to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 19.05.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Επόμενος στόχος να «ξεκοκκινίσουν» οι δείκτες της καθημερινότητας των πολιτών

Η δεύτερη αξιολόγηση είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα και πλέον, με όπλο τουρισμό, επενδύσεις και απόδοση εργαλείων όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, επόμενος στόχος είναι να ξεμπλοκάρει η οικονομία και να «ξεκοκκινίσουν» οι δείκτες της οικονομικής καθημερινότητας των πολιτών, τόνισε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη.


«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία μία δύσκολη, ανηφορική διαδρομή πολλών μηνών και η χώρα γυρίζει σελίδα, τώρα μπροστά μας είναι η μάχη για το χρέος, την ανάπτυξη, την βελτίωση της οικονομίας όχι μόνο της χώρας και των δεικτών της, αλλά της οικονομίας των πολιτών», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Δεν θα είναι εύκολο, εύκολο δεν είναι τίποτε ... είναι όμως εφικτό ... υπάρχει ο ορίζοντας της εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία το Καλοκαίρι του 2018 ... θα είναι μία σκληρή μάχη μέχρι τότε, να πετύχουμε αυτούς τους στόχους σε μία σειρά από τομείς, ώστε να αφήσουμε πίσω αυτή την σκληρή, γκρίζα περίοδο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία», προσέθεσε.

Ο κ. Ζαχαριάδης παραδέχθηκε ότι υπήρξε κόστος για την οικονομία από την καθυστέρηση που υπήρξε το πρώτο πεντάμηνο του 2017 στη διαπραγμάτευση, αλλά αφενός ξεκαθάρισε ότι οφείλεται στην αντιπαράθεση ΔΝΤ και Βερολίνου, ενώ αφετέρου τόνισε ότι οι στόχοι της συμφωνίας μπορούν να επιτευχθούν με βιώσιμο κοινωνικά και οικονομικά τρόπο. «Δεν εξωραίζω τα πράγματα, δεν υποτιμώ τις δυσκολίες, δεν μιλάμε για success story», σημείωσε, αλλά από την άλλη πλευρά «δεν πήραμε τα μέτρα των 4,5 δισ. ευρώ και τα πρωτογενή πλεονάσματα για 10 χρόνια», όπως ήθελε το ΔΝΤ το Δεκέμβριο.

«Αντίθετα, το Μάιο φτάσαμε να πάρουμε ισόποσα μέτρα και αντίμετρα και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολύ λιγότερο διάστημα, ενώ θα προσδιοριστεί και η ρύθμιση του χρέους, ώστε να βγούμε γρήγορα στις αγορές, αρχικά δοκιμαστικά και στη συνέχεια σε μόνιμη βάση ... ώστε σε ένα χρόνο και τέσσερις μήνες να ανακτήσουμε σε ένα βαθμό την ελευθερία μας», τόνισε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν τα βάλουμε στη ζυγαριά, τουλάχιστον είμαστε σε πιο βιώσιμη κατεύθυνση ... γιατά που συμφωνήσαμε δεν επηρεάζουν μόνο έξι μήνες ... η ισορροπία μεταξύ χρόνου και περιεχομένου είναι κρίσιμη για να καταλάβουμε τι κερδίζουμε», διευκρίνισε.

Το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, καθώς στην καθ' εαυτώ διαπραγμάτευση «η δεύτερη αξιολόγηση είναι το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, υπάρχουν και άλλα θέματα αλλά τίποτε δημοσιονομικό, που θα συζητηθούν ως το Καλοκαίρι του 2018», συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Η δεύτερη αξιολόγηση είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα, γι αυτό είναι τόσο δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «όλοι προσπαθούσαν να χρωματίσουν το περιεχόμενό της, γι' αυτό υπήρξε και η σύγκρουαη».

Πλέον, κατά τον κ. Ζαχαριάδη, «αυτά τα αφήσαμε πίσω και, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών, της πολύ καλής τουριστικής χρονιάς και άλλων παραγόντων, το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο φέτος θα έχουμε μία δυναμική επιστροφή στην ανάκαμψη, θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται η ανεργία με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ μία σειρά από φιλόδοξες επενδύσεις, η απόδοση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και άλλων εργαλείων θα βοηθήσουν να ξεμπλοκάρει η οικονομία και να "ξεκοκκινίσουν" οι δείκτες της οικονομικής καθημερινότητας των πολιτών».

Για το χρέος, «τώρα η μπάλα είναι στους δανειστές, Σόιμπλε, Τόμσεν, Λαγκάρντ πρέπει να βρουν λύση για το χρέος, με τεχνικά μέτρα και εργαλεία για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση, να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια των ομολόγων και σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουμε τις πρώτες μικρές εξόδους δανεισμού στις αγορές», συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Είναι ένας δύσκολος διάδρομος, μπορεί να προσπαθήσουν κάποιοι να μας χτυπήσουν, αλλά νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι σαφώς καλύτερα», όπως προέβλεψε.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)