to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 12.01.2018

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Ο χρόνος είναι θετικός για λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ

«Ο χρόνος είναι θετικός, ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μία ονομασία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τα δικά μας ζητήματα, αλλά υπάρχει και μια θετική αντιμετώπιση από την πλευρά των γειτόνων», δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.


    «Υπάρχει ένα μέτωπο ανοιχτό εδώ και 25 χρόνια. Η δική μας γνώμη είναι ότι η χώρα για να προχωρά και να ισχυροποιείται, πρέπει να κλείνει ζητήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν αποτελεί λύση το να κρύβεις τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, ή να λες ας το λύσει η επόμενη, η μεθεπόμενη κυβέρνηση» επισήμανε ο κ. Ζαχαριάδης, εκτιμώντας πως «φαίνεται ότι συντρέχουν όροι και προϋποθέσεις και με τη θετική στάση της κυβέρνησης από την πΓΔΜ, αλλά και με τις τοποθετήσεις που έχουν τα κόμματα στο εσωτερικό της χώρας».

   «Μετά από πολλές παλινωδίες η ΝΔ φαίνεται να πηγαίνει στη γραμμή που είχαμε παλαιότερα στο Βουκουρέστι, εμείς έχουμε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση που την έχουμε εδώ και χρόνια, θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και θα βγουν τα συμπεράσματα» σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης.

   Σχολιάζοντας τη θέση που διατύπωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο κ. Ζαχαριάδης παρατήρησε πως «τα πολιτικά ζητήματα είναι για να ασχολούνται οι πολιτικοί και τα ποιμαντικά - θρησκευτικά ζητήματα είναι για την Ιεραρχία και την Εκκλησία, αυτό που λέει το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ"».

   Υπογράμμισε, δε, ότι «η χθεσινή απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο με πολύ σεβασμό θέτει τα όρια και εξηγεί από την πλευρά της Πολιτείας πώς σκεπτόμαστε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα».

   «Θεωρώ, όμως, θετικό» συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης «ότι παρά την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου υπήρξαν ήπιοι τόνοι, δεν υπήρξε κάλεσμα σε λαοσυνάξεις και ακρότητες, τις οποίες είχαμε δει στο παρελθόν [...] και υπήρξε μία αναφορά ότι θα πρέπει να συζητήσουμε και να συμπορευτούμε ανεξαρτήτως των απόψεων με αγάπη». «Αυτόν τον λόγο τον ερμηνεύω ως ήπιους τόνους. Δεν θα πρέπει να υπάρξει ποινικοποίηση των όποιων απόψεων και θα πρέπει να προχωρήσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο ελληνικός λαός στην προσπάθεια επίλυσης των ζητήματος», εξήγησε.

   Σε ό,τι αφορά εξάλλου το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως τη διάταξη για τις απεργίες «εάν δεν βρισκόμασταν σε κατάσταση επιτροπείας εμείς από μόνοι μας δεν θα την είχαμε φέρει, αφορά όμως στα τοπικά σωματεία, δεν είναι στα πανελλαδικής εμβέλειας». Σημείωσε δε, πως στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν θετικές προβλέψεις, «υπάρχουν ζητήματα, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Σεπτέμβρη του 2018, η προσπάθειά μας για να αλλάξουμε με βάση και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας των κατώτατο μισθό, την αναδιάταξη στη διαδικασία εκκαθάρισης, που μπαίνουν πρώτα οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες για τις αποζημιώσεις, αυτά είναι τα βήματα μπροστά».

   Σχετικά με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «συντρέχουν όλοι οι όροι και προϋποθέσεις για να είναι καθαρή η έξοδος».

   «Το επιτόκιο δανεισμού της χώρας και στα διετή και στα πενταετή και στα δεκαετή ομόλογα είναι εκεί που ήταν στο 2006. Αυτό ερμηνεύεται ότι πρακτικά εμείς και τώρα είμαστε σχετικά έτοιμοι για να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε και θα υπάρξει μία τέτοια διαδικασία όταν το αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση, όταν αποφασίσει τους επόμενους μήνες για να τεστάρουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας» εξήγησε και υπογράμμισε: «Κανένας δεν μπορεί να απαξιώνει τη διαδικασία της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, ιδίως αυτοί οι οποίοι μας έβαλαν στα μνημόνια την περίοδο 2009-2010 -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- και διαχειρίστηκαν με καταστροφικό τρόπο για την οικονομία και την κοινωνία τα μνημόνια την περίοδο 2010-15».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)