to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 14.06.2022

Κοινωνία

Κ. Ζαχαριάδης: Οι ιδεοληπτικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα για τους πολίτες

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραχώρησε εφ’ολης τη ύλης συνέντευξη στον Απόστολο Αναστασόπουλο στην εφημερίδα Πελοπόννησος όπου ανάφερε ότι η πολιτική αλλαγή είναι το μεγάλο κοινωνικό αίτημα και ότι Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρόβλημα για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος για εκλογές και διεκδικεί την ψήφο του λαού για την πρώτη θέση και την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.


Όσο αφορά στην ενεργειακή κρίση, καύσιμα, ακρίβεια σε προϊόντα ο Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει ότι οι ιδεοληπτικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη σε συνδυασμό με την δύσκολη διεθνή συγκυρία πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα για τους πολίτες. Γι΄ αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε τροπολογία με προτάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Για τα σχέδια της ΝΔ για την Αυτοδιοίκηση ο Τομεάρχης Εσωτερικών επισημαίνει ότι οι προθέσεις του επιτελικού κράτους της ΝΔ είναι σαφέστατες: Οραματίζεται μια Αυτοδιοίκηση δέσμια του κεντρικού κράτους, σε ρόλου πρόθυμου κομπάρσου.  Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, απέναντι στους οπισθοδρομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα αντιπαραθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις.

Σχετικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις και το ύψος τους, αλλά και για τον τρόπο εκμετάλλευσης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων ο Κώστας Ζαχαριαδης θυμίζει ότι παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» Ι και ΙΙ, περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες για διάφορα έργα. Παράλληλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αξιοποιήσει το ξεχασμένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


Αναφορικά με την παύση των νέων προσλήψεων που έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού σε υπηρεσίες επισημαίνει ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ΟΤΑ λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, αλλά και εξαιτίας της πανδημίας και των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας, που έφερε τους Δήμους σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική ενίσχυση των δήμων και η επίσπευση των διαδικασιών προσλήψεων διαφόρων ειδικοτήτων.

Τέλος για το 10ο Regional Growth Conference τονίζει ότι το σύνθημα του φετινού Συνεδρίου «Ανοίγοντας το Νέο Δρόμο» είναι πράγματι εύστοχο δεδομένου ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες έχουν ανάγκη την οικονομική και αναπτυξιακή επανεκκίνηση με δικαιοσύνη και συνοχή.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη  στον Απόστολο Αναστασόπουλο στην εφημερίδα Πελοπόννησος

Κύριε Ζαχαριάδη, τα συνέδρια των κομμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα τις προηγούμενες εβδομάδες, έβαλαν τον κόσμο σε προεκλογικό κλίμα. Ποια είναι η αίσθηση που σας δίνει η κοινωνία, τι έχει να περιμένει από τις επερχόμενες εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πολιτική αλλαγή, αυτό είναι το μεγάλο κοινωνικό αίτημα. Πολιτική αλλαγή ως δυναμική ελπίδας για να φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση, πολιτική αλλαγή για να υποχωρήσει η ένταση και ο θυμός στη κοινωνία που φουντώνουν από την κυβερνητική εξαπάτηση και την κοροϊδία. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρόβλημα για τη χώρα. Εμείς δεν εκβιάζουμε τους πολίτες. Δείχνουμε τον δρόμο της αλλαγής, τον δρόμο της Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Τους ζητάμε να δώσουν με την ψήφο τους ισχυρή εντολή γι΄αυτό. Εγγυόμαστε ότι έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος θα συμπεριφερθούμε με βάση την ενότητα και την πολιτική και κοινωνική συμμαχία των Προοδευτικών Δυνάμεων. Αυτό που λέμε εμείς, γίνεται ήδη στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος για εκλογές και διεκδικεί την ψήφο του λαού για την πρώτη θέση και την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ενεργειακή κρίση, καύσιμα, ακρίβεια σε προϊόντα, έχουν βάλει τους πολίτες με την πλάτη στον τοίχο. Αν αναλάμβανε αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, ποιες θα ήταν οι πρώτες επιλογές για οικονομική ανάσα στους πολίτες;

Έχετε απόλυτα δίκιο οι ιδεοληπτικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη σε συνδυασμό με την δύσκολη διεθνή συγκυρία πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα για τους πολίτες. Γι΄αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε τροπολογία με προτάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Προτείνεται η παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την κατανάλωση που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η  Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022, ανεξάρτητα δηλαδή από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει η κυβερνητική τροπολογία. Επίσης, προτείνουμε την απαγόρευση διακοπών ρεύματος λόγω μη καταβολής της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής, αφαιρούμενων των κάθε είδους επιδοτήσεων. Επιδιώκουμε να επιστραφεί στους καταναλωτές το πραγματικό ποσό που επωφελήθηκαν οι παραγωγοί από τα υπερκέρδη. Πέραν τούτον προτείνουμε την μείωση στο κατώτατο επιτρεπτό όριο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τη μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν, δεν αντέχουν, δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν είναι λαϊκισμός να μιλάς γι΄ αυτούς τους ανθρώπους, είναι ρεαλισμός και γνώση της κοινωνικής πραγματικότητας.

Είστε τομεάρχης Εσωτερικών στο κόμμα σας. Τα τελευταία χρόνια ακούμε διαμαρτυρίες από τους Δήμους για μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς να έχουν την τεχνογνωσία, το προσωπικό και τους πόρους για να τις αναλάβουν. Ποια είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ και τι θα άλλαζε σε αυτό το μοτίβο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια;

Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στέκεται απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και τις ανάγκες της. Οι προθέσεις του επιτελικού κράτους της ΝΔ είναι σαφέστατες: Οραματίζεται μια Αυτοδιοίκηση δέσμια του κεντρικού κράτους, σε ρόλου πρόθυμου κομπάρσου. Τους το λέμε καθημερινά, αρμοδιότητες και ευθύνες δεν μεταβιβάζονται χωρίς τους ανάλογους πόρους. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, έχουν αφεθεί εδώ και τρία χρόνια, κυριολεκτικά χωρίς πόρους και προσωπικό για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους. Δείτε την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στους ΟΤΑ και συγκρίνετέ τους με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δείτε την αποτυχία του προγράμματος «Αντώνη Τρίτση» που αντικατέστησε τον πανθομολογούμενα πετυχημένο «Φιλόδημο», τον αυταρχικό  εκλογικό νόμο του 43% για τους ΟΤΑ, την απαξίωση της ΚΕΔΕ από την κυβέρνηση.

Δείτε τι έγινε την περασμένη βδοαμδα. Με την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1189/2022) αρχίζει να ξετυλίγεται σε επίπεδο Ολομέλειας πλέον, το κουβάρι των αντισυνταγματικών τροποποιήσεων μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, η αρχή έγινε με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1189/2022) - και αναμένονται οι αποφάσεις της Ολομέλειας για τις παραπεμπτικές αποφάσεις 760/2022 και 2366/2021 - με την οποία κρίθηκε αντίθετη προς το Σύνταγμα η τροποποίηση ρύθμισης για τον ορισμό Αντιδημάρχου μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών σε νησιωτικές δημοτικές κοινότητες. Ο νομοθέτης, σύμφωνα με την απόφαση, επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα στην ανάδειξη οργάνου διοίκησης του Δήμου, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, απέναντι στους οπισθοδρομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα αντιπαραθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις, με παρακαταθήκη τις δικές του μεταρρυθμίσεις, που τον ανέδειξαν ως τη μοναδική τα τελευταία χρόνια πολιτική δύναμη που έχει παράξει ουσιαστικό έργο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η εμπειρία από την εξέλιξη και τον εκδημοκρατισμό του αυτοδιοικητικού θεσμού τα τελευταία χρόνια, ο εξαντλητικός διάλογος και η εύρεση πεδίων σύγκλισης με όλες τις προοδευτικές φωνές θα είναι οι οδοδείκτες μας, προκειμένου να απαντηθούν με δημοκρατικό τρόπο τα αδιέξοδα, που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ.

Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι χρηματοδοτήσεις. Ποια είναι η άποψή σας τόσο για τις κρατικές επιχορηγήσεις και το ύψος τους, αλλά και για τον τρόπο εκμετάλλευσης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων;

Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα των μνημονίων, με τεράστιες απώλειες σε προσωπικό και χρηματοδότηση. Όμως, παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, θυμίζω ότι επί ημερών μας με το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» Ι και ΙΙ, περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες για διάφορα έργα.  Δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή -Ισόρροπη Ανάπτυξη» (ΑΚΣΙΑ) για την εξόφληση υποχρεώσεων των Δήμων.  Δινόταν έκτακτη οικονομική ενίσχυση περίπου 20 εκατ. ευρώ στους συνολικά 88 μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες ή επενδυτικές δραστηριότητες και έργα. Παράλληλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αξιοποιήσει το ξεχασμένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου, από τα προγράμματα θεομηνιών και λειψυδρίας ,χρηματοδότησε έργα περίπου 37 εκ. ευρώ. Υπερδιπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Όπως βλέπετε, λύσεις και προτάσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση να τις επιλέξεις και να τις εφαρμόσεις.

«Αγκάθι» για τους Δήμους αποτελεί η παύση των νέων προσλήψεων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού σε υπηρεσίες. Τι θα πρέπει να γίνει για να μπορέσουν οι Δήμοι να καλύψουν αυτές τις θέσεις και να λειτουργούν;

Πράγματι, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα σήμερα στους ΟΤΑ είναι οι μεγάλες ελλέιψεις σε προσωπικό λόγω της προηγούνης οικονομικής κρίσης, αλλά και εξαιτίας της πανδημίας και των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας, που έφερε τους Δήμους σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εντοπίζεται σε υπηρεσίες άμεσης αντιμετώπισης των αναγκών του πολίτη, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Κοινωνικές Δομές, οι Υπηρεσίες Καθαριότητας, κ.ά..

Τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι συρικνώνονται οικονομικά. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική ενίσχυση των δήμων και η επίσπευση των διαδικασιών προσλήψεων διαφόρων ειδικοτήτων.

To 10ο Regional Growth Conference για την περιφερειακή ανάπτυξη έρχεται σε μια περίοδο όπου συντελούνται κοσμογονικές εξελίξεις. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το συνέδριο της εφημερίδας «Πελοπόννησος»;

Είναι πράγματι μεγάλη επιτυχία που το Συνέδριο κλείνει μια δεακετία παρουσίας στα δημόσια fora συζητήσεων. Προσωπικά, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μια βαθιά και πολύ ουσιαστική συνεργασία κεντρικής διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες δυσκολίες που περνάμε. Σήμερα το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης αποτελεί μείζον θέμα για τις τοπικές κοινότητες και η ακρίβεια έχει πλήξει τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους αγρότες. Το σύνθημα του φετινού Συνεδρίου «Ανοίγοντας το Νέο Δρόμο» είναι πράγματι εύστοχο δεδομένου ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες έχουν ανάγκη την οικονομική και αναπτυξιακή επανεκκίνηση με δικαιοσύνη και συνοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)