to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 14.06.2021

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Καταρρέει η αξιοπιστία των εξετάσεων ιθαγένειας

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖ​Α-ΠΣ σχετικά με την εξεταστική διαδικασία για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση για την απόκτηση Ελληνικής Ιθαγένειας


Στην ερώτηση του επισημαίνει: «Με την έκδοση της Απόφασης 28881/2021 – ΦΕΚ 1535/15-4-2021 έγινε ο καθορισμός των ειδικότερων στοιχείων της παρ. 10 του άρθρ. 7 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας και σύμφωνα με αυτήν «Αλλογενείς αλλοδαποί οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια με τη διαδικασία της πολιτογράφησης πρέπει να συμμετάσχουν σε εξεταστική διαδικασία προκειμένου να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ) ….». Για την απόκτηση του ανωτέρω πιστοποιητικού κάθε υποψήφιος θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε εξέταση στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου στην ελληνική γλώσσα επιπέδου ανάλογου του Β1. Επίσης, θα πρέπει να ανταποκριθεί σε εξέταση γνώσεων στις θεματικές ενότητες: α) Γεωγραφίας, β) Ιστορίας, γ) Πολιτισμού και δ) Θεσμών του Πολιτεύματος.

Στην πρόσφατη εξεταστική διαδικασία, της 16ης Μάϊου, διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες ερωτήσεις της Τράπεζας θεμάτων απαιτούνται αναβαθμισμένες γνώσεις όχι απλά της ελληνικής πραγματικότητας αλλά ειδικών επιστημονικών πεδίων. Ορισμένες μάλιστα είναι εντελώς απομακρυσμένες από τις αναγκαίες για έναν πολίτη βασικές γνώσεις για την κτήση ιθαγένειας ενώ κάποιες απ’ αυτές είναι ερωτήσεις παπαγαλίας, που ακόμη και Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν. Αποτέλεσμα αυτής της νέας πραγματικότητας ήταν η κατάρρευση της αξιοπιστίας του συστήματος του Υπουργείου Εσωτερικών και εν τέλει η πολύ μικρή συμμετοχή των υποψηφίων καθώς από τις 30.000 εκκρεμείς υποθέσεις έλαβαν τελικά μέρος μόνο περίπου 2.500 υποψήφιοι.

Επιπλέον με την πρόσφατη υπ’ αριθμ. 29845/2021 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίστηκαν, για πρώτη φορά, τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη αλλοδαπών που ζητούν την ελληνική ιθαγένεια και οι επί μακρόν νόμιμα διαμένοντες στη χώρα μετανάστες, πολίτες ΕΕ, ομογενείς και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει, για να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια, να αποδείξουν ότι δουλεύουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια με σταθερές ετήσιες αποδοχές συγκεκριμένου ύψους».

Και στη συνέχεια εξηγεί: «Επειδή η απόκτηση της ιθαγένειας πρέπει να είναι η φυσική συνέχεια μίας νόμιμης διαδρομής στη χώρα για όποιον αλλοδαπό την επιθυμεί και όχι μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα κάθε λογής εμπόδια που τίθενται σαν ναρκοπέδιο προκειμένου να στερήσουν από τους μετανάστες, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας για πολλά χρόνια, το δικαίωμα της πολιτογράφησης.

Επειδή όπως διαπιστώνεται η τράπεζα θεμάτων είναι περισσότερο τεστ γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων σύνδεσης γνώσεων παρά τρόπος διαπίστωσης της ένταξης και συμμετοχής των αιτούντων/ουσών στην ελληνική κοινωνία με γνώσεις για τη χώρα μας, τον πολιτισμό μας, τους θεσμούς και την ιστορία μας ώστε να είναι ικανοί να ασκήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Έλληνα πολίτη.»

Για να ρωτήσει:

  1. Τι ενέργειες προτίθεται να λάβει ώστε η διαδικασία πολιτογράφησης να μην έχει το χαρακτήρα εξετάσεων παπαγαλίας αλλά να εντοπίζει την ένταξη των ανθρώπων και την εξοικείωσή τους με τη χώρα και ο βαθμός δυσκολίας, σε τόσο υψηλό επίπεδο, να μην καταδικάζει ουσιαστικά τους αιτούντες σε αποτυχία και άρα σε μόνιμη αλλοδαπότητα;
  2. Προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες για την αλλαγή των τεκμηρίων ώστε παίρνοντας υπόψη τις παρατεταμένες κρίσεις των τελευταίων ετών να αποδεσμευτεί η δυνατότητα ένταξης αλλοδαπών από τις απαιτήσεις των υψηλών οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)