to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 07.01.2020

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Εμπράγματη στήριξη ΗΠΑ-Ευρώπης ή επαναπροσδιορισμός σχέσεων

«Δεν θα κάνουμε μικροκομματική αντιπολίτευση στα ελληνοτουρκικά, όπως έκανε η ΝΔ»


Στην αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά προστίθεται, την ώρα που αν και στις ΗΠΑ δεν θα κάνει καν κοινές δηλώσεις με τον Τραμπ, η κατάθεση νομοσχεδίου για την αξιοποίηση των βάσεων χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η στάση των ΗΠΑ για τον EastMed, την τουρκική επιθετικότητα και τις σχέσεις με την Λιβύη, τόνισε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Με το ξεκίνημα του 2020 είναι πολλές και σημαντικές οι αρνητικές ειδήσεις, σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης, από την περιβαλλοντική κρίση και όσα γίνονται στην Αυστραλία ως τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή με την εκτέλεση του Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ επί ιρακινού εδάφους.

Είναι έκρυθμη η κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, όπως υπογράμμισε, «βρισκόμαστε σε πρωτοφανή ένταση και οξύτητα, γι` αυτό πρέπει όσοι είμαστε υπέρ της ειρήνης να μην μείνουμε στις διακηρύξεις και στα λόγια, αλλά να κινητοποιηθούμε με πράξεις από το βήμα στο οποίο βρίσκεται ο καθένας».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, υπό το φως της είδησης ότι δεν προβλέπονται κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι «οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση και να έχει κανείς, είναι αρνητικότατη εξέλιξη για την χώρα», θυμίζοντας ότι και η προηγούμενη επίσκεψή του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ «δεν είχε πάει βάσει σχεδιασμού», λόγω και των εξελίξεων στην αντιπαράθεση του Τραμπ με την Δικαιοσύνη. Ωστόσο, από τα πράγματα «η θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο υποβαθμίζεται», την ώρα που εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα που «με ένα ιδιότυπο ανατολίτικο παζάρι κατορθώνει να γίνεται συνομιλητής».

«Θα πρέπει να απαιτήσουμε από τους συμμάχους μας σε Αμερική και Ευρώπη, ως καλοί εταίροι, να υπάρχει εμπράγματη στήριξη, προς την Ελλάδα, την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια στην περιοχή. Αν αυτό δεν ισχύει, θα πρέπει κι εμείς να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της ειρήνης, της σταθερότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην περιοχή».

«Δεν θα κάνουμε μικροκομματική αντιπολίτευση στα ελληνοτουρκικά, όπως έκανε η ΝΔ ... έχουν γίνει δύο σημαντικές επισημάνσεις ... πρώτον, χρειαζόταν και χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία κυρώσεων της ΕΕ που έχει αποφασιστεί από το Καλοκαίρι του 2019 ... δεύτερον, κατατίθεται νομοσχέδιο για αξιοποίηση βάσεων στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Δεν έπρεπε πρώτα η Ελλάδα να εξασφαλίσει συγκεκριμένη στάση και τοποθέτηση των ΗΠΑ και για τον East Med και για την τουρκική επιθετικότητα και για να ξεκαθαρίσει το θέμα των τουρκολιβυκών σχέσεων πριν καταθέσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια να μην αξιοποιεί στο έπακρο σημαντικά διαπραγματευτικά και διπλωματικά όπλα και εργαλεία εξωτερικής πολιτικής, την στιγμή που δοκιμάζεται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)