to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 21.06.2019

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα

Το γεγονός ότι οι αλλαγές που έγιναν τα τέσσερα τελευταία χρόνια με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «αποτυπώθηκαν περισσότερο σε επίπεδο αριθμών και όχι τόσο στη βελτίωση της καθημερινότητας» είναι κατά τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα υποψήφιο βουλευτή στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, Κώστα Ζαχαριάδη, εκείνο το στοιχείο που δεν πέρασε στους πολίτες, κάτι που θα γίνει τώρα, όπου «οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για την τετραετία 2019-2023 είναι κοινωνικά δίκαιες, στοχευμένες και ρεαλιστικές…».


Μάλιστα, ο Κώστας Ζαχαριάδης στην συνέντευξη στη εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ και στον δημοσιογράφο Τάσο Μεργιάννη, επισήμανε και το γεγονός πως τώρα «οφείλουμε να κινηθούμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά σε ζητήματα της καθημερινότητας, στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και, βέβαια, στην ανάδειξη του προγράμματός μας για την επόμενη μέρα..». Κι αυτό, γιατί, όπως επιγραμματικά τονίζει ο Κ. Ζαχαριάδης, «… πετύχαμε σημαντικά πράγματα αυτά τα χρόνια, αλλά χρειάζεται να επιταχύνουμε σε πολλούς τομείς…», δίνοντας έτσι και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, το οποίο, για τον ίδιο, δεν είναι τίποτε άλλο από το «… ποιοί θα κυβερνήσουν τον τόπο και με ποιο πρόγραμμα…», διευκρινίζοντας με τον συλλογισμό ότι «αν θα συνεχιστεί η πορεία στήριξης όλων των κοινωνικών στρωμάτων, η πορεία για τη συνολική έξοδο από τη κρίση ή ένα πισωγύρισμα».

Πράγματι, η κάλπη στις εθνικές εκλογές διαφέρει απ’ αυτή των ευρωεκλογών. Σε ποιά σημεία, όμως, επισημαίνετε την «ατυχία» της ήττας;

Το μήνυμα της κάλπης είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό. Ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας μας τραβά το μανίκι και μας λέει να επιταχύνουμε, να φέρουμε καλύτερα και πιο ορατά αποτελέσματα. Μας λέει ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ωστόσο, η κάλπη των ευρωεκλογών είναι διαφορετική από εκείνη των εθνικών εκλογών. Το διακύβευμα είναι τώρα πολύ ξεκάθαρο. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ποιον θέλουν για πρωθυπουργό, ποιον πιστεύουν ότι μπορεί να συνεχίζει να διασφαλίζει σταθερότητα, ανάκαμψη και πρόοδο για τον τόπο. Ποιον πολιτικό και ποιες πολιτικές μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, να στηρίξουν έμπρακτα και αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να προχωρήσει δυναμικά στο πλάνο μας για την επόμενη μέρα. Να ενσκήψουμε στα ζητήματα που αφορούν τα μεσαία στρώματα που έχουν κουραστεί από τη συσσωρευμένη πίεση και την κρίση. Να ενισχύσουμε τη μικρομεσαία, κυρίως, επιχειρηματικότητα, να φροντίσουμε, να εμβαθύνουμε περισσότερο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το πρόγραμμα και οι προτάσεις μας βρίσκονται στον αντίποδα των πολιτικών λιτότητας, που απέτυχαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οπουδήποτε κι εάν εφαρμόστηκαν, προκάλεσαν κοινωνική εξαθλίωση, διάλυση της αγοράς εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, ύφεση.

Ισχυρίζεστε πως μπορείτε να κάνετε τη μεγάλη ανατροπή. Μπορείτε να μας πείτε πώς;

Τα τέσσερα αυτά χρόνια συντελέστηκαν στη χώρα μας πολύ θετικές οικονομικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές αποτυπώθηκαν περισσότερο σε επίπεδο αριθμών και λιγότερο στη βελτίωση της καθημερινότητας. Προστατεύσαμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ευάλωτα στρώματα, αλλά τα μεσαία στρώματα συνέχιζαν να νιώθουν μεγάλη εξάντληση, να μη βλέπουν καθαρό φως στον ορίζοντα, παρά το γεγονός ότι τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη δείχνουν πως η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει μια σημαντική δυναμική αυτά τα δυόμισι χρόνια.

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για την τετραετία 2019-2023 είναι κοινωνικά δίκαιες, στοχευμένες και ρεαλιστικές. Από τα θέματα της εργασίας, για νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς, από την ανάπτυξη για όλους και την κλιματική αλλαγή, από τη δικαιότερη φορολογία μέχρι τις προτάσεις για αλληλεγγύη και ασφάλεια στη κοινωνία, έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά.  Όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, αλλά και όσα σκοπεύουμε να κάνουμε την επόμενη τετραετία, είναι διαθέσιμα στους πολίτες, προσβάσιμα και ελεύθερα για να αξιολογήσουν. Εμείς, δεν έχουμε κάποιο κρυφό πρόγραμμα, όπως η ΝΔ. Στο πρόγραμμά της υπάρχει μια ρητή ατζέντα, που είναι μνημόνιο εκτός μνημονίου και μια «κρυφή ατζέντα», που δεν ομολογείται. «Κρυφή ατζέντα» είδαμε και την περίοδο του κ. Σαμαρά.

Από το σύνολο των θέσεων στο κυβερνητικό σας πρόγραμμα τι πιστεύετε πως δεν πήγε καλά, αλλά και τι δεν «επικοινωνήσατε» σωστά και τώρα πρέπει ν’ αλλάξει;

Οφείλουμε να κινηθούμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά σε ζητήματα της καθημερινότητας, στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και, βέβαια, στην ανάδειξη του προγράμματός μας για την επόμενη μέρα. Πετύχαμε σημαντικά πράγματα αυτά τα χρόνια, αλλά χρειάζεται να επιταχύνουμε σε πολλούς τομείς. Ενώ έχουμε πετύχει πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα έχουμε σταθεροποιήσει την οικονομία, έχει πέσει η ανεργία, αλλάζουμε σταδιακά το τοπίο στην αγορά εργασίας, τα δημόσια οικονομικά είναι υγιή, ανακάμπτουμε σε όλους τους δείκτες, στηρίζουμε με κάθε τρόπο τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, νομοθετήσαμε για μια σειρά ζητημάτων ατομικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών, η δημόσια ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν εστίασε στα σημαντικά αυτά θέματα κατά την περίοδο των εκλογών.

Επίσης, οι τελευταίοι εννέα μήνες, που είμαστε έξω από τα μνημόνια, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών στον βαθμό που θα θέλαμε. Πιέσαμε και εμείς με βάρος τη μεσαία τάξη, εξαιτίας των αναγκαστικών μνημονιακών πολιτικών, ενώ ο πολίτης, αλλά και η επιχειρηματικότητα, ιδίως  ημικρομεσαία, ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητά τους, εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και στρεβλώσεων, που δεν δημιουργήθηκαν από εμάς προφανώς, αλλά δεν διορθώθηκαν από εμάς. Ατόνησε η επικοινωνία μας με τον κόσμο, ίσως κάποια στελέχη μας, κάποιοι βουλευτές μας και κάποια μέλη της κυβέρνησής μας δεν κατένειμαν σωστά τον χρόνο τους, ώστε να επικοινωνήσουν το έργο μας με τους πολίτες.  Τώρα, επιταχύνουμε περισσότερο στο ζήτημα της σύγκρισης προγραμμάτων και θέλουμε οι προτάσεις μας να φτάσουν σε κάθε σπίτι, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά η οικονομία και η ασφάλεια είναι αυτά που θα μετρήσουν περισσότερο στην κάλπη. Πώς τοποθετείστε πάνω σ’ αυτά;

Όλα τα ζητήματα έχουν το δικό τους ειδικό βάρος. Παραδοσιακά, τα οικονομικά ζητήματα έχουν βαρύνουσα σημασία, ωστόσο, και άλλα ζητήματα, όπως εκείνο της ασφάλειας, επηρεάζουν σημαντικά την κρίση και την επιλογή των πολιτών στη κάλπη.  Το σημαντικότερο για εμάς – και πιστεύω και για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών – είναι η αποτύπωση και μεταφορά των οικονομικών μεγεθών στην καθημερινότητα, στην παραγωγή, στην τσέπη του καταναλωτή, στην προστιθέμενη αξία που αναμένει η μεγάλη πλειοψηφία με το μέγιστο δυνατό τρόπο.

Πιστεύετε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ «μπάζει νερά». Το δικό σας, όμως, για το αύριο ποιό είναι;

Διάφορα στελέχη της ΝΔ, σε διάφορα πάνελ, αποτυπώνουν διαφορετικά οικονομικά μεγέθη για να προσπαθήσουν να επιχειρηματολογήσουν πάνω στο πρόγραμμά τους. Η δεκαετής κρίση μάς έδειξε ότι τα δισεκατομμύρια και τα εκατοντάδες εκατομμύρια δεν είναι «στραγάλια», βγαίνουν με πολύ μεγάλο κόπο και ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποδεδειγμένα έκαναν «πάρτι» και προχώρησαν σε ακραία διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Το διακύβευμα για την επόμενη τετραετία είναι ποιοί θα κυβερνήσουν τον τόπο και με ποιο πρόγραμμα. Αν, δηλαδή, θα συνεχιστεί η πορεία στήριξης όλων των κοινωνικών στρωμάτων, η πορεία για τη συνολική έξοδο από τη κρίση ή ένα πισωγύρισμα.  Το δικό μας πρόγραμμα είναι ξεκάθαρο και σαφές και εκκινεί από την αποκατάσταση της κανονικότητας σε όλους τους τομείς, τη συνέχιση της ανάκαμψης, την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη. Θέματα που αφορούν τηv εργασία, ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς, ανάπτυξη για όλους, δικαιότερη φορολογία, τις προτάσεις για αλληλεγγύη και ασφάλεια στη κοινωνία, τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και βιώσιμη ανάπτυξη.

Μπορεί, όπως έχετε δηλώσει, να μην έχετε «βαρίδια» από το παρελθόν, αλλά αποκτήσατε στο παρόν. Πώς το εκτιμάτε αυτό;

Δεν έχουμε βαρίδια. Το βάρος που έχουμε είναι να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα κανονική, με περισσότερες και πιο δίκαιες ευκαιρίες για όλους, για τους πολλούς. Βαρίδια έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα βαρίδια αυτά είναι τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο πολιτικών, των πολιτικών, δηλαδή, που μας χρεοκόπησαν.

Τι πρέπει να πείτε στους ψηφοφόρους του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, ώστε να προτιμήσουν το κόμμα σας κι εσάς προσωπικά;

Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η ενίσχυση της απασχόλησης, οι επενδυτικές ευκαιρίες και τα κίνητρα επιστροφής των νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά και εκείνων που παραμένουν και παλεύουν στην πατρίδα μας, αποτελούν τρεις βασικές προτεραιότητες για εμάς. Ό,τι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας αφορά όλους τους Έλληνες, όλους τους πολίτες της χώρας, ενισχύοντας πρωτίστως τα μεσαία και ευάλωτα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που υπέστησαν με τρόπο επώδυνο και σκληρό της συνέπειες της καταστροφικής λιτότητας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)