to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:32 | 08.05.2019

πηγή: insider

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Επιτέλους μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι προεκλογικό κόλπο ή προεκλογικές παροχές, όπως κατηγορεί η ΝΔ, ξεκαθάρισε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Ζαχαριάδης.


Μιλώντας στο insider.gr τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, ούτε μιλά για success story αλλά μπορεί να είναι χαρούμενη και να κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια, καθώς παρουσιάζει το δικό της σχέδιο. Παράλληλα, τονίζει πως η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει τη στήριξη προς τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ενώ εκτιμά πως η κριτική που ασκείται από εκείνες τις δυνάμεις που ρήμαξαν τον τόπο είναι τουλάχιστον αστεία.

Μετά και την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, παρουσιάστηκε ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης των ασθενών κοινωνικών ομάδων, αλλά και αλλαγών που έχουν κάνουν με την ευρύτερη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Έίναι προεκλογική παροχολoγία όπως σας κατηγορεί η ΝΔ;

Είναι πλέον σαφές, η χώρα έχει εξέλθει αναντίστρεπτα από τα μνημόνια, όσοι μιλούσαν για τέταρτο μνημόνιο έχουν εκτεθεί πολιτικά. Δεν πανηγυρίζουμε, δεν μιλάμε για success story αλλά ναι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι, επιτέλους μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους παρουσιάσουμε το δικό μας σχέδιο τεκμηριωμένο και κοστολογημένο για την επόμενη μέρα.  Όχι δεν είναι προεκλογικό κόλπο, δεν είναι προεκλογικές παροχές. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργούν όπως λειτουργούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, δεν φορτώνει χρέη και ελλείμματα το ταμείο αδιαφορώντας για την επομένη μέρα.  Όπως κάναμε τον Δεκέμβρη του 2016, όπως το επαναλάβαμε το 2017 και το 2018, έτσι και τώρα τον Απρίλη του 2019 που βγήκαν τα στοιχεία της επομένης μέρας σε συνεννόηση με τους θεσμούς, με νοικοκυρεμένα τα δημόσια οικονομικά προχωράμε στην επόμενη μέρα.

Μην ξεχνάμε. Στα θετικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί και εφαρμόζονται μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει τη στήριξη προς τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, στην ελάφρυνση της µεσαίας τάξης, των πιο αδύναµων και των συνταξιούχων, με ένα δεύτερο κύκλο θετικών και προωθητικών μέτρων με συνισταμένη την αναπτυξη. Αυτά τα μέτρα αφορούν στις 120 δόσεις, στη σταθερή και σταδιακή μείωση φόρων και ΕΝΦΙΑ, σε παρεμβάσεις συνολικά που θα βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής των πολλών.

Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νέος Νόμος Κατσέλη ενώ στη Βουλή βρίσκεται πλέον και το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις. Θεωρείτε ότι πετύχατε τους στόχους σας ώστε να προστατευθούν ουσιαστικά οι δανειολήπτες;

Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Όχι μόνο σήμερα, αλλά από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι θετικά, και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.


Πολλοί είναι εκείνοι που σχολιάζουν ότι όλα τα παραπάνω έγιναν σε βάρος της ανάπτυξης που παραμένει χαμηλή. Τι απαντάτε και ποιο είναι το αναπτυξιακό σας πλάνο;Το βέβαιο είναι ότι με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αυτά δεν θα συνέβαιναν ποτέ. Έπρεπε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, για να μπορέσει επιτέλους να ορθοποδήσει η κοινωνία και η χώρα, να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να έχουμε συνολική ανάκαμψη. Χτίζουμε με μεγάλη προσπάθεια μια νέα καθημερινότητα για τους πολίτες, με όραμα και πλάνο, μακριά από τα συντρίμμια που μας άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Μαγικό ραβδάκι δεν έχουμε, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. Το βλέπουμε και στους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες, αλλά κυρίως στην καθημερινότητα της πλειοψηφίας των πολιτών. Δεν περάσαμε από την κόλαση στον παράδεισο, δεν μιλάμε για success story, αλλά φέρνουμε σταθερά αποτελέσματα με έντονα κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Η κριτική που ασκείται από εκείνες τις δυνάμεις που ρήμαξαν τον τόπο είναι τουλάχιστον αστεία. Μιλάνε για ανάπτυξη εκείνοι που άφησαν χαώδη ελλείμματα και βαθιά ύφεση, που αντί να κάνουν έστω την αυτοκριτική τους, προτείνουν σκληρά μέτρα λιτότητας και απορρύθμισης της εργασίας. Τουλάχιστον τραγελαφική η ρητορική τους, επικίνδυνη για τον τόπο και την κοινωνία.

Δεδομένης και του νεαρού της ηλικίας σας, τι θα προτείνατε ή τι θα σχεδιάζατε ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα η λεγόμενη γενιά του Brain Drain;

Συγκεκριμένα κίνητρα, αύξηση δημόσιων επενδύσεων, καταπολέμηση γραφειοκρατίας, ένα πιο φιλικό περιβάλλον για καινοτομία και ανάπτυξη. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική, οι πετυχημένες πρακτικές που υπάρχουν διεθνώς, πρέπει να εφαρμοστούν, μπορουν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.

Και αντίστοιχα, τι μπορεί να γίνει ώστε να ανασχεθεί η «αιμορραγία» ταλαντούχων Ελλήνων προς το εξωτερικό;

Μιας και μιλάμε για το brain drain, καλό είναι να μην αγνοούμε και όλους εκείνους και όλες εκείνες που μάχονται καθημερινά από εδώ, που δεν έχουν φύγει στο εξωτερικό, που έχουν προσόντα, που αναγκάζονται να κάνουν άλλες δουλειές από αντικείμενό τους, πολλές φορές με χαμηλούς μισθούς. Αυτούς που έμειναν πίσω οφείλουμε να ενισχύσουμε, να θωρακίσουμε τα εργασιακά τους δικαιώματα, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για να μπορέσουν να σπρώξουν με το ταλέντο, τις ικανότητες, το κέφι τους και τη δημιουργικότητά τους την οικονομία μπροστά. Στη νέα γενιά στηριζόμαστε, αλλά για να μπορέσει να τα καταφέρει, πρέπει να τη στηρίξουμε κι εμείς με τη σειρά μας.

Συγκαταλέγεστε στη νέα και δυναμική γενιά του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς βλέπετε το κόμμα τα επόμενα χρόνια;

Έχουμε αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία, διαμορφώνοντας την προοδευτική συμμαχία. Και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να θέσει μια μακρόπνοη δυναμική και εντός του κόμματος, αλλά κυρίως στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης, αριστερής και προοδευτικής παράταξης και οφείλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση του «ανοίγματος» και της πλατιάς εκπροσώπησης. 

Ποιος είναι ο πήχης που βάζετε για τις Ευρωεκλογές; Θεωρείτε ότι αποτελούν πρόκριμα για τις Εθνικές;

Στόχος μας είναι η νίκη. Σαφώς και η σύνδεση με τις εθνικές εκλογές είναι αναπόφευκτη, και λόγω χρονικής εγγύτητας, αλλά κυρίως λόγω των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Οι εθνικές προκλήσεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις προκλήσεις που έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την καταπολέμηση και την ήττα της ακροδεξιάς και της συμμαχίας της με τη δεξιά, μέχρι το αναπτυξιακό μοντέλο και την κοινωνική ατζέντα που προωθούμε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)