to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 11.05.2017

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει συμπαγής

Συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στο ΕΡΤopen και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Παναγούλη


Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες τον Σεπτέμβρη του 2015 ήξεραν ότι είχαμε ψηφίσει μία δύσκολη μνημονιακή συμφωνία και ότι μέχρι το 2018 είχαμε να εφαρμόσουμε δύσκολα μνημονιακά μέτρα προκειμένου να βγούμε από αυτή τη δυσκολία. Δεν ξέρανε προφανώς τις λεπτομέρειες» δήλωσε ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη εισήγηση του Πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ERTOPEN 106.7 FM.

«Ο Πρωθυπουργός είπε αυτή τη φράση που του αποδώσατε σε αντιδιαστολή με αυτά τα οποία κάνανε τα άλλα κόμματα που βγαίνανε με συνθήματα είτε «λεφτά υπάρχουν» όπως είπε ο κ. Παπανδρέου είτε με τα Ζάππεια 1,2,3 ο κ. Σαμαράς και κάνανε μνημονιακή πολιτική την οποία φέρνανε στη συνέχεια προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Εμείς, παρά τις δυσκολίες μας και τις αδυναμίες μας, είμαστε το μόνο κόμμα που κάναμε εκλογές αφού είχαμε ψηφίσει το Μνημόνιο.»

Στο ερώτημα εάν λεηλατείται περαιτέρω η ελληνική κοινωνία αφού λόγω τεκμηρίων, ακόμα και άνθρωποι που θα καλύπτονται και από το νέο αφορολόγητο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε πως «Θα σας εξηγήσω πως δεν λεηλατείται. Σας λέω ότι όντως το χαμήλωμα του αφορολόγητου θα φέρει δυσκολίες, όχι στο ύψος βεβαίως των 300 ευρώ διότι το αφορολόγητο το οποίο περιγράφετε είναι περίπου 5.500 ευρώ, είναι στα 500 ευρώ, έχει και αυτό τη σημασία του» για να συμπληρώσει στη συνέχεια «Πώς όμως έχει τεκμήρια και μισθό 300 ευρώ το μήνα; Πώς γίνεται να έχει τεκμήριο; Σημαίνει ότι κάποια στιγμή υπήρχε αυτό το χρηματικό ποσό.»

«Διότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αυτές τις δυσκολίες και ζεί με αυτά τα λίγα χρήματα τα οποία περιγράφετε, σίγουρα θα το αφορά κάποιο από τα αντίμετρα άρα αυτό το οποίο θα χάσει από το εισόδημά του με την περικοπή του αφορολόγητου, με κάποιο από τα αντίμετρα θα ανακουφιστεί.»

Για το εάν κάποια από τα αντίμετρα όπως τα σχολικά γεύματα συνιστούν παροχή και όχι το αυτονόητο, ο Διευθυντής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «Είναι παροχή. Είναι ένα μέτρο το οποίο έχει ένα κόστος, είναι παροχή».

«Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα το 2017, δεν προσγειωθήκαμε τώρα. Ζούμε πολλά χρόνια και σας θυμίζω ότι ακόμα και όταν η Ελλάδα είχε ρυθμούς ανάπτυξης 2,3 και 4% του ΑΕΠ της αντί να κάνουμε υποδομές όπως τα σχολικά γεύματα και μία σειρά άλλων πραγμάτων που θα τα φτιάξουμε τώρα, το δημόσιο χρήμα πήγαινε στις μίζες για τα φάρμακα, στις μίζες για τα εξοπλιστικά, στις βίλες κάποιων πρώην Υπουργών και σε ολυμπιάδες.»

Σχετικά με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όπου 3,9 εκ. πολίτες χρωστούν στην εφορία και 1,5 εκ. λογαριασμοί έχουν κατασχεθεί λόγω οφειλών στην εφορία, ο Κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι «υπάρχει μια ομαλοποίηση στην ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο στόχος είναι τα έσοδα να προέρχονται από το μέρισμα της ανάπτυξης».

«Έχετε δίκιο πάντως ότι σε μια σειρά ζητημάτων όπου από την ανεξάρτητη πλέον Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπάρχουν κατασχέσεις σε χαμηλότερα εισοδήματα. Εκεί θα πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση των φακέλων και κατά προτεραιότητα να γίνονται πράξεις σε αυτούς που αποδεδειγμένα είναι μπαταχτσήδες και χρωστάνε επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν και όχι σε αυτούς επειδή χρωστάνε επειδή δεν έχουν να πληρώσουν».

Αναφορικά με τα αντίμετρα και το εάν αυτά θα τελούν υπό αίρεση όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Χρυσόγονος, ο Κώστας Ζαχαριάδης υποστήριξε ότι «Δεν λέει κάτι αυτή η τοποθέτηση. Κάθε χώρα που έχει θέσει δημοσιονομικούς στόχους όπως και η Ελλάδα, εάν δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους κάπως θα πρέπει να τους διορθώσει» τονίζοντας ότι «Προφανώς τα αντίμετρα είναι στοχευμένα σε κοινωνικές ομάδες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και έτσι θα έπρεπε να είναι» για να συμπληρώσει:

«Άρα δεν το βλέπω αρνητικό το γεγονός ότι κάποια από τα αντίμετρα είναι στοχευμένα. Υπάρχουν και αντίμετρα γενικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα πέφτει ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%. Αυτό πιάνει και μια μικρή επιχειρησούλα, πιάνει και μία μεγαλύτερη επιχείρηση που εμένα ως προτεραιότητα δεν με συγκινεί».

Για την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επεσήμανε ότι «αυτό για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι εμείς τις σεβόμαστε τις αποφάσεις και τις προτροπές της ελληνικής Δικαιοσύνης και δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε κάτι το οποίο να αντιβαίνει στο Σύνταγμα».

«Στην ελληνική Δικαιοσύνη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε και αυτό ισχύει σε όλο τον δυτικό κόσμο, δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Αυτή έχει την αυτοτέλεια της και την αυτονομία της και βγάζει τις αποφάσεις της. Με αυτή την έννοια εγώ δεν το θεωρώ μείζον ζήτημα αυτό το οποίο προκύπτει. Πιστεύω ότι θα κανονικοποιηθεί μέσα από τις διαδικασίες τις νομοπαρασκευαστικές κ.ο.κ.»

Στο ερώτημα εάν η Κυβέρνηση θέτει διλήμματα που στο παρελθόν τα χαρακτήριζε «εκβιαστικά», ο Διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εκτίμηση ότι η υποχώρηση την οποία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θεμιτή καθώς «την περίοδο κατά την οποία ήμασταν στην αντιπολίτευση, είχαμε υποτιμήσει την κατάσταση των ακραίων καταστάσεων, την θεωρούσαμε ότι για λόγους αυτοσυντήρησης του συστήματος, εάν η κατάσταση πήγαινε στα άκρα, θα υπήρχε και μία υποχώρηση από την άλλη πλευρά»

«Ήδη από το καλοκαίρι του 2015 φάνηκε ότι ίσως για μερικές δυνάμεις, τα ακραία σενάρια να είναι και επιλογή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και «με αυτή την έννοια, καλά κάναμε και κάναμε την υποχώρηση – κατά τη γνώμη μου πάντα – ώστε να μην βρεθούμε στα σενάρια τα οποία επεδίωκε ο κ. Σόιμπλε».

Κλείνοντας, προχώρησε στην εκτίμηση ότι και με τα νέα μέτρα που θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει συμπαγής. «Η εκτίμηση μου είναι ότι η εισήγηση του Υπ. Οικονομικών και του Πρωθυπουργού θα υπερψηφιστεί από του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)