to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 23.11.2022

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν πάντα προοδευτικό πρόσημο

«Πάντα η Δεξιά ήταν με το συγκεντρωτικό κράτος. Ποτέ δεν ακολούθησε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη διοικητική αποκέντρωση, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη διαφάνεια στη χώρα. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα έγιναν από τον προοδευτικό χώρο», τόνισε στην ομιλία του ο Κώστας Ζαχαριάδης, τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε


Στην αρχή ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι: «οι ΟΤΑ χρεοκοπούν, όμως οι πάροχοι πλουτίζουν. Οι ΟΤΑ δεν εισπράττουν από τους παρόχους. Αυτό είναι σκάνδαλο. Τα ανταποδοτικά: Χρεοκοπούν οι ΔΕΥΑ. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες κυβερνητικές ευθύνες. Τέλος ταφής: Αυτό είναι άδικο, πρέπει να ανασταλεί μέχρι να δοθεί η δυνατότητα να δρομολογηθούν, να αδειοδοτηθούν και να κατασκευαστούν έργα κυκλικής οικονομίας».

Και στη συνέχεια στάθηκε στα ζητήματα χρηματοδοτήσεων λέγοντας ότι: «Κυβερνητικοί «πανηγυρισμοί» για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως, Αυτοδιοίκηση και Ταμείο Ανάκαμψης πουθενά! Όπως, επίσης, κι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται το ΕΣΠΑ, με τη συμμετοχή των δήμων πουθενά!

Πανηγυρίζει αυτή η κυβέρνηση για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που χάθηκαν δύο χρόνια, που σταματήσατε ένα πανθομολογουμένως επιτυχημένο πρόγραμμα, το «Φιλόδημος». Τι γίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης σε άλλες χώρες και τι γίνεται στην Ελλάδα; Αυτό το πράγμα, όταν θα γίνουμε εμείς κυβέρνηση, θα αλλάξει. Όπως, επίσης, και θα αλλάξει και η συμμετοχή στο ΕΣΠΑ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Στη συνέχεια έκανε γνωστές ορισμένες βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παρεμβάσεις στη Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Σταματάνε τα πελατειακά κριτήρια στην Αυτοδιοίκηση. Όλη η Ελλάδα, όλοι οι δήμοι, όλοι οι ΟΤΑ έχουν δικαίωμα σε χρηματοδοτήσεις. Όσο μεγαλύτερη η ανάγκη τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η βοήθεια. Ζητήματα προσωπικού: Ο κ.Βορίδης στη Βουλή, όταν καμία φορά τον ρωτάω για τους μετακλητούς, μου λέει «δεν φταίω εγώ, οι δήμαρχοι (φταίνε)». Και έρχεται και ανακοινώνει 1.000 προσλήψεις, τρεις ανά δήμο. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος..

Περάσαμε μια δύσκολη δεκαπενταετία. Ανακοινώστε γενναίο πρόγραμμα προσλήψεων και ενισχύσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προτείνουμε υποχρεωτική διαβούλευση των νομοθετημάτων, που αφορούν στους ΟΤΑ, με την ΚΕΔΕ. Αυτό περιλαμβανόταν στη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» στα άρθρα 2.11 και 2.12, και, βεβαίως, καταργήθηκε μετά.

Θα καταργήσουμε το αντιδημοκρατικό 43% και θα επαναφέρουμε το δημοκρατικό 50%+1. Αυτό συνδυάζει τη δημοκρατία και την κυβερνησιμότητα.Θα επαναφέρουμε την πρόβλεψη του «Κλεισθένη», που αγκάλιασαν οι τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, δηλαδή την ξεχωριστή κάλπη για τις τοπικές κοινότητες.

Μετά τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συζήτηση με την ΚΕΔΕ, σε συζήτηση με τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης, σε συζήτησηκαι με τους κυβερνητικούς μας εταίρους- εμείς θέλουμε κυβέρνηση συνεργασίας- θα δούμε συνολικά το νέο τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της Αυτοδιοίκησης με μια συνολική μεταρρύθμιση.

Χρειάζεται να επαναφέρουμε την πολιτική που είχε νομοθετήσει η δική μας κυβέρνηση για τις ενεργειακές κοινότητες με δύο στόχους. Τον συμψηφισμό του κόστους και την ενέργεια σε ευάλωτους. Χρειάζεται η διασφάλιση μέσω του ΕΣΠΑ της απρόσκοπτης και επιτυχημένης μέχρι σήμερα λειτουργίας του προγράμματος αντιμετώπισης της φτώχειας στους δήμους με τα ανάλογα τοπικά εργαλεία».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις απολαβές και τις αποζημιώσεις αιρετών ως προϋπόθεση για τη προστασία του θεσμού: «Τα μνημόνια τελείωσαν. Δεν μπορεί να είναι αυτές οι απολαβές των Δημάρχων, είναι λάθος. Δεν γίνεται να είναι μηδενικές οι αποζημιώσεις των Δημοτικών Συμβούλων. Πρέπει να προστατεύσουμε το θεσμό. Δεν μπαίνει κανένας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βρίσκεται στη συνέχεια στα δικαστήρια. Ο αυτοδιοικητικός πρέπει να προστατευτεί, όπως προστατεύεται και ο πολιτικός, ο οποίος ασκεί κεντρική διοίκηση.

Έρχεται μετά από τρία χρόνια η κυβέρνηση και μάς λέει για την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων; Δηλαδή πόσα χρόνια πρέπει να κυβερνήσει μια κυβέρνηση για να λύσει, να οριοθετήσει ή να πει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, Αλήθεια, αυτό το πόρισμα της Επιτροπής Κοντιάδη πού είναι;».

Με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» τι θα γίνει κ.Βορίδη; Έχετε πει εδώ και δύο μήνες ότι θα το λύσετε. Πώς θα το λύσετε; Θέλετε να σας το γράψουμε εμείς για να το λύσετε; Πώς πάει αυτή η ιστορία με τα αδέσποτα ζώα. Τι γίνεται με τις χρηματοδοτήσεις στους δήμους; Γιατί δεν εισακούσατε, Υπουργέ, την ομόφωνη απόφαση τότε της ΚΕΔΕ να μην μεταφέρετε αυτή την αρμοδιότητα στους δήμους; Είναι δυνατόν η τελική διαχείριση των απορριμμάτων να μην γίνεται από τους ΦοΔΣΑ, αλλά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με εργοστάσια καύσης; Αυτή είναι η «πράσινη» κυβέρνηση;

Πάντα η Δεξιά ήταν με το συγκεντρωτικό κράτος. Ποτέ δεν ακολούθησε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη διοικητική αποκέντρωση, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη διαφάνεια στη χώρα. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα έγιναν από τον προοδευτικό χώρο.

Όλοκληρη η ομιλία του Κωνσταντίνου Ζαχαριάδη:

Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία την ΚΕΔΕ για τη σημερινή πρόσκληση, και νομίζω ότι αυτή η κατάμεστη αίθουσα σε όλες τις ομιλίες δείχνει τη μεγάλη αγωνία για το μέλλον του θεσμού. Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να σας πω τα προβλήματα, τα ξέρετε καλύτερα από εμένα. Δεν ήρθα ούτε για να καταγγείλω τον κ.Βορίδη. Σε λίγο θα ασχολούνται με αυτόν μόνο αυτοί που τον παρακολουθούν, εννοώ που τον ακολουθούν πολιτικά. Ήρθα και ήρθαμε πρώτα απ’ όλα για να σας ακούσουμε. Και ήρθαμε για να σας πούμε πώς θα κυβερνήσουμε εμείς και πώς θα έχουμε έναν υγιή θεσμικό διάλογο, ώστε να ενσωματωθούν οι προτάσεις σας, ώστε η Αυτοδιοίκηση να πάρει τη θέση που της αντιστοιχεί, για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει μια φυσιολογική, ευρωπαϊκή χώρα.

Για την ενεργειακή κρίση: οι ΟΤΑ χρεοκοπούν, όμως οι πάροχοι πλουτίζουν. Οι ΟΤΑ δεν εισπράττουν από τους παρόχους. Αυτό είναι σκάνδαλο. Τα ανταποδοτικά: Χρεοκοπούν οι ΔΕΥΑ. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες κυβερνητικές ευθύνες. Τέλος ταφής: Αυτό είναι άδικο, πρέπει να ανασταλεί μέχρι να δοθεί η δυνατότητα να δρομολογηθούν, να αδειοδοτηθούν και να κατασκευαστούν έργα κυκλικής οικονομίας. Χρηματοδοτικά εργαλεία: Παρακολουθούμε τρεις ώρες συνεδρίασης, δεν έχει πει κανείς μια φορά τη λέξη «Ταμείο Ανάκαμψης». (Κυβερνητικοί) «πανηγυρισμοί» για το Ταμείο Ανάκαμψης, «το Ταμείο Ανάκαμψης θα σώσει τη χώρα». Αυτοδιοίκηση και Ταμείο Ανάκαμψης πουθενά! Όπως, επίσης, κι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται το ΕΣΠΑ, με τη συμμετοχή των δήμων πουθενά! Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αντίστοιχα, (το πρόγραμμα) «Αντώνης Τρίτσης». Πανηγυρίζει αυτή η κυβέρνηση για το (πρόγραμμα) «Αντώνης Τρίτσης», που χάθηκαν δύο χρόνια, που σταματήσατε ένα πανθομολογουμένως επιτυχημένο πρόγραμμα, το «Φιλόδημος», για να κάνουν τι; Να υπογράψει (η κυβέρνηση) ανάλογες συμβάσεις μετά από δύο χρόνια. Αυτό δεν είναι για πανηγυρισμό.

Τι γίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης σε άλλες χώρες και τι γίνεται στην Ελλάδα; Αυτό το πράγμα, όταν θα γίνουμε εμείς κυβέρνηση, θα αλλάξει. Όπως, επίσης, και θα αλλάξει και η συμμετοχή στο ΕΣΠΑ και στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων. Και, βεβαίως, σταματάνε τα πελατειακά κριτήρια στην Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι το άλας της γης η Ανατολική Αττική. Όλη η Ελλάδα, όλοι οι δήμοι, όλοι οι ΟΤΑ έχουν δικαίωμα σε χρηματοδοτήσεις. Όσο μεγαλύτερη η ανάγκη τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η βοήθεια.

Ζητήματα προσωπικού: Ο κ.Βορίδης στη Βουλή, όταν καμία φορά τον ρωτάω για τους μετακλητούς, μου λέει «δεν φταίω εγώ, δεν φταίω εγώ, οι δήμαρχοι (φταίνε)». Και έρχεται και ανακοινώνει 1.000 προσλήψεις, τρεις ανά δήμο. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος.. Ανακοινώστε γενναίο πρόγραμμα προσλήψεων και ενισχύσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να σταματήσει αυτή η ιστορία, για να στηριχτεί πραγματικά ο θεσμός. Περάσαμε μια δύσκολη δεκαπενταετία, πολύ δύσκολη. Μόνιμες προσλήψεις, πραγματική στήριξη στην Αυτοδιοίκηση. Καθαρές κουβέντες χωρίς αιφνιδιασμούς με πλήρη συνεννόηση από τώρα, καθώς οι βουλευτικές εκλογές προηγούνται των αυτοδιοικητικών (εκλογών).

Εμείς λέμε τρία βασικά πράγματα. Πρώτον, υποχρεωτική διαβούλευση των νομοθετημάτων, που αφορούν στους ΟΤΑ, με την ΚΕΔΕ. Υποχρεωτική. Όχι να βγάζει αποφάσεις η ΚΕΔΕ, να τις φέρνουμε εμείς στο Κοινοβούλιο και να λέει ο Υπουργός «και τι να κάνουμε; Εμείς έχουμε άλλη άποψη». Αυτό περιλαμβανόταν στη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» στα άρθρα 2.11 και 2.12, και, βεβαίως, καταργήθηκε μετά. Επίσης, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να επιστρέψει στη θέση που της αρμόζει μετά την πλήρη θεσμική απαξίωση, που γνώρισε ιδίως κατά την πρώτη φάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εμείς δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν με αλλαγές στο εκλογικό σύστημα λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Γι’ αυτό σας λέμε το εξής: Δύο αλλαγές θα κάνουμε. Πρώτον, θα καταργήσουμε το αντιδημοκρατικό 43% και θα επαναφέρουμε το δημοκρατικό 50%+1. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, συνδυάζει και τη δημοκρατία και την κυβερνησιμότητα. Δεύτερον, θα επαναφέρουμε την πρόβλεψη του «Κλεισθένη», που αγκάλιασαν οι τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, την ξεχωριστή κάλπη για τις τοπικές κοινότητες. Δεν γυρνάμε σε προηγούμενο τρόπο αυτοδιοικητικής οργάνωσης της χώρας, αλλά θέλουμε να ακούγεται η τοπική φωνή και, ιδίως, των νέων ανθρώπων στην περιφέρεια. Τρίτον, μετά τις εκλογές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συζήτηση με την ΚΕΔΕ, σε συζήτηση με τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης, σε συζήτηση, βεβαίως, και με τους κυβερνητικούς μας εταίρους- εμείς θέλουμε κυβέρνηση συνεργασίας- θα συζητήσουμε συνολικά το νέο τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της Αυτοδιοίκησης με μια συνολική μεταρρύθμιση, που θα αφορά στη διοικητική διάρθρωση της χώρας συνολικά.

Τώρα για τα τρέχοντα. Η φτώχεια στη χώρα αυξάνεται, οι ανισότητες μεγαλώνουν. Η κυβερνητική πολιτική είναι απολύτως συγκεκριμένη. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και ισχυρότεροι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί, και οι φτωχοί γίνονται εξαθλιωμένοι. Μπορεί η Αυτοδιοίκηση να παρέμβει για την ανάσχεση αυτού του εκρηκτικού μίγματος, το οποίο δημιουργείται στη βάση της ελληνικής κοινωνίας; Εμείς λέμε ναι! Αυτό το κάνει η Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη. Τι χρειάζεται; Χρειάζεται να επαναφέρουμε την πολιτική που είχε νομοθετήσει η δική μας κυβέρνηση για τις ενεργειακές κοινότητες με δύο στόχους. Τον συμψηφισμό του κόστους και την ενέργεια σε ευάλωτους. Χρειάζεται η διασφάλιση μέσω του ΕΣΠΑ της απρόσκοπτης και επιτυχημένης μέχρι σήμερα λειτουργίας του προγράμματος αντιμετώπισης της φτώχειας στους δήμους με τα ανάλογα εργαλεία που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

Το ακούσαμε και πέρυσι, το είπα και πέρυσι. Συμφωνώ απολύτως με αυτά που είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ για τα ζητήματα των αποζημιώσεων των αιρετών. Τα μνημόνια τελείωσαν. Είναι ώρα να κάνουμε ένα βήμα λογικής. Δεν μπορεί να είναι αυτές οι απολαβές των Δημάρχων, είναι λάθος. Όπως, επίσης, δεν γίνεται να είναι μηδενικές οι αποζημιώσεις των Δημοτικών Συμβούλων. Μια εκκρεμότητα η οποία υπάρχει από τότε που ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κ.Μητσοτάκης. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε το θεσμό, δεν μπορεί όλη μέρα οι Δήμαρχοι να βρίσκονται στα δικαστήρια. Η ευκολία της αργίας των καθηκόντων πρέπει να πάψει, όπως πρέπει να πάψει και η πολυετής ταλαιπωρία των αιρετών με διαφόρων ειδών διαμάχες. Δεν μπαίνει κανένας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βρίσκεται στη συνέχεια στα δικαστήρια. Ο αυτοδιοικητικός πρέπει να προστατευτεί, όπως προστατεύεται και ο πολιτικός, ο οποίος ασκεί κεντρική διοίκηση.

Άκουσα στην αρχή τον κ.Στυλιανίδη να λέει για την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων. Έρχεται μετά από τρία χρόνια η κυβέρνηση και μας λέει για την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων; Δηλαδή πόσα χρόνια πρέπει να κυβερνήσει μια κυβέρνηση για να λύσει, να οριοθετήσει ή να πει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, το οποίο το είπε το πρώτο απόγευμα, που συνεδρίασε η Βουλή και οργάνωσε αυτό το σφιχτό και συγκεντρωτικό κράτος, το οποίο το είπαν επιτελικό. Το ίδιο απόγευμα ο κ.Γεραπετρίτης μάς είπε ότι το νομοσχέδιο νούμερο 2 είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τι κάνει ο δήμος, τι κάνει η Περιφέρεια, τι κάνουν όλοι οι υπόλοιποι. Και θα έρθει τώρα ο κ.Βορίδης προεκλογικά να μας πει μια εξαγγελία. Αλήθεια, αυτό το πόρισμα της Επιτροπής Κοντιάδη πού είναι; Που είναι; Εγώ το βρήκα, δεν ασχολιόμουν με τον Τομέα Εσωτερικών, ασχολούμαι τώρα δυόμιση χρόνια. Λοιπόν, ας σταματήσει αυτή η κοροϊδία και στην Κεντρική Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, αυτή η ιστορία με το (πρόγραμμα) «Βοήθεια στο Σπίτι» τι θα γίνει, κ.Βορίδη; Έχετε πει εδώ και δύο μήνες (ότι) θα το λύσετε. Πώς θα το λύσετε; Θέλετε να σας το γράψουμε εμείς (για) να το λύσετε; Εμείς γράψαμε το προηγούμενο, αλλά κι εσείς στην προκήρυξη που βγάλατε δεν το αλλάξατε. Άρα στην επικοινωνία και στην ατάκα μπορεί να είστε καλός, αλλά δεν είστε σχολιαστής. Είστε Υπουργός και πρέπει να απαντάτε στα προβλήματα των πολιτών. Και λάθος να το κάναμε, κάντε εσείς το σωστό και θα το χειροκροτήσουμε. Με το να παίζετε καθυστερήσεις στο παρά πέντε δεν αλλάζει τίποτα.

Και μιας και πιάσαμε τα καλά, που το είπε και προηγουμένως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, απλά να πω κάτι. Είναι αλλιώς το ντόπερμαν και αλλιώς το πεκινουά. Πώς πάει αυτή η ιστορία με τα αδέσποτα (ζώα). Τι γίνεται με τις χρηματοδοτήσεις στους δήμους; Γιατί δεν εισακούσατε, Υπουργέ, την ομόφωνη απόφαση τότε της ΚΕΔΕ να μην μεταφέρετε αυτή την αρμοδιότητα στους δήμους; Δεν είναι, εν πάση περιπτώσει, και στις δικές μας απόψεις η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ σήμερα. Μπορεί να είναι μετά από ένα χρόνο, μετά από πέντε χρόνια. Αλλά μάθετε να ακούτε λίγο και τους ανθρώπους που είναι στο πεδίο.

Λέτε να δούμε τις αρμοδιότητες. Μάλιστα, να τις δούμε. Είναι δυνατόν η τελική διαχείριση των απορριμμάτων να μην γίνεται από τους ΦοΔΣΑ, αλλά να γίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με εργοστάσια καύσης; Αυτή είναι η «πράσινη» κυβέρνηση; Αυτή είναι η κυκλική οικονομία; Αυτές είναι οι βιώσιμες πολιτικές; Αυτές είναι πολιτικές οι οποίες έχουν ξεπεραστεί σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Και συμφωνώ με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Όχι συνέδριο γκρίνιας. Όχι! Αλλά συνέδριο απολογισμού. Τι έλεγε η κυβέρνηση πριν γίνει κυβέρνηση και τι έκανε; Τι έλεγε η ΚΕΔΕ στις συλλογικές της αποφάσεις και τι έγινε; Όχι τι έκανε η ΚΕΔΕ, (αλλά) τι άκουσε η κυβέρνηση; Γιατί θα ακούσουμε στη συνέχεια και τις απόψεις όλων. Η ΚΕΔΕ έχει συλλογικές αποφάσεις, έχει συνέδρια, βγάζει συμπεράσματα, έχει μια διαχρονική διαδρομή, έχει κάποιες θέσεις. Όχι γκρίνια. Δεν απαντώνται τα προβλήματα του κόσμου με γκρίνια.

Λοιπόν, εύχομαι καλή αρχή στο Συνέδριό σας. Θα είμαστε εδώ μια μεγάλη αντιπροσωπεία, πολιτική και κοινοβουλευτική, από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες ημέρες. Και θέλω να ξέρετε ότι όσο καιρό βρισκόμαστε στη θέση της Αντιπολίτευσης, και με την εντολή του ελληνικού λαού στην (επόμενη) κυβέρνηση, ο χώρος ο δικός μας πάντα θα είναι ανοιχτός στα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι η προέλευσή μας και η διαδρομή μας. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα έγιναν από τον προοδευτικό χώρο. Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι πιο κοντά στο πεδίο που υπάρχει το πρόβλημα. Η αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας είναι βασικός πυλώνας άσκησης και της δικής μας πολιτικής.

Πάντα η Δεξιά ήταν με το σφιχτό και το συγκεντρωτικό κράτος. Ποτέ, ποτέ δεν ακολούθησε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη διοικητική αποκέντρωση, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη διαφάνεια στη χώρα. Προφανώς και δεν τα κάναμε όλα καλώς καμωμένα όταν ήμαστε κυβέρνηση, αλλά εμείς ήρθαμε και πέρυσι στο Συνέδριο και κάναμε αυτοκριτική. Και φέτος κάνουμε αυτοκριτική, αλλά δεν θα αυτομαστιγωθούμε. Διότι υπάρχει πλέον μέτρο σύγκρισης και πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση και ο ελληνικός λαός και το πολιτικό σύστημα και η χώρα αξίζουμε, μπορούμε, ξέρουμε και θέλουμε καλύτερα.

Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)