to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:46 | 10.07.2023

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Ο νέος πρόεδρος πρέπει να μπορεί να ενώσει, να εμπνεύσει και να κερδίσει

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παραχώρησε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα “Kontranews” (9/7/2023)στο Χρήστο Κυμπιζή


Βασικά σημεία της συνέντευξης: 

  • Καθαρές γραμμές, συνεκτικές προτάσεις, σοβαρότητα, αξιοπιστία, θετικός προγραμματικός λόγος. Αυτό πρέπει να είναι το νέο μας κόμμα, αυτά δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ικανοποιητικό βαθμό και φτάσαμε ως εδώ. Αυτή είναι η τομή του μέλλοντος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα τιμήσει το ρόλο που του ανέθεσε ο Ελληνικός λαός, θα κάνουμε αντιπολίτευση με βάση το πρόγραμμά μας, θα παρακολουθούμε στην ασκούμενη πολιτική και την απόστασή της από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.

  • Το ΠΑΣΟΚ αρνείται τη συνεργασία και στις αυτοδιοικητικές εκλογές . Η απόφαση του κ.Ανδρουλάκη χαροποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πολύ περισσότερο που με τον εκλογικό νόμο ένας δήμαρχος με ποσοστό άνω του 43% εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Αν αυτό δεν είναι η κατ’ εξακολούθηση χρυσή χορηγία στον κ. Μητσοτάκη, τότε τί είναι;

  • Aργά η γρήγορα η κοινωνία θα αναζητήσει διεξόδους και εναλλακτικές από τη ΝΔ, πρέπει να είμαστε φερέγγυοι και παρόντες για να συναντηθούμε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

1. Κατά τη γνώμη σας ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Να μπορεί να ενώσει, να μπορεί να εμπνεύσει, να μπορεί να κερδίσει. Να βλέπει πέρα από τα φαινόμενα και να ακούει πέρα από τα λεγόμενα. Να έχει ανοιχτά μάτια και αυτιά στην κοινωνία και στις μεγάλες εξελίξεις που συμβαίνουν στην χώρα μας στην Ευρώπη, στον κόσμο.

Καθαρές γραμμές, συνεκτικές προτάσεις, σοβαρότητα, αξιοπιστία, θετικός προγραμματικός λόγος. Όχι θολερότητα, όχι αμφισημία, όχι συμπεριφορές που βάζουν το εγώ πάνω από το εμείς. Αυτό πρέπει να είναι το νέο μας κόμμα, αυτά δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ικανοποιητικό βαθμό και φτάσαμε ως εδώ. Αυτή είναι η τομή του μέλλοντος για τον ΣΥΡΙΖΑ .


2. Υπάρχει στο μυαλό σας κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο;

Θέλω να διαβάζω με προσοχή τις πολιτικές πλατφόρμες των υποψηφίων. Ναι υπάρχει, όχι μόνο ένας, πιστεύω ότι η υπόθεση του νέου ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπόθεση μόνο της ηγεσίας του αλλά της ηγετικής του ομάδας συνολικά, των στελεχών του, ακόμα και των μελών του. Πρέπει να αλλάξουμε σε πολλά επίπεδα για να πετύχουμε. Δεν πίστευα ποτέ στους ηγέτες - σωτήρες,  η πολιτική είναι «ομαδικό σπορ».

3. Πώς σχολιάζετε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί;

Την σέβομαι και την κατανοώ. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας μεγάλος ηγέτης με εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια. Είναι ο πολιτικός που ξεπέρασε τα όρια της παράταξης που ανέλαβε να ηγηθεί και διεύρυνε όσο κανείς ποτέ στο παρελθόν τα όρια επιρροής της.

Στη διαδρομή του πολλοί τον λατρεύουν και πολλοί τον μισούν. Έτσι είναι οι μεγάλοι ηγέτες. Για εμάς και τον χώρο μας, ο Τσίπρας ήρθε απο το μέλλον και διαμόρφωσε το μέλλον του κόμματος, του χώρου, αλλά και της χώρας μας. Πέτυχε κάτι που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί όταν ξεκινούσε/ξεκινούσαμε. Είμαστε περήφανοι για τη διαδρομή μας και τον ηγέτη μας. Ο Αλέξης την επόμενη περίοδο δεν θα είναι πρόεδρος του κόμματός μας, αλλά πάντα θα είναι ηγέτης όχι με όρους παρελθόντος, αλλά μέλλοντος. Οι πραγματικοί ηγέτες δεν χρειάζονται να είναι πρόεδροι ή να έχουν καρέκλες. Ηγούνται με τον τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι.

4. Ποια η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού;

Είμαι και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Αναμένουμε να δούμε τις πολιτικές, πίσω από τις λέξεις και πίσω από τα συνθήματα. Η ΝΔ κατέγραψε μια πολύ μεγάλη νίκη στις κάλπες αλλά τα προβλήματα και οι κρίσεις είναι εδώ. Η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα και η κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο με κουπόνια, η κατάσταση στο ΕΚΑΒ είναι αυτή που βλέπουμε με ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους λόγω καθυστερήσεων όχι μόνο στην ακριτική Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα. Και να θυμάστε αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ανανέωσε την εμπιστοσύνη της πριν λίγες μέρες είναι όμως στο τιμόνι της χώρας από το 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα τιμήσει το ρόλο που του ανέθεσε ο Ελληνικός λαός, θα κάνουμε αντιπολίτευση με βάση το πρόγραμμά μας, θα παρακολουθούμε στην ασκούμενη πολιτική και την απόστασή της από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.

5. Ποιος θα δώσει τα χρίσματα στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τα χρίσματα με την μορφή περασμένων δεκαετιών έχουν ξεπεραστεί. Δεν υπάρχουν σκληρές κομματικές υποψηφιότητες που να έχουν πιθανότητα να κερδίσουν, από κανέναν χώρο. Ακόμα και οι γαλάζιοι συνδυασμοί που κέρδισαν το 2019 στο εσωτερικό τους έχουν είτε μια κοινωνική ή μια πολιτική πολυσυλλεκτικότητα, δείτε τους με προσοχή.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι βουλευτικές εκλογές. Τα πρόσωπα και τα προγράμματα παίζουν απολύτως καθοριστικό ρόλο. Νομίζω ότι τα χρίσματα θα τα δώσουν οι πολίτες με βάση το πρόγραμμα και τη φερεγγυότητα των προσώπων. Αυτό αφορά κυρίως τους μικρούς και τους μεσαίους δήμους της χώρας. Στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες η μάχη είναι διαφορετική πιο σκληρή και με βαθύτερες κομματικές επιρροές. Εκεί θα συζητήσουμε κι εμείς περισσότερο κομματικά.


6. Το ΠΑΣΟΚ αρνείται τη συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές… Μήπως είναι λάθος η στρατηγική να το προσκαλείτε για συνεργασίες μετά τη λανθασμένη -κατά γενική ομολογία- στρατηγική της απλής αναλογικής;

Το ΠΑΣΟΚ αρνείται τη συνεργασία και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής παίζει το παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη και στις αυτοδιοικητικές κατεβάζοντας καθαρά κομματικές υποψηφιότητες αντί όλοι μαζί να αναζητήσουμε ευρύτερες λύσεις για να διαφοροποιηθεί ο αυτοδιοικητικός χάρτης. Αυτό είχαν κάνει Παπανδρέου, Φλωράκης και Κύρκος στις Δημοτικές Εκλογές του 1990  και ενώ λίγους μήνες πριν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχα σαρώσει εκλογικά. Η απόφαση του κ.Ανδρουλάκη χαροποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πολύ περισσότερο που με τον εκλογικό νόμο ένας δήμαρχος με ποσοστό άνω του 43% εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Αν αυτό δεν είναι η κατ’ εξακολούθηση χρυσή χορηγία στον κ. Μητσοτάκη, τότε τί είναι;

Δεν θεωρώ λάθος που έχουμε αναγάγει την ΝΔ ως τον πολιτικό μας αντίπαλο. Στη πολιτική και στη ζωή οι τακτισμοί έχουν ένα όριο, σημασία έχει η στρατηγική και πιστεύω ότι αργά η γρήγορα η κοινωνία θα αναζητήσει διεξόδους και εναλλακτικές από τη ΝΔ, πρέπει να είμαστε φερέγγυοι και παρόντες για να συναντηθούμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)