to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:54 | 26.03.2021

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Χρειάζεται ευρεία συμπαράταξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων

«Χρειάζεται μια μεγάλη και ευρεία κινητοποίηση και συμπαράταξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για να βρεθούν λύσεις αλλά και να ανορθωθεί η χώρα μετά την πανδημία» τονίζει μεταξύ άλλων ο Κ. Ζαχαριάδης μιλώντας στο ionianet.gr


Αναλυτικά η συνέντευξη του Κ. Ζαχαριάδη στον Βασίλη Μαγκαναδέλλη και το ionianet.gr:

Κύριε Ζαχαριάδη, ποιοι λόγοι κατά την γνώμη σας οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ήττα στις τελευταίες εθνικές εκλογές; Πιστεύετε ότι τώρα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις στο εκλογικό σώμα για να επανέλθει το κόμμα σας στην διακυβέρνηση της χώρας;

Σας θυμίζω ότι το πολιτικό και επικοινωνιακό περιβάλλον ήταν στις εκλογές του 2019 πάρα πολύ αρνητικό για μας. Είχε εδραιωθεί ένα ευρύ αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που συγκροτήθηκε με την άμεση συνέργεια μεγάλων μέσων ενημέρωσης από ετερόκλητες δυνάμεις σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

Από εθνικιστές «μακεδονομάχους» έως κεντροαριστερούς διανοούμενους και από ακροδεξιούς ρατσιστές αντι-μετανάστες στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Προσωπικά θεωρώ ότι η δημιουργία του τότε σκηνικού ήταν στην πραγματικότητα η αυλαία στο θέατρο της κρίσης των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια έχοντας πλήρη συνείδηση ότι θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος. Το ίδιο έκανε και στις αρχές του 2019 με τη συμφωνία  των Πρεσπών και εκεί είχε μεγάλο πολιτικό κόστος εν γνώσει του για το καλό της πατρίδας γι΄ αυτό που θεωρούσαμε και σήμερα όλοι το καταλαβαίνουν ως εθνικά επωφελές.

Αυτά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι πήγαμε όσο καλά θέλαμε ούτε ότι δικαιώσαμε σε όλα τις προσδοκίες των πολιτών. Σε πολλά θέματα υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις, υπήρξε αναβλητικότητα, απειρία διακυβέρνησης και   σε κάποια θέματα επίσης υπήρξε και αντιμετώπιση μακριά από την πραγματικότητα που ο πολίτης αντιμετώπιζε στην καθημερινότητά του.

Σήμερα το περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό η ΝΔ δοκιμάστηκε στη διακυβέρνηση, οι πολίτες ξέρουν τι να περιμένουν βλέπουν κάθε μέρα να ξεδιπλώνεται μία βαθιά ταξική οικονομικά και άκρως αντιδημοκρατική και αυταρχική κοινωνικά πολιτική. 

Δεν μιλάω για την αναποτελεσματικότητα, την αλαζονεία, τις συμπεριφορές, την προκλητικότητα, αυτά τα θεωρώ επιμέρους, μιλάω για τον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δείχνει τον τελευταίο καιρό ότι έχει ανακτήσει τον πολιτικό του βηματισμό μετά την ήττα του 2019 και το μούδιασμα της πανδημίας. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που τον παρακολουθούν και έχουν, και πρέπει να έχουν ,λόγο για την πολιτική του.

Είστε αισιόδοξος; Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές; Κι αν αυτό συμβεί ποιες θα είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητές του;

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την Κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι θέμα λοιπόν αισιοδοξίας, είναι ζήτημα ανάγκης που θα γίνει κοινωνικό αίτημα. Είμαι αισιόδοξος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει να βγάλει και πάλι τα κάστανα από τη φωτιά, να στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία, να στηρίξει τη δημόσια Παιδεία και Υγεία, να σεβαστεί το κράτος δικαίου, να διαμορφώσει τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη. Η μάχη μας δεν είναι μόνο μάχη ιδεών μεταξύ Δεξιάς και Προοδευτικής παράταξης, είναι και μάχη πολιτικού και κοινωνικού αποτελέσματος για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Είναι μια μάχη αισιοδοξίας απέναντι στα αδιέξοδα που συσσωρεύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μετά από 10 χρόνια κρίσης και πανδημία χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.

Σε ποια κυρίως σημεία εδράζεται η κριτική σας προς την Κυβέρνηση;

Πρώτα και κύρια είναι η οικονομική της πολιτική. Βαθιά μεροληπτική υπερ των ισχυρών. Αλλά και στον χειρισμό της πανδημίας.

Η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ με προσωπικό και υποδομές, τα δημόσια μέσα μεταφοράς και τη δημιουργία νέων προνοιακών θεσμών. Εργαλειοποιεί την πανδημία για να επιτεθεί στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας με την  εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Με την ανεύθυνη εφαρμογή μέτρων-φυσαρμόνικα, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ευημερία της κοινωνίας υποθηκεύοντας το μέλλον. Έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη. Προωθεί την εμπέδωση ενός αστυνομικού κράτους ως κυρίαρχο ιδεολογικό βραχίονα με υποστήριξη από συντηρητικά ακροατήρια. Στα ζητήματα της Παιδείας, ακολουθώντας μια εμμονική πολιτική, αβαντάρει τα ιδιωτικά συμφέροντα και προσπαθεί να υπονομεύσει τη δημόσια εκπαίδευση.  Στα, δε, σοβαρά εξωτερικά ζητήματα της χώρας λειτουργεί δίχως σχέδιο και δυναμισμό. Αυτά είναι τα «έργα» των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει, δεν ξέρει πως να κυβερνήσει. Διαχειρίζεται το κράτος με όρους ιδιοκτησιακούς, σαν να πρόκειται για λάφυρό της. Έτσι δεν πάμε μπροστά ως κοινωνία, αλλά βυθιζόμαστε στο σκοτάδι, την ανασφάλεια, το φόβο. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει με τη ΝΔ. Κι αυτό είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για όλους μας. 

Τι σημαίνει για εσάς σήμερα η έννοια Αριστερά; Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στου οποίου τον τίτλο έχει προστεθεί το «Προοδευτική Συμμαχία(Π.Σ)»,τι ακριβώς σημαίνει, δεδομένου ότι έχουν προκληθεί πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματός σας;

            Αυτό που σημαίνει στη συνείδηση κάθε κοινωνικά δραστήριου ανθρώπου από το 1789 και θα σημαίνει και τα πολλά επόμενα χρόνια. Ελευθερίες ατομικές και κοινωνικές, άμβλυνση των ανισοτήτων, κοινωνική αλληλεγγύη, υποστήριξη. Στο τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης Liberté, Égalité, Fraternité θα προσέθετα και την οικολογική εγρήγορσή ως συστατικό και πολιτικής επιλογής αλλά και επιβίωσης.

Η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι αναγκαίος για να ενώσει τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Η διεύρυνση και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην κοινωνία είναι μια διαρκής διαδικασία: στα συνδικάτα, στις οργανώσεις πολιτών, στα επιμελητήρια και τους εμπορικούς συλλογούς, σε προοδευτικές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, στους πολίτες, στη νεολαία και σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Χρειάζεται μια μεγάλη και ευρεία κινητοποίηση και συμπαράταξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για να βρεθούν λύσεις αλλά και να ανορθωθεί η χώρα μετά την πανδημία.

Πιστεύετε ότι το κόμμα σας πρέπει να επιδιώξει εκλογικές ή κινηματικές συνεργασίες με άλλα πολιτικά κόμματα και κινήσεις, όπως με παλιούς σας συντρόφους (Λαϊκή ενότητα, Μέρα 25,κλπ) ή ακόμη και με το ΚΚΕ,ΚΙΝ.ΑΛΛ;

Οι ανατροπές έρχονται με συνεργασίες και συνέργειες με πρόγραμμα και δράσεις.  Είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εκλογές. Είναι μια αναγκαιότητα που γίνεται αντιληπτή από όλο και περισσότερους και περισσότερες πολίτες. Συμβαίνει στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει. Ο διάλογος και η προγραμματική συνάντηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς φέρνει αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη. Δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν και στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο σύστημα υγείας, τη δημόσια παιδεία, την προσταστία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.. Με αυτές τις δυνάμεις θα συγκυβερνήσουμε. Εκεί χωράνε όσοι θέλουν και συμφωνούν. Εφόσον υπάρχει πολιτική και προγραμματική σύμπνοια, οι συνεργασίες είναι ευπρόσδεκτες.

Κύριε Ζαχαριάδη, είστε βουλευτής  στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έχετε επίσης μια στενή επαφή με  τη Νέα Ιωνία την οποία ως βουλευτής επισκέπτεστε αρκετά συχνά και γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα της πόλης μας. Ποια η σχέση σας με την τοπική οργάνωση του κόμματός σας και με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη μας;

            Για εμάς δεν υπάρχουν στεγανά μεταξύ κοινοβουλευτικής ομάδας και οργανώσεων μελών. Είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά και από κοινού οργανώνουμε τις δράσεις μας.

Η Νέα Ιωνία είναι μια ιδιαίτερη γειτονιά όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά κάθε εκδοχής αλλά μια ιδιαίτερη γειτονία για την ιστορία αυτής της χώρας. Το 1922 έκλεισε με τον πλέον δραματικό τρόπο μια περίοδος που άρχισε με την Επανάσταση του 1821 και αποσκοπούσε είτε στη διεκδίκηση της πολιτικής αυτονομίας ή  στην επιβίωση με ισότιμους όρους των ελληνικών πληθυσμών που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο σύγχρονος ελληνισμός χρωστά πολλά στους πρόσφυγες του 1922.  Το 2022 θα πρέπει να είναι ένα έτος μνήμης και αναστοχασμού για τις γενέθλιες εκείνες διαδικασίες που σφράγισαν με τον πλέον αιματηρό τρόπο την Εγγύς Ανατολή και οδήγησαν στη σύγχρονη γεωπολιτική διαμόρφωση της περιοχής μας.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στις Οργανώσεις Μελών του κόμματός σας και στους 12 δήμους της Περιφέρειά σας για την Νομαρχιακή επιτροπή Βόρειας Αθήνας. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ εισέρχεται σε μια οργανωτική ανασυγκρότηση με πιθανολογούμενες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο;

Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και η κυβέρνηση όσο περνούν οι μέρες δείχνει πανικόβλητη και εκδικητική απέναντι στην κοινωνία. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να κρατηθεί στην εξουσία, δημιουργώντας κοινωνικό και οικονομικό μπάχαλο, για να ρίξει μετά τις ευθύνες -όπως συνηθίζει- στην αντιπολίτευση. Το έχουμε ξαναδεί το έργο με την κυβέρνηση Σαμαρά.  

Οι εκλογές των νομαρχιακών επιτροπών μας άφησαν ένα θετικό κλίμα και μήνυμα. Ολοκληρώθηκαν σε κλίμα εσωκομματικής συναίνεσης, συνεννόησης και συντροφικής συνεργασίας παρά τις υπαρκτές πολιτικές αποχρώσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό κάθε μεγάλου ή μικρότερου κόμματος.Η ανασυγκρότηση και η διεύρυνση του Κόμματος προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Το πολιτικό κλίμα που ήταν υπέρ της κυβέρνησης αντιστρέφεται ραγδαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα είναι έτοιμος μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να πραγματοποιήσει και το Συνέδριό του, άλλωστε οι δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή εποχή στην οποία όλοι με ταχύτητα μεταβαίνουμε είναι απίστευτες. Με αυτό τον τρόπο, θα εγκριθεί το πρόγραμμα του Κόμματος και θα είναι δυνατή η δρομολόγηση συντονισμένων παρεμβάσεων του στην κοινωνία.

Ως τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ δίνεται έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πριν μερικούς μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ν.Ιωνίας αποφάσισε με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσής του να προτείνει τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Κανλή ως νέο επικεφαλής στην δημοτική παράταξη που συμμετέχει το κόμμα σας, την ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ.Ο κ. Κανλής μάλιστα πρόσφατα  εκλέχτηκε από τη δημοτική ομάδα της παράταξης  ως επικεφαλής της στο δημοτικό συμβούλιο αντικαθιστώντας τον κ.Γκότση. Πως κρίνετε αυτή την αλλαγή και τι θα συμβουλεύατε το νέο επικεφαλής;

            Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ηρακλή Γκότση για όσα έκανε για την πόλη εδώ και δεκαετίες. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί με την παρουσία του, το ήθος του και την στάση ζωής του κόσμησε την αυτοδιοίκηση για δεκαετίες. Για τον Ηρακλή μιλούν με τρόπο θετικό και αυτοδιοικητικοί που είχε συγκρουστεί μαζί τους στα όργανα της αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια.

            Δεν είμαι εδώ για να δίνω συμβουλές αλλά για να ακούω τα προβλήματα της πόλης και τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και από κοινού να προτείνουμε λύσεις. Ο Χρήστος πρώτα απ’ όλα είναι φίλος μου. Είναι νομίζω ένας σοβαρός άνθρωπος που έχει πολλά να προσφέρει στην πόλη και έχει ήδη προσφέρει παρά το νεαρό της ηλικίας του. Είναι, άλλωστε, δημοτικός σύμβουλος από το 2011 και για αρκετά χρόνια αντιδήμαρχος οικονομικών, καθαριότητας, περιβάλλοντος. Ο Χρήστος ανέλαβε καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο για το δήμο και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαι όμως σίγουρος ότι θα τα καταφέρει γιατί είναι και ο ίδιος άξιος και η ομάδα του αποτελεσματική. Αν κάτι πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού από της παραταθήκη της προηγούμενης δεκαετίας είναι ότι η «ΕΝΟΤΗΤΑ» πέτυχε γιατί ήταν αυτό που έλεγε το όνομά της, ήταν ενότητα και συνάντηση αυτοδιοικητικών κινήσεων και κοινωνικών ρευμάτων.

Η κοινωνία μας βιώνει την ελληνική εκδοχή του #metoo που έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις κυρίως τους χώρους του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Ποια είναι η θέση σας;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κοινωνία έχει έρθει και στο παρελθόν αντιμέτωπη με εγκλήματα και κακοποιήσεις γυναικών. Η Σοφία Μπεκατώρου, όμως, έφερε τα ζητήματα στο προσκήνιο με δυναμικό τρόπο. Και στο χώρο του πολιτισμού θύματα βρήκαν το σθένος να καταγγείλουν συμπεριφορές κακοποιήσεων και βίας. Δεν θα πρέπει να σταματήσουμε μόνο στην ακρόαση των καταγγελιών. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την τωρινή και τις επόμενες γενιές από τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές. Θα πρέπει να εισηγηθεί μια δυναμική μεταρρύθμιση με θετικά μέτρα ισότητας και αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου με παράλληλη ενδυνάμωση των θεσμών καταπολέμησης της βίας. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις, να μην μείνει τίποτα στη σκιά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)