to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:05 | 17.05.2017

πηγή: athina984.gr

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης με συνέντευξη του στον Αθήνα 9.84 εκτιμά ότι στην ψηφοφορία της Πέμπτης οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα στηρίξουν με την ψήφο τους το Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Θεωρεί πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης για λόγους επικοινωνιακής κατανάλωσης και μικροκομματικής πολιτικής χαρακτηρίζουν 4ο μνημόνιο τη συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο εξηγεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει να εξωραϊσει την πραγματικότητα.


Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης με συνέντευξη του στον Αθήνα 9.84 εκτιμά ότι στην ψηφοφορία της Πέμπτης οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα στηρίξουν με την ψήφο τους το Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Θεωρεί πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης για λόγους επικοινωνιακής κατανάλωσης και μικροκομματικής πολιτικής χαρακτηρίζουν 4ο μνημόνιο τη συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο εξηγεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει να εξωραϊσει την πραγματικότητα.

Ερ.: Τελικά η συμφωνία με τους θεσμούς είναι εξιτήριο από την μνημονιακή επιτροπεία ή τέταρτο μνημόνιο, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση;

Απ. «Όσοι για λόγους επικοινωνιακής κατανάλωσης και μικροκομματικής πολιτικής μιλούν για 4ο μνημόνιο κάνουν κακό στην χώρα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν καταλαβαίνουν μετά από επτά χρόνια μνημονίων και δεκάδων δισεκκατομμυρίων επιβαλλόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής τη διαφορά δανεισμού από τα μνημόνια εν αντιθέσει με τις διεθνείς χρηματαγορές; Αν δεν το καταλαβαίνουν αλλά ακόμα και ένα κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν είναι επικίνδυνοι και παίζουν με την φωτιά. Φυσικά μετά τα μνημόνια θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους και εποπτεία (όχι επιτροπεία) αλλά αυτό ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που βγήκαν από προγράμματα αναγκαστικού δανεισμού ή και για χώρες που δεν μπήκαν σε πρόγραμμα αλλά τέθηκαν στόχοι όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία ακόμα και η Γαλλία.  Η έξοδος από τα μνημόνια, η ρύθμιση του χρέους , η επιστροφή στην κανονικότητα είναι στοίχημα εθνικό, όχι κομματικό, όχι παραταξιακό».

Ερ.:Επειδή το προηγούμενο διάστημα ασκήθηκε και εσωκομματική κριτική για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Αυτή μήπως εγκυμονεί κινδύνους καταψήφισης της από κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ. «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το πολυνομοσχέδιο που εισηγείται  η κυβέρνηση θα υπερψηφιστεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήσαμε αναλυτικά τις υπαρκτές δυσκολίες αλλά και τα θετικά αντίμετρα στις συλλογικές μας διαδικασίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Δεν εξωραΐζουμε την πραγματικότητα, δεν μιλάμε για Success Story, προχωράμε ενωμένοι με συλλογική λειτουργία για να βγάλουμε τη χώρα από τη πρωτοφανή ιστορική περιδίνηση που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια».

Ερ.: Πρόσφατα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ένας νέος κύκλος στην διακυβέρνηση της χώρας, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως σήμα για ανασχηματισμό. Θεωρείτε πως χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα;

Απ. «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάζει την χώρα σε νέους δρόμους. Ξεκινά η πολυπόθητη διαδικασία της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, επιταχύνεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας και των αρνητικών δεικτών  που συντρίβουν την καθημερινότητα των πολιτών, δίνεται η δυνατότητα για περισσότερο «παράλληλο πρόγραμμα». Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να γίνει πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική, άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Τις αλλαγές τις αποφασίζει ο πρωθυπουργός, καλό θα ήταν όλοι μας αντί να το παίζουμε ειδικοί σε όλα να κάνουμε την δουλειά που μας έχει ανατεθεί από τα συλλογικά όργανα για να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό «φύλλο αγώνα».

Ερ.: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η εκλογική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία συνεχώς μειώνεται. Μπορείτε να γυρίσετε το παιχνίδι;

Απ. «Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμπολιτευόμενο κόμμα, εισπράττει δημοσκοπικά τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Είναι λογικό και ψυχολογικά αναμενόμενο. Τι ρωτούν όμως οι δημοσκοπήσεις; Ρωτούν τι θα ψηφίζατε την επόμενη Κυριακή… Δεν ρώτησε κανείς τι θα ψηφίσετε το 2019, όταν το ΑΕΠ θα έχει ανακάμψει, η ανεργία θα είναι πολύ κάτω απο 20%, οι επενδύσεις θα έχουν αυξηθεί, οι αλλαγές στο σύστημα υγείας θα έχουν αρχίσει να αλλάζουν την καθημερινότητα… Γιατί δεν βάζουν αυτό το ερώτημα στους πολίτες; Σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν κυβερνιέται με δημοσκοπήσεις, αλλά με εκλογές. Θα συνιστούσα εκεί στη ΝΔ που «την πάτησαν» με τις δημοσκοπήσεις στο παρελθόν, να είναι πιο συγκρατημένοι. Θα την πατήσουν πάλι με την αλαζονεία που επιδεικνύουν. Αλλωστε οι μνήμες του 2012-2014 είναι νωπές. Η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρή γιατί γνωρίζει πραγματικά ποιο κόμμα εκπροσωπεί τι. Οι δεσμοί μας χτίστηκαν στις πιο δύσκολες εποχές για τους πολίτες και τη χώρα, στην εποχή της κρίσης και της μονόπλευρης λιτότητας, στην εποχή της κατάρρευσης παλαιών κομμάτων και πολιτικών και κοινωνικών βεβαιοτήτων.. Προσωπικά δεν έχω βρει κανέναν που να μην αναγνωρίζει ότι για την χρεωκοπία της χώρας το 2010 και τη διαχείριση της κρίσης ως το 2015 την συντριπτική ευθύνη την έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εμάς οι πολίτες όταν μας κάνουν κριτική μας λένε κυρίως ότι είπαμε παραπάνω από όσα μπορούσαμε, ότι μπερδέψαμε «τα θέλω» με «τα μπορώ» μας, δεν μας λέει κανείς ότι φάγαμε, ότι κλέψαμε, ότι διαλύσαμε την χώρα με ένα φαύλο πελατειακό κράτος, με μια κρατικοδίαιτη, κομματικοδίαιτη, διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα και με ευνοιοκρατία στους αεριτζήδες».

Ερ.: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σας κατηγορούν ότι με απροκάλυπτο τρόπο «χτίζετε» τη νέα διαπλοκή. Τι απαντάτε;

Απ. «Να φέρουν τα στοιχεία να το συζητήσουμε δημόσια και ανοικτά. Καμία σκιά, παντού φως. Τη διαπλοκή και την διαφθορά στην Ελλάδα την έκαναν τμήμα και ρυθμιστή του πολιτικού συστήματος η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα προ διμήνου ένας πρώην πρωθυπουργός μας είπε ότι «ήταν κοινωνικό φαινόμενο»  σε δημόσια εμφάνισή του χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και ενώ κορυφαίοι του υπουργοί βγαίνουν από την φυλακή καταδικασμένοι για σκάνδαλα και ενώ άλλοι παραπέμπονται σε εξεταστικές επιτροπές με βάση δικογραφίες που έχουν φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων. Αντί να μας κουνούν το δάκτυλο ας κοιταχτούν στον καθρέπτη».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)