to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:04 | 18.10.2021

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Κυβερνητική ανικανότητα στην αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα

Ερώτηση κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης – Τομεάρχης Εσωτερικών και Μίλτος Χατζηγιαννάκης – Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών για την σημαντική καθυστέρηση που έχει υπάρξει στην αντιμετώπιση κινδύνων από τα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία πλήττουν το τελευταίο διάστημα ολόκληρη την χώρα με τελευταία την κακοκαιρία Μπάλλος η οποία μεταξύ άλλων μετέτρεψε τη πόλη των Αθηνών σε μια πληγωμένη πόλη και ανέδειξε για μια ακόμη φορά την κυβερνητική ανικανότητα αντιμετώπισης μιας προαναγγελθείσας κακοκαιρίας.


Οι Βουλευτές μεταξύ άλλων επισημάνουν ότι για ακόμα μια φορά διαπιστώθηκε πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας δεν έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων .
Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δράσεις πολιτικής προστασίας για το συντονισμό και την ετοιμότητα των υπηρεσιών των Περιφερειών και των Περιφερειακών ενοτήτων (π.χ. συντήρηση εξοπλισμού και μηχανημάτων, ανάθεση και καταμερισμός αρμοδιοτήτων κλπ).
Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων που βρίσκονται στις λεκάνες απορροής των πληγέντων περιοχών από τις δασικές υπηρεσίες στις ορεινές κοίτες και από τις υπηρεσίες των Περιφερειών στις πεδινές κοίτες των υδατορεμάτων.
Δεν έχει γίνει έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των υδατορεμάτων, όπου αυτό απαιτείται με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής.
Οι Βουλευτές ρωτούν εάν υπάρχει εξειδικευμένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για τις καμένες περιοχές, ποια έργα έχουν πραγματοποιηθεί για το σχεδιασμό και την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας;
Τέλος και ειδικά για την Αθήνα, τον Πειραιά και τους Δήμους που βρίσκονται χαμηλά στο λεκανοπέδιο Αττικής ρωτούν τι μέτρα έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των πολιτών και των πόλεων του λεκανοπεδίου καθώς και την αποφυγή συνεπειών από τυχόν φραγή του αγωγού από μεταφερόμενα υλικά,  με υπερχείλιση του Κηφισού και με ανυπολόγιστες συνέπειες.


Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ακολουθεί το πλήρες κείμενό της:


Ερώτηση     
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
Εσωτερικών
Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα»
Μετά τις καλοκαιρινές  καταστροφικές πυρκαγιές και ενώ διανύουμε τη φθινοπωρινή περίοδο, έφτασαν ήδη στη χώρα μας τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα στη βόρεια Εύβοια ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα η νέα κακοκαιρία με την ονομασία «Μπάλλος» με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεχαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους  η οποία μεταξύ άλλων μετέτρεψε τη πόλη των Αθηνών σε μια πληγωμένη πόλη και ανέδειξε για μια ακόμη φορά την κυβερνητική ανικανότητα αντιμετώπισης μιας προαναγγελθείσας κακοκαιρίας.
Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ήταν από τις πιο καταστροφικές των τελευταίων δεκαετιών καθώς προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε δασικά οικοσυστήματα και σε εκατοντάδες ιδιωτικές περιουσίες, επηρεάζοντας τη ζωή στις περιοχές που επλήγησαν.
Επιστήμονες προειδοποιούν για τον αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων, διάβρωσης του εδάφους και πλημμυρών ειδικά για τη βόρεια Εύβοια, τη λεκάνη απορροής του Κηφισού και την περιοχή της Βαρυμπόμπης και επισημαίνουν την ανάγκη να δοθεί προσοχή στις υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς οι βροχοπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών.
Οι πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια, την Αττική και την Πελοπόννησο αναμένεται να επηρεάσουν σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και την έκταση των πυρκαγιών, τις υδρογεωμορφολογικές διαδικασίες στις καμένες περιοχές. Αναμένεται αύξηση της διάβρωσης και των ρυθμών μεταφοράς φερτών υλικών, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αύξηση της συχνότητας των πλημμυρών, της μεταφοράς υλικών και των κατολισθήσεων για μακρά χρονική περίοδο και φυσικά την αύξηση των καταστροφών.
Στην Αττική εκτιμάται ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις λεκάνες του Κηφισού και της λίμνης Μαραθώνα, οι οποίες περιλαμβάνονται ούτως ή άλλως στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας για το Υδατικό Διαμέρισμα Αττικής (ΦΕΚ Β’ 2693/06.07.2018), το οποίο σχετικά προβλέπει, μεταξύ άλλων, και σειρά μέτρων προστασίας (π.χ. έργα ορεινής υδρονομίας, συγκράτησης των φερτών υλικών στις ορεινές λεκάνες ανάντη των ΖΥΔΚΠ, νέες μελέτες/έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και σε περιοχές του Κηφισού, έργα αντικατάστασης και συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης και ομβρίων υδάτων, Στρατηγικό Σχέδιο –Master Plan ειδικά για τη Λεκάνη του Κηφισού), μέτρων ετοιμότητας (όπως η ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών, η επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, κλπ).
Υπό τις παρούσες συνθήκες εκτιμάται ότι για τον Κηφισό χρειάζεται να προστατευθεί το σημείο όπου το ποτάμι μετατρέπεται σε κλειστό αγωγό, καθώς τυχόν φραγή του από μεταφερόμενα υλικά μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάζεται να πραγματοποιηθούν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές.
Ο καθηγητής τους ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας προειδοποίησε για τον άμεσο κίνδυνο που απειλεί την Αθήνα και τον Πειραιά από τις πλημμύρες λέγοντας ότι: «Στη θέση των παλιών ρυακιών ένα νέο ποτάμι που θα κατεβάζει από 2 εκ. έως 14 εκ. κυβικά μέτρα νερού θα τείνει να βρει ανεμπόδιστα και σε ελάχιστο χρόνο έξοδο προς τον Σαρωνικό. Ούτε το δάσος, ούτε οι θαμνώδεις πλαγιές που έχουν εξαφανιστεί θα το συγκρατήσουν» και πρότεινε και συγκεκριμένα μέτρα για την Αθήνα και τον Πειραιά όπως:
Στο Φάληρο θα έπρεπε να εκβαθύνουν τον βυθό της θάλασσας στην εκβολή γερανοί και να σκάβουν το αντιπλημμυρικό κανάλι τώρα.
Στις πλαγιές της Πάρνηθας θα έπρεπε να στήνονται φράγματα ανάσχεσης και διαμορφώσεις πλαγιών με κορμοδέματα τώρα.
Να ετοιμάζεται ένα αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης της υπερχείλισης στις γέφυρες και στις όχθες. Αν θέλουμε να μην πνιγούν πάλι οι γειτονιές του ευρύτερου Πειραιά.
Με την από 9/9/2021  Κοινή επιστολή των Δημάρχων  Πειραιά, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Μοσχάτου-Ταύρου, με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους προς τα αρμόδια υπουργεία, καθώς το Λεκανοπέδιο Αττικής δεν διαθέτει σήμερα ικανοποιητική αντιπλημμυρική θωράκιση, με επακόλουθο πολλές περιοχές και ιδιαίτερα όσες γειτνιάζουν με το χαμηλό σημείο της λεκάνης απορροής των ποταμών να πλήττονται συχνά με καταστροφικές πλημμύρες από τις οποίες έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές.
Επισημαίνουν ακόμα την ανάγκη κατασκευής έργων υπερτοπικού χαρακτήρα και αναφέρονται συγκεκριμένα στην ανάγκη για:
1. Την άμεση κατασκευή έργων ανάσχεσης των υδάτων στα υψηλά σημεία του Κηφισού.
2. Την κατασκευή του κυκλοβόρου αγωγού που θα συλλέγει και τα επιφανειακά νερά από το κέντρο της Αθήνας.
3. Την άμεση λειτουργία του συλλεκτήριου νέου παραλιακού αγωγού και του καναλιού στα έργα του Φαληρικού Όρμου.
4.Την άμεση διευθέτηση της κοίτης  και των όχθεων του Ιλισού ποταμού στο ανοικτό τμήμα του και ιδιαίτερα την κατασκευή νέας γέφυρας στην παλαιά παραλιακή Λ. Ποσειδώνος.
5. Τη λήψη μέτρων σε όλα τα επικίνδυνα σημεία.


6. Τη δημιουργία συστήματος Πολιτικής Προστασίας έγκαιρης ειδοποίησης για πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές των συγκεκριμένων Δήμων.
Με δεδομένο ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας με τις καταστροφικότερες πλημμύρες στην Αττική η οποία μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές έχει πλέον έλλειμμα 83.700 στρέμματα δάσους και θαμνωδών εκτάσεων,  αλλά και  ότι έχουμε μπροστά μας όλη τη χειμερινή περίοδο για όλη τη χώρα και ειδικά για όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με τη σύνταξη των αντίστοιχων Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων επιπέδου Δήμων, Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αντίστοιχα;
Έχουν πραγματοποιηθεί οι ειδικές συνεδριάσεις των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων με θέμα την πρόληψη και ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων ενόψει της χειμερινής περιόδου 2021-2022;
Έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις για τα οργανωτικά, λειτουργικά και τεχνικά θέματα των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) και των Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), αν όχι ποιος είναι ο λόγος καθυστέρησης  της έκδοσης των κανονιστικών πράξεων της διοίκησης  και εν τέλει της εφαρμογής του ν. 4662/2020;
Έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας και έχει ολοκληρωθεί η λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους;
Έχουν ολοκληρωθεί οι δράσεις πολιτικής προστασίας για το συντονισμό και την ετοιμότητα των υπηρεσιών των Περιφερειών και των Περιφερειακών ενοτήτων (π.χ. συντήρηση εξοπλισμού και μηχανημάτων, ανάθεση και καταμερισμός αρμοδιοτήτων κλπ);
Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων που βρίσκονται στις λεκάνες απορροής των πληγέντων περιοχών από τις δασικές υπηρεσίες στις ορεινές κοίτες και από τις υπηρεσίες των Περιφερειών στις πεδινές κοίτες των υδατορεμάτων;
Έχει γίνει έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των υδατορεμάτων, όπου αυτό απαιτείται με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής;
Τι μέτρα έχουν ληφθεί για τη μείωση του κινδύνου και των συνεπειών πλημμύρας-λασπορροής στις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές, αλλά και τις κατάντη περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από φαινόμενο πλημμύρας – λασπορροής;
Έχουν τοποθετηθεί δίκτυα παρακολούθησης της ροής των επιφανειακών νερών στις καμένες περιοχές ώστε να επιτευχθεί έγκαιρη προειδοποίηση αν υπάρξει κίνδυνος να ξεπεραστούν τα όρια;
Ποιο είναι το εξειδικευμένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για τις καμένες περιοχές και τι μέτρα έχουν ληφθεί για την ενημέρωση, την εκπαίδευση των κατοίκων, τον καθαρισμό των χειμάρρων από τα φερτά υλικά και για τη συγκράτηση των φερτών υλικών;
Ποια έργα έχουν πραγματοποιηθεί για το σχεδιασμό και την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας;
Έχουν γίνει οι απαραίτητες στοχευμένες και καινοτόμες παρεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία κατά μήκος της κοίτης στις συγκεκριμένες λεκάνες απορροής όπου αυτό είναι αναγκαίο;
Έχει γίνει έλεγχος καλής λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου όμβριων υδάτων των οδών και ειδικά στις αστικές περιοχές; έχουν αντιμετωπιστεί τυχόν ζητήματα που αφορούν εργασίες καθαρισμού υδατορεμάτων  καθώς και των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας Περιφερειών;
Σε ποιο βαθμό υλοποιούνται τα μέτρα που προβλέπονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για το Υδατικό Διαμέρισμα Αττικής, ειδικά σε σχέση με τις ΖΔΥΚΠ που σήμερα αντιμετωπίζουν ακόμη υψηλότερους κινδύνους λόγω των φετινών πυρκαγιών;
Ειδικά για την Αθήνα, τον Πειραιά και τους Δήμους που βρίσκονται χαμηλά στο λεκανοπέδιο Αττικής τι μέτρα έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των πολιτών και των πόλεων του λεκανοπεδίου καθώς και την αποφυγή συνεπειών από τυχόν φραγή του αγωγού από μεταφερόμενα υλικά,  με υπερχείλιση του Κηφισού και με ανυπολόγιστες συνέπειες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ζαχαριάδης Κώστας
Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χρηστίδου Ραλλία

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)