to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 15.05.2017

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Ιστορικό στοίχημα να βγούμε από τα μνημόνια (βίντεο)

Στόχος μας είναι η βιωσιμότητα της οικονομίας, η αντιμετώπιση του χρέους και η έξοδος από τα μνημόνια τόνισε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης το πρωί σε τηλεοπτική παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ.


Ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτήρισε «ιστορικό στοίχημα την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο προσθέτοντας ότι πρέπει «να πάψουμε να συγκυβερνούμε με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε», εξηγώντας ότι «είναι τελείως διαφορετικό να δανείζεσαι από τις αγορές και να έχεις κάποιους σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας, να κάνεις οικονομική πολιτική και να νομοθετείς και τελείως διαφορετικό να νομοθετείς με μνημόνια όπου η δημοσιονομική πολιτική επιβάλλεται».

Ωστόσο υπογράμμισε ότι «η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει πλήρη απελευθέρωση από δημοσιονομικούς στόχους» τους οποίους έχουν όλες οι άλλες χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία».

Υποστήριξε όμως ότι θα είναι σημαντική η διαφορά που θα δει σταδιακά στην καθημερινότητά του ο πολίτης, καθώς «η διαδικασία αποκλιμάκωσης της ανεργίας θα συνεχιστεί» και όπως είπε «η προβολή της ανεργίας το 2021 με βάση το μεσοπρόθεσμο είναι στο 16% ενώ την παραλάβαμε στο 27%».

«Οι περικοπές των μέτρων και η επέκταση των αντίμετρων είναι ισοδύναμη» εξήγησε ο κ. Ζαχαριάδης, «1 + 1%, 1,8 και 1,8 δις, συνολικά 3,6 δις για τη διετία. Είμαστε εκεί που συμφωνήσαμε στις 20 Φλεβάρη, δημοσιονομική ισορροπία τηρώντας τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι καθ’ ύλην υπουργοί θα αιτιολογήσουν αναλυτικά τις επόμενες μέρες τους πίνακες του μεσοπροθέσμου που αφορούν το ύψος των πλεονασμάτων και των στόχων.

Υπενθύμισε με αφορμή όσα αναφέρουν δημοσιεύματα στον τύπο, ότι «μία σειρά από προβλέψεις και αναλύσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα αποδείχθηκαν ότι ήταν λάθος».

«Έλεγαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης και αντ’ αυτού είχαμε πλεόνασμα. Έλεγαν ότι θα καταρρεύσει ο ΕΦΚΑ δεν κατέρρευσε, ότι δεν θα μειωθεί η ανεργία, έπεσε, ή ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και η αξιολόγηση, κλείνει. Λέγανε ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος και κάτι γίνεται και σ’ αυτό" πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους θα καταφέρουμε ως χώρα να πατήσουμε στα πόδια μας

Διευκρίνισε επίσης ότι κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπαθεί να οικοδομήσει success story. «Δεν πανηγυρίζουμε» είπε χαρακτηριστικά, αλλά «δεν θα κλαψουρίζω για το γεγονός ότι το επιτόκιο δανεισμού της χώρας στο δεκαετές ομόλογο είναι στο χαμηλότερο σημείο που ήταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια (και στο διετές), κάτι που «σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες μπορούμε να οργανώσουμε μία έξοδο στις αγορές και σε ένα χρόνο έξοδο από το μνημόνιο».

Σημείωσε τέλος ότι «αν δεν κάναμε υποχωρήσεις, τη στιγμή που το ΔΝΤ είχε δικαίωμα βέτο, η χώρα θα οδηγούνταν σε παραλυσία. Δεδομένων αυτών των δυσκολιών πετύχαμε τα αντίμετρα και το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους» προσθέτοντας ότι «αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους θα καταφέρουμε σαν χώρα να πατήσουμε στα πόδια μας».

«Κερδίσαμε τη σταθερότητα, της χώρας και την προοπτική της, χάσαμε το ζήτημα των μέτρων για το 2019 και 2020 κερδίζουμε τα αντίμετρα, αν τα σταθμίσουμε όλα αυτά και πάρουμε και το χρέος, ο λογαριασμός είναι θετικός για τη χώρα μας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κατ. Μπρέγιαννη - ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)