to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 15.06.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Οι λαοί της Ευρώπης να ακούσουν την έκκληση της Liberation

Οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να δώσουν στον Έλληνα πολίτη αυτό που ζητάει σήμερα η Liberation από το Γάλλο πρόεδρο, να δώσουν το χέρι στους Έλληνες ... οι εταίροι μας πρέπει να κάνουν και αυτοί το χρέος τους ως προς τα συμφωνηθέντα, είπε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.


Οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να δώσουν στον Έλληνα πολίτη αυτό που ζητάει σήμερα η Liberation από το Γάλλο πρόεδρο, να δώσουν το χέρι στους Έλληνες ... οι εταίροι μας πρέπει να κάνουν και αυτοί το χρέος τους ως προς τα συμφωνηθέντα, είπε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.
«Είμαστε σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης ... δεν συζητάμε το πώς δεν θα χρεοκοπήσει η χώρα, πώς θα αποφύγει την καταστροφή, αλλά τον οδικό χάρτη μέσα από τον οποίο η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην κανονικότητα και το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και υπογράμμισε ότι χρειάζονται «χαμηλοί τόνοι, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ... η ελληνική κυβέρνηση τα έχει και τα τρία, για να πάρει κρίσιμες αποφάσεις με σωστό τρόπο, με λογική και εξετάζοντας τα συμφέροντα της οικονομίας, της κοινωνίας και της πατρίδας πάνω από όλα».
 
Σχολιάζοντας το πολιτικό παιχνίδι στη Γερμανία, με την «διάσταση» μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε ούτε συμπάθεια ούτε αντιπάθεια προς οποιοδήποτε πρόσωπο, προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας και αυτό απαιτεί συμμαχίες και συμβιβασμούς σε βιώσιμο πλαίσιο».

«Σήμερα το βράδυ θα κριθεί εάν όλες οι πλευρές μπορούν να κάνουν μία μικρή, αλλά κυρίως ουσιαστική υποχώρηση, προκειμένου να υπάρξει βιώσιμο σχέδιο για το ελληνικό χρέος και την ελληνική οικονομία, προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα και, σε ένα χρόνο και δύο μήνες να αφήσουμε πίσω τα μνημόνια και την επιτροπία» όπως είπε.


Θέσαμε το θέμα του χρέους, προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε
 
Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το σημερινό Eurogroup, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να αποτιμηθεί «με ήπιους τόνους και δικαιοσύνη, δεν χρειάζεται να καταστροφολογούμε ούτε να μιζεριάζουμε», ενώ για τη Νέα Δημοκρατία σχολίασε ότι «το βασικό που μας χώριζε και μας χωρίζει ... αυτά τα 2,5 χρόνια που είμαστε κυβέρνηση», είναι ότι «θέσαμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε. Ήδη έχουμε μία πρώτη ρύθμιση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, το "ταβάνι" του 15%, σήμερα παλεύουμε να πάρουμε κάτι στα μεσοπρόθεσμα κ.ο.κ».

Ενσωμάτωσαν στον πολιτικό τους λόγο τις γερμανικές θέσεις

Αντίθετα, συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης, «η ΝΔ την περίοδο που κυβερνούσε ... είχε ενσωματώσει στον πολιτικό της λόγο και είχε κάνει θέση της χώρας το επιχείρημα της γερμανικής πολιτικής, της σκληρής αντίληψης ότι με πολύ υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ... είναι μία στρατηγική διαφορά στο ελληνικό ζήτημα και σε σειρά άλλων της ευρωπαϊκής οικονομίας ... είναι αποτυπωμένα σε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών, υπουργών Οικονομικών, διαπραγματευτών ... μιλούσαν για πιστοποιητικό βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ... στην αντιπολίτευση θέλουν να παίξουν το παιχνίδι της ατάκας, αλλά ο καθένας κρίνεται όταν κυβερνά».
 
«Θα κριθούμε από το πώς θέτουμε αυτά τα ζητήματα και τι αποτελέσματα θα φέρουμε. Η ΝΔ δυστυχώς πέρα από υποσχέσεις για το χρέος δεν έφερε κάτι άλλο», υπογράμμισε.

Καμία συμμαχία με όσους κραυγάζουν για παραίτηση στο «παρά ένα»

Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι για μία συγκρότηση «εθνικής» συμμαχίας στη διαπραγμάτευση για το χρέος, «τα πάντα καθορίζονται από το περιεχόμενο του πολιτικού λόγου», κατά συνέπεια όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, «με αντιλήψεις που προτάσσουν τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο διάστημα, χωρίς αναδιάρθρωση ... εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες συμμαχίες». 

Κατά τον ίδιο, χρειάζεται σύγκλιση «σε μία λογική ... να διεκδικήσουμε το χαμήλωμα των πλεονασμάτων, να πιέσουμε επειδή έχουμε κάνεις όσες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται, στην μακροοικονομία έχουμε πετύχει επιδόσεις καλύτερες από αυτές που είχαν προϋπολογιστεί (η καθημερινότητα των πολιτών εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ δύσκολη) ... εάν σε αυτά υπάρχει σύγκλιση, εμείς δεν το φοβόμαστε ... αλλά εδώ δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία. Αντίθετα, στο "παρά ένα" της κρίσιμης για τη χώρα διαπραγμάτευσης, έχουμε κραυγές για παραίτηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούμε να συζητήσουμε».

Οι ευρωπαϊκοί λαοί να δώσουν το χέρι στους Έλληνες

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι αυτό που λέει η Liberation σήμερα, να δώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί αυτό που δικαιούται ο ταλαιπωρημένος Έλληνας πολίτης, η ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία ... να κάνουν και αυτοί το χρέος τους ως προς τα συμφωνηθέντα», υπογράμμισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Η Ελλάδα από την πλευρά της επεδίωξε να κλείσει την αξιολόγηση «το ταχύτερο δυνατόν ... από τις 5 Δεκεμβρίου προτείναμε την επιτάχυνση των διαδικασιών. Στη διαδρομή φάνηκε ότι υπήρχε μεγάλη εμπλοκή μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, που μπλοκάρουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας», όπως είπε.

Εξαιτίας αυτού, «το χρονικό διάστημα που περνάει προφανώς έχει κόστος για την οικονομία και τους πολίτες ... Το όριο που θέτουμε για να δεχθούμε μία λύση, μία συμφωνία, είναι στο ζήτημα της βιωσιμότητας. Δεν ζητάμε αυτό που σκεφτόμαστε, φανταζόμαστε, θέλουμε, αλλά έναν συμβιβασμό που να είναι βιώσιμος για την Ελλάδα, δεν μπορούμε να δεχθούμε μη βιώσιμο συμβιβασμό, γι' αυτό αρνηθήκαμε τέτοιους την προηγούμενη περίοδο. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλο το πολιτικό σύστημα».

Στο τέλος αυτής της πορείας,  «μετά τις εκλογές του 2019 ο λαός θα επιλέξει ποια κυβέρνηση θέλει να έχει ... είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων, της Ελληνικής Δημοκρατίας, η χώρα να είναι ελεύθερη από τα μνημόνια και την επιτροπία ... μερικοί φαίνεται να βιάζονται πάρα πολύ και αυτό κάνει κακό και στους ίδιους και κυρίως στη χώρα», κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.
 

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)