to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 08.03.2021

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έχει φτάσει στα όριά της

Η Νέα Δημοκρατία αυτοεγκλωβίστηκε θέλοντας να υπηρετήσει ένα μέρος του ακροδεξιού της ακροατηρίου. Για εμάς δεν υπάρχει «θέμα Κουφοντίνα» αλλά θέμα κράτους δικαίου.


Συνέντευξη Κώστα Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον Φοίβο Κλαυδιανό, στην Κυριακάτικη Realnews

- Ο κ. Χαρδαλιάς λέει ότι τα ευρωπαϊκά στοιχεία για τους θανάτους αποδεικνύουν ότι υπήρξε καλή διαχείριση της πανδημίας. Συμφωνείτε;

Μάλλον ο κ Χαρδαλιάς έχει μείνει στο Α΄ κύμα της πανδημίας Το σύστημα Υγείας δεν είναι θωρακισμένο, τα μέτρα δεν αποδίδουν, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο, οι αποφάσεις δεν έχουν καμία λογική και συνέχεια. Ο εμπορικός κόσμος της χώρας, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας έχει φτάσει στα όριά της. Σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους δείκτες - υγειονομικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς - η διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αποτύχει. Η ομολογία μιας μικρότερης ή μεγαλύτερης αποτυχίας, δεν παύει να είναι ομολογία αποτυχίας. Όσο για το επιχείρημα περί θανάτων το βρίσκω τραγικό.

- Ο κ. Κικίλιας είπε ότι δεν υπήρχε ΜΕΘ ούτε για δείγμα αλλά η κυβέρνηση τις πολλαπλασίασε. Πως σχολιάζετε;

Δεν αντέχει σε σοβαρό σχολιασμό. Πάλι καλά που δεν μας είπε ότι παρέλαβε και άδεια ταμεία… Παραλάβαμε από τον κ.Σαμαρά 430 ΜΕΘ, παραδώσαμε 565 ΜΕΘ προ πανδημίας, μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία δεν είχαν προσθέσει ούτε ένα κρεβάτι. Μετά φυσικά προσέθεσαν όπως έγινε σε όλο τον κόσμο. Σήμερα με 450 COVID 19 ΜΕΘ γεμάτες στην Αττική το σύστημα είναι στα όριά του. Το ερώτημα όμως είναι στην πραγματικότητα άλλο… Τι έγινε εκείνο το περίφημο σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας; Κατάλαβαν ότι στις κρίσεις μπορούν να απαντήσουν μόνο τα δημόσια συστήματα και οι δημόσιες πολιτικές; Έχουν καταλάβει πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί να διορίζεις κομματικά σου στελέχη – άσχετα με το χώρο της υγείας- διοικητές σε νοσοκομεία;

- Τώρα τι κάνουμε; Πρέπει να ανοίξει μετά τις 16 Μαρτίου η αγορά ή τα σχολεία ή και τα δύο;

Αποφεύγω από την αρχή της πανδημίας να παριστάνω τον ειδικό και τον επιδημιολόγο. Θα κάνουμε ότι μας που οι ειδικοί για να προστατέψουμε την Υγειά μας. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τα πάντα επικοινωνιακά στο αφήγημα του εμβολίου κι άφησε όλα τα άλλα στον αέρα. Ακόμα και με τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, δεν φαίνεται να υπάρχει μεσοπρόθεσμο πλάνο, αλλά επικρατεί η λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Είναι κρίσιμο να πάμε σε μια καλά προετοιμασμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη στρατηγική με ρεαλισμό και την κοινωνία ενήμερη. Να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και το εμπόριο ελπίδας. Η γνώση είναι δύναμη.

- Γιατί δεν κάνατε 4,5 χρόνια που ήσασταν στην κυβέρνηση όσα προβλέπει το σχέδιο για το ΕΣΥ που παρουσιάσατε την Τρίτη; Πιστεύετε ότι η προγραμματική αντιπολίτευση μπορεί να σας οδηγήσει πίσω στην εξουσία;

Ξεχνάμε ότι καταρχήν ήμασταν σε μνημόνια αλλά και η πανδημία είναι τομή στην σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία. Όλοι πρέπει να βγάλουν διδάγματα από την νέα αυτή πραγματικότητα. Όλοι πρέπει να σχεδιάσουν ξανά τις πολιτικές τους και στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και αλλού.

Αν θυμάστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία σε μια περίοδο που η χώρα ηταν στα μνημόνια, με άδεια κρατικά ταμεία. Ακόμη και τότε, όμως, όταν η κυβέρνηση μας θωράκιζε το ΕΣΥ. Η δικής μας συνεισφορά στο ΕΣΥ ήταν η καθολική κάλυψη υγείας και σε ανασφάλιστους, η ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας και των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, οι 20.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η δημιουργία 140 νέων ΜΕΘ, η ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, βάλαμε τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων και στην «τρύπα» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που κληρονομήσαμε στο ΕΣΥ.

- Το θέμα Μενδώνη έχει λήξει μετά την αποδοχή της υπουργού ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν δική της επιλογή;

Το ποινικό μέρος της υπόθεσης Λιγνάδη είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Πολιτικά παραμένει μια σκιά στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη και μάλιστα χωρίς έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Η Υπουργός Πολιτισμού κουνάει το δάκτυλο στους καλλιτέχνες και τους πολίτες. Η κα Μενδώνη στην αρχή ένιωθε εξαπατημένη, στη συνέχεια αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ήταν δική της επιλογή ο κ. Λιγνάδης. Πέρα όμως και πάνω από την ευθύνη κυβέρνησης – Μενδώνη υπάρχει ένα σκεπτικό που υπηρετήθηκε με κάθε τρόπο από τη συντηρητική παράταξη, έτσι όπως εκφράζεται από τη σημερινή ΝΔ. Το σκεπτικό αυτό λέει ότι βρήκαμε μια ευκαιρία να πάρουμε ρεβανς από την Αριστερά, από τον δημοκρατικό κανόνα της Αντιπολίτευσης, μπορούμε να διορίζουμε όποιον θέλουμε, σε όποια θέση θέλουμε, με όποιον τρόπο θέλουμε, αρκεί να υποστηρίζει αυτά που θέλουμε. Σε αυτό το ιδεολόγημα ο Λιγνάδης ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «αρεστού».

- Ορισμένοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εργαλειοποίησε το θέμα Κουφοντίνα επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Πως απαντάτε;

Υποστηρίζω το αντίθετο η Νέα Δημοκρατία αυτοεγκλωβίστηκε θέλοντας να υπηρετήσει ένα μέρος του ακροδεξιού της ακροατηρίου. Για εμάς δεν υπάρχει «θέμα Κουφοντίνα» αλλά θέμα κράτους δικαίου. Ο Κουφοντίνας είναι ένα στυγνός δολοφονός κι έχει καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη και εκτίει την ποινή του. Η ανθρώπινη ζωή, όμως, σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους, επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται. Η κυβέρνηση είναι αυτή που εργαλειοποιεί την υπόθεση με διάθεση εκδικητικότητας παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα και σοφρωνιστικούς νόμους που η ίδια ψήφισε. Χρησιμοποιεί την υπόθεση. Θυμίζω το 2006 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε χειριστεί αντίστοιχα θέματα διαφορετικά. Δεν είναι θέμα ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Διεθνής Αμνηστία, πολλά στελέχη της ΝΔ που διαφοροποιούνται αναδεικνύουν αυτά τα ζητήματα.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει από τη διαδικασία ανάδειξης των νομαρχιακών πιο ενωμένος ή πιο διχασμένος; Τι θα ακολουθήσει τώρα; Το άνοιγμα του κόμματος τελείωσε;

Η νέα πορεία του κόμματος μας άρχισε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 όταν ο Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε το μεγάλο κάλεσμα προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Από τότε έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα τα οποία και συνεχίζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία είναι πολιτικά και ιδεολογικά πιο συνεκτικός από τότε που τουλάχιστον εγώ οργανώθηκα στην Νεολαία Συνασπισμού το 2002.

Η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι μια διαρκής διαδικασία στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια και τους εμπορικούς συλλόγους, στη νεολαία, παντού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)