to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 03.06.2021

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Ορκίζομαι να πω την αλήθεια μόνο αν συμφέρει την υπηρεσία

Σκληρή κριτική στην εγκύκλιο η οποία απαγορεύει στους υπαλλήλους να προσέρχονται ως μάρτυρες σε δίκες που το δημόσιο εγκαλείται για παράνομες πράξεις, διαφορετικά θα διώκονται πειθαρχικά κάνει ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Στη δήλωση του επισημαίνει ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες υποχρεούνται στην κατάθεση  της αλήθειας ενώπιον της Ελληνικής δικαιοσύνης. Όλοι εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται με εγκύκλιό της προς τους προϊσταμένους της υπηρεσίας η Νομική Σύμβουλος του Κράτους στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Και συνεχίζει: «Με πρωτοφανείς συλλογισμούς, η Νομική Σύμβουλος ουσιαστικά απαγορεύει στους υπαλλήλους να καταθέτουν ελεύθερα σε εκκρεμείς δίκες την διαμορφωθείσα από τα πραγματικά γεγονότα άποψή τους και αναφέρει ότι δύνανται να καταθέσουν «μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου» και αυτό μόνο «κατόπιν εγγράφου αιτήματος του γραφείου μας και κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης». Αναφέρει δε εκφοβιστικά με αόριστες επικλήσεις στο συμφέρον του Δημοσίου, ότι σε περίπτωση  που καταθέσουν υπέρ των αντιδίκων και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αυτό συνιστά «συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα»!»

Επιπλέον αναρωτιέται: «Αλήθεια ποιο δημόσιο συμφέρον είναι υπέρτερο της αρχής της δίκαιης δίκης και της αναζήτησης της αλήθειας; Η συγκεκριμένη εγκύκλιος από τη Νομική Σύμβουλο του Κράτους (η οποία επισημαίνεται ότι δεν έχει  ιεραρχική σχέση με τους υπαλλήλους του δημοσίου)  είναι εμφανές ότι μας γυρίζει σε άλλες εποχές. Όπως εύλογα επισημαίνει σε σημερινό άρθρο της η «Εφημερίδα των Συντακτών» ο συγκεκριμένος ισχυρισμός  «υποσκάπτει τα θεμέλια του πολιτεύματος, καταστρατηγεί τη διάκριση των εξουσιών, παραβιάζει την αρχή της νομιμότητας, βάλλει κατά της ελευθερίας της Δικαιοσύνης, τορπιλίζει την έννοια της δίκαιης δίκης και υπονομεύει το καθήκον της αλήθειας του μάρτυρα».

Άραγε είναι  τυχαίο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έγγραφο εκδόθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δηλαδή από το Υπουργείο που έχει ταυτιστεί με  απευθείας και σκανδαλώδεις αναθέσεις, με υπερτιμολογήσεις και με την αντισυνταγματική στελέχωσή του με μετακλητούς υπαλλήλους σε θέσεις της μόνιμης διοικητικής ιεραρχίας;  Άραγε είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκδόθηκε επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία καθημερινά επιδίδεται σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο αυταρχικών, αντιδημοκρατικών και αδιαφανών  μεθοδεύσεων;»

Για να καταλήξει: «Η κυβέρνηση των «Αρίστων» της ΝΔ εδώ και δύο χρόνια επιχειρεί την πλήρη άλωση του κράτους και την υποβάθμιση των θεσμών. Επιχειρεί την υπονόμευση των δημοσίων υπαλλήλων και την μετατροπή τους μετατροπή σε και άβουλα πειθήνια όργανα  των σκοτεινών επιδιώξεών τους. Η κυβέρνηση αν διατηρεί έστω και ελάχιστα δείγματα σοβαρότητας και δημοκρατικής ευαισθησίας, αν επιθυμεί να θυμίζει έστω και στο ελάχιστο   σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνησης και όχι την ΕΡΕ της δεκαετίας του ΄60, οφείλει άμεσα να αποδοκιμάσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο».

Το θέμα ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας και προκάλεσε έκπληξη και έντονες αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο ξανά για νοοτροπίες «εκτροπής». Διαβάστε εδώ περισσότερα...

Για την πρωτοφανή και πρωτόγνωρη στα ελληνικά χρονικά εγκύκλιο τοποθετήθηκε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)