to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 20.01.2017

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Ο κ. Τόμσεν δεν είναι πολύ καλός στις εκτιμήσεις του

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΑ


Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Α. Παπασταματίου και Σ. Χαρίτου στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΑ, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τις δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν φωτογραφίες της στιγμής. Κάποιες φορές αυτές οι φωτογραφίες είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και κάποιες άλλες είναι εκτός πραγματικότητας. Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν είναι εκλογές. Οι εκλογές αποτυπώνουν την διαδικασία της συνολικής αποτίμησης μιας διαδρομής και όχι οι δημοσκοπήσεις. Βεβαίως στέλνουν μήνυμα και με ιδιαίτερη προσοχή διαβάζουμε όλες τις δημοσκοπήσεις και όσες πέφτουν πιο κοντά στον στόχο και όσες δεν πέφτουν τόσο κοντά. Ούτε τις απαξιώνουμε, ούτε τις υπερτιμούμε. Η χώρα δεν κυβερνιέται με δημοσκοπήσεις. Η χώρα κυβερνιέται με σχέδιο, με πρόγραμμα και με πιο εύκολες ή πιο δύσκολες επιλογές, στη φάση που βρισκόμαστε εμείς. Με αυτή την έννοια θέλω να σας πω ότι στην κυβέρνηση , παρά τον μεγάλο κοινωνικό πόνο και τις τεράστιες κοινωνικές δυσκολίες μετά από επτά χρόνια μνημονίων, εκτιμούμε ότι η διαδρομή που ακολουθούμε παρ΄ ότι είναι πολύ δύσκολη είναι η σωστή και μπορεί να δικαιωθεί στο τέλος αυτής της τετραετούς περιόδου, οπού θα έχουν αλλάξει σημαντικά στοιχεία όχι μόνο στην μακροοικονομία που ήδη τα βλέπουμε να αλλάζουν αλλά, κυρίως, στην καθημερινότητα του πολίτη.

Για τις εκτιμήσεις Τόμσεν

Ο κος Τόμσεν -όχι επειδή το λέω εγώ που είμαι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή το λέει η πραγματικότητα- δεν είναι πολύ καλός στις εκτιμήσεις του. Το ΔΝΤ έκανε καλύτερες εκτιμήσεις μέχρι και το 2014 για την πορεία των πραγμάτων, σε σχέση με την πραγματικότητα, και χειρότερες εκτιμήσεις για την πορεία των πραγμάτων σε σχέση με την πραγματικότητα την διετία κατά την οποία κυβερνούμε εμείς. Δεν ξέρω αν το κάνει με κάποιο υποκειμενισμό απέναντι στη κυβέρνηση ….

Για την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον κ. Τραμπ

Είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα ζήσουμε τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η γνώμη μου – από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα από τον κ. Τραμπ – είναι ότι δεν είναι μια καλή εξέλιξη . Ζούμε σε ένα κόσμο ο οποίος διαρκώς μεταβάλλεται. Έχουμε το Bexit, την εκλογή Τράμπ, την άνοδο ακραίων εθνικιστικών και εθνοκεντρικών δυνάμενων στην Ευρώπη και θα πρέπει να δούμε, εμείς που εκφράζουμε την αριστερά, και τις δημοκρατικές δυνάμεις , ποια είναι τα μέτωπα τα οποία πρέπει να συγκροτηθούν, ώστε να υπάρξει η ανάσχεση αυτής της πολιτικής που είναι, κατά την γνώμη μας ακραία συντηρητική και βάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες σε επικίνδυνες ατραπούς.

Για τη στάση του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση αυτή την στιγμή επιδιώκει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση έτσι όπως περιγράφεται στην συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Αν το ΔΝΤ πάρει την απόφαση να μείνει στο πρόγραμμα, να σεβαστεί την αρχιτεκτονική του προγράμματος, τότε έχουμε μια συνέχεια του προγράμματος 1 και 2 και μένει και στο πρόγραμμα 3. Αν δεν μπορεί, δεν θέλει, δεν του βγαίνει ή πάρει άλλες αποφάσεις, αυτό είναι κάτι το οποίο υπερβαίνει την Ελλάδα. Δεν θα κάτσει η Ελλάδα αυτή την στιγμή να τσακωθεί στο «μείνε-φύγε». Την Ελλάδα την νοιάζει, για την κοινωνία και την χώρα, το 3ο μνημόνιο να είναι το τελευταίο. Σε ενάμιση χρόνο από τώρα η χώρα να είναι ελεύθερη από τα μνημόνια και την επιτροπεία, να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και να μπει δυναμικά στην ανάπτυξη. Να αρχίσει η καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι υποφέρουν τα τελευταία χρόνια, να αλλάζει.

Για την στάση του κ. Σόιμπλε

Ο κ. Σόιμπλε είναι σημαντικός παίκτης, δεν είναι όμως καθοριστικός. Ο κ. Σόιμπλε αυτή την στιγμή πέρα από το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές ακροατήριο έχει να μιλήσει και σε άλλα δύο ακροατήρια. Πρώτον το εσωκομματικό του ακροατήριο το οποίο είναι σκληρό και πιέζει, διότι ανεβαίνει και το ακροδεξιό κόμμα το ΑFD που παίρνει εντός ή εκτός εισαγωγικών, πελατεία από το κόμμα της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε και δεύτερο πρέπει να απαντήσει στην Γερμανική κοινωνία πώς αυτό το οποίο ζητάει είναι ανέφικτο. Και τι είναι το ανέφικτο; Να μην δίνεις μεγαλύτερη χαλάρωση και μεγαλύτερο κούρεμα στα ζητήματα του χρέους και να επιμένεις να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ενώ γνωρίζεις ότι ο καταστατικός χάρτης του ΔΝΤ προβλέπει να είναι τα χρέη βιώσιμα. Αυτός είναι ένας ιδιότυπος λαϊκισμός ο οποίος μπλοκάρει τα πράγματα.

Για τις εξελίξεις στο ΔΟΛ

Εμείς, ευχόμαστε αυτή η προσπάθεια που γίνεται να μπορέσει να σώσει τις θέσεις εργασίας. Η απόφαση του κ. Μουλόπουλου, να αναλάβει αυτή την ευθύνη, είναι προσωπική απόφαση και σε καμία περίπτωση δεν είναι κομματική χρέωση. Τα πολιτικά κόμματα τα οποία ακολούθησαν συγκεκριμένες πρακτικές και σχέσεις, με τις τράπεζες και με τις εφημερίδες τα προηγούμενα χρόνια, χρεοκόπησαν τα ίδια, χρεοκόπησαν και τις εφημερίδες με τις οποίες σχετιζόντουσαν. Δεν μπορούν να κουνάνε το δάκτυλο. Στη διαδρομή θα φανεί πώς έχουν τα πράγματα και πώς πολιτεύεται ο καθένας.


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)