to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 04.03.2021

Πολιτική

K. Ζαχαριάδης για «Μήδεια»: «Αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, είναι επιτελικό ναυάγιο, είναι Τιτανικός»

Η ομιλία του Κώστα Ζαχαριάδη, Βουλευτή στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχη Εσωτερικών στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Mαυρουδή Βορίδη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με τη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας «Μήδεια».


Η ομιλία:

Αυτή η κακοκαιρία ήταν κάτι τόσο απρόσμενο και κάτι τόσο αιφνιδιαστικό; Βεβαίως και όχι. Πολλές μέρες πριν οι μετεωρολόγοι και όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν προειδοποιήσει για την επικείμενη κακοκαιρία που θα έπληττε ακόμη και το κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, έγινε και μία σύσκεψη του κ. Χαρδαλιά, του κυρίου Πέτσα και του κ. Χρυσοχοΐδη, που είπαν ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Θα περίμενε κάποιος, λοιπόν, από μία σοβαρή κυβέρνηση σε ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος, να λάβει τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και να κινητοποιήσει εγκαίρως τις κρατικές υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, που θα ανέκυπταν με την κακοκαιρία.

Απόλυτο μπάχαλο, παντού. Τρεις συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υπέστησαν πρωτοφανή ταλαιπωρία. Η Ελλάδα κόπηκε στα δύο, αφού ο άριστος κ. Χρυσοχοΐδης βρήκε την εύκολη λύση. Έκλεισε την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, προληπτικά. Την ίδια στιγμή, το πολυδιαφημισμένο 112 δεν λειτούργησε ποτέ.

Διακόσιες πενήντα χιλιάδες οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση και πολλές από αυτές χωρίς νερό και άλλες βασικές υποδομές, για πολλές ώρες. Κάποιες απ’ αυτές, για ολόκληρες μέρες. Μεταξύ  αυτών και ο κ. Στέφανος Μάνος, με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, που κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει.

Ιδίως, οι δήμοι της βορειοανατολικής Αττικής, περιήλθαν σε μια κατάσταση η οποία μόνο ως τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ακόμα και στο κέντρο της πόλης, για κάποιες ώρες, τις ώρες της πυκνής χιονόπτωσης, οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα ανακυκλούμενων τηλεφωνημάτων και αρμοδιοτήτων.

Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, γιατί τέσσερις μεταλλικές ράγες από την Κηφισιά μέχρι την Ειρήνη έκλεισαν. Γιατί έμεινε χωρίς σύνδεση το αεροδρόμιο της πόλης με το κέντρο της πόλης; Γιατί χιλιάδες συμπολίτες μας περίμεναν το τρένο, διότι υποχρεωτικά έπρεπε να πάνε στη δουλειά τους και δεν πέρασε ποτέ; Τα ίδια βέβαια συνέβησαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά η κατάσταση στην Αθήνα και στην Αττική ήταν τραγική.

Η εικόνα με τους διανομείς του φαγητού στα ντελίβερι, που κινδύνευαν προσπαθώντας να παραδώσουν τις παραγγελίες μέσα στα χιόνια και με αποκλεισμένους τους περισσότερους δρόμους, μιλάει από μόνη της. Καμία  προστασία, καμία πρωτοβουλία, μόνο μία σύσταση.

Κύριε Πέτσα, καταλάβετε το, αυτό δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας. Σταματήστε επιτέλους, να υποδύεστε τους άριστους και τους ευρωπαίους. Επί ενάμιση χρόνο, με τις πράξεις σας και με τις παλινωδίες σας, τείνετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε βαλκανική χώρα, τόσο από πλευράς θεσμικής λειτουργίας όσο και από πλευράς ικανότητας και αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των προβλημάτων των πολιτών.

Μόνο αυτό, μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτελικό ναυάγιο και στη συνέχεια, ξεκίνησε το γνωστό παιχνίδι αποφυγής ή διάχυσης των ευθυνών. Καμία ανάληψη ευθύνης, καμία παραίτηση, ένα διαρκές πινγκ πόνγκ ευθυνών μεταξύ συναρμόδιων προσώπων και φορέων και βέβαια, αγωνιώδης προσπάθεια να μείνει με κάθε τρόπο ο Πρωθυπουργός και το Μαξίμου, έξω από το κάδρο. Το κυρίαρχο δόγμα, όπως πάντα, ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Ο Υπουργός, ο κ. Χαρδαλιάς είπε, ότι δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε, ποιος κάνει τι. Κάποιοι άλλοι άρχισαν να ρίχνουν την ευθύνη στην περιφέρεια. Ο κ. Πατούλης στο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ στους δημάρχους και όλοι μαζί και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, στα δέντρα. Καλά ακούσατε, αυτή ήταν η βασική γραμμή της κυβέρνησης, η ευθύνη στα δέντρα.

Όταν ανέλαβε η δική σας κυβέρνηση τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν ενάμιση χρόνο, το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε, ήταν το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος. Δεν χρειάστηκε να περάσει πάρα πολύς καιρός, για να αποδειχτεί η απόλυτη γύμνια του δήθεν επιτελικού κράτους. Στα πρώτα μποφόρ, κύριε Πέτσα, θαλασσοπνιγήκατε, αποτυγχάνετε διαρκώς και παντού, στην υγειονομική κρίση, στην οικονομική κρίση, στη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών, παντού. Και αποτυγχάνετε, όχι τυχαία, αποτυγχάνετε, διότι δεν προετοιμάσατε απολύτως τίποτα, διότι το επιτελικό κράτος είναι η μέγιστη πολιτική φούσκα, διότι το μόνο επιτελικό που έχετε να επιδείξετε, είναι η επιτελική προπαγάνδα.

Πραγματικά, δεν ξέρω, τι είναι χειρότερο, η διαχειριστική σας ανεπάρκεια και η ανικανότητά σας, ή η προσκόλλησή σας σε παρωχημένα σχήματα; Το μόνο σίγουρο είναι, ότι κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, αποδεικνύεστε δυστυχώς επικίνδυνοι για τη χώρα. Αυτό, κύριε Πέτσα, δεν είναι επιτελικό κράτος, αυτό είναι επιτελικό ναυάγιο, αυτό είναι τιτανικός και ως Υπουργείο Εσωτερικών, παρόλο που πραγματικά δεν έχετε την ευθύνη προσωπικά, είστε πολύ νέος στα καθήκοντά σας, έχετε μεγάλες ευθύνες για τη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού. Το κακό δεν είναι ότι η Ν.Δ. οδεύει προς τα βράχια, το κακό είναι, ότι κινδυνεύει να συμπαρασύρει στο χάος και όλη την ελληνική κοινωνία.

Εμείς, λοιπόν, σας καλούμε, βγείτε από τους γυάλινους πύργους σας, κοιτάξτε στα μάτια τους απλούς πολίτες και εργαστείτε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σταματήστε την έπαρση, την αλαζονεία, τις μεγαλοστομίες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Σκύψτε στα προβλήματα των πολιτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)