to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 05.04.2020

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Με χαρά να δώσουμε ακόμα και παραπάνω από το 50% του μισθού μας

"Για την Αριστερά η αλληλεγγύη και η στήριξη των δημόσιων υποδομών δεν είναι ούτε επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ούτε ευκαιριακή τοποθέτηση, είναι στάση ζωής" δηλώνει στην Κυριακάτικη Kontranews o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης


"Για την Αριστερά η αλληλεγγύη και η στήριξη των δημόσιων υποδομών δεν είναι ούτε επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ούτε ευκαιριακή τοποθέτηση, είναι στάση ζωής" δηλώνει στην Κυριακάτικη Kontranews o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και τονίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει να δώσουν υποχρεωτικά όλοι οι βουλευτές τον μισό μισθό τους για την ενίσχυση του ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Υποστηρίζει πως τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αποσπασματικά, καταθέτει τις προτάσεις του κόμματός του και εκφράζει την ανησυχία του για την επόμενη μέρα...

Πώς κρίνετε τα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία που έχουν ανακοινωθεί; Τι αντιπροτείνετε;

Ανεξαρτήτως των συγκεκριμένων μέτρων και της κατεύθυνσης τους, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την επόμενη μέρα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας. Προφανώς ζούμε μια πρωτόγνωρη κρίση που δεν γνωρίζουμε το σημείο εξόδου της και το βάθος της, αλλά οι σχεδιασμοί -καλό, κακό ή ενδιάμεσο σενάριο- πρέπει να υπάρχουν. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα των πρώτων χρόνων των μνημονίων. Τι έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση γι' αυτό; Είναι βέβαιο ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα, δεν θα ξεκινήσουν από το μηδέν αλλά θα ξεκινήσουν, από πολύ χαμηλότερα, έχοντας χάσει τη μισή χρονιά. Πώς θα ξεκινήσουν να δουλεύουν; Πώς θα πληρώσουν το προσωπικό τους; Πώς θα φτάσουν και με ποιους μηχανισμούς τα χρήματα από τα λόγια και το κεντρικό κράτος ή την Ευρώπη στην ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση; Η αγορά – οι κοινωνικοί εταίροι – οι εργαζόμενοι ανησυχούν και σ' αυτά απαντήσεις δεν παίρνουμε.

Η κυβέρνηση σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων έχει ανακοινώσει τέσσερις φορές μέτρα, παραδεχόμενη σιωπηρά πως, ό,τι ανακοίνωνε τη προηγούμενη φορά ήταν ελλιπές και αποσπασματικό σε σχέση με την επόμενη εκδοχή. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι πολλά media αντιμετώπιζαν κάθε εξαγγελία ως τρομερά γενναιόδωρη και επαρκή για να έρθει η ίδια η κυβέρνηση λίγες μέρες μετά να την συμπληρώσει, δικαιώνοντας τις εύλογες ανησυχίες και την κριτική από την κοινωνία και την αντιπολίτευση.

Εμείς σε αυτή τη φάση, δεν προτείνουμε να ανακαλύψουμε την Αμερική, θέλουμε να πάρουμε παραδείγματα από αυτά που εφαρμόζουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε έχουν συντηρητικές, είτε προοδευτικές κυβερνήσεις. Προτείνουμε λοιπόν να κινηθούμε στον μέσο όρο των μέτρων που έχουν πάρει οι άλλες χώρες της Ε.Ε. Τόσο απλά. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν οριζόντια τις οικονομίες τους εμπροσθοβαρώς και σε όλα τα επίπεδα. Στην Ελλάδα δυστυχώς τα μέτρα είναι αποσπασματικά και αυτό θα το πληρώσουμε με βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερών οικονομικά στρωμάτων.

Μήπως αυτά τα προτείνετε με την «ασφάλεια» που σας δίνει ο αντιπολιτευτικός σας ρόλος;

Είμασταν κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο. Θα έχετε προσέξει ελπίζω ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ είναι λόγος υπεύθυνος, συνεπής με τις αξίες του και κυρίως με την ευθύνη που του δίνει ο ρόλος του. Από την άλλη πλευρά έχει αρχίσει και διαφαίνεται μια τάση και στην κυβέρνηση και στον συμπολιτευόμενο τύπο κάθε κριτική και κάθε εναλλακτική πρόταση να αντιμετωπίζεται και στο προσφυγικό και στο θέμα του κορωνοϊού σχεδόν ως εθνική προδοσία. Αυτή η κατάσταση και αυτή η αντιμετώπιση πρέπει να σταματήσει τώρα. Δεν μπορεί από τη μια η κυβέρνηση να ζητά χαμηλούς τόνους και από την άλλη κάθε γνώμη διαφορετική να λοιδορείται. Όπως είπε και στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας το "στηρίζω" δεν σημαίνει "σιωπώ". 

Ανησυχείτε ότι μετά το τέλος της πανδημίας υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν αλλάξει εντελώς οι εργασιακές σχέσεις και να βιώσουμε ακόμα μια περίοδο λιτότητας;

Ανησυχώ βαθύτατα! Ανησυχώ και για την Ελλάδα ανησυχώ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα τίθεται ξανά... Ποιος θα πληρώσει το κόστος της κρίσης; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες τις επόμενης μέρας; Ποιος θα προστατευτεί; Ποιος θα περιθωριοποιηθεί; Ποιος θα καταστραφεί; Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους στην αντιμετώπιση των κρίσεων; Ποια η συμβολή του ιδιωτικού τομέα και η σχέση του με το δημόσιο; Τι ακριβώς σημαίνει κοινωνικό κράτος; Πόσους πόρους χρειάζονται τα συστήματα υγείας για να είναι αποτελεσματικά και σε περιόδους κρίσεων; Τι ακριβώς σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι προτεραιότητες έχουμε ως κοινωνία;

Εδώ αναπόφευκτα θα συγκρουστούν οι στρατηγικές της Αριστεράς και της Δεξιάς. Η προοδευτική και η συντηρητική απάντηση. Όπως καταλαβαίνετε, όχι απλά ανησυχώ, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μεγάλη πολιτική μάχη τουλάχιστον στο επίπεδο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ανησυχώ και για κάτι άλλο και θέλω να είμαστε απολύτως σε συναγερμό. Για την ίδια την δημοκρατία. Οι εξελίξεις στην Ουγγαρία και το γεγονός ότι σε μια σειρά θεμάτων, μεγάλο τμήμα της ευρωδεξιάς εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και στο σύνολό της η ακροδεξιάς συσπειρώνονται γύρω από τη στρατηγική Ορμπαν, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Η πανδημία μας έχει κάνει να «ξεχάσουμε» τις κρίσεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό αλλά να θυμίσω ότι μόλις ένα μήνα πριν ήταν σε έξαρση και πρώτο θέμα στην πολιτική ατζέντα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσφέρετε το 50% του μισθού σας για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Με χαρά να δώσουν οι βουλευτές και παραπάνω από το 50%. Για την Αριστερά η αλληλεγγύη και η στήριξη των δημόσιων υποδομών δεν είναι ούτε επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ούτε ευκαιριακή τοποθέτηση, είναι στάση ζωής. Άλλωστε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ανέκαθεν το 40% της αποζημίωσης για κοινωνική αλληλεγγύη και για να μην πληρώνουν τα δάνεια του κόμματός μας οι πολίτες, όπως γίνεται με τα δάνεια της ΝΔ. Ως ΣΥΡΙΖΑ στην θετική αυτή ιδέα προτείναμε τρεις μήνες, 50% της αποζημίωσης, υποχρεωτικά για βουλευτές – ευρωβουλευτές και κρατικούς αξιωματούχους που ορίζει η κυβέρνηση. Μπορεί να δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης ότι με πρόσχημα το «όλοι βάζουμε πλάτη» δεν θα πειραχθούν μισθοί - συντάξεις στο δημόσιο, κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα; Όλοι θυμόμαστε τι ακολούθησε όταν συνέβη στο παρελθόν κάτι ανάλογο.

Πείτε μας δυο λόγια για το πώς βιώσατε τη συνεργασία σας με τον Μανώλη Γλέζο

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ένας ήρωας. Ένας σεμνός και απλός άνθρωπος, ένα φωτεινό παράδειγμα στην καθημερινότητά του. Θυμόμαστε και δεν ξεχνάμε τη φράση του που μας δεσμεύει όλους: «Και αν πεθάνω, θα σας κυνηγάει η ύπαρξη μου για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Μην νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από εμένα ποτέ». Συνεχίζουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξε ο Μανώλης, τιμούμε τον ίδιο και τις αξίες που υπηρέτησε στη ζωή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)