to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 19.07.2021

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: O ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο κόμμα και θα ξανακυβερνήσει

«Η μάχη για προοδευτική κυβέρνηση ξεκινάει από το προοδευτικό κέντρο και συμπεριλαμβάνει ολόκληρη τη σύγχρονη Αριστερά»


Η συνέντευξη Κώστα Ζαχαριάδη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, τομεάρχη Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον Γιάννη Σπ. Παργινό στην εφημερίδα Political:

Τι επικοινωνείτε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια κοινωνία αποκαμωμένη από την πανδημία και μπροστά σε ένα φθινόπωρο που ίσως να κρύβει και κάλπες;

Δεν θα αιφνιδιαστούμε. Η παρουσία μας θα είναι διαρκής και συνεχής, σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, μέσα στην κοινωνία και δίπλα στους πολίτες που ασφυκτιούν. Υπάρχει πλέον περιβάλλον για να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησης. Αυτό το διάστημα, ξεδιπλώνεται μπροστά στην κοινωνία όλη η βαριά αντικοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: εργασιακό με μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία και απολύσεις, πληρωμές με δήθεν ρεπό, ασφαλιστικό με ιδιωτικοποίηση της επικούρησης, πτωχευτικός κώδικας χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας και συγχρόνως φραγμοί και κόφτες στην είσοδο μαθητών στα πανεπιστήμια. Το καλοκαίρι ανοίγει η πολιτική αντιπαράθεση. Τώρα και τον επόμενο χρόνο, με τα δεδομένα της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης, θα κριθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης κάλπης. Ανοίγεται μια μεγάλη πρόκληση, ώστε να αναδείξουμε την εναλλακτική πρόταση, την πρόταση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με στόχο τη στήριξη των δυνάμεων της εργασίας και την άμβλυνση των ανισοτήτων στην κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να κυβερνήσει; Υπάρχουν, αλήθεια, χαώδεις πολιτικές αντιπαλότητες μεταξύ της παλιάς φρουράς του 3-5% και της μεγάλης κοινωνικής ομάδας που πλησίασε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και εντεύθεν;

Όποιος προσπαθεί να σκεφτεί και να βάλει σε καλούπι τον ΣΥΡΙΖΑ του 2010, και του 2016 ακόμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία του 2021, κάνει μεγάλο λάθος εκτίμησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% υπάρχει μόνο στο μυαλό των δεξιών αναλυτών. Όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και δέκα χρόνια ένα μεγάλο κόμμα που έχει την ευθύνη και τη θέληση να κυβερνήσει ξανά. Υπάρχουν πολιτικές διαφοροποιήσεις μέσα στο κόμμα όπως υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα προοδευτικά κόμματα του κόσμου. Η μάχη για προοδευτική κυβέρνηση ξεκινάει από το προοδευτικό κέντρο και συμπεριλαμβάνει ολόκληρη τη σύγχρονη Αριστερά.

Προοδευτική διακυβέρνηση: Μήπως σε ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα αρχών-στόχων και, εντέλει, προεκλογικά ή μετεκλογικά;

Η συντηρητική παράταξη έδειξε τα όριά της. Ακόμη και τώρα, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και ενάμιση χρόνο πανδημίας, θέλει να πάρει πολιτική, κοινωνική και οικονομική ρεβάνς από τη δεκαετία του ’80.

Έχει φτάσει η ώρα για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου, μαζικού, αριστερού, δημοκρατικού και προοδευτικού κινήματος, που θα εκφράζει με συμμαχίες τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία στον τόπο μας, που θα δίνει ώθηση στην κοινωνία και θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών και τα συλλογικά αιτήματα. Δείτε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τη διακυβέρνηση ανέλαβαν προοδευτικές κυβερνήσεις. Πηγαίνουν μπροστά παρά τις δυσκολίες. Το ίδιο πρέπει να επιδιώξουμε και στην Ελλάδα. Σε αυτή την προσπάθεια χωράνε οι προοδευτικές δεξαμενές σκέψης και οι προοδευτικοί πολιτικοί φορείς που θέλουν, αντέχουν και μπορούν να συζητήσουν πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και θέσεις.

Αλήθεια, πιστεύετε πως, σε περίπτωση επανόδου στη διακυβέρνηση, θα ανατρέψετε εύκολα νεοφιλελεύθερα νομοθετήματα, όπως ο νόμος Χατζηδάκη στα εργασιακά και στην επικουρική ασφάλιση, ο πτωχευτικός κώδικας, οι αλλαγές Κεραμέως στην παιδεία, μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο νοσοκομείων κ.ά.;

Τίποτα δεν θεωρούμε εύκολο. Έχουμε μάθει όμως, υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία στη δημοκρατική παράταξη. Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας.

Όσο ταχύτερα φύγουν, τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες. Κάθε μέρα που παραμένουν κάνουν τρομερή ζημία. Προκαλούν βλάβη που όσο βαθαίνει τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αναταχθεί. Στόχος της προοδευτικής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι η ανάταξη της χώρας, η ανασυγκρότησή της, η έξοδός της από την κρίση και η δημιουργία μιας δίκαιης, βιώσιμης και ανθεκτικής χώρας για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Είμαι όμως αισιόδοξος… Το διεθνές περιβάλλον αλλάζει, οι προτάσεις Μπάιντεν για την οικονομία και την εργασία είναι ενδεικτικές.

Πέρα όμως από το όραμα έχουμε και την πείρα. Ξέρουμε καλά πια πώς είναι να κυβερνάς μια χώρα σε κρίση και να τη βγάζεις από την κρίση, ξέρουμε καλά τι θα πει να λύνεις ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ξέρουμε καλά πόσο κόπο και ενεργητικότητα θέλει για να ισχυροποιηθεί ξανά η χώρα στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να μετατραπεί από παρακολουθητής σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Η Αριστερά της ευθύνης είναι εδώ και μπορεί να δώσει λύσεις στη χώρα, λύσεις στην οικονομία, λύσεις στην πανδημία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)