to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 10.04.2022

Κοινωνία

Κ. Ζαχαριάδης: Με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη οι νεοναζί μίλησαν ξανά στη Βουλή

Το 2019 ο ελληνικός λαός έβγαλε τους νεοναζί εκτός Βουλής. Με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη νεοναζί μίλησαν ξανά στην αίθουσα της Ολομέλειας.


Συνέντευξη του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

Ασκήσατε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την ομιλία του μέλους του τάγματος Αζόφ στη Βουλή…

Αισθάνθηκα ντροπή. Το 2019 ο ελληνικός λαός έβγαλε τους νεοναζί εκτός Βουλής. Με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη νεοναζί μίλησαν ξανά στην αίθουσα της Ολομέλειας. Η αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό είναι απόλυτη, αυτονόητη και δεδομένη. Οι ναζί και τα τάγματα Αζόφ δεν έχουν καμία θέση στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων. Σε αυτά τα έδρανα έχουν καθίσει, μεταξύ άλλων κορυφαίων, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος. Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ναζί. Εξέθεσαν την χώρα διεθνώς… Αυτό δεν έχει γίνει σε κανένα άλλο Κοινοβούλιο. Λέρωσαν την δημοκρατία, θόλωσαν το μήνυμα της αλληλεγγύης στον Ουκρανικό λαό.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σκοπεύει να επιταχύνει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Τι λέει για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ;
Μην ξεχνάμε τον στόχο μας, την πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας ως το 2050 με αυστηρούς ενδιάμεσους σταθμούς, τη μετάβαση στις ΑΠΕ. Μας ενδιαφέρουν οι γαιάνθρακες στην περιοχή μας, ιδίως το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης, ως πηγή ενεργειακής ασφάλειας αλλά και ως εξαγώγιμο προϊόν. Η πρόκληση για τη χώρα, καθώς θα προχωρά και η τεχνολογία – δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ, δεν είναι η παραμονή στον παλαιό κόσμο των ορυκτών. ΑΠΕ, εκσυγχρονισμός των δικτύων, ενεργειακή εξοικονόμηση είναι το στοίχημα για τη χώρα, την επιχειρηματικότητα, τα νοικοκυριά. Εδώ είναι που πρέπει να επιστρέψει η συζήτηση για τις ενεργειακές κοινότητες καθώς και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Η κυβέρνηση κακώς εγκατέλειψε το σχέδιο που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Σταθάκης… Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε. Είναι αναγκαίο να γίνει κάτι σε αυτή τη χώρα πέρα από επικοινωνία. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του Δημοσίου από τα ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα, η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, προς όφελος του Δημοσίου και των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «πολιτικό απατεώνα» τον πρωθυπουργό μετά την ανακοίνωση για διπλασιασμό της επιδότησης στο φυσικό αέριο… Για ποιον λόγο;

Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς κάποιον που περίμενε να κλείσουν οι λέβητες θέρμανσης φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για να παρέμβει και να το ανακοινώσει, μάλιστα με αυτό τον προκλητικό τρόπο; Ο κ. Μητσοτάκης προκαλεί με την συμπεριφορά του.

Ο κ. Μητσοτάκης μας κατέστρεψε με τις ιδεοληψίες του. Η υπερβολική πρόσδεση του ενεργειακού μίγματος στο φυσικό αέριο, η κακή -σε σχέση με το τι πέτυχαν άλλες χώρες- συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom και η σύνδεση της ενεργειακής τροφοδοσίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με τις διακυμάνσεις των διεθνών χρηματαγορών είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα μεσοσταθμικά να έχει την πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με την Ευρώπη των 27 τον περασμένο χειμώνα. Αν αυτό συνδυαστεί και με τα χαμηλά εισοδήματα των πολιτών η κατάσταση γίνεται ασφυκτική.

Τι θα έκανε συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια;

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι διεθνώς είμαστε σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Ο πόλεμος έχει επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομική – πληθωριστική πίεση που υπήρχε στη χώρα ήδη από το καλοκαίρι του 2021.Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά υπάρχουν προτεραιότητες και επιλογές. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήδη από την αρχή της κρίσης ακρίβειας, επιμένουμε με προτάσεις. Προτείνουμε να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Να εφαρμόσουν και στην Ελλάδα αυτά που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, άμεση επιστροφή των ουρανοκατέβατων κερδών.

Δεν είναι οξύμωρο να ζητάτε εκλογές όταν οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν 8 και 9 μονάδες πίσω από τη ΝΔ; Θεωρείτε πως μπορείτε να καλύψετε τη διαφορά ή πιστεύετε πως αυτές δεν λένε την αλήθεια;

Οξύμωρο είναι να παρακολουθείς τη χώρα να αποδιαρθρώνεται κοινωνικά και οικονομικά για δεύτερη φορά μέσα σε 15 χρόνια και να παραμένεις απαθής. Ανεύθυνο είναι να παρακολουθείς μια ιδεοληπτική κυβέρνηση να καταστρέφει με ταχύτητα ό,τι η χώρα κατέκτησε σε βάθος χρόνου και να μην αντιπροτείνεις λύση, αλλά και διέξοδο. Οι δημοσκοπήσεις είναι δημοσκοπήσεις και οι κάλπες είναι κάλπες. Δεν θέλω να αναφερθώ πόσες φορές έπεσαν έξω τα τελευταία χρόνια… Πάμε στις εκλογές στην Πορτογαλία αλλά και στη Γερμανία… Και εκεί είχαν μεγάλες αποκλίσεις. Θυμάστε καμία δημοσκόπηση να είχε προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου του 2012;

Η κυβέρνηση χαλαρώνει τα μέτρα, ενώ ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ με χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους κάθε μέρα… Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ζούμε μια τραγωδία. Και εδώ η κυβέρνηση πορεύτηκε με ιδεοληψίες και επικοινωνιακή διαχείριση. Έχουμε μια κυβέρνηση που την ώρα της πανδημίας σκεφτόταν πως θα ιδιωτικοποιήσει μέρος του συστήματος Δημόσιας Υγείας και των υπηρεσιών του, μια κυβέρνηση που ποτέ δεν σκέφτηκε στρατηγικά και δεν οργάνωσε την ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους, που δεν οργάνωσε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είμαστε η χώρα που επικοινωνιακά ανακοινώσαμε πέντε φορές το τέλος της πανδημίας αλλά έχουμε μακράν τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο στην ΕΕ.

Είπατε πως η κυβέρνηση είναι «η επιτομή της αναξιοκρατίας, του ρουσφετιού, της αδιαφάνειας, του κομματικού κράτους…»

Αυτό κάνει πάντα στην Ελλάδα όταν κυβερνά η Δεξιά… Είναι κομμάτι της πολιτικής της ιδιοσυγκρασίας, του DNA της. Έχετε αναρωτηθεί γιατί μας κυβερνούν μετά τον πόλεμο τρία τζάκια; Έχετε αναρωτηθεί γιατί παραπάνω από τις μισές βουλευτικές έδρες στην ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχουν κληρονομηθεί από παππού σε γιο και από γιο σε εγγόνι ή ανήκουν σε κάποιον επιχειρηματία που τοποθετεί εκλεκτούς του; Αυτά συμβαίνουν γιατί μέρος του πολιτικού μας συστήματος λειτουργεί με όρους φεουδαρχικούς. Τα ρουσφέτια, το κομματικό κράτος, η διαπλοκή, η διαφθορά, η αναξιοκρατία είναι ο βασικός μηχανισμός που αυτό το σύστημα αναπαράγει και εδραιώνει την κυριαρχία του και στην συνέχεια την κληρονομεί. Έτσι λειτουργεί η ελληνική Δεξιά, έτσι μας προέκυψε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. «Λίστα Πέτσα», προσπάθεια ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών, παράκαμψη του ΑΣΕΠ, διορισμοί fake αρίστων με τα ανύπαρκτα πτυχία και τα ψευδή βιογραφικά, αμοιβές γαλάζιων golden boys στον ΕΦΚΑ, στη ΔΕΗ και αλλού, κόστος των μετακλητών, αλλαγή του προσοντολογίου των μετακλητών από απολυτήριο ΑΕΙ και μεταπτυχιακό σε απολυτήριο λυκείου, 6,7 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, διοικήσεις των νοσοκομείων που έχουν διορίσει χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία τους ΔΑΠίτες της δεκαετίας του 1980 και του 1990. Έτσι αντιλαμβάνεται την διακυβέρνηση και την διαχείριση της εξουσίας ο κ. Μητσοτάκης και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)