to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κ. Ζαχαριάδης: Η κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στο «καθεστώς» Μητσοτάκη μετουσιώνεται σε αίτημα για πολιτική αλλαγή

«Εφικτό» όσο και «αναγκαίο» χαρακτηρίζει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας ο Κώστας Ζαχαριάδης βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθήνας και τομεάρχης Εσωτερικών, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Μαρία Μητσοπούλου και στο topontiki.gr


Πέρα από τη συνολική ανάταξη της οικονομίας, υπογραμμίζει πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και συγκεκριμένα στην στήριξη της αδικημένης μεσαίας τάξης, των νέων, των μισθωτών, των ευάλωτων και των συνταξιούχων. Σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται με το πρόγραμμά του σε κάθε πολίτη και ιδίως στους νέους, κι εκτιμά πως οι επόμενες εκλογές θα κριθούν από την συμμετοχή.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει όσο γρήγορα απαιτούν οι συνθήκες, ανεβαίνει όμως σταθερά και με δεδομένη την επιταχυνόμενη φθορά της κυβέρνησης εκτιμά ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια θα μετουσιωθεί σε αίτημα για πολιτική αλλαγή, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει και μπορεί να υλοποιήσει και να εκφράσει.

Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες επισημαίνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εμπιστοσύνη στον προοδευτικό κόσμο που σταθερά επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και πως το ζητούμενο για την ευρεία δημοκρατική παράταξη είναι να συνεργαστεί μετά τις εκλογές προκειμένου η χώρα να φύγει από την ομηρεία του Μητσοτάκη.

Σε σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει να αναζητά την αλήθεια καθώς τα θεσμικά ζητήματα είναι ο πυρήνας της Δημοκρατίας, ενώ πιστεύει πως η εξέλιξη των πραγμάτων δικαιώνει το κόμμα του καθώς πλέον αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις ότι η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί το θέμα των παρακολουθήσεων πολύ σοβαρό.

Χαρακτηρίζει το market pass τεράστιο φιάσκο καθώς η κοινωνική πλειοψηφία ασφυκτιά και την ίδια ώρα βλέπει τα λεφτόδεντρα μέσα στις κομματικές αυλές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα σκάνδαλα και φαινόμενα διαφθοράς, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το κόμμα που έχει το ηθικό πλεονέκτημα, καθώς «κυβερνήσαμε σχεδόν πέντε χρόνια και δεν έχει ακουστεί τίποτα ούτε για ένα cent».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στο «Ποντίκι»:

Στην υπόθεση των υποκλοπών ο ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί το θέμα ως πολύ σοβαρό ζήτημα παραβίασης του Κράτους Δικαίου και συντηρεί το θέμα στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του, παράλληλα με τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Θέτει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού στον οποίο απευθύνει βαρείς χαρακτηρισμούς και τονίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με την υπόθεση ανοιχτή. Η κυβέρνηση δεν απαντά στα ερωτήματα που τίθενται δημόσια, ή δεν απαντά πειστικά, κι επιμένει ότι ο πρωθυπουργός «δεν γνώριζε». Εσείς θα επιμείνετε, έχει νόημα, ή το θέμα προσκρούει σε τοίχο, άρα έχει εξαντληθεί, τουλάχιστον επικοινωνιακά;

Για μια Δημοκρατία τα ζητήματα Κράτους Δικαίου, ατομικών δικαιωμάτων, ατομικών ελευθεριών, κοινοβουλευτισμού, θεσμικής λειτουργείας της χώρας, δεν είναι απλά σημαντικά, είναι ο ίδιος ο πυρήνας της. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, η Δημοκρατία θα νικήσει τη μαφία, οι θεσμοί θα νικήσουν το παρακράτος, η διαφάνεια και η αλήθεια θα νικήσει το κουκούλωμα, την συγκάλυψη, την ομερτά.

Η εξέλιξη των πράγματων μας δικαιώνει. Τι θα γινόταν στη χώρα αν στο τέλος Αυγούστου λέγαμε και εμείς «υποκλοπές τέλος» όπως μας προέτρεπαν κάποια δημοσιογραφικά συγκροτήματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ίδιο συγκρότημα τον Οκτώβρη έκανε σπουδαίες αποκαλύψεις αναφορικά με τη λειτουργεία θεσμικών παράκεντρων στην ΕΥΠ. Δείτε ακόμα και τις δημοσκοπήσεις, στις τάσεις της MRB σχεδόν 4 στους 5 πολίτες θεωρούν σοβαρό και πολύ σοβαρό το θέμα των παρακολουθήσεων, στους δε ψηφοφόρους της ΝΔ 7 στους 10 το θεωρούν σοβαρό και πολύ σοβαρό.

Τι πιστεύετε για τις υποθέσεις Καϊλή και Σπυράκη, βλάπτουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αντιστοίχως; Ή μήπως οδηγούν σε μεγαλύτερη υποχώρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εν γένει; Αναδεικνύεται εδώ και ένας τρόπος λειτουργίας της Κομισιόν υπό την έννοια ότι ο επηρεασμός πολιτικών αποφάσεων μέσω λόμπινγκ, υπό όρους είναι νόμιμος…

Αποκρουστικά και ντροπιαστικά φαινόμενα για το ευρωκοινοβούλιο και την ποιότητα της Δημοκρατίας και της αντιπροσώπευσης στην Ευρωβουλή. Ντε φάκτο οδηγούν σε αντιπολιτικές συμπεριφορές, αποχή, δίνουν άλλοθι σε ακροδεξιές και ισοπεδωτικές αναλύσεις του τύπου όλοι είναι ίδιοι, όλοι λιγότερο ή περισσότερο κλέβουν, όλοι μαζί τα φάγαμε.

Να ξεκαθαρίσουμε όμως, ότι δεν είναι όλοι και όλες στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ σαν την κ. Καϊλή, όπως δεν είναι όλοι στην Νέα Δημοκρατία σαν τον κ. Πάτση και τη κ. Σπυράκη. Όμως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στη διαφθορά, στη διαπλοκή, στο βούρκο που μας πνίγει όλους. Κυβερνήσαμε σχεδόν πέντε χρόνια και δεν έχει ακουστεί τίποτα ούτε για ένα cent.

«Τεράστιο φιάσκο το market pass όταν η κοινωνία ασφυκτιά και βλέπει τα λεφτόδεντρα στις κομματικές αυλές»

Πώς σχολιάζετε τις παροχές επιδομάτων από την κυβέρνηση με πιο πρόσφατο το market pass; Δεν ανακουφίζουν καθόλου τους πολίτες; Στο πεδίο των εντυπώσεων μήπως καταφέρνουν να μειώνουν τη δυσαρέσκεια από σκάνδαλα και πολιτικές όπως η υπόθεση Πάτση, η υπόθεση Σπυράκη, οι απευθείας αναθέσεις, τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί, οι χειρισμοί στην ακρίβεια, οι υποκλοπές;

Και στο επίπεδο της επικοινωνίας και στο επίπεδο της ουσίας πρόκειται για μια τεράστια φούσκα. Ο κόσμος ξέρει τι έχει μέσα στο πορτοφόλι του, ο κόσμος παρακολουθεί τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κόσμος βλέπει ότι την ώρα που η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ασφυκτιά υπάρχει εύφορο έδαφος για λεφτόδεντρα στις κομματικές αυλές και στους κυβερνητικούς κήπους.

Προσβάλει την αξιοπρέπεια και την λογική να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις την ακρίβεια στο super market με κουπόνι μέχρι 22 ευρώ το μήνα, μέχρι 52 ευρω για οικογένεια με δύο παιδιά.

Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας είναι η στήριξη ολιγοπωλιακών συμφερόντων και αποτυπώνεται παντού, στην ενέργεια, στις τράπεζες, στην αγορά. Στην ελληνική κοινωνία επικρατεί μια οριακή συνθήκη: από τη μία, o συνδυασμός ακραίων τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης, και από την άλλη, η διαλυμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει ανοιχτά προσκλητήριο στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από τις εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική, ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη παρά το γεγονός ότι εκφέρει δημόσια ρητορική παρόμοια με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στα περισσότερα ζητήματα, εξακολουθεί να του επιτίθεται και να κρατά αποστάσεις. Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία» κι επομένως το ζητούμενο είναι ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ για να ανατρέψει «αυτή την ιδιότυπη ομηρία του προοδευτικού κόσμου της χώρας»;

Σωστά τα λέει, «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα είναι στην αντιπολίτευση. Δεν ξέρω αν θέλει να πει κάτι άλλο, άλλωστε είδα και την δήλωση του ότι «η ΝΔ πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση». Εκτός αν εννοεί ότι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κόμματα της αντιπολίτευσης και να γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που δεν το θεωρώ πιθανό.

Θέλω να είμαι σαφής, έχουμε εμπιστοσύνη στον προοδευτικό κόσμο της χώρας, είναι ελεύθερος πάντα να επιλέγει και υπάρχει λόγος σοβαρός που και το 2012 δύο φορές, και το 2015 δύο φορές και το 2019 και όπως φαίνεται και το 2023 οι πολίτες της ιστορικής κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού χώρου, επιλέγουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως τον κύριο πολιτικό εκφραστή του χώρου. Το ερώτημα κατά τη γνώμη μου είναι αλλού, αν θέλουμε να ενώσουμε μετεκλογικά τον χώρο, αν θέλουμε μετεκλογικά η παράταξη να συνεργαστεί. Εμείς δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να μονοπωλήσουμε την ψήφο κάθε προοδευτικού και δημοκράτη πολίτη λέμε όμως καθαρά, ότι όσο θα μαλώνουμε στο προοδευτικό στρατόπεδο θα πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης, θα συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα η Μαξίμου Α.Ε.  (που έλεγε η αξέχαστη Φώφη Γεννηματά) και δεν το ακούω στις ομιλίες του κ. Ανδρουλάκη.

Η χώρα πρέπει να φύγει από την ομηρεία και τη μέγγενη Μητσοτάκη. Ας συνεργαστούμε γι’ αυτό το σκοπό. Θα χαρούν πιστεύω και οι κοινοί συνομιλητές μας στην Ευρώπη.

«Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν Με τη Δημοκρατία ή την Ολιγαρχία; Με το Κράτος ή το Παρακράτος;»

Για ποιον λόγο εκτιμάτε ότι μέχρι σήμερα και παρά τα όσα συμβαίνουν η κυβέρνηση διατηρεί το προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης -έστω και αν πλέον έχει αρχίσει να μειώνεται η διαφορά με μεγαλύτερους ρυθμούς. Φταίει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τα συστημικά ΜΜΕ, υπάρχει ακόμη ισχυρή επιφύλαξη από τους πολίτες; Δίνουν λανθασμένη εικόνα οι δημοσκοπήσεις; Ευθύνεται η περίοδος διακυβέρνησης ή η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα 3,5 χρόνια; Μήπως δεν πείθουν τα πρόσωπα ή οι προτάσεις σας; Πιστεύετε ότι όλα αυτά δεν έχουν σημασία και όταν τεθεί πιο άμεσα το θέμα των εκλογών και οι πολίτες αναγκαστούν να διαλέξουν θα κάνουν τελικά το βήμα; Διακρίνετε κίνδυνο η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση να οδηγήσει σε αποχή και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ;

Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, τη Νέα Δημοκρατία να «πέφτει» αρκετά γρήγορα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανεβαίνει σταθερά -και αυτό είναι σημαντικό- αλλά όχι όσο γρήγορα απαιτούν οι συνθήκες, όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε εμείς. Και αυτό είναι η πρόκληση για να γίνουμε πιο εξωστρεφείς, πιο αποτελεσματικοί, πιο συγκεκριμένοι. Διαβάστε με προσοχή τις τάσεις στις δημοσκοπήσεις και θα δείτε ότι και εκεί τα πράγματα αλλάζουν με ταχύτητα. Δεν ψηφίζουν όμως οι δημοσκόποι και οι αναλυτές. Ψηφίζουν οι πολίτες κι εκεί, κατά τη γνώμη μου, διαμορφώνεται με ταχύτητα ένα μέτωπο απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη που ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και πρέπει να το εκφράσει. Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν: Δημοκρατία ή ολιγαρχία; Κράτος ή παρακράτος; Για αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών. Διότι κρίνεται το μέλλον το δικό τους και της χώρας.

Στο πεδίο των προγραμματικών θέσεων, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα αν αναδειχθεί νικητής των εκλογών και τι θα χειριστεί κατά προτεραιότητα; Θεωρείτε ότι είναι ξεκάθαρο το σχέδιο σας, περνάει στους πολίτες;

Εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει καταρτίσει σχέδιο και κοστολογημένες προτάσεις για την ανάκαμψη της χώρας και των πολιτών. Μερικά από αυτά είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για όλους τους μισθωτούς, η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Επιπλέον, προτείνουμε τη δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος, τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση, την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια, και τους πραγματικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Στοχεύουμε στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις (στα πρότυπα του 2019 για τα ασφαλιστικά ταμεία), και την κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των «Πάτσηδων», και η θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της πρώτης κατοικίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι επιλογή μιας εναλλακτικής στρατηγικής σε αντίθεση με την καταστρεπτική στρατηγική που εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης.

Η πολιτική αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση είναι εφικτή και αναγκαία, και έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι όροι για την επίτευξή της. Πλέον η κοινωνική δυσαρέσκεια προς το καθεστώς του κ. Μητσοτάκη μετουσιώνεται σε πολιτικό αίτημα και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και θέλει να βγάλει τη χώρα από αυτό το τέλμα και να επαναφέρει την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στην συμμετοχή – Απευθυνόμαστε σε όλους με το πρόγραμμά μας»

Μήπως η επισήμανση ότι δεν υπόσχεται θαύματα, αλλά υπόσχεται ότι θα φέρει «δικαιοσύνη παντού», όπως είναι το σύνθημά σας, δείχνει ότι χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την επόμενη μέρα; Εκτιμάτε ότι δεν υπάρχει πλέον δημοσιονομικός χώρος για να κάνετε όσα θα θέλατε;

Ποτέ δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να κάνεις όσα θέλεις, ποτέ δεν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για όσα θέλεις. Το ζήτημα είναι πόσα μπορείς, πως τα ιεραρχείς και πως δημιουργείς τις συνθήκες για περισσότερα και δικαιότερα κατανεμημένα. Αντιπαραθέτουμε μια συνολική κοστολογημένη στρατηγική, ένα συνεκτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της οικονομίας, και αυτό αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Ο σχεδιασμός των μέτρων που εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης ευνοεί τα ανώτατα εισοδήματα, τους λίγους και ισχυρούς. Το βασικό ερώτημα είναι για ποιους κάνεις πολιτική όταν κυβερνάς και αυτή είναι η ταυτότητα κάθε πολιτικής δύναμης.

Στο δικό μας πρόγραμμα στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και των πολιτών, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών και της αδικημένης μεσαίας τάξης, των συνταξιούχων, των νέων, των εργαζόμενων, των ευάλωτων. Επιβάλλεται με όρους κοινωνικής βιωσιμότητας ανακατεύθυνση των πόρων και αλλαγή στρατηγικής.

Σε ποια κοινά πρέπει να απευθυνθεί κατά προτεραιότητα  ο ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες ως τις εκλογές; Κι επίσης χρειάζεται να επικεντρώσει στα προνομιακά του κοινά (πχ νέοι, γυναίκες, μισθωτοί, κλπ) ή πρέπει να απευθυνθεί περισσότερο στους διστακτικούς πολίτες, ενδεχομένως και αυτούς που ψήφισαν ΝΔ; Μήπως κάτι τέτοιο είναι χαμένος κόπος κι επιπλέον αλλοιώνει την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος;

Το προσκλητήριο είναι σαφές, Δημοκρατία, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Ανάπτυξη, Αξιοκρατία, Αλληλεγγύη αυτό είναι το στοίχημα των επομένων εκλογών. Διεκδικούμε την ψήφο κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας, απευθυνόμαστε με το πρόγραμμά μας σε κάθε ψηφοφόρο. Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε το πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα, που ξαναχτίζεται από την ανάγκη έκφρασης της πλειοψηφίας των πολιτών. Πιστεύω ότι ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης είναι οι κοστολογημένες, τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις διακυβέρνησης, η ειλικρίνεια και το χτίσιμο δεσμών εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Μπορούμε πλέον και να ακούμε και να μετασχηματίζουμε τα δίκαια αιτήματα των πολιτών, που δοκιμάζονται, σε δράσεις και πολιτικές.

Οι επόμενες εκλογές κατά την άποψή μου θα κριθούν στην συμμετοχή, στην κοινωνική κινητοποίηση, στον τρόπο με τον οποίο κάθε πολίτης θα τις αντιληφθεί και ως προσωπική του υπόθεση και ιδιαίτερα η νεολαία που ως ηλικιακή κατηγορία είναι η πιο αδικημένη από τις αλλεπάλληλες κρίσεις αλλά και το μέλλον της παραμένει υπονομευμένο όσο δεν αλλάζει η χώρα στρατηγική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)