to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 06.10.2019

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Όλα θα τα δούμε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ελληνικός λαός έδειξε στην κάλπη την εμπιστοσύνη του και μας δίνει και το περιθώριο και την ευκαιρία να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας», τονίζει ο Κώστας Ζαχαριάδης


   «Ο ελληνικός λαός έδειξε στην κάλπη την εμπιστοσύνη του και μας δίνει και το περιθώριο και την ευκαιρία να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας», τονίζει ο Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζοντας ότι στις βουλευτικές εκλογές φάνηκε η πραγματική δύναμη του κοινωνικού-πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ.

   O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η συζήτηση στον δρόμο για τον μετασχηματισμό του κόμματος, πρέπει να γίνει «με ειλικρίνεια, χωρίς προσωπικές βολές και αντιπαραθέσεις και εσωστρέφεια». Ερωτηθείς αναφορικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου από τη βάση και αλλαγή ονόματος, ο κ. Ζαχαριάδης δηλώνει ανοικτός και στα δύο θέματα, προσθέτοντας επιπλέον ότι και στα δύο θέματα έχει σοβαρό προβληματισμό. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ότι «όλα θα τα δούμε στο Συνέδριο».

   Ο κ. Ζαχαριάδης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό, σχολιάζοντας ότι «ο λαϊκισμός και σε αυτό το θέμα ήταν ο πυρήνας της πολιτικής της ΝΔ».

   Ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συμβάσεις για τα ενεργειακά, αναφέρει ότι «η επιλογή μας για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή τη συμμετοχή του Δημοσίου αλλά και σε μία πολύ μεγάλη στροφή όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της πολιτικής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος». Ωστόσο, τονίζει, σήμερα «η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του Δημοσίου από τα ΕΛΠΕ».

   Ο κ. Ζαχαριάδης επισημαίνει ότι η πολιτική οικολογία ήταν πάντα στο DNA της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και υπογραμμίζει ότι «είναι και θα μείνει, σήμερα ακόμα περισσότερο, στις μεγάλες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας».

   Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στον Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

   Το προσφυγικό κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα, δυστυχώς με δραματικές αφορμές και πάλι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πολύ έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Θεωρείτε ότι η σημερινή κατάσταση είναι δυσχερέστερη με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ; Δεν «κληρονόμησε» η σημερινή κυβέρνηση μια ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν και η πρώτη που κλήθηκε να την αντιμετωπίσει;

   Αποκλειστική ή όχι, η ευθύνη για τις δράσεις ή για τις παραλείψεις είναι της κυβέρνησης. Και σε αυτό επάνω γίνεται η κριτική μας. Καθυστέρησαν υπερβολικά, ως αποτέλεσμα της αντιπολιτευτικής πολιτικής της ΝΔ, να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα και σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Προσπαθούν να απαντήσουν στις πραγματικές προσκλήσεις με επικοινωνία και σπασμωδικές ακροδεξιές κραυγές που έχουν δοκιμαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και απέτυχαν, με τελευταίο παράδειγμα την προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας. Και εν πάση περιπτώσει, γυρίζοντας κάθε φορά στο παρελθόν δεν λύνεις προβλήματα. Η διεθνής εκπροσώπηση της χώρας μας στην Ευρώπη και στην περιοχή δεν έχει στόχους σε σχέση με το προσφυγικό, δεν έχει σχέδιο, και αυτό δεν μπορούμε εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση να μην το κρίνουμε και το κατακρίνουμε. Πράγματι η Νέα Δημοκρατία, αν θέλετε, «κληρονόμησε» μια δύσκολη κατάσταση. Την έκανε καλύτερη ή χειρότερη, είναι το ερώτημα. Τι θα κάνει τώρα με τους δημάρχους που επηρεάζονται από αυτήν όταν για 4 χρόνια τούς είχε βγάλει στο δρόμο για να μη δεχθούν πρόσφυγες ή μετανάστες; Τι θα κάνει με τους υπουργούς της που θεωρούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εισβολείς; Σε ποια κατεύθυνση αναζητά λύσεις; Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι στα λόγια λύνονται πολύ εύκολα τα προβλήματα. Και ότι ο λαϊκισμός και σε αυτό το θέμα ήταν ο πυρήνας της πολιτικής της ΝΔ.

   Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ήταν εκείνος που, λίγο πριν από τις εκλογές μάλιστα, έφερε τις συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση, τρεις μήνες μετά τις εκλογές, διαφώνησε με αυτές με την ψήφο του στη Βουλή. Δεν είναι, τελικά, οξύμωρη αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ;

   Συζητήσαμε για την κύρωση τεσσάρων πολύ σημαντικών συμβάσεων, στις οποίες μετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Είναι ένα θέμα που αφορά οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας. Η επιλογή μας για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια με ισχυρή τη συμμετοχή του Δημοσίου, αλλά και σε μία πολύ μεγάλη στροφή όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της πολιτικής τής χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος. Η επιλογή μας για τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στις συμβάσεις δεν σχετίζεται μόνο με το μεγάλο οικονομικό όφελος του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και την πολιτική ευθύνη για την τοπική ανάπτυξη, τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην γεωπολιτική σημασία της αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Σήμερα, όμως, δυστυχώς δεν βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του Δημοσίου από τα ΕΛΠΕ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής. Είπε: «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας. Είναι θέμα τιμήματος, γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι αν πουλήσουμε, θα πουλήσουμε σε μία ικανοποιητική τιμή». Άρα η στρατηγική είναι η πώληση και ψάχνουν την τιμή.

   Σε συνέχεια αυτής της ερώτησης, παρατηρούμε ότι στον καθημερινό πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επίσημα, στη Διακήρυξη που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή, έχει υιοθετηθεί έντονα το οικολογικό πρόσημο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα περιβαλλοντικά θέματα, η κλιματική κρίση είναι και λίγο «μόδα», με μεγάλη απήχηση στους νέους. Μήπως ποντάρετε κι εσείς σε αυτό για να προσελκύσετε τη νεολαία;

   Στο DNA της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, υπάρχουν ως βασικές αξίες η αειφορία, η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του δημοσίου χώρου, η προστασία των φυσικών πόρων, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της πολιτικής οικολογίας. Έχουμε παλέψει και παλεύουμε για αυτές τις αξίες από την ίδρυσή μας. Σας θυμίζω ότι από τους πρώτους που μίλησαν με δυνατή φωνή και με ισχυρή επιχειρηματολογία, πολύ πριν από την εποχή μας, ήταν ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σύγχρονη Αριστερά, η κλιματική κρίση όχι μόνο δεν είναι μόδα αλλά είναι ένα θέμα που έρχεται και διαπερνά όλα τα πολιτικά ντοκουμέντα από την ίδρυση του ΣΥΝασπισμού. Σε σημείο μάλιστα που πολλοί, που σήμερα κόπτονται, μας λοιδορούσαν και μας έλεγαν ότι είμαστε η Αριστερά της οικολογίας και των δικαιωμάτων μόνο. Τα οποία τότε δε θεωρούσαν πολύ «αριστερά» και «ριζοσπαστικά». Σήμερα όλοι μιλούν για τη μεγάλη παγκόσμια αντίδραση που πρέπει να υπάρξει για να ανακοπεί η κλιματική αλλαγή. Σαν να είναι κάτι ουδέτερο. Σαν να μην υπάρχει καπιταλισμός, υπερεκμετάλλευση, διεύρυνση των ανισοτήτων, περιβαλλοντικός ιμπεριαλισμός. «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα» είναι το μήνυμα που μας βρίσκει σύμφωνους. Η πολιτική οικολογία, λοιπόν, είναι και θα μείνει, σήμερα ακόμα περισσότερο, στις μεγάλες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η νεολαία, οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα και την Ευρώπη βλέπουν, ακούν, μαθαίνουν, καταλαβαίνουν, στοιχίζονται με αυτούς που εννοούν όσα λένε και προσπαθούν να τα κάνουν πράξη.

   Η Διακήρυξη-προσκλητήριο για την εγγραφή νέων μελών εγκρίθηκε, η ψηφιακή πλατφόρμα για την εγγραφή θα λειτουργήσει εντός του μήνα, ενώ ξεκινούν και οι εκδηλώσεις ανά τη χώρα. Πέραν αυτών των βημάτων που προχωρούν γρήγορα, θεωρείτε ότι έχει γίνει η απαραίτητη αυτοκριτική για την ήττα στις εκλογές; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει με αξιώσεις στον στόχο του μετασχηματισμού του και αυτό να έχει απήχηση σε ευρύτερα στρώματα;

   Χάσαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Νομίζω ότι και οι τρεις εκλογές έχουν βαρύνουσα σημασία, και χωρίς να παραμελούμε το γενικότερο αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε επίπεδο κυρίως ΜΜΕ και για τις τρεις εκλογές υπάρχουν και κοινοί και διαφοροποιημένοι λόγοι που τις χάσαμε.

   Για τις ευρωεκλογές φάνηκε ότι δεν είχαμε κανενός είδους πραγματική προετοιμασία. Ούτε σε επίπεδο οργανωτικής και επικοινωνιακής συγκρότησης ούτε σε επίπεδο κινητοποίησης των κομματικών μας δυνάμεών μας σε σημαντικά πολιτικά θέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκλογές 20 ημερών και η Νέα Δημοκρατία έκανε εκλογές 6 μηνών, με αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα, να αιφνιδιάσουμε τους εαυτούς μας καθυστερώντας, κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητα. Όταν ήρθαν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε, δείξαμε πάλι απροετοίμαστοι. Είναι γεγονότα που θέλουν την εξήγησή τους.

   Στις δημοτικές εκλογές φαίνεται σαφώς από τα αποτελέσματα, ότι αυτό που λέμε «κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ» δηλαδή η σύνδεσή του με αυτό που λέμε «κοινωνία πολιτών», είχε μικρή σχέση με τις κομματικές επιλογές στα σχήματα που υποστηρίξαμε. Σπανίως σχήματα που υποστηρίξαμε τοπικά, έφτασαν έστω στο επίπεδο των ευρωεκλογών ως ποσοστά. Αυτό κατά τη γνώμη μου αποδεικνύει ότι έγιναν λάθος επιλογές. Δεν ακούσαμε όσο έπρεπε και όποτε έπρεπε τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες που μας υποστηρίζουν. Δεν πρέπει να καταλάβουμε και να διορθώσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαβουλευόμαστε με την κοινωνία σε τοπικό επίπεδο; Δεν πρέπει να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας με το ευρύτερο περιβάλλον των προοδευτικών πολιτών που μας υποστηρίζουν; Δεν πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και εξακολουθούν να μας εμπιστεύονται;

   Στις βουλευτικές εκλογές φάνηκε η πραγματική δύναμη του κοινωνικού- πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ και η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Ο ελληνικός λαός έδειξε στην κάλπη την εμπιστοσύνη του και μας δίνει και το περιθώριο και την ευκαιρία να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας.

   Πρέπει να απαντήσουμε λοιπόν στο ερώτημα με ειλικρίνεια, χωρίς προσωπικές βολές και αντιπαραθέσεις και εσωστρέφεια.

   Στο δρόμο προς το Συνέδριο διατηρείται μια συζήτηση αφενός για το ενδεχόμενο να υπάρξει καταστατική αλλαγή για εκλογή του προέδρου από τη βάση και, αφετέρου, για το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος του κόμματος. Ποια είναι η δική σας θέση;

   Και στα δύο θέματα είμαι ανοιχτός, σε κάθε νέα ιδέα. Και στα δύο θέματα έχω σοβαρό προβληματισμό. Με την απευθείας εκλογή του προέδρου, ο πρόεδρος του κόμματος πλέον γίνεται «αυτόνομο πολιτικό όργανο» και με έναν τρόπο, διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κόμμα, το οποίο όμως καθ΄ ολοκληρία εκπροσωπεί. Φεύγουμε από την κάθετη ιεραρχική οργάνωση και περνάμε σε ένα νέου τύπου κόμμα, σχεδόν αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας (λόγω και των δυνατοτήτων και των εργαλείων που μας προσφέρει η τεχνολογία) μεταξύ ηγέτη και ψηφοφόρων ή φίλων που έχουν χαλαρή σχέση με το κομματικό περιβάλλον. Αυτό έχει και θετικά και αρνητικά. Απαιτεί άλλου τύπου λειτουργία και επιτελεία που πολλές φορές οδηγούν σε λήψη αποφάσεων που μπορεί τεχνοκρατικά να φαίνονται σωστές αλλά πολιτικά και κοινωνικά να οδηγούν σε δρόμους που δεν έχουν δημοκρατική κατοχύρωση και νομιμοποίηση εσωκομματικά. Από την άλλη, είναι σύγχρονα, ευέλικτα σχήματα που παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, έχουν αντανακλαστικά αντίδρασης και ευρύτητα πολιτικού περιεχομένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σε αυτό έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να έχει ισχυρό ηγέτη που δεν αμφισβητείται από κανέναν και έτσι είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί περαιτέρω και να παρθούν με ψυχραιμία και δημιουργικό διάλογο σωστές αποφάσεις για το μέλλον του. Για το όνομα του φορέα είναι ένα θέμα στο οποίο επίσης είμαι ανοιχτός. Δεν πιστεύω ότι όταν προβάλεις κάτι στον τίτλο σου, αυτομάτως προβάλλεται και στο περιεχόμενό σου. Όλα θα τα δούμε στο Συνέδριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)