to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:01 | 09.04.2020

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης ούτε έχει πρόταση

«Ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις, που αποτελούν "αφορμή και ευκαιρία για διάλογο", είναι εκείνες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ»


 Ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις, που αποτελούν «αφορμή και ευκαιρία για διάλογο», είναι εκείνες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον Κώστα Ζαχαριάδη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας, πρόκειται για προτάσεις που «τελικά, θα υλοποιηθούν». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «F&M Voice», τονίζει ότι οι προτάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνες που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που χαρακτηρίζονται από τις «πιο αδύναμες στην Ε.Ε.».

«Αυτό δείχνει πως, η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης, τι διακυβεύεται και πώς θα ανακάμψει η οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας», επισημαίνει ο κ. Ζαχαριάδης, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, η ανεργία στη χώρα θα εκτιναχθεί «στο 30%-35% του ενεργού πληθυσμού». 

«Δεν χωράνε καπρίτσια, μικροπολιτικές και εγωισμοί. Προτεραιότητα έχει η πατρίδα και οι πολίτες», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «αδιαφορεί για τα κρούσματα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας». 

Αναφερόμενος στη σύγκρουση «Βορρά-Νότου» για την έκδοση ευρωομολόγου, ο Κώστας Ζαχαριάδης σημειώνει ότι η συζήτηση για τις δομές ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τους αντίστοιχους θεσμούς, πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα «ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στην Έρευνα και στην Τεχνολογία». 

Για να επανέλθει η κοινωνία σε κανονικούς ρυθμούς, θα πρέπει να ανασυγκροτηθούν τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας, για τις όποιες «έκτακτες ανάγκες» προκύψουν, σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει «επάρκεια υποδομών και προσωπικού» που από την κυβέρνηση, δεν εξασφαλίζεται. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε, προ ημερών, τις προτάσεις του κόμματος, αναφορικά με την έξοδο της χώρας από τη νέα οικονομική κρίση, ελέω κορονοϊού. Στην πράξη, πώς μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι παρεμβάσεις, ώστε να μην «πληρώσουν» την κρίση οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι; 

Θέλω να σταθούμε λίγο εδώ, γιατί αυτές οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο είναι ολοκληρωμένες και κοστολογημένες, αλλά δείχνουν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο προς τα που και σε ποιους πρέπει να υπάρξει γρήγορα στήριξη. Στη πράξη, οι προτάσεις μας αυτές θα υλοποιηθούν, γιατί αποτελούν τη μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο απ' αυτή τη νέα κρίση.  

Είναι αρνητικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της, του κ. Πέτσα, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι σήμερα μιλούμε για μία διαφορετική χώρα σε μία διαφορετική Ευρώπη, απ' ό,τι μιλούσαμε στις αρχές της χρονιάς. Η κριτική του, λοιπόν, όπως και πολλών ΜΜΕ, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, είναι κατώτερη των προσδοκιών που έχουν οι πολίτες.  Πιστεύω ότι οι προτάσεις μας αποτελούν αφορμή και ευκαιρία για διάλογο και με τα άλλα κόμματα, ώστε να μη διολισθήσει ο δημόσιος διάλογος σε συνθήματα, αφορισμούς και ξερολισμό. 

Το πακέτο της κυβέρνησης, όπως διαμορφώνεται σήμερα, είναι από τα πιο αδύναμα στην Ε.Ε. Αυτό δείχνει πως η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης, τι διακυβεύεται και πώς θα ανακάμψει η Οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μία ισχυρή «ένεση» στην Οικονομία κι αυτό ακριβώς το πλάνο και τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε από την πλευρά μας.  

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πώς θα πειστεί ο «σκληρός Βορράς», ώστε να επιτραπεί η έκδοση ευρωομολόγου; 

Τα πράγματα στην Ευρώπη αυτή την εποχή είναι πιο σύνθετα. Έχει ανατραπεί και η ισορροπία μεταξύ Βορρά και Νότου και η ισορροπία μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της λιτότητας.  

Βρισκόμαστε σήμερα σε μία νέα εποχή και τα προβλήματα, όπως τίθενται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, είναι πολύπλοκα και απαιτούν πολύπλοκές και σύνθετες απαντήσεις. Δεν θέλω να υποτιμήσω τη σύγκρουση μεταξύ Βορρά και Νότου. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι οι δομές ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και οι αντίστοιχοι Θεσμοί πρέπει να συμπεριλαμβάνουν ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στην Έρευνα, στην Τεχνολογία.  

Να τονίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη (προοδευτικών φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατών, οικολόγων, αριστερών) για την νέα Ευρώπη που θέλουμε να χτιστεί. Αντιθέτως, στην Ελλάδα δεν έχει προσχωρήσει όσο θα θέλαμε αυτός ο διάλογος. Βλέπουμε, επίσης, μία ελληνική κυβέρνηση, που δεν παρακολουθεί τα συμβαίνοντα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.  

Πιστεύετε ότι με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ν.Δ. θα καταφέρει να περισώσει ό,τι μπορεί ή θα μεγεθύνει το πρόβλημα; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει ότι αν συνεχιστεί η τακτική τού «βλέποντας και κάνοντας», το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι πολλαπλάσιο. Πώς θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο; 

Οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης δείχνουν ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης. Κι εάν το έχει αντιληφθεί, δεν έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη ημέρα. 

Η Ελλάδα πρέπει να πει «όχι» στο τι θέλουν οι άλλοι γι' αυτήν, αλλά τι θέλει η ίδια για τον εαυτό της, στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Τώρα υπάρχει η ευκαιρία. Απλώς, η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να την εκμεταλλευτεί. Δείτε κι εσείς τα πακέτα στήριξης άλλων οικονομιών στην Ε.Ε., σε κράτη-μέλη με ανάλογο πληθυσμό και μέγεθος αγοράς μ' εμάς και θα καταλάβετε ότι η διαχείριση από τη Ν.Δ. είναι πρόχειρη και προβληματική. 

Επαναλαμβάνω ότι, τις προτάσεις μας πρέπει να τις ακούσει και να τις ακολουθήσει η κυβέρνηση. Εδώ δε χωράνε καπρίτσια, μικροπολιτικές και εγωισμοί. 

Προτεραιότητα έχει η πατρίδα και οι πολίτες. Γι' αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε γενναίες και αποφασιστικές πολιτικές στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και όσων βρίσκονται σε δύσκολη οικονομικά θέση. Οι προτάσεις μας καλύπτουν όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και ρίχνουν δίχτυ ασφαλείας στους πιο αδύναμους. 

Ο τομέας του Τουρισμού, που θωρείται «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, υποφέρει από τα μέτρα που ελήφθησαν με αφορμή τον κορονοϊό. Από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τουλάχιστον 25.000 εποχικοί εργαζόμενοι, μένουν εκτός. Τι πρέπει να γίνει, για να μην μετατραπεί ο κλάδος σε «νεκροταφείο» θέσεων εργασίας; 

Βγαίνοντας από την κρίση, πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει περίπου στο 30%-35% του ενεργού πληθυσμού, με μεγάλη και διευρυμένη ημιαπασχόληση. Αν κάποιος πιστεύει ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί επαρκούν, τότε τι να πω; Μέσα στο συνολικό πακέτο των 13 δισ. ευρώ, που αφορούν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, προβλέπουμε και 200 εκατ. ευρώ στήριξης των εποχικά εργαζομένων. Αυτά τα ποσά είναι πλήρως κοστολογημένα και μπορούν να κρατήσουν τους μεγάλους κραδασμούς της κρίσης, επαναφέροντας σταδιακά την οικονομία στο μονοπάτι της ανάκαμψης.  

Οι γιατροί εκπέμπουν SOS την ώρα που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης. Οι ελλείψεις σε μάσκες και σε ειδή ατομικής προστασίας, είναι τεράστιες. Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν στην κυβέρνηση, ώστε να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους; 

Άμεση κίνηση για εμάς θα ήταν η στήριξη της Δημόσιας Υγείας με 1 δισ. ευρώ, με την παράλληλη ενίσχυση μισθών κατά 7 δισ. ευρώ συνολικά. Οι προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες, κοστολογημένες, στοχευμένες. Επαναλαμβάνω προς την κυβέρνηση, να τις λάβει υπόψη και να κινηθεί ανάλογα! 

Ο πρωθυπουργός πήρε προ ημερών την πρωτοβουλία να προτείνει στους βουλευτές να δώσουν προαιρετικά, τον μισό μισθό τους υπέρ του ταμείου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Την ίδια στιγμή «χάρισε» μερικά εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια, από την ετήσια δόση τους για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Μήπως, τελικά, η υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα, αναδεικνύει φαινόμενα επικοινωνιακών τακτικισμών, αλλά και διαπλοκής με συγκεκριμένα επιχειρηματικά μπλοκ; 

Ανησυχούμε ότι εκεί ακριβώς οδεύει η κατάσταση. Συγκεκριμένα, για το 50% του μισθού, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μέτρο αυτό να έχει υποχρεωτική ισχύ για όλους τους βουλευτές, να επεκταθεί στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις, καθώς και σε νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εμμένουμε σε αυτή τη θέση, γιατί έχει και πρακτική και συμβολική σημασία.  

Όσο για τα ποσά που «χάρισε» η κυβέρνηση για τις άδειες, θα σας πω το γνωστό: «Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα». Η στήριξη ημετέρων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Ν.Δ. Το θέμα είναι ότι, για ακόμη μία φορά, οι πολίτες εξαπατώνται από τη Ν.Δ. Αυτό είναι και προσβλητικό προς τους πολίτες και προκλητικό συνολικά για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να πολιτεύεται η κυβέρνηση. 

Τα κρούσματα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας έχουν εκτιναχθεί τον τελευταίο μήνα. Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι ή απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ οι απειλές και η εκμετάλλευση είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Πιστεύετε ότι έρχεται «εργασιακός Μεσαίωνας»; Εκτιμάτε ότι, «επόμενα θύματα» θα είναι ο δημόσιος τομέας και οι συνταξιούχοι, με περικοπές μισθών και συντάξεων;

 Ελπίζω πως όχι. Δεν ξέρω αν οι δηλώσεις του κ. Κύρτσου είναι δίκες του ή ενεργεί ως «Δούρειος Ίππος» της κυβέρνησης. Όπως έχει αποδειχτεί αυτές τις ημέρες, άλλωστε, από τις δηλώσεις των κ.κ. Κύρτσου και Στουρνάρα, η ιδεοληψία στην αντιμετώπιση προβλημάτων και κρίσεων δείχνει ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα τμημάτων του πολιτικού μας συστήματος και των ανθρώπων των κέντρων λήψης αποφάσεων. 

Προτεραιότητα για εμάς είναι η στήριξη των εργαζομένων, όσων μοχθούν για να μη χάσουν τη δουλειά τους, όσων αναγκάζονται να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα για να διατηρήσουν το εισόδημά τους. Τέτοιες πράξεις αυθαιρεσίας και εργασιακής εκμετάλλευσης γίνονται ανεκτές από την κυβέρνηση, που δεν δείχνει να ενδιαφέρεται.

Εάν ήμασταν εμείς στο τιμόνι του τόπου, όπως το κάναμε στο παρελθόν, τέτοια κρούσματα θα είχαν περιοριστεί κατά πολύ. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής, όπως έχει δώσει και η σημερινή κυβέρνηση.  

Τολμώ να πω ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα κρούσματα αυθαιρεσίας, όπως αδιαφορεί και δεν ασχολείται με θέματα που αφορούν την καθημερινότητα όλων εκείνων που δεν λαμβάνουν τα 800 ευρώ για 45 ημέρες -δηλαδή 533 ευρώ το μήνα- όσων βρίσκονται στο περιθώριο, όσων μοιάζουν «αόρατοι» στα μάτια της.

Αυτή η αδιαφορία είναι επικίνδυνη και καταστροφική για την εργασία συνολικά. Μας πάει και πάλι πίσω, σε εποχές μνημονιακής καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων.  

Από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πιέσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, εκείνη της στήριξης των εργαζομένων. 

Τα κενά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας παραμένουν, εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού. Γιατί η κυβέρνηση δεν επιταχύνει τις προσλήψεις προσωπικού; Πώς θα καταφέρει η χώρα να θωρακιστεί καλύτερα από την πανδημία, την ώρα που τα τεστ ελέγχου της ασθένειας γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα; 

Όλοι λένε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέδρασε ικανοποιητικά σ' αυτή την κρίση, χάρη στην αυτοθυσία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και παρά τις ομολογημένες ελλείψεις σε υποδομές και αναλώσιμα.  

Μία, όμως, από τις απαραίτητες προϋποθέσεις στον σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή ενεργή επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας είναι η ανασυγκρότηση των νοσοκομείων και του Συστήματος Υγείας, ώστε να ανταποκριθούν στις ενδεχόμενες νέες ανάγκες χωρίς έκτακτα μέτρα. Άρα, χρειάζεται επάρκεια υποδομών και προσωπικού. Και στα δυο, όπως όλοι μπορούμε να παρακολουθήσουμε σε αυτό τον τομέα, γίνονται ελάχιστα πράγματα.  

Άλλη προϋπόθεση για τη χαλάρωση των μέτρων είναι η επάρκεια σε τεστ για όσους έχουν συμπτώματα, καθώς και η δυνατότητα ιχνηλάτησης και συνεχών ελέγχων στον γενικό πληθυσμό. Περιμένουμε και για τα δύο... Τουλάχιστον ας λειτουργήσουν, επιτέλους, οι Κινητές Μονάδες Ελέγχων.  

Φαίνεται ότι το πολιτικό προσωπικό της Ν.Δ. δεν βλέπει με θετικό μάτι τη Δημόσια Υγεία, πάρα τη δομική κρίση. Θα έλεγα μάλιστα ότι, ορισμένοι είναι προκλητικά μεροληπτικοί εναντίον της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)