to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:16 | 17.10.2021

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: «Ο Τσίπρας θα ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις όπως ο Σολτς»

Συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή του Β1` Βόρειου Τομέα Αθηνών, στο Newsbomb.gr


Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:

Κύριε Ζαχαριάδη, γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει προσπάθεια «χειραγώγησης της κοινής γνώμης», η οποία μάλιστα θα πρέπει να ερευνηθεί από τη Βουλή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπερψηφίζουν την πρότασή μας πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ως ευρωπαϊκή χώρα. Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Ζητάμε να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα σχετικά στοιχεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η στρατηγική χειραγώγησης μέρους του Τύπου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να ερευνηθεί μέχρι τέλους.

Αυτό δεν συνέβαινε, ίσως με διαφορετικό τρόπο, και κατά το παρελθόν. Οι κυβερνήσεις δεν αποφάσιζαν που θα κατευθυνθούν τα χρήματα των κρατικών διαφημίσεων;

Ποτέ στο παρελθόν, καμία κυβέρνηση δεν λειτούργησε τόσο στραγγαλιστικά στον χώρο της ενημέρωσης. Η κυβέρνηση λειτουργεί με αδιαφάνεια, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ενημέρωση. Διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία και λειτουργία των θεσμών είναι το αίτημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Φως παντού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει καμία αντίρρηση να συζητήσει για οποιαδήποτε περίοδο, όσο πίσω κι αν χρειαστεί να πάμε. Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία είναι κοντά δύο χρόνια στην κυβέρνηση και γεννάται ευλόγως το ερώτημα: αν πίστευε πως προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη ας εξηγήσει, αυτά τα δύο χρόνια, γιατί δεν έπραξε ανάλογα, γιατί δεν προχώρησε ήδη από τον Ιούλιο του 2019 σε συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής;

Ας έρθουμε όμως στην πραγματική συζήτηση για τη λειτουργία των θεσμών. Υφίσταται νομικό πλαίσιο, τόσο ευρωπαϊκό όσο και εθνικό, για την επιδότηση των μέσων ενημέρωσης με διαφανή τρόπο και κριτήρια. Αναφορικά με την επιχορήγηση της λίστας Πέτσα 1 και 2, και μάλιστα με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία που ανέλαβε να μοιράσει τα χρήματα της καμπάνιας για τον κορονοϊό, με προμήθεια 3%, πουθενά δεν προβλέπονται τα κριτήρια κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης σε εφημερίδες και ιστότοπους, καθιστώντας τη διαδικασία αδιαφανή και προσβλητική για τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου. Ακόμα κι εδώ βλέπουμε την εμμονή της ανάθεσης σε ιδιώτη αντί να την κάνει το κράτος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έπρεπε να κάνουν τον διαμοιρασμό, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια, ο έλεγχος και η λογοδοσία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χώρα μας «φιγουράρει» στις τελευταίες θέσεις της λίστας των κρατών-μελών της ΕΕ στο ζήτημα της ελευθεροτυπίας.

Αφού αναφερθήκαμε στις δημοσκοπήσεις, είναι ρεαλιστικός στόχος το να είστε πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές;

Ναι, θα το κάνει ο Τσίπρας όπως το έκανε ο Σόλτς. Πέντε μήνες πριν τις εκλογές όλοι θεωρούσαν ότι το SPD είχε τελειώσει, στις δημοσκοπήσεις έπαιρνε 15% αλλά στις κάλπες πήρε 26%. Στον αντίποδα όλοι πίστευαν ότι ο Λάσετ του CDU-CSU θα έκανε έναν υγιεινό περίπατο καθώς στις δημοσκοπήσεις είχε 31% και πήρε τελικά 24%. Μην υποτιμάτε την καρδιά και το πάθος των προοδευτικών ανθρώπων, μην υποτιμάτε τη διαδρομή και τη δυναμική της προοδευτικής παράταξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μπροστά του ένα έργο μεγάλης ευθύνης, να σηκώσει στις πλάτες του τη μεγάλη και πλειοψηφούσα δημοκρατική παράταξη. Η χώρα χρειάζεται εναλλακτική λύση, γι’ αυτό προσπαθούμε, γι’ αυτό παλεύουμε. Κάθε μέρα που μένει στην κυβέρνηση ο κ.Μητσοτάκης η χώρα πάει με ταχύτητα προς τα πίσω…

Η προοδευτική κυβέρνηση που οραματίζεστε; Είναι ρεαλιστικός στόχος;

Εύχομαι ταχεία ανάρρωση και δύναμη στην κα Γεννηματά. Να ξεφύγει γρήγορα από αυτή την περιπέτεια υγείας. Η σκέψη μας και οι ευχές μας είναι μαζί της.

Δεν είναι μόνο ρεαλιστικό, είναι αναγκαίο… Αυτό που γίνεται και πετυχαίνει εδώ και χρόνια στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αυτό που θα συγκροτηθεί στην Γερμανία μπορεί και πρέπει κατ’ αναλογία να γίνει και στην Ελλάδα. Όλα αυτά όμως θα είναι επίκαιρα μετά τις επόμενες εκλογές όταν θα έχουμε μπροστά μας τον νέο εκλογικό χάρτη. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε γιατί το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο: Είναι να φύγει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και όσα επικίνδυνα «σέρνει» πίσω της σε επίπεδο ιδεολογίας, ήθους και πρακτικών. Να γυρίσουμε σελίδα για την προοδευτική Ελλάδα με αξίες, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, δίκαιη ανάπτυξη, δίκαιη πράσινη μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς.

Εκτιμάτε ότι θα έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις;

Η συντηρητική παράταξη έδειξε τα όριά της. Ακόμη και τώρα, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και ενάμιση χρόνο πανδημίας, θέλει να πάρει πολιτική, κοινωνική και οικονομική ρεβάνς από τις μεγάλες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης. Κάθε μέρα που παραμένουν στο τιμόνι της χώρας κάνουν τρομερή ζημία. Προκαλούν βλάβη, που όσο βαθαίνει τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αναταχθεί. Δεν ξέρω αν θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις, ξέρω ότι επιβάλλεται να έχουμε πολιτικές εξελίξεις γιατί η στασιμότητα οδηγεί σε μαρασμό. Καθοριστικός παράγοντας για τις πολιτικές εξελίξεις είναι η κοινωνική κινητοποίηση. Αν σπρώξουμε όλοι μαζί θα φύγουν.

Γιατί ρίχνετε ευθύνες στη κυβέρνηση για τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες στην Εύβοια. Προλάβαιναν να φτιάξουν αντιπλημμυρικά έργα και δεν το έκαναν;

Από το να γίνουν όλα τέλεια μέχρι το δεν έγινε τίποτα υπάρχει τεράστια απόσταση. Αφήστε τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, πάμε να συζητήσουμε με τους δημάρχους της περιοχής. Πέρασαν δύο μήνες από την κατάσβεση της τελευταίας εστίας φωτιάς και ούτε τα αντιδιαβρωτικά ούτε τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν προχωρήσει στο βαθμό που έπρεπε. Η επικοινωνιακή φούσκα του κ. Μητσοτάκη με τις βαριές μεταγραφές πνίγηκαν στη λάσπη της πρώτης νεροποντής.

Εδώ δεν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά από τις φωτιές του 2019 στην κεντρική Εύβοια…Εδώ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες για το τι κάνει ο Δήμος, η Περιφέρεια, η πολιτική προστασία, ο κ.Μπένος, ο κ.Τριαντόπουλος. Επιτελικό μπάχαλο και χάος.

Είχαμε πει οτι όταν αποσυρθούν τα φώτα της δημοσιότητας από την πυρόπληκτη περιοχή θα ξεχαστεί από την κυβέρνηση… Έτσι έγινε. Την θυμηθήκαμε τώρα ως πλημμυρόπληκτη.

Η κατάσταση, όμως, στην Αττική δεν είναι η ίδια με την Εύβοια. Εδώ τι συνέβη και η πρωτεύουσα «πνίγηκε»;

Η ανικανότητα της κυβέρνησης που άφησε την Αττική να καεί με μηδέν μποφόρ τώρα την βλέπει να πλημμυρίζει ενώ ήταν ενήμερη για την έλευση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το επιτελικό μπάχαλο είναι λίγο για να περιγράψει το χάος, το οποίο επικρατεί, κυρίως, στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα από την κακοκαιρία «Μπάλλος». Πάλι θα φταίει κάποιος άλλος για τις τραγικές εικόνες στο σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας, στους κλειστούς δρόμους της Αθήνας και στις πλημμυρισμένες γέφυρες. Όμως, δεν φταίει πάντα κάποιος άλλος για την ανικανότητα της Νέας Δημοκρατίας και την διοικητική ανεπάρκεια της κυβέρνησης, καθώς ήδη από τις 9.9.2021 οι Δήμαρχοι Πειραιά, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Μοσχάτου-Ταύρου με επιστολή τους στα αρμόδια Υπουργεία είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι το Λεκανοπέδιο Αττικής δεν διαθέτει ικανοποιητική αντιπλημμυρική θωράκιση.

Τι επεσήμαιναν ότι έπρεπε να γίνουν;

1. Η άμεση κατασκευή έργων ανάσχεσης των υδάτων στα υψηλά σημεία του Κηφισού.

2. Η κατασκευή του κυκλοβόρου αγωγού που θα συλλέγει και τα επιφανειακά νερά από το κέντρο της Αθήνας.

3. Η άμεση λειτουργία του συλλεκτήριου νέου παραλιακού αγωγού και του καναλιού στα έργα του Φαληρικού Όρμου.

4.Η άμεση διευθέτηση της κοίτης και των όχθεων του Ιλισού ποταμού στο ανοικτό τμήμα του και ιδιαίτερα την κατασκευή νέας γέφυρας στην παλαιά παραλιακή Λ. Ποσειδώνος.

5. Η λήψη μέτρων σε όλα τα επικίνδυνα σημεία.

6. Η δημιουργία συστήματος Πολιτικής Προστασίας έγκαιρης ειδοποίησης για πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές των συγκεκριμένων Δήμων.

Τι έγινε; Απολύτως τίποτα.

Γιατί επικρίνετε τον κ. Μητσοτάκη για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία;

Με την υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ' αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος. Το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει «δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία». Βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας. Δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της "Ελλάδας- προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου", αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)