to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 30.05.2019

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: «Εμείς δεν έχουμε βαρίδια από το παρελθόν, θα παλέψουμε για τις ιδέες μας»

Συνέντευξη του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Finance & Markets Voice και στον Βασίλη Αγγελόπουλο


Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο χαρακτηρίζει τον στόχο της ανατροπής του «-9%», ο Κώστας Ζαχαριάδης. «Εμείς, το μήνυμα το πήραμε. Τώρα οι πολίτες θα κληθούν να διαλέξουν σχέδιο διακυβέρνησης και πρωθυπουργό», τονίζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «F&M Voice».

Ο κ. Ζαχαριάδης παραδέχεται ότι όσα πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση δεν αποτυπώθηκαν στην καθημερινότητα των πολιτών. Αλλά, οι πολίτες τελικά θα διαλέξουν εάν θέλουν επιστροφή στη λιτότητα ή περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους, διλήμματα απολύτως διακριτά.

Ο κ. Ζαχαριάδης κάνει λόγο για «τεχνητό κλίμα διαίρεσης και Βαβυλωνίας» στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι στο κόμμα είναι όλοι ενωμένοι για να διορθωθούν τα λάθη. Όμως, παραδέχεται ότι κατά την προηγούμενη περίοδο ατόνησε η επικοινωνία με τους πολίτες «στις γειτονιές, στα χωριά, μέσα στην καθημερινότητα».
Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής σημειώνει με νόημα ότι αδικήθηκαν από την κυβέρνηση τα μεσαία κοινωνικά και εισοδηματικά στρώματα. Απορρίπτει, όμως, ρεβανσιστικές και αλαζονικές τοποθετήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της Ν.Δ. «Είδατε πώς τοποθετήθηκε, μέχρι χτες στέλεχος της Ν.Δ., για την Κωνσταντίνα Κούνεβα, μία αγωνίστρια της ζωής», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζαχαριάδης παραδέχεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όσο χαρισματικός κι αν είναι δεν μπορεί από μόνος του να νικήσει. «Χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά δραστήριο κόμμα», επισημαίνει με νόημα.

Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος να ριχτεί στη μάχη των εκλογών, όπου αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, πως είναι χρήσιμος.

Μετά το «-9%» της περασμένης Κυριακής, πώς θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει; Προλαβαίνει μέσα σε 40 ημέρες, να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή και να διατηρήσει την εξουσία;

Είναι δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος στόχος. Είναι άλλη κάλπη. Η κάλπη της Κυριακής ήταν κάλπη μηνύματος. Η κάλπη στις 7 Ιουλίου είναι κάλπη προοπτικής.
Εμείς, το μήνυμα το πήραμε. Τώρα είναι η ώρα οι πολίτες, όχι να διαλέξουν αν θα στείλουν ένα μήνυμα προειδοποίησης ή απόστασης ή αποδοκιμασίας σε εμάς, αλλά να διαλέξουν σχέδιο διακυβέρνησης και πρωθυπουργό.
Θα δώσουμε μάχη για τις ιδέες, τις προτάσεις, τις αξίες, τις διαδρομές μας. Στόχος μας είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για το πρόγραμμά μας και τη σύγκρισή του με τις κοινωνικά ανάλγητες θέσεις της Ν.Δ.
Το μήνυμα ελήφθη στην κάλπη. Αλλά, και το δίλημμα είναι καθαρό, με αυτούς που έχουν την κύρια, αν όχι την αποκλειστική, ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας και τη διαχείριση της χρεοκοπίας με τον ισοπεδωτικό τρόπο που ζήσαμε την περίοδο 2012-2015 ή με εμάς που, παρά τα λάθη μας και τις αστοχίες μας, σταθεροποιήσαμε τη χώρα, τη βγάλαμε από τα μνημόνια και κάνουμε τα πρώτα σταθερά μεταμνημονιακά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση.

Ποιο πρέπει να είναι το στρατηγικό σχέδιο της παράταξης, ώστε να πείσει τους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το έργο μας και το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία αποτελούν οδηγό για τις εθνικές εκλογές. Οι πολίτες θα κληθούν να αξιολογήσουν εάν θέλουν επιστροφή στη λιτότητα, εκ νέου μείωση των συντάξεων (δείτε δήλωση Στουρνάρα), διάλυση του Ασφαλιστικού, γκρέμισμα όσων με κόπο πετύχαμε αυτά τα χρόνια, ή αντίθετα εάν θέλουν να ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος, τις δημόσιες υποδομές, να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας, τη μείωση της ανεργίας, τη βελτίωση της ποιότητας της απασχόλησης, τη ρύθμιση και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων.
Κατανοούμε ότι όσα πετύχαμε δεν αποτυπώθηκαν έντονα στην καθημερινότητα των πολλών. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, αλλά δεν είμαστε εδώ ούτε για να φυγομαχούμε ούτε για να κρυβόμαστε. Κάναμε λάθη. Θα προσπαθήσουμε περισσότερο και θα τραβήξουμε κουπί για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Οι πολίτες μίλησαν, μας έδωσαν σήμα στην κάλπη για να βελτιώσουμε κάποια πράγματα.

Για να έρθει η βαριά ήττα της περασμένης Κυριακής, έχουν υπάρξει λάθη. Προφανώς η συνολική αποτίμηση θα πάρει χρόνο. Ποια είναι τα πιο κραυγαλέα που έχετε εντοπίσει ήδη και θα επιδιώξετε να μην επαναληφθούν;

Είναι σύνθετο το ζήτημα της ερμηνείας, αλλά προφανώς αποτυπώνεται μία κόπωση μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων. Οι τελευταίοι εννέα μήνες, που είναι έξω από τα μνημόνια, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών στον βαθμό που θα θέλαμε.
Προφανώς, υπάρχουν και πολλά άλλα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, ζητήματα που έπαιξαν τον ρόλο τους και καθόρισαν το αποτέλεσμα, αλλά χρειάζεται διεξοδική ανάλυση και προσοχή στην ανάγνωση του αποτελέσματος. Όχι βιασύνες, όχι επιπολαιότητες, όχι εύκολες απαντήσεις.
Εκτιμώ ότι ατόνησε η επικοινωνία μας με τον κόσμο, στις γειτονιές, στα χωριά, μέσα στην καθημερινότητα. Εκτιμώ ότι δεν προβάλαμε, όπως θα έπρεπε, τα όσα θετικά καταφέραμε αυτά τα χρόνια και πως έπρεπε να ήμασταν πιο αποτελεσματικοί σε μία σειρά από θέματα και παθογένειες που κληρονομήσαμε.
O απολογισμός χρειάζεται σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Όσο καλύτερα αντιληφθούμε τον πυρήνα των λαθών μας, όσο πιο γενναία  ομολογήσουμε τις αστοχίες μας τόσο πιο γρήγορη και αποτελεσματική θα είναι η ανάκαμψη μας.
Η προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού κλίματος εσωτερικής διαίρεσης και Βαβυλωνίας πέφτει στο κενό. Είμαστε απολύτως ενωμένοι πολιτικά και συναισθηματικά. Συζητάμε το μήνυμα της Κυριακής, διορθώνουμε λάθη και σηκώνουμε όλοι μαζί, ξανά, ψηλά, την παράταξή μας.

Πώς κρίνετε τις δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ., με συμπληρωμένες τρεις ημέρες από τη νίκη τους; Διαπιστώνετε ότι υπάρχουν τοποθετήσεις, οι οποίες δείχνουν ρεβανσισμό και αλαζονεία, χωρίς ακόμη η παράταξη να έχει καταλάβει την εξουσία;

Μα, δεν είδατε πως τοποθετήθηκε το μέχρι χτες στέλεχος της Ν.Δ. για την Κωνσταντίνα Κούνεβα; Να θυμίσω εδώ ποια ακριβώς είναι η κυρία Κούνεβα. Την Κωνσταντίνα την περιέλουσαν με βιτριόλι, την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια όρασης και βλάβες στα εσωτερικά της όργανα. Η επίθεση έγινε για τη συνδικαλιστική της δράση, το 2008. Αυτή είναι η Κωνσταντίνα Κούνεβα, μία ηρωίδα της καθημερινότητας, μία αγωνίστρια της ζωής.
Σαφώς και υπάρχουν τέτοιες τοποθετήσεις, που μόνο καλό δεν κάνουν. Και στην κοινωνία και στην πολιτική αντιπαράθεση συνολικά.
Μακριά από κραυγές, εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να έχουμε νηφάλιο και πειστικό λόγο, να μιλήσουμε για όσα καταφέραμε, για τα πραγματικά προβλήματα, με γόνιμη αντιπαράθεση θέσεων και προγραμμάτων. Όχι με μίσος, ρεβανσισμό, χυδαιότητες και ακρότητες.
Εμείς δεν έχουμε βαρίδια από το παρελθόν. Δεν χρεοκοπήσαμε τη χώρα, δεν αφήσαμε άδεια ταμεία, δεν αφήσαμε ανεξέλεγκτη τη διαφθορά. Αντίθετα, κάναμε βήματα για να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, βελτιώσαμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Στηρίξαμε με συνέπεια τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και, πλέον, είμαστε σε θέση να στηρίξουμε με μεγαλύτερη έμφαση και περιθώρια τα μεσαία κοινωνικά και εισοδηματικά στρώματα, που γνωρίζουμε καλά ότι τα αδικήσαμε και τα πιέσαμε υπερβολικά. Αυτό είναι μέρος της αυτοκριτικής μας μέσα στις αναγκαστικές συνθήκες που κυβερνήσαμε αυτά τα χρόνια.

Σε προσωπικό επίπεδο, έχετε επιλέξει να συμμετάσχετε στις επόμενες εθνικές εκλογές; Από ποια περιφέρεια θα ζητήσετε την ψήφο των πολιτών;

Αυτό θα είναι απόφαση των συλλογικών μας οργάνων. Θα ριχτώ στη μάχη των εκλογών από όπου είμαι χρήσιμος και γνωρίζω ότι αυτή η μάχη είναι εξαιρετικά κρίσιμη για όλους μας.
Έχω μεγαλώσει στα Μελίσσια και ζω στο Μαρούσι. Γνωρίζω καλά την περιοχή μου, καθώς δεν έχω λείψει από εδώ από τα 34 μου χρόνια, παρά μόνο για δύο χρόνια, ένα για να κάνω το στρατιωτικό μου στη Σάμο το 2008 κι άλλο ένα για το μεταπτυχιακό μου στο Μάντσεστερ το 2009.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία»

Έχει διαρρεύσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε έλλειψη εκλογικών αντιπροσώπων την περασμένη Κυριακή. Πιστεύετε ότι το κόμμα είναι ένας «κοιμισμένος γίγαντας» που πρέπει να ξυπνήσει και να μπει μπροστά στη μάχη των εθνικών εκλογών;

Ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ όντως είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τις επόμενες εκλογές. Η δυνατότητά μας, δηλαδή, να πείσουμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν στο παρελθόν και οι οποίοι, την Κυριακή, μας έστειλαν ένα μήνυμα, ότι εμείς συνεχίζουμε, όχι γιατί τα κάναμε όλα καλά, αλλά γιατί μέσα από το δικό μας σχέδιο η κοινωνία συνολικά μπορεί να πάει καλύτερα.
Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ είναι μία άλλη υπόθεση. Πιστεύω ότι ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη στοιχηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ισχύει σήμερα, μετά τα αποτελέσματα, ισχύει από το 2012 και μετά. Το άνοιγμά μας στην κοινωνία πρέπει να οργανωθεί καλύτερα κι αυτό είναι ένας πολύ μεγάλος και κρίσιμος στόχος για όλους μας.
Όσο δεν τον πετυχαίνουμε, δεν θα μπορούμε να έχουμε τη μεγίστη κοινωνική σύνδεση και επικοινωνία των πολιτικών μας. Όσο δεν το πετυχαίνουμε θα πρέπει να αυξάνουμε το βηματισμό μας. Δεν χωρούν δικαιολογίες εδώ.

«Ο Τσίπρας αποδεικνύει καθημερινά τις ηγετικές του αρετές»

Σε επίπεδο ηγετών, εκτιμάτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πολέμησε μόνος του στις ευρωεκλογές; Τα πρωτοκλασάτα στελέχη θα «στοιχηθούν» δίπλα στον αρχηγό του κόμματος και πρωθυπουργό της χώρας;

Εκτιμώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας χαρισματικός, ικανότατος πολιτικός, ο οποίος αποδεικνύει καθημερινά τις πολιτικές και ηγετικές του αρετές. Ένας μεγάλος ηγέτης διεθνούς βεληνεκούς για την προοδευτική παράταξη.
Είναι αλήθεια, όμως, ότι ένας ηγέτης που, όντως κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, δεν μπορεί από μόνος του να νικήσει. Χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά δραστήριο κόμμα, χρειαζόμαστε πιο μαζική κινητοποίηση των οργανωμένων μας δυνάμεων. Χρειάζεται όλοι να εξαντλήσουμε τις βιολογικές μας δυνάμεις την ερχόμενη περίοδο. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.


Δημοσιεύεται στην εφημερίδα F&M Voice την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)