to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 30.05.2021

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Ο διοικητής της ΕΥΠ γιατί είναι ακόμα στη θέση του;

«Ξένες μυστικές υπηρεσίες κινούνται ελεύθερα σε ελληνικό έδαφος, η ζωή επιβατών απειλείται… Εάν το "επιτελικό κράτος" του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να ελέγξει τη δράση ξένων υπηρεσιών, έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα», τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στην KontraNews, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Κ. Ζαχαριάδης με αφορμή την υπόθεση Προτάσεβιτς


Η συνέντευξη του Κ. Ζαχαριάδη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews:

-Πώς είδατε τις καταθέσεις Καλογρίτσα στην προανακριτική; Πόσο θα επηρεάσει αυτή η υπόθεση την ομοιογένεια του ΣΥΡΙΖΑ; Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία;

Η διαδικασία έχει εξελιχθεί σε μια ατελείωτη παρωδία. Όμως όλοι θα έρθουν ενώπιον των ευθυνών τους… Η ΝΔ το μόνο που επιδιώκει είναι να ρίξει λάσπη σε εμάς. Από την πλευρά μας δεν έχουμε τίποτα απολύτως να κρύψουμε. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται και αξιολογεί, δεν σέρνεται από τις αντιφάσεις και τις αυτοδιαψεύσεις του κ. Καλογρίτσα. Από την πρώτη στιγμή, χωρίς καμία εξαίρεση, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι απολύτως ομοιογενής και συνεκτικός. Άλλο οι ιδεολογικές αποχρώσεις σε ένα πολυσυλλεκτικό πλουραλιστικό κόμμα και άλλο η ενιαία αντιμετώπιση της συκοφαντίας και της ψευδολογίας.

-Θεωρείτε πως η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την πτήση προς το Βίλνιους που τελικά προσγειώθηκε στο Μινσκ;

Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυτονόητες  για τον κ. Μητσοτάκη και οι υπηρεσιακές για τον Διοικητή της ΕΥΠ. Είναι ακόμα ο διοικητής της ΕΥΠ στη θέση του; Ξένες μυστικές υπηρεσίες κινούνται ελεύθερα σε ελληνικό έδαφος, η ζωή επιβατών απειλείται… Εάν το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να ελέγξει τη δράση ξένων υπηρεσιών, έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και είμαστε και σε περίοδο με περιορισμούς στις μετακινήσεις που καθένας για να ταξιδέψει πρέπει αναλυτικά να αιτιολογεί τις μετακινήσεις του. Θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε τον κ. Κοντολέων στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ δίχως να έχει κανένα τυπικό και ουσιαστικό προσόν για αυτή τη θέση. Κατέθεσε φωτογραφική τροπολογία-σκάνδαλο, με την οποία προβλέπονται αλλαγές σε ό,τι αφορά τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ, ώστε να διοριστεί ο «εκλεκτός» του. Αλλά έτσι έχουν τα πράγματα… Η «θεσμική» Νέα Δημοκρατία της αντιπολίτευσης, αποδείχθηκε παλαιοδεξιά κυβέρνηση. 

-Πώς αξιολογείτε την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει δραστηριότητες χωρίς να έχουν πέσει τα κρούσματα; Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Με 12.000 οικογένειες να θρηνούν την απώλεια των ανθρώπων τους κάθε αξιολόγηση περιττεύει. Χάθηκε χρόνος, χάθηκαν ζωές, χάθηκαν εισοδήματα και πάνω απ΄ όλα χάθηκε η εμπιστοσύνη. Την ξόδεψε άσκοπα η κυβέρνηση από το α΄ στο β΄ lockdown. Όταν επιζητούσε πολιτικά κέρδη από την πανδημία και την υποτιθέμενη νίκη του κ. Μητσοτάκη, ο covid έκανε τη δουλειά του. Μετά από 7 μήνες καραντίνας η κυβέρνηση έρχεται σαν ληστής το βράδυ να ζητάει από τους πολίτες «τα λεφτά τους ή την ζωή τους».

Η χώρα χρειάζεται αυστηρότερη επιδημιολογική επιτήρηση με μοριακά – rapid – self τεστ για να μην είναι ανεξέλεγκτη η διασπορά του ιού στην κοινότητα, πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσουν πέρα από τα COVID περιστατικά και τα non COVID που έχουν παραμεληθεί εδώ και ένα χρόνο λόγω της μονοθεματικότητας του συστήματος υγείας, αξιοποίηση των νέων θεραπευτικών δυνατοτήτων με μονοκλωνικά αντισώματα, σοβαρή συζήτηση με όλες τις ηλικιακές ομάδες για να αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού. Αν δείτε συγκριτικά στατιστικά δεν πάμε καθόλου καλά. Και ενώ αυτά χρειάζονται, η κυβέρνηση έχει ονειρώξεις με εκλογές και σενάρια παλινόρθωσης του Κράτους της Δεξιάς. 

-Κατηγορήσατε την κυβέρνηση πως δεν σέβεται το ΑΣΕΠ... Για ποιον λόγο; 

Δεν είναι αντιπολιτευτική κορώνα, είναι μέγιστο θεσμικό ατόπημα. Η ΝΔ σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, στη συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, επέλεξαν νέο Πρόεδρο, νέο Αντιπρόεδρο και έξι συμβούλους του ΑΣΕΠ αποκλειστικά της δικής τους επιλογής, αποκλείοντας από τη διαδικασία τις εισηγήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων κόμματων του κοινοβουλίου. Φυσικά στο καλάθι των απορριμμάτων πέταξαν και τις προτάσεις της ίδιας της ολομέλειας του ΑΣΕΠ. Πόσο δημοκρατικό  είναι αυτό; Πόσο περισσότερο θα μπορούσε να δείξει η ΝΔ την αδιαφορία και την απέχθειά της για τη λειτουργία ΑΣΕΠ; 

Η συγκεκριμένη μεθόδευση  συνιστά πρωτοφανή ύβρη απέναντι στους  συμπολίτες μας, που βλέπουν τη χώρα να απομακρύνεται από τους στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και  αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα  και να επανέρχεται στις γνώριμες πρακτικές του κομματικού κράτους της δεξιάς περασμένων δεκαετιών.

Επιφέρει ταυτόχρονα, μεγάλο πλήγμα στο κύρος του ΑΣΕΠ, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής,  που είναι συνυφασμένη με τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της αξιοκρατίας  στη στελέχωση του δημοσίου τομέα. Επί δεκαετίες η επιλογή των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας στηρίχθηκε στην ευρεία πολιτική συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αυτό το ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης έσπασε σήμερα με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Και βέβαια, από την αυταρχική και αντιθεσμική κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό.  Ο προβληματισμός  αφορά κυρίως το ΚΙΝΑΛ. Ως πότε θα  συνεχίσει να βάζει πλάτη στην διαρκή και  επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να κατεδαφίσει τις μεγάλες θεσμικές τομές  και κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης; Ως πότε θα βάζει πλάτη στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να γκρεμίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου προώθησε τις περασμένες δεκαετίες; Είναι εμφανές ότι δεν συμφωνούν όλοι στο ΚΙΝΑΛ αλλά ούτε στην ΝΔ με αυτό το αντιθεσμικό στραγγαλισμό;

-Ποια η θέση σας για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ουσιαστικά, το σχέδιο νόμου αποτελεί επιστροφή στο αποτυχημένο παρελθόν για το εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ. Δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλά οπισθοδρόμηση. Πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως καινοτομία η επιστροφή στο εκλογικό σύστημα της ΝΔ του 2006 με μικρές διαφοροποιήσεις; Πώς είναι δυνατόν να συζητάμε εκλογικό σύστημα χωρίς να έχουμε συζητήσει την αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων για τους ΟΤΑ που τόσες φορές έχει εξαγγελθεί; Και κάτι ακόμη, σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει ανάλογο εκλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση; Η απαξίωση της λαϊκής ψήφου και ο νεοσυγκεντρωτισμός που αποπνέει το εκλογικό σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα.

Οι αντιδημοκρατικές όμως μεθοδεύσεις δεν σταματούν εκεί. Η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για την ανάδειξη των κοινοτικών συμβουλίων και η δυσανάλογη μείωση του αριθμού των δημοτικών περιφερειακών συμβούλων σε μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες είναι θεσμικός ακρωτηριασμός. Η κυβέρνηση πρακτικά στοχεύει στην αποδυνάμωση τόσο των ξεχωριστών τοπικών ψηφοδελτίων στις κοινότητες και τα διαμερίσματα των αστικών πόλεων όσο και στην εξάρτησή τους από το κεντρικό ψηφοδέλτιο. Η αντίδραση στην συγκεκριμένη ρύθμιση που προσπαθεί να κουκουλώσει το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προέρχεται μόνο από τις προοδευτικές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης αλλά και από τις συντηρητικές.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)