to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:51 | 19.02.2017

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ειναι πιο συμπαγής και ενωμένη από ποτέ

«Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτό το σχέδιο υπηρετείται μόνο από την επιτυχία του plan A, τις πολιτικές συμμαχίες και την αναλυτική διαπραγμάτευση με λογικά επιχειρήματα», δηλώνει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στην Κυριακάτικη "Kontra News"


«Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτό το σχέδιο υπηρετείται μόνο από την επιτυχία του plan A, τις πολιτικές συμμαχίες και την αναλυτική διαπραγμάτευση με λογικά επιχειρήματα», δηλώνει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στην Κυριακάτικη "Kontra News". Λόγω της ιδιότητά του όμως, αυτής του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτάται για τη συνοχή της Κ.Ο. και δίνει την εξής απάντηση: «Δεν υπάρχει γκρίνια, έχουμε αγωνία που πηγάζει από την αίσθηση ευθύνης για να πετύχει η χώρα. Συζητάμε ανοικτά όλες τις απόψεις και τις ανησυχίες. Βεβαίως, θα μου πείτε κάτι που ακούγεται ως ψίθυρος σε μια συζήτηση με μεγάφωνο και ενισχυτή μπορεί να παρουσιασθεί ως κραυγή, είναι όμως ψίθυρος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πιο συμπαγής και πιο ενωμένη από ποτέ. 'Αλλωστε, όλοι όσοι ποντάρουν στην κατάρρευση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εκ των έσω, διαψεύσθηκαν από την ίδια την πραγματικότητα, όλοι συνειδητοποιούμε ότι η μάχη είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και όχι στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και με αφορμή την τοποθέτηση του τ. υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, ο Κ. Ζαχαριάδης υποστηρίζει: «Τη νομιμοποιητική βάση της κυβέρνησης τη δίνει η Βουλή και των βουλευτών οι πολίτες, έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας, μπορεί και πρέπει να την εξαντλήσει. Έχει μπροστά της την ευθύνη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και πρέπει με συνοχή και απόλυτη στοχοπροσήλωση να προχωρήσει. Η συμμαχία μας με τον κ. Καμμένο δεν σημαίνει ιδεολογική ταύτιση, ούτε σύγκλιση. Οι διαφορές μας είναι δεδομένες και σαφείς».

Όσον αφορά στην επένδυση στο Ελληνικό, μετά και την ερώτηση που κατέθεσαν για το θέμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο διευθυντής της Κ.Ο. υπενθυμίζει: «Ψηφίσαμε στο Κοινοβούλιο τη σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού, αυτή η σύμβαση σε σχέση με αυτό το οποίο είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σημαντικές βελτιώσεις αναφορικά με τους όρους δόμησης, το περιβάλλον, τα ανταποδοτικά οφέλη των παρακείμενων Δήμων και την ένταξη της επένδυσης στον ευρύτερο χωροταξικό ιστό της Αττικής. Υποστηρίζουμε την επένδυση και θέλουμε να προχωρήσει, δεν κάνουμε κλεφτοπόλεμο σε αυτά τα οποία ψηφίσαμε, είμαι σαφής και απόλυτος σε αυτό».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Αύριο έχουμε ένα πολύ κρίσιμο eurogroup για τη χώρα μας κ. Ζαχαριάδη. Εκτιμάτε ότι θα βγει "λευκός καπνός" ;

Βρισκόμαστε σε μια σημαντική πύκνωση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί λύση. Το eurogroup αύριο είναι πολύ σημαντικό έτσι κι αλλιώς. Εκτιμώ ότι θα διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος και συρρίκνωση της απόστασης που μας χωρίζει μέχρι την λύση. Εκτιμώ, χωρίς να μετέχω στην διαπραγμάτευση, ότι συμφέρει όλους να βρεθεί λύση και θα βρεθεί. Αυτό έδειξε η επίσκεψη του αρμόδιου επιτρόπου κ. Μοσκοβισί την προηγούμενη Τετάρτη στην Αθήνα καθώς και οι θετικές φωνές που ακούγονται υπέρ της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη.

Σε περίπτωση που ο στόχος "ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα" δεν επιτευχθεί. Τι θα κάνετε; Plan b υπάρχει;

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς Τσακαλώτο και Χουλιαράκη και στον Πρωθυπουργό που διευθύνει την διαπραγμάτευση ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να έρθει η καλύτερη δυνατή λύση για την χώρα δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών, των πολιτικών συσχετισμών αλλά και των συγκρούσεων που υπάρχουν με δεδομένες τις εμμονές σημαντικών παραγόντων  στην διαπραγμάτευση. Η πρόταση για δημοσιονομικά ουδέτερη συμφωνία χωρίς νέες επιβαρύνσεις κερδίζει έδαφος και είναι κομμάτι της λύσης. Ας σταματήσουμε όλοι να το παίζουμε ειδικοί των διαπραγματεύσεων και ας υποστηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει η χώρα. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να βγει η χώρα από την κρίση αυτό το σχέδιο υπηρετείται μόνο από την επιτυχία του plan A, τις πολιτικές συμμαχίες και την αναλυτική διαπραγμάτευση με λογικά επιχειρήματα.

Εσείς ως διευθυντής της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχετε μια καλή εικόνα για το τι γίνεται στο εσωτερικό της. Αφού η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία- όπως λέγεται- είναι συμπαγής και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει συνεχώς πως δεν θα φέρει παράλογα μέτρα στη Βουλή. Οι γκρίνιες που ακούμε προς τι; είναι για εσωτερική κατανάλωση;

Δεν υπάρχει γκρίνια, έχουμε αγωνία που πηγάζει από την αίσθηση ευθύνης για να πετύχει η χώρα. Συζητάμε ανοικτά όλες τις απόψεις και τις ανησυχίες. Βεβαίως θα μου πείτε κάτι που ακούγεται ως ψίθυρος σε μια συζήτηση με μεγάφωνο και ενισχυτή μπορεί να παρουσιασθεί ως κραυγή, είναι όμως ψίθυρος. Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι πιο συμπαγής και πιο ενωμένη από ποτέ. Άλλωστε όλοι όσοι ποντάρουν στην κατάρρευση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εκ των έσω, διαψεύσθηκαν από την ίδια την πραγματικότητα, όλοι συνειδητοποιούμε ότι η μάχη είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και όχι στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Με το Νίκο Φίλη και τα όσα ο ίδιος έχει πει αναφορικά με το ότι δεν έχει νομιμοποιητική βάση η κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο συμφωνείτε;

Όχι δε συμφωνώ σε αυτό. Τη νομιμοποιητική βάση της κυβέρνησης τη δίνει η Βουλή και των βουλευτών οι πολίτες, έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Η Κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας, μπορεί και πρέπει να την εξαντλήσει. Έχει μπροστά της την ευθύνη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και πρέπει με συνοχή και απόλυτη στοχοπροσήλωση να προχωρήσει. Η συμμαχία μας με τον κ. Καμμένο δεν σημαίνει ιδεολογική ταύτιση, ούτε σύγκλιση. Οι διαφορές μας είναι δεδομένες και σαφείς. Όπως σαφείς είναι και οι κυβερνητικοί στόχοι που δεσμεύουν την κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεσή της. Το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί με κυβερνητικές συνεργασίες, το πολιτικό μας περιβάλλον ανασυντίθεται με ταχύτητα και ορμή μέσα σε μια δραματική συρρίκνωση της οικονομίας και ισοπέδωση της κοινωνίας. Η κανονικοποίηση της πολιτικής ζωής, η αποκατάσταση του προγραμματικού διαλόγου και των ενδεχόμενων πολιτικών ή κοινωνικών συγκλίσεων είναι διαφορετικό θέμα από τη νομιμοποίηση της Κυβέρνησης.  

Έχει άδικο η Νέα Δημοκρατία να σας επικρίνει για ρουσφετολογικές κινήσεις όταν βλέπουμε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει αορίστου χρόνου χιλιάδες συμβασιούχους;

Η ΝΔ πρέπει να κοιτάζεται στον καθρέφτη όταν μιλάει για ρουσφέτια, πελατειακό κράτος και παρασιτικά φαινόμενα στον ιδιωτικό τομέα και δημόσιο τομέα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για δεκαετίες χρησιμοποιούσαν νόμιμες ή νομιμοφανείς οδούς για να εξαγοράσουν, ψηφοφόρους πελάτες, για να εκμαυλίσουν συνειδήσεις. Έτσι φτάσαμε ως εδώ. Δεν στήνουμε πελατειακό κράτος προσπαθούμε να ανασυγκροτήσουμε το καθημαγμένο από οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους κοινωνικό κράτος. Ανοίξαμε την ΕΡΤ, προσλάβαμε τους σχολικούς φύλακες, προσλάβαμε 3.500 ανθρώπους σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να ανακουφίσει τις πληγές που οι υπουργοί της ΝΔ δημιούργησαν, αναδιατάξαμε τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα για να είναι πιο αποδοτικά. Αυτά κατά την ΝΔ είναι πελατειακό κράτος γιατί έτσι η ΝΔ αντιλαμβάνεται και αναλύει την κοινωνική πραγματικότητα, γιατί στον σκληρό πυρήνα των ιδεών του κ. Μητσοτάκη είναι η κοινωνική αναλγησία. Ψηφίσαμε νόμους για την διαφάνεια και την αποκομματοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Θα φέρουμε και άλλες ρυθμίσεις για την εξυγίανση του δημοσίου και του ευρύτερου χώρου που παρεμβαίνει το κράτος. Έλεος όμως, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.

 

Μετα την ερωτηση των 18 για το Ελληνικο,σκοπευετε να ακυρωσετε την επενδυση;

Η επένδυση στο Ελληνικό είναι μία πάρα πολύ σοβαρή και μεγάλη επένδυση για τη χώρα. Είναι το μεγαλύτερο έργο ακίνητης περιουσίας σήμερα στην Ευρώπη, το έχουμε ψηφίσει στο κοινοβούλιο και θα προχωρήσει εντός του 2017. Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο πολιτισμού και πως ο ελεύθερος χώρος που θα υπάρξει, θα μπορέσει να αξιοποιήσει καλύτερα, αν υπάρχουν, τα όποια αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή. Ψηφίσαμε στο Κοινοβούλιο τη σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού, αυτή η σύμβαση σε σχέση με αυτό το οποίο είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σημαντικές βελτιώσεις αναφορικά με τους όρους δόμησης, το περιβάλλον, τα ανταποδοτικά οφέλη των παρακείμενων Δήμων και την ένταξη της επένδυσης στον ευρύτερο χωροταξικό ιστό της Αττικής. Υποστηρίζουμε την επένδυση και θέλουμε να προχωρήσει, δεν κάνουμε κλεφτοπόλεμο σε αυτά τα οποία ψηφίσαμε, είμαι σαφής και απόλυτος σε αυτό.

 

Και μία τελευταία ερώτηση. Τις δημοσκοπήσεις πως τις σχολιάζετε; Θεωρείτε πως όλες πέφτουν όλες έξω και ότι η εικόνα που αποτυπώνουν είναι ψευδής;

Δεν πιστεύω ότι τα ευρήματα είναι ψευδή. Με τις ερμηνείες των ευρημάτων υπάρχουν πολλές φορές προβλήματα. Οι δημοσκοπήσεις έχουν την μεθοδολογία τους και κρίνονται από την σύμπτωση των προβλέψεων για τα αποτελέσματα της κάλπης, ας διαβάσουμε όμως πιο προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις. Ρωτούν τι θα ψηφίζατε την άλλη Κυριακή. Μα δεν έχουμε εκλογές την Κυριακή. Άλλωστε αν ίσχυαν σε τέτοιο βαθμό οι δημοσκοπήσεις, θα κάναμε δημοσκοπήσεις και όχι εκλογές που κοστίζουν και ακριβότερα.

Σοβαρά τώρα, δεν παίρνουμε αποφάσεις  με στόχο να μας χαϊδεύουν οι δημοσκόποι και οι δημοσκοπήσεις. Έχουμε την ευθύνη να παίρνουμε και παίρνουμε πολλές φορές σκληρές και επώδυνες αποφάσεις γνωρίζοντας πολύ καλά και το πολιτικό κόστος και την αναγκαιότητα όμως για τις αποφάσεις αυτές.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)