, για τον κ. Μπίνη. Στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός με αναφορά σε ένα πρόσωπο, που παράλληλα έψαχνε για άλλη απασχόληση ή έστω με το που βρήκε κάτι καλύτερο αποχώρησε; Θα μιλούσαμε για σεβασμό στους θεσμούς, αλλά δυστυχώς θα φαινόταν ειρωνικό.
  • Για το ρόλο που έπαιξε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αυτά τα τρία χρόνια ας μη μιλάει καλύτερα ο κ. Βορίδης. Είναι γνωστό τι έκανε και τι δεν έκανε, πώς χρησιμοποιήθηκε ως κυβερνητικό εργαλείο, πώς δεν άκουσε τίποτα για τις απευθείας αναθέσεις και τις τόσες υποθέσεις με οσμή σκανδάλου που είδαν το φως της δημοσιότητας.  Δεν είναι η στιγμή τώρα να γίνει αποτίμηση όλων αυτών, αλλά να είναι σίγουρος ότι θα γίνει. Όσο για τους διεθνείς οργανισμούς, το να παρουσιάζεται αποσπασματικό τμήμα μιας έκθεσης σαν θρίαμβος για την Αρχή Διαφάνειας και να αποκρύπτονται τα υπόλοιπα βαθιά αρνητικά, όπως αποκάλυψε ο τύπος, δεν συνιστά αναγνώριση. Η, δε, εργαλειοποίησή της στο προσφυγικό ζήτημα την έκανε να χάσει και το τελευταίο ίχνος κύρους και αξιοπιστίας και διεθνώς.
  • Θα έρθει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο τέως Διοικητής να ενημερώσει για τα πεπραγμένα της Αρχής ή δεν το θεωρεί απαραίτητο;

Η περίπτωση της ΕΑΔ, όμως, συνδέεται και με τη συνολική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις Ανεξάρτητες Αρχές. Η πρόσφατη εξέλιξη με την προσπάθεια τοποθέτησης της κ. Χριστοφιλοπούλου στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που διετέλεσε επί σειρά ετών Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, και στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  στο Υπουργείο  Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον καιρό των απολύσεων, είναι ενδεικτικό του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανεξαρτησία τους. Αλλά και την διαδικασία πολιτικής διεύρυνσης προς το θεσηθυρικό κέντρο.

Υ.Γ.: Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Μπίνης παρουσιάζεται από τον κ. Βορίδη ως άξιος πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό, που «έσπασε» το συμβόλαιο με την ΑΔΕ για να πάει κάπου καλύτερα. Υπουργέ, έχετε μπερδέψει τις μεταγραφές με τη θεσμική λειτουργεία της χώρας. Δεν «σπάει» ο κ. Μπίνης το συμβόλαιο με κάποια ομάδα για να πάει σε κάποια άλλη, φεύγει νύχτα χωρίς απαντήσεις. Χωρίς απαντήσεις και αυτοί που τον τοποθέτησαν. Ώρα καλή στην πρύμνη του κι αέρα στα πανιά του». 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)