to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 30.01.2022

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Όλα εξαγοράζονται, όλα εκποιούνται, όλα επικοινωνούνται, όλα γίνονται δημοσκοπήσεις μαϊμού…

«Αυτή είναι η κυβέρνηση και έτσι πολιτεύεται»


Η συνέντευξη του τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη kontranews:

Τι παραπάνω θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία; Πώς θα είχατε προετοιμαστεί;

Θα σας πω τι θα κάνει η κυβέρνησή μας για να αντιμετωπιστεί η επόμενη κακοκαιρία από τη στιγμή που θα αναλάβουμε την κυβέρνηση. Τον περασμένο Αύγουστο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρότεινε την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, με στελέχωση από πρόσωπα ευρείας αποδοχής, με μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από τα ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα της χώρας, με μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, με Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Η χώρα έχει ανάγκη την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις του παρόντος και του μέλλοντος, για να γίνει η Ελλάδα μια ανθεκτική και βιώσιμή χώρα για όλους τους πολίτες της. Η Αρχή προτάθηκε με βάση το πόρισμα Goldamer που και η ΝΔ ως αντιπολίτευση ψήφισε, αλλά ως κυβέρνηση αδιαφόρησε. Έτσι λειτουργούν οι σοβαρές χώρες.

Πολλοί οδηγοί που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό αρνούνται την αποζημίωση των 2.000 ευρώ και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη… Πώς το σχολιάζετε;

Είναι εξοργιστικό. Το χειρότερο απ’ όλα, το άλμα από την ανικανότητα στην εξαγορά: «Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. Η εταιρεία το αποδέχθηκε». Αυτός είναι ο ορισμός του εκμαυλισμού, της χυδαιότητας, της ντροπής. Αν ταλαιπωρήθηκες στην Αττική Οδό, 2.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο ανεξαρτήτως πόσους είχε μέσα, αν ταλαιπωρήθηκες στον ΟΣΕ 1.000 ευρω… Αν ταλαιπωρήθηκες στην Μεσογείων, στη Κατεχάκη, στη Μαραθώνος, αν πέρασες τη νύχτα χωρίς ρεύμα τι παίρνεις; Όλα εξαγοράζονται, όλα εκποιούνται, όλα επικοινωνούνται, όλα γίνονται δημοσκοπήσεις μαϊμού… Αυτή είναι η Κυβέρνηση και έτσι πολιτεύεται.

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση της βουλευτή της ΝΔ να επιβληθεί πρόστιμο σε όσους εγκλωβισμένους οδηγούς δεν είχαν αλυσίδες;

Πολύ δημιουργική. Επίσης προτείνω να πληρώσουν και για τους γερανούς που τους απεγκλώβισαν και για ψυχική οδύνη στον Πρωθυπουργό που του χάλασε το τριήμερο. Αλλά έχω ακούσει και χειρότερα… Δείτε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κ. Οικονόμου… που τα έβαλε καταρχήν με τους μετεωρολόγους.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τόσο πολύ το θέμα Φουρθιώτη και τις σχέσεις του με τα στελέχη της ΝΔ;

Γιατί είναι ένα σκάνδαλο πρώτης γραμμής, για το οποίο όλοι κάνουν ότι δεν υπάρχει. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η υπόθεση Φουρθιώτη, υπάρχουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα. Ποιος του έδινε αστυνομική φρουρά; Ποιος έλεγε ψέματα πως δεν έχει; Ποιος του επέτρεπε να απειλεί υπουργούς; Ποιος του εξασφάλισε ειδικές συνθήκες ακόμη και στη φυλακή πάρα την κατακραυγή; Ποιος μπορεί να τα κάνει όλα αυτά και γιατί να τα κάνει όλα αυτά; Ποιος εκβιάζεται και γιατί; Απίθανα θέματα ηθικής πολιτικής τάξης αναφύονται από αυτήν την βδελυρή υπόθεση. Trash TV, Trash ΝΔ.

Κάθε μέρα περίπου 100 συνανθρωποί μας χάνονται λόγω κορωνοϊού… Τι πρέπει να γίνει;

Η Ελλάδα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είχε και συνεχίζει και σήμερα να έχει δυσανάλογα πολλούς θανάτους. Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά τα οποία είχε προβλέψει η Κυβέρνηση δεν βγήκε αληθινό και τις τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης τις ζούμε σήμερα. Δεν είμαστε στο τελευταίο μίλι, δεν είμαστε σε έναν χειμώνα μετά από ένα φυσιολογικό καλοκαίρι, είμαστε ξανά δυστυχώς σε έναν μαύρο χειμώνα μακράν τελευταίοι στη Δυτική Ευρώπη. Το πιο τραγικό απ όλα, στις 07-01-22 η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα μας είπε να μην ανησυχούμε και ότι σε 2-3 βδομάδες θα πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Έχουν περάσει τρεις βδομάδες και πεθαίνουν καθημερινά 70 – 115 άνθρωποι. Να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, να ενισχύσουν το ΕΣΥ, να προωθήσουν την τηλεργασία, να αλλάξουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα σχολεία, να κάνουν σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση… Όλα όσα κάνουν σε όλο τον κόσμο που τα πάνε καλύτερα απ’ εμάς.

Τι λέτε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στην εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση;

Το κομματικό φαινόμενο όπως το γνωρίσαμε στον 20ο αιώνα είναι σε κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζούμε μια νέα ιστορική τομή, η οικονομική κρίση του 2008 αλλά και η πανδημία εγκαινιάζουν αναντίρρητα μια νέα περίοδο για τις κοινωνίες, τα κόμματα, τους πολίτες, την ίδια την πολιτική. Κανένα σύστημα εκλογής δεν είναι τέλειο αλλά και η σημερινή λειτουργία του εκλεκτορικού σώματος με μέτρο εκλογής και σταυροδοσία έχει δείξει το όριό της διαχρονικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πρέπει επί της ουσίας να επανιδρυθεί, να θεμελιώσουμε όλοι όσοι συναντηθήκαμε τα τελευταία χρόνια ένα ευρύχωρο φιλόξενο σπίτι για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη. Να αγκαλιάσουμε όλες τις προελεύσεις από την ιστορική Αριστερά και την πολιτική Οικολογία μέχρι τους προοδευτικούς κεντρώους, τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες. Να ανοίξουμε τις πόρτες του κόμματος σε όλες και όλους. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε και μας ακολουθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές. Αυτός ο κόσμος θα μας κάνει πρώτους ξανά.

Μήπως δίνει κακή εντύπωση στον κόσμο, να ασχολείται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ με τα εσωκομματικά του, όταν η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με τόσα πολλά προβλήματα;

Σωστό είναι αυτό που λέτε αλλά τα γεγονότα προχωρούν παράλληλα. Χρειαζόμαστε κι εμείς αλλαγές και τομές στο εσωτερικό μας όπως και η χώρα. Εμείς έχουμε μπροστά μας ένα Συνέδριο ανασυγκρότησης και προοπτικής. Πιστεύω ότι είναι η μεγάλη μας ευκαιρία. Μπορούμε και πρέπει να νοηματοδοτήσουμε την ολική μας επαναφορά στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Τα κόμματα είναι δημοκρατικοί οργανισμοί, έχουν εσωτερικές διεργασίες, νομίζω ότι την κοινωνία με τα τόσα προβλήματα την αφορά η δυνατότητα διεξόδου από αυτή τη δυστοπική πραγματικότητα. Σε αυτό θέλει να συμβάλλει το Συνέδριο μας. Ένα εφαλτήριο για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, για μια νέα αρχή για τον χώρο και για τη χώρα. Την επόμενη μέρα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε φέρει και πολλούς άλλους κοντά μας.

Γιατί καταθέσατε αυτή την περίοδο πρόταση μομφής;

Για όλους τους λόγους που συζητήσαμε παραπάνω, έχουμε πολιτική και θεσμική υποχρέωση να προειδοποιήσουμε ότι η χώρα είναι σε λάθος δρόμο, έχουμε υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε το βαρύτερο κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτουμε. Όποια κρίση κι αν διαχειρίζεται ο κ. Μητσοτάκης περνά θεαματικά κάτω από τον πήχη που ο ίδιος βάζει. Τα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη, της παρέας του, της κυβέρνησης του και της ΝΔ δεν μπορούν να μετατραπούν σε αδιέξοδα για τη χώρα. Υπάρχει δημοκρατική και προοδευτική διέξοδος και αυτόν τον δρόμο θέλουμε να χαράξουμε μαζί με τους πολίτες που μας ακολουθούν αλλά και με αυτούς που θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)