to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:36 | 24.12.2019

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει την επικίνδυνη ιδεοληψία της ακροδεξιάς»

Άδικο προς τα μεσαία στρώματα και προβληματικό ως προς την ουσία του, χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό, o Κώστας Ζαχαριάδης.


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κοινωνικό κράτος που αποδυναμώνεται και για διατάξεις που διαμορφώνουν ένα πολύ αρνητικό κλίμα για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους. Αναφερόμενος στα διαδοχικά κρούσματα αστυνομικής βίας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «F&M Voice», ο κ. Ζαχαριάδης υπογραμμίζει ότι, πλέον, η χώρα βιώνει «μία πάρα πολύ επικίνδυνη για την κοινωνία, ιδεοληψία της ακροδεξιάς που έχει παρεισφρήσει στη Νέα Δημοκρατία και πιστεύει ότι ο νόμος και η τάξη επιβάλλεται δια ροπάλου».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραβλέπει να σχολιάσει και τα ψεύτικα βιογραφικά που είχαν δημοσιεύσει δύο υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης, ο αποπεμφθείς, Αντώνης Διαματάρης και ο σημερινός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. Θύμισε ότι παλιότερα η Ν.Δ. μιλούσε για «κατσαπλιάδες ΣΥΡΙΖΑίους» και να, ποιοι είναι οι «άριστοι της κυβέρνησης».
Σχετικά με την επίμαχη τροπολογία, που, επίσης, προώθησε ο κ. Στεφανής και δημιουργεί ένα ειδικό σώμα στρατού για να διαχειριστεί το Προσφυγικό, ο κ. Ζαχαριάδης τονίζει ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από «ικανοποίηση ακραίων αντανακλαστικών», που στοχεύει στο «χάιδεμα» της ακραίας πτέρυγας στα εσωκομματικά της Ν.Δ.». Για το προσφυγικό πρόβλημα γίνεται λόγος για «αποτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ., που είναι αποτυχία της Ελλάδας και θα επιβαρύνει όλους τους Έλληνες», ενώ προτείνεται να υπάρξει «εθνική στρατηγική».
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Ζαχαριάδης προτείνει ευρύτερες συμμαχίες με γειτονικές χώρες και προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει «ατζέντα ειρήνης και όχι να τρέχουμε πίσω από την Τουρκία για να ανατρέψουμε την πολιτική του τσαλακώματος του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων».
Όσον αφορά στην πορεία αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχεται ότι το κόμμα του θέλει «πολλή δουλειά». Αισιοδοξεί, όμως, ότι τελικά θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει «το σπίτι όλων των δημοκρατών, προοδευτικών και αριστερών πολιτών»!

Πώς σχολιάζετε τον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ποιες οι αδυναμίες του; Τι έχουν να περιμένουν οι πολίτες που αποτελούν τη λεγόμενη «μεσαία τάξη»;
Προϋπολογισμό για τους ισχυρούς και τους πολύ ισχυρούς. Ένας προϋπολογισμός άδικος προς τα αδύναμα και τα μεσαία στρώματα, προβληματικός στην ουσία του, στην αντίληψη για τι είναι σήμερα η χώρα και τι θέλουμε να γίνει στο μέλλον. Η οικονομία είχε μεγαλύτερες δυνατότητες για τη μεσαία τάξη που πάνε χαμένες.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι ασαφείς, αυτοανατρέπονται και αυτοαναιρούνται διαρκώς, το κοινωνικό κράτος αποδυναμώνεται και, σε συνδυασμό με το φορολογικό νομοσχέδιο και τις διατάξεις που ευνοούν την ευελιξία στην αγορά εργασίας, διαμορφώνουν ένα πολύ αρνητικό κλίμα και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά, τελικώς, και για τους επιχειρηματίες της μεσαίας τάξης.
Η Ν.Δ. παρέλαβε μία οικονομία σταθερή, μετά από χρόνια ύφεσης και αστάθειας και πάει να μας βάλει ξανά σε περιπέτειες, περιπέτειες όχι μόνο οικονομικές, αλλά και κοινωνικές.
Ξέρετε, δεν μου αρέσουν οι άσκοπες αντιπαραθέσεις, αλλά τα κοινωνικά αποτελέσματα αυτής της οικονομικής πολιτικής, σε αυτή τη χρονική περίοδο για τη χώρα, με προβληματίζουν πολύ σοβαρά.

Σας κατηγόρησαν, όταν ήσασταν στην κυβέρνηση, για «επιδοματική πολιτική». Τώρα που μειώνονται τα κονδύλια για μία σειρά από επιδόματα (αναπηρίας, οικογενειακά, ενοικίου), τι απαντάτε στους επικριτές σας;
Για άλλη μία φορά η Ν.Δ. έκανε λάθος. Τα επιδόματα δεν ήταν «πολιτική». Τα επιδόματα ήταν δράση ουσίας, ήταν ένα «αμορτισέρ» χρόνου για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, που ταλαιπωρούνται και υπέφεραν για πάνω από 8-9 χρόνια τώρα. Ένα βοήθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, έως ότου πέσει η ανεργία και αυξηθεί η ανάπτυξη. Περιμένοντας απλώς τις μεγάλες επενδύσεις και ομνύοντας συνεχώς σε αυτές που θα έρθουν, όταν έρθουν, οι συμπολίτες μας συνεχίζουν να υποφέρουν.
Επί της ουσίας, αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, να βγούμε από τα μνημόνια, να διαμορφώσουμε συνθήκες ανάκαμψης, να αποκαταστήσουμε σταδιακά τις μεγάλες αδικίες των μνημονίων. Με αυτήν την πυξίδα κινηθήκαμε.
Αντίθετα, η Ν.Δ. παρέλαβε ένα σταθερό δημοσιονομικά κράτος, με θετικές προοπτικές για την οικονομία και έναν «κουμπαρά» 37 περίπου δισεκατομμύρια και αντί να τον αξιοποιήσει για την ανακούφιση των πολλών και την ενίσχυση πολιτικών που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη θωράκιση της εργασίας, κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αυξάνονται δραματικά. Το τελευταίο κρούσμα με την οικογένεια στο Κουκάκι, που «έφαγε το ξύλο της χρονιάς» από τους αστυνομικούς, επειδή το σπίτι τους «έτυχε» να είναι δίπλα σε κατάληψη αντιεξουσιαστών, είναι χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος. Τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντισταθεί σε αυτή την αστυνομική λαίλαπα που θυμίζει «άλλες», πολύ δυσάρεστες, εποχές;
Η αστυνομική αυθαιρεσία πρέπει να σταματήσει τώρα και οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να αντισταθούν τώρα, με κάθε δημοκρατικό μέσο απέναντί της. Δεν είναι πια «κάποια κρούσματα», είναι εφαρμοσμένη πολιτική τρομοκράτησης των πολιτών.
Καμιά παραχώρηση στα ανθρώπινα δικαιώματα, έναντι κανενός τιμήματος. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, δεν πρέπει να γίνει καμιά παραχώρηση. Οι πρώτοι που πρέπει να εφαρμόζουν τον νόμο είναι αυτοί που η συνταγματική τάξη τούς δίνει το δικαίωμα αυτό. Δεν γίνεται ανεκτό το αντίθετο, αυτοί πρώτοι να παρανομούν.
Ζούμε, στην πράξη, μία πάρα πολύ επικίνδυνη για την κοινωνία, ιδεοληψία της ακροδεξιάς που έχει παρεισφρήσει στη Νέα Δημοκρατία και πιστεύει ότι ο νόμος και η τάξη επιβάλλονται διά ροπάλου.

Μετά την περίπτωση Διαματάρη, ένας ακόμη υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Στεφανής, πιάστηκε με ψεύτικο βιογραφικό. Πώς σχολιάζετε αυτά τα φαινόμενα και πώς κρίνετε την αντίδραση του Μαξίμου να καλύψει και τους δύο υπουργούς;
Αντιλαμβάνεστε πού έχουμε φτάσει; Πού έχει οδηγήσει την πολιτική μας ζωή η αντιπολίτευση που έκανε η Ν.Δ. στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Δύο υπουργοί βρέθηκαν ασυστόλως ψευδόμενοι χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, κάνοντας τη βλακεία να πιστέψουν την προπαγάνδα του κόμματός τους, το οποίο ούρλιαζε 4,5 χρόνια στα κανάλια για τους κατσαπλιάδες ΣΥΡΙΖΑίους και τους αρίστους Νεοδημοκράτες.
Μόλις προχθές, στη Βουλή, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις γραβάτες που φορά η μεσαία τάξη και αφού τους γραβάτωσε στο τέλος τους «φέσωσε» κιόλας. Ούτε ο ίδιος δεν έχει καταλάβει ότι, φορώντας απλώς γραβάτα δεν λύνονται προβλήματα και το θεωρεί συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο κ. Στεφανής είναι και ο επικεφαλής της διαχείρισης, από ελληνικής πλευράς, του προσφυγικού προβλήματος. Πώς κρίνετε την τροπολογία με την οποία δημιουργήθηκε ειδικό σώμα στρατού γι’ αυτόν τον σκοπό και αν συμφωνείτε με την άποψη ότι, οι υπερεξουσίες προς τον κ. Στεφανή θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα;
Άλλη μία σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης των αρίστων… το Προσφυγικό. Μόλις τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει μετά από πέντε μήνες στην κυβέρνηση και καμιά δεκαπενταριά συσκέψεις, υπό τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.
Η τροπολογία για το ειδικό σώμα στρατού δεν συμβάλλει σε τίποτα περισσότερο παρά στην ικανοποίηση ακραίων αντανακλαστικών και στο «χάιδεμα» της ακραίας πτέρυγας στα εσωκομματικά της Ν.Δ.
Ο στρατός της χώρας μας σαφώς και εγγυάται την ασφάλεια της πατρίδας μας κι αυτό προβλέπεται και διασφαλίζεται από το Σύνταγμα, αλλά το να συστήνεται ειδικό σώμα σαφώς και προκαλεί προβληματισμό, σαφώς και δείχνει μία κενού περιεχομένου μιλιταριστική διάθεση από την κυβέρνηση. Πέραν όλων των άλλων είναι και θεσμικά προβληματική. Τα σώματα που ενοποιούνται είχαν ηγεσία και λογοδοσία. Η υπερσυγκέντρωση δεν οδηγεί πάντα σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ας το σκεφτούν πάλι στην κυβέρνηση.
Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν αντιληφθεί τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στην πατρίδα μας από τη στρατιωτικοποίηση του Προσφυγικού. Ακόμη χειρότερα, όταν οι ιδέες αυτές έρχονται από τους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης.

Ειδικά για το προσφυγικό ζήτημα, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Πόσο εκτιμάτε ότι θα ενταθεί το πρόβλημα, εν όψει χειμώνα; Πώς θα αποσυμφορηθούν τα νησιά και πώς θα στηριχθούν όλοι αυτοί οι χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής και, τελικά, διαβιούν σε πολύ άθλιες συνθήκες;
Στο Προσφυγικό, όπως είχαμε επανειλημμένα τονίσει και όταν ήμασταν κυβέρνηση, ειδικά τα πολύ δύσκολα χρόνια του 2015 και 2016, απαιτούνται συμμαχίες, απαιτείται μεγάλη τεχνική και οικονομική στήριξη από τους εταίρους μας και καλή συνεργασία, όσο μπορεί σήμερα αυτό να είναι εφικτό, με την Τουρκία.
Και στα τρία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πελαγοδρομεί. Κάνει το ένα στρατηγικό λάθος μετά το άλλο, δεν συμβουλεύεται κανέναν, ούτε θέλει να αντλήσει εμπειρία και γνώση από τη δική μας κυβερνητική περίοδο.
Εμείς, όμως, από την πλευρά μας δεν είμαστε εδώ για να κουνάμε το δάκτυλο και να το παίζουμε έξυπνοι. Θέλουμε να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες, να διαμορφώσουμε δίκτυα αλληλεγγύης, όπως προσπαθούσαμε και προσπαθούμε να κάνουμε αυτά τα χρόνια πολλές φορές, πρόχειρα πρέπει να ομολογήσουμε, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, αλλά με αυτή τη στρατηγική.
Θέλουμε μία εθνική στρατηγική για το θέμα και θέλουμε να στηρίξουμε τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εάν, όμως, η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούει κανέναν και κάνει διαρκώς λάθη, δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε. Ελπίζουμε να αφήσει κατά μέρους μικροκομματικές σκοπιμότητες και να επανέλθει στην πραγματικότητα.
Η αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας στο Προσφυγικό είναι αποτυχία της Ελλάδας και θα επιβαρύνει όλους τους Έλληνες.

Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται, επίσης, στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Πώς κρίνετε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στις τουρκικές πρωτοβουλίες-προκλήσεις; Τι θα πρέπει να προσέξει το υπουργείο Εξωτερικών και πώς θα πετύχει να περιορίσει τις τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο;
Το ίδιο ισχύει και στα ελληνοτουρκικά. Χρειαζόμαστε σαφή στρατηγική, πολιτική συναίνεση, συμμαχίες, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Πρέπει να απαντήσουμε στον τουρκικό επεκτατισμό με διπλωματική συνέπεια και διεθνείς πρωτοβουλίες.
Η ενίσχυση των συμμαχιών μας στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, οι στρατηγικές συμμαχίες, το ευρωπαϊκό πλαίσιο άμυνας, αλλά και η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα και διπλωματική και πολιτική μας αποφασιστικότητα αποτελούν τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουμε σε αυτόν τον «πόλεμο νεύρων» της ηγεσίας Ερντογάν.
Η υπεράσπιση και η διασφάλιση της ειρήνης επιβάλουν διαρκή εγρήγορση και κινητικότητα. Πρέπει η Ελλάδα να δημιουργεί ατζέντα ειρήνης και όχι να τρέχουμε πίσω από την Τουρκία για να ανατρέψουμε την πολιτική του τσαλακώματος του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το σπίτι όλων των προοδευτικών και αριστερών πολιτών»

Πώς προχωράει η εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ; Είστε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση των πολιτών στο i-syriza.gr; Πιστεύετε ότι θα καταφέρει το κόμμα να «ανοίξει τις πόρτες» και να γίνει αποδεκτό από τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος;
Θέλουμε πολύ δουλειά ακόμη. Θέλουμε μεγαλύτερη προσήλωση και προσπάθεια από όλους. Είμαι αισιόδοξος ότι, με την κατάλληλη προετοιμασία, με καλύτερη στόχευση και περισσότερο διάλογο, θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το σπίτι όλων των δημοκρατών, προοδευτικών και αριστερών πολιτών. Ένα σύγχρονο κόμμα που θα λειτουργεί συλλογικά και θα έχει γερές βάσεις στην κοινωνία και σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)