to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 24.12.2017

Πολιτική

K. Ζαχαριάδης: Η λήξη των μνημονίων σηματοδοτεί τη λήξη της σκληρής επιτροπείας

«Μαγικές λύσεις για μείωση των φόρων δεν υπάρχουν, όσοι τάζουν μείωση φόρων, ή έχουν κρυφή ατζέντα εξαέρωσης των κοινωνικών υποδομών ή λαϊκίζουν και ζουν τα δικά τους Ζάππεια το 2018», τονίζει μεταξύ άλλων ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην Kontra news και την Στέλλα Γκαντώνα


Αισθάνεστε δικαιωμένος κ. Ζαχαριάδη από την «επιδοματική πολιτική» της κυβέρνησης;

Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης δεν είναι να αισθανθεί δικαιωμένη στα επιμέρους αλλά στην γενική εικόνα, στη συνισταμένη. Επιδιώκουμε με τη λήξη της θητείας το 2019 τα πολλά μικρά επιμέρους να έχουν συνδεθεί σε ένα μεγάλο «καλύτερο» για την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα. Είναι σημαντική ανάσα και το κοινωνικό μέρισμα και η έκτακτη βοήθεια στους νέους, που κάποιοι βιάστηκαν να τη χαρακτηρίσουν λαϊκισμό και φιλοδώρημα. Βεβαίως δεν λύνουν το πρόβλημα, βεβαίως η λύση είναι στην ανάπτυξη, τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

 Άδικα υποστηρίζουν οι περισσότεροι  ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας υφίσταται τεράστια φορολογική επιβάρυνση αλλά και νέες περικοπές στις συντάξεις;

Όχι, δεν διαμαρτύρονται άδικα οι πολίτες, άλλωστε κι εμείς δεν είπαμε ποτέ «και να μη μας τα είχαν επιβάλει έπρεπε να τα εφεύρουμε». Σαν κοινωνία και σαν οικονομία πληρώνουμε την χρεωκοπία που προήλθε από τα υπέρογκα χρέη και τα θηριώδη ελλείματα αλλά και την καταστροφική διαχείριση της κρίσης την περίοδο 2010-2014, όπου το ΑΕΠ υποχώρησε 25% και κατέρρευσαν όλοι οι δείκτες κοινωνικής ευημερίας με τραγικότερο παράδειγμα την ανεργία. Η ανάπτυξη της οικονομίας θα δώσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και για τον εξορθολογισμό της φορολογίας και για ποιοτικότερο και στοχευμένο κοινωνικό κράτος και κράτος πρόνοιας, που η ρημαγμένη χώρα μας το έχει ανάγκη. Μαγικές λύσεις για μείωση των φόρων δεν υπάρχουν, όσοι τάζουν μείωση φόρων, ή έχουν κρυφή ατζέντα εξαέρωσης των κοινωνικών υποδομών ή λαϊκίζουν και ζουν τα δικά τους Ζάππεια το 2018.

-Δεσμεύεστε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για επίσπευση των μέτρων του 2019-2020;

Όλα δείχνουν ότι η μακροοικονομική πορεία της χώρας την τελευταία περίοδο έχει καθησυχάσει ακόμα και τους πιο νευρικούς και απαιτητικούς συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις. Ενώ πολλοί προέβλεπαν νέα μέτρα για το 2018 και το έγραφαν και διάφορα πρωτοσέλιδα, διαψεύστηκαν. Η οικονομία όχι απλά αποδίδει σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά περνάει με άνεση τον πήχη. Δεν ισχυρίζομαι προφανώς ότι τα πράγματα είναι εύκολα, πιστεύω όμως ότι με την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ιδίως στον τομέα των επενδύσεων θα πιάσουμε τους στόχους.

-Η έξοδος από το μνημόνιο θα είναι «καθαρή» ή θα πάμε σε αυξημένη εποπτεία;

Αναφέρεστε προφανώς στο ζήτημα της «μαλακής» ή της «σκληρής» πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Εμείς επιδιώκουμε καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και γι’αυτό το σκοπό φτιάχνουμε ένα δικό μας «κομπόδεμα»-«μαξιλαράκι», ώστε αν υπάρξει κάποιο αρνητικό διεθνές γεγονός που θα αναταράξει τις αγορές χρήματος, όπως πχ ήταν το Brexit,  να έχουμε κάνει τις ετοιμασίες μας και να μην κινδυνεύουμε. Η λήξη των μνημονίων σηματοδοτεί την λήξη της σκληρής και πολλές φορές στραγγαλιστικής επιτροπείας και την μετάβασή μας σε καθεστώς εποπτείας σε ανάλογα πρότυπα, υπολογιζόμενης της οικονομικής μας κατάστασης, με τις χώρες που ήταν σε μνημόνια και βγήκαν ή ήταν κοντά στη μνημονιακή γραμμή. Με την πάροδο του χρόνου και τη βελτίωση της οικονομίας και η εποπτεία θα χαλαρώσει περαιτέρω.

- Ρύθμιση για το χρέος πότε να περιμένουμε;

Ήδη έχουμε το γενικό περίγραμμα ρύθμισης του χρέους. Μέχρι και το τέλος του προγράμματος θα γίνει ότι χρειάζεται για να αναδιαρθρωθεί το προφίλ του χρέους και να μοιάζει με τα χρέη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν υψηλό αλλά διαχειρίσιμο χρέος.

-Μετά και το πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ, πώς την χαρακτηρίζετε ως κόμμα;

Η ΝΔ είναι η ηγεμονική δύναμη της Δεξιάς στην Ελλάδα στην οποία συναντήθηκαν διάφορα πολιτικά ρεύματα και δημιούργησαν ένα sui generis κόμμα. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο Κώστας Καραμανλής δημιούργησε την εικόνα του κόμματος του «μεσαίου χώρου», ενώ υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά το κόμμα έκανε μια στροφή προς τα δεξιά προσθέτοντας το λαϊκιστικό στοιχείο. Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε τη δημιουργική ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των δομών του κόμματος καθώς και τη διεύρυνση της επιρροής του προς το Κέντρο, στην πράξη όμως η ρητορική του, η συνθηματολογία του και ο τρόπος που αντιπολιτεύεται θυμίζουν έντονα την εποχή Σαμαρά με αναβαθμισμένο τον ρόλο του κ. Γεωργιάδη και ό,τι αυτός εκπροσωπεί ιδεολογικά,

-Εκτιμάτε ότι η κ. Γεννηματά θα ενδώσει τελικώς στο φλερτ της ΝΔ; Βλέπετε κοινά σημεία ανάμεσά τους;

              Οι θέσεις ΝΔ και ΔΗΣΥ δεν είναι ίδιες, αλλά είναι δυστυχώς συγκλίνουσες. Δεν καταλαβαίνω την πραγματική στόχευση της κ. Γεννηματά. Η ευρωπαϊκή  Αριστερά επιδιώκει συνεργασία σε όλη την Ευρώπη με Οικολόγους Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες πάνω σε σαφές πολιτικό σχέδιο, με προγραμματικό περιεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Γεννηματά πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θέλει να είναι σε αντιστοιχία με τους Ευρωσοσιαλιστές ή όχι. Αλλά και από τη δική μας την πλευρά, την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συνεχιστούν και να προσδιοριστούν πιο αναλυτικά οι προτάσεις και τα πεδία για διάλογο, όπως άλλωστε κάνουμε στην Ευρώπη και την Ευρωβουλή μέσω του Progressive Caucus. Ας κοιτάξουμε το μέλλον: η επιστροφή της Ελλάδας στην πολιτική κανονικότητα έχει πολλές παραμέτρους που χρειάζονται επεξεργασία και εμβάθυνση. Η προοδευτική διακυβέρνηση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα της απλής αναλογικής δεν είναι και δεν μπορεί να είναι, κατά τη γνώμη μου, θέμα ενός κόμματος αλλά ενός μπλοκ δυνάμεων.

Ανεξάρτητα από την θεμιτή κριτική που κάνει στη κυβέρνηση θα ήθελα να επαναλαμβάνει περισσότερο την παλαιά δήλωσή της ότι την χωρίζει άβυσσος με την ΝΔ και να ακούει παραπάνω τους κ. Αντόνιο Κώστα, Τζέρεμι Κόρμπιν, Τζιάνι Πιτέλα.

- Αποκλείεται το 2018 να είναι εκλογική χρονιά;

Αν παίζεται στοίχημα σας προτείνω να ποντάρετε στο 2019.

-Από την τάση των «53» βλέπουμε μια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα και ειδικά για τους πλειστηριασμούς. Τι συμβαίνει κ. Ζαχαριάδη, είναι αυτό που λέμε πιο «ευαίσθητοι» από όλους τους υπόλοιπους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ζωντανό , πολυτασικό , ενιαίο σύγχρονο προοδευτικό κόμμα, κόμμα της αριστεράς. Οι τάσεις είναι στο DNA μας από την ίδρυση του ΣΥΝ την δεκαετία του ’90, όταν άλλα κόμματα προσδιόριζαν τις διαφορετικές απόψεις με ονόματα προσώπων. Τα τελευταία χρόνια βλέπω να υπάρχει και στα λεγόμενα παλιά κόμματα η συζήτηση για σημιουργία τάσεων αν και ακόμα δεν το έχουν τολμήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα των συνιστώσων σε ενιαίο κόμμα. Πρώτα απ’ όλα είμαστε όλοι μας μέλη του κόμματος ανεξαρτήτως επιμέρους απόψεων και πολιτικών προελεύσεων.

Ποτέ δεν συζητάμε στο κόμμα με όρους «ευαίσθητοι», πάντα με θέσεις και επιχειρήματα και αυτό διαχρονικά κάνει καλό σε όλους μας.

-Λόγω και της ιδιότητας σας και ενόψει των νομοσχεδίων που θα ακολουθήσουν από τη νέα χρονιά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι συμπαγής;

Όταν ορίστηκα από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Οκτώβρη του 2015, τίποτα δεν ήταν δεδομένο ούτε αυτονόητο. Δώσαμε μεγάλες κοινοβουλευτικές και πολιτικές μάχες, τα καταφέραμε, μείναμε όρθιοι και κρατήσαμε με δυσκολίες όρθια και τη χώρα. Τότε λίγοι πίστευαν ότι το καλοκαίρι του 2018 θα τερματίζαμε τα μνημόνια. Σήμερα, ακόμα και οι φανατικοί μας αντίπαλοι το παραδέχονται αν και δεν μπορούν να το χωνέψουν. Είμαστε μια γροθιά. Φυσικά και θα είμαστε ενωμένοι, για ρωτήστε όμως και τους διευθυντές των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων, πως βλέπουν τα πράγματα στις δικές τους κοινοβουλευτικές ομάδες; Εξ αποστάσεως, διακρίνω μια νευρικότητα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)