to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 26.01.2018

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Χρειαζόμαστε νέα κοινωνική συμμαχία

Όσον αφορά το Μακεδονικό, ο Κ. Ζαχαριάδης επισημαίνει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επίλυσή του και πως η γραμμή των συλλαλητηρίων είναι αδιέξοδη.


Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Την ανάγκη μιας νέας κοινωνική συμμαχίας από τα «κάτω», τόσο για τη χώρα όσο και για το ΣΥΡΙΖΑ ως κύριο πόλο μιας δημοκρατικής πανστρατιάς, χωρίς φοβίες και ταμπού, υπογραμμίζει με συνέντευξή του στο www.politik.gr ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο ίδιος τονίζει πως ναι μεν το κόμμα είναι δραστήριο, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και πως πολλές φορές επιβάλλεται να ταρακουνά την κυβέρνηση ή να αλλάζει το πλαίσιο.

Όσον αφορά το Μακεδονικό, ο κ. Ζαχαριάδης επισημαίνει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επίλυσή του και πως η γραμμή των συλλαλητηρίων είναι αδιέξοδη.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αρκετά καλή την επικοινωνία βουλευτών- υπουργών, ενώ χαριτολογώντας μας λέει πως συνήθως οι δημοσιογράφοι και πολιτικοί αντίπαλοι κατηγορούν τους βουλευτές, τους υπουργούς και τα στελέχη του κόμματος πως συνεδριάζουν διαρκώς!

Ακολουθεί αναλυτικώς η συνέντευξη Ζαχαριάδη:

Αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής στην πρόσφατη συνεδρίασή της, της ζήτησαν μεγαλύτερη ενεργοποίηση του κόμματος και συμμετοχή του στη διακυβέρνηση. Κάποιοι, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν πως «δεν έχουμε κόμμα». Συμφωνείτε με αυτές τις απόψεις; Τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του κόμματος;

Η κυβέρνησή μας είναι στον κορμό της κυβέρνηση πολιτικών στελεχών κι όχι τεχνοκρατών. Είναι πολυεπίπεδη και σύνθετη η συζήτηση για την εμπλοκή του κόμματος στην κυβέρνηση κι από τη φύση της νομίζω δεν λύνει τα προβλήματα της χώρας. Φυσικά κι έχουμε κόμμα και, μάλιστα, δραστήριο. Δείτε τη συμμετοχή των οργανώσεών μας στα περιφερειακά συνέδρια που διοργάνωσε η κυβέρνησή μας, να κι ένα παράδειγμα επιτυχημένης συνέργειας κόμματος– κυβέρνησης. Δεν αντιλέγω. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το κόμμα πέρα από την αυτονόητη στήριξή του στην κυβέρνηση, έχει ευρύτερη αποστολή. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα, το κόμμα φυσικά και στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά πολλές φορές επιβάλλεται να ταρακουνά ή να αλλάζει το πλαίσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, όπως και η χώρα, κατά τη γνώμη μου χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμμαχία, από τα «κάτω», ώστε να αφουγκραστεί και να συνομιλήσει με όλα τα δημιουργικά και προοδευτικά ρεύματα της εποχής μας, να ανακτήσει την κοινωνική του δυναμική, να αντιμετωπίσει τις μάχες στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς φορείς, ως κύριος πόλος μιας δημοκρατικής πανστρατιάς χωρίς φοβίες και ταμπού που μας κόστισαν στο παρελθόν.

Πόσο δυσκολεύει την κυβερνητική προσπάθεια για συνολική λύση με την ΠΓΜΔ η μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και η δημοσκοπική αποτύπωση της διαφωνίας του εκλογικού σώματος με λύση που θα περιέχει το «Μακεδονία»;

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει γιατί εκτιμά πως αυτό είναι το συμφέρον της χώρας. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώσει τη θέση του με τον τρόπο που επιθυμεί. Ο δρόμος των συλλαλητηρίων, όμως, δεν δίνει διέξοδο, αντιθέτως δημιουργεί αδιέξοδο και μια πόλωση στην κοινωνία. Η γραμμή των συλλαλητηρίων είναι αδιέξοδη, δοκιμάστηκε άλλωστε και τη δεκαετία του ’90 κι οφείλουμε 25 χρόνια μετά να προχωρήσουμε στην επίλυση αυτού του ζητήματος, με αίσθημα ευθύνης.

Γκρίνια, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, υπάρχει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από βουλευτές που θεωρούν πως δεν ακούγονται από τους υπουργούς και το Μαξίμου. Υπάρχει, πράγματι, τέτοιο πρόβλημα κι αν όχι πώς θα μπορούσε να λυθεί η παρεξήγηση;

Η εικόνα που έχω ως διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι διαφορετική. Η συλλογική μας λειτουργία είναι επαρκής και η επικοινωνία βουλευτών– υπουργών αρκετά καλή. Φυσικά θα υπάρχουν και οι κατά περιόδους εξαιρέσεις, ιδίως όταν τα πράγματα γίνονται από πλευράς χρόνου πιο πιεστικά για όλους. Άλλωστε πολλές φορές οι δημοσιογράφοι και κάποιοι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας κάνουν το καλοπροαίρετο σχόλιο ότι «δεν κάνουμε άλλη δουλειά από το να συνεδριάζουμε διαρκώς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)