to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:04 | 23.04.2019

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Νέα μέτρα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης σχεδιάζει η κυβέρνηση

«Οι κοινωνικές πολιτικές είναι αναγκαίες προκειμένου η οικονομία και η κοινωνία να ανασυγκροτηθούν και να ανακάμψουν. Δεν μπορεί να βασίζεις την οικονομική ανάπτυξη σε μηδέν κοινωνικό κράτος." τόνισε ο Κ. Ζαχαριάδης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη


Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Ζαχαριάδη, Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης. 

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε ότι «τώρα  που η οικονομία της χώρας αρχίζει να ανασυγκροτείται και έχει έρθει και η ώρα της πολύπαθης και πάρα πολύ πονεμένης μεσαίας τάξης, δεν θέλω να προαναγγείλω -ούτε είναι ο ρόλος μου αυτός, θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μου- να πω κάτι συγκεκριμένο τώρα που είμαστε σε συζητήσεις.

Αν και τα τελευταία 4 χρόνια δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας για τους πολύ αδύναμους, αυτούς στους οποίους επιτίθεται με τη φρασεολογία του ο κύριος Μητσοτάκης, ταυτόχρονα όμως δεν έχουμε ξεχάσει και τους μεσαίους που ξέρουμε τι έχουν ζήσει που ξέρουμε ότι έχουνε βρεθεί σε δύσκολη θέση».

Ο κ. Ζαχαριάδης, αν και επεσήμανε ότι η ισορροπία στην οικονομία είναι πολύ εύθραυστη και ότι η ανάταση της οικονομίας η ανασυγκρότηση της κοινωνίας είναι μία διαδρομή, η οποία απαιτεί υπομονή, αντοχή και χρόνο, ωστόσο τα θετικά στοιχεία θα συγκεντρώνονται και θα αθροίζονται και θα πολλαπλασιάζονται σιγά-σιγά. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη είναι η συνέχιση ενός σημαντικού δικτύου κοινωνικής προστασίας που να μπορεί να προστατεύσει τους φτωχούς και τους πολύ αδύναμους. «Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι λέει ο κύριος Μητσοτάκης. Το κοινωνικό αυτό κράτος που αναπτύξαμε θέλει να το κρατήσει, να το καταργήσει ή να το ακυρώσει;

Με βάση αυτά τα οποία είπε προχθές και με βάση αυτά τα οποία λένε σημαντικά στελέχη του, όπως ο πρόεδρος της Ε.Ε. της ΟΝΝΕΔ ο κ. Δέρβος, τμήμα αυτού του κοινωνικού κράτους που έμεινε όρθιο μέσα στην κρίση θέλει να το καταργήσει. Αυτό είναι καθαρό και οι πολίτες πρέπει να το δουν αυτό το ζήτημα την ώρα που θα πάνε στην κάλπη. Θέλουν η Ελλάδα να έχει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας όπως υπάρχει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή θέλουμε να φτιάξουμε μία οικονομία, η οποία να είναι κανιβαλιστική για τους φτωχούς και τους αδύναμους πολίτες; Διότι αυτές οι πολιτικές, οι οποίες εφαρμόστηκαν από τη δική μας κυβέρνηση για να προστατέψουν τα αδύναμα τμήματα της κοινωνίας, είναι κοινωνικές πολιτικές που υπάρχουνε σε όλες τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε ότι «οι κοινωνικές πολιτικές είναι αναγκαίες προκειμένου η οικονομία και η κοινωνία να ανασυγκροτηθούν και να ανακάμψουν.  Δεν μπορεί να βασίζεις την οικονομική ανάπτυξη σε μηδέν κοινωνικό κράτος. Θυμίζω την δεκαετία του ‘60 και το ‘70 μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες σημείωναν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης διότι επένδυαν στο κοινωνικό κράτος».

Σχετικά με τις επενδύσεις ο κ. Ζαχαριάδης παραδέχτηκε ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και μάλιστα μεγάλη δυναμική άμεσων ξένων επενδύσεων και περαιτέρω καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ωστόσο σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τις δομές και τις υποδομές ώστε η χώρα να είναι φιλική προς τις επενδύσεις. «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε αυτό το πεδίο, προσπαθούμε να αλλάξουμε το μείγμα μίας εσωστρεφούς οικονομίας που παραλάβαμε με τα προηγούμενα χρόνια και μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μία οικονομία εξωστρεφή και αποδοτική. Δεν υπάρχει μαγικό κουμπί για να αλλάξεις το μείγμα στην οικονομία».

Ως προς την κριτική σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί τον ιδιωτικό τομέα ο κ. Ζαχαριάδης επεσήμανε ότι «η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τα δώρα είναι ευθεία βολή στα δώρα, τα οποία παίρνουν αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Όταν η ανεργία πέφτει αυτό αφορά πρωτίστως στον ιδιωτικό τομέα με αύξηση της απασχόλησης, η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού και αυτό αφορά τον ιδιωτικό τομέα, η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τις εφορίες και τα ταμεία αφορά κυρίαρχα τον ιδιωτικό τομέα δηλαδή την μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η χρεοκοπία της χώρας και η διαχείριση της από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία.

Επομένως είμαστε προσανατολισμένοι στην υγιή λειτουργία του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας, με κριτήρια όμως που ανταποκρίνονται και στις ανάγκες των ανθρώπων».

Σχετικά με την ανάρτηση του κ. Πολάκη, που αναφερόταν στον υποψήφιο ευρωβουλευτή κ. Κυμπουρόπουλο, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε: «το έχω πει πολλές φορές εγώ τοποθετούμαι και λέω για τα ζητήματα τη γνώμη μου πρωτογενώς, ποτέ στο δημόσιο λόγο δεν σχολιάζω τοποθετήσεις συντρόφων, συνοδοιπόρων. Φίλων. Υπό αυτή την έννοια θα πω τη γνώμη μου προσδιορίζοντας την δική μου τοποθέτηση.

Και με τους 42 υποψηφίους στο ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο η αντίθεση μας, οι συγκρούσεις μας και οι συναντήσεις μας σε ζητήματα, έχουν ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα, τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους τους υποψήφιους και όλα τα ψηφοδέλτια, για να μπορέσει να γίνει ένας υγιής δημοκρατικός διάλογος ο οποίος να οριοθετεί τα πράγματα και να καταλάβουμε ποια είναι τα πολιτικά ζητήματα των αντιθέσεων μας και ποια είναι τα ζητήματα μιντιακής και επικοινωνιακής προπαγάνδας».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)