to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 27.03.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Είμαστε εδώ για να κυβερνηθεί η χώρα με ευθύνη και όχι με δικαιολογίες

«Παίζουν με τους θεσμούς ανερυθρίαστα. Νομίζουν ότι μπορούν με την πλειοψηφία που διαθέτουν να καταπατούν βασικούς κανόνες της Δημοκρατίας», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Κ. Ζαχαριάδης, τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη βουλευτή Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών - Τομέαρχη Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην Αυγή στον δημοσιογράφο Σπύρο Ραπανάκη

Αν και η κυβέρνηση διαψεύδει, στην περίπτωση του εκλογικού νόμου φαίνεται πως ισχύει το ρητό για τη φωτιά και τον καπνό. Εξάλλου, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος φιλοξένησε τις τελευταίες ημέρες αναλυτικότατες διαρροές. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Θα γίνει η Ν.Δ. η πρώτη κυβέρνηση που θα αλλάξει δικό της εκλογικό νόμο χωρίς να τον εφαρμόσει; Πώς σχολιάζετε τα σενάρια περαιτέρω ενίσχυσης του μπόνους για το πρώτο κόμμα;  Έχει "καεί" η απλή αναλογική;

Παίζουν με τους θεσμούς ανερυθρίαστα. Νομίζουν ότι μπορούν με την πλειοψηφία που διαθέτουν να καταπατούν βασικούς κανόνες της Δημοκρατίας. Ξέρω σίγουρα ότι τις διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο τις έδινε το Μέγαρο Μαξίμου. Και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών απέκλεισαν ένα τέτοιο σενάριο στη συζήτηση στη Βουλή...  Άρα, προς τι οι διαρροές; Να μην ξεχνάμε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε αυτός που επέβαλε τον κανόνα να ισχύει το εκλογικό σύστημα από τις μεθεπόμενες εκλογές, ώστε η κάθε κυβέρνηση να μην αλλάζει κατά το δοκούν -και προς ίδιον όφελος- τον εκλογικό νόμο και παρατηρούνται φαινόμενα παρακμής και πολιτικής ανωμαλίας στη χώρα!

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μοναδική κυβέρνηση στην ιστορία της Μεταπολίτευσης που δίνει διαρροές ώστε να αλλάζει τον εκλογικό νόμο, αναθεωρώντας δικό της νόμο χωρίς πρώτα να εφαρμοστεί.  Ό,τι και να κάνουν, δεν πρόκειται να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος τους.  Όποιο νόμο και να φέρουν, ο δεύτερος δεν γίνεται πρώτος, είναι δεύτεροι και το ξέρουν, και τους έχει πιάσει πανικός.

Με αυτή την ευκαιρία, θέλω να πω καθαρά σε όλους ότι δεν θα γίνουν δεύτερες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτος και θα σχηματίσει συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν συμμαχικές κυβερνήσεις.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει μέτρα για την ακρίβεια. Υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο; Δεν ανησυχείτε μήπως οι δαπάνες σήμερα φέρουν νέους φόρους ή δανεισμό αύριο, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση αυτή, ανεξάρτητα από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ικανοποίησε μετεκλογικά μόνο τους προνομιούχους φίλους της. Δείτε τι κάνουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα. Ο μισθός για τους περισσότερους συμπολίτες μας εξαντλείται πριν από τις 20 κάθε μήνα. Πάμε σε μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Γνωρίζουμε τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, εμείς βγάλαμε τη χώρα από το τέλμα, εμείς ρυθμίσαμε το χρέος, εμείς φτιάξαμε ισχυρό απόθεμα για να έχει η χώρα σε καιρούς κρίσης. Εμείς δεν λέμε, όπως μας κατηγορεί η Ν.Δ., «λεφτά υπάρχουν», εμείς λέμε ότι «επιλογές υπάρχουν», χρειαζόμαστε αναδιάταξη πλήρη των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων.

Μείωσαν τους φόρους στα μερίσματα και τον ΕΝΦΙΑ σε περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ και 1.000.000 ευρώ αντικειμενική αξία και δεν μειώνουν τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ιδιωτικοποίησαν την επικουρική ασφάλιση με ετήσιο κόστος 1% του ΑΕΠ και δεν μειώνουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα που είναι ισόποσο και για ένα χρόνο. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι «σπατάλες», όπως μας κατηγορούν, αλλά όρος επιβίωσης για την πλειονότητα της κοινωνίας. Δεν αντιδράμε για τα ποσά που θα ξοδευτούν, αλλά και για τον τρόπο που ξοδεύονται. Για το ποιος τελικά βγάζει υπερ-κέρδη και ποιος δεν βγάζει τον μήνα.

Πώς σχολιάζετε την αποκάλυψη της ΑΥΓΗΣ για τον Γιώργο Πατούλη και τις απαντήσεις που έχει δώσει; Θεωρείτε ότι πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του περιφερειάρχη;

Είναι πάρα πολύ σοβαρό φαινόμενο όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά για τη λειτουργία του συστήματος εκπαίδευσης και αριστείας συνολικά. Αισθάνομαι ντροπή για τη λειτουργία ενός τμήματος του πολιτικού μας συστήματος. Μου κάνει εντύπωση πώς αντιδρά η Ν.Δ. Κάνουν πως δεν ξέρουν τον γαλάζιο περιφερειάρχη. Ξεχάστηκαν οι πανηγυρισμοί το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών που «όλη η Ελλάδα ήταν μπλε»... Δεν είναι στις αρμοδιότητές του, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν έκανε σχόλιο ο υπουργός Εσωτερικών όταν επανειλημμένως ρωτήθηκε στη βουλή.

Αυτή είναι η γαλάζια αριστεία. Τι παράδειγμα δίνουν στην κοινωνία; Τι παράδειγμα δίνουν στη νέα γενιά; Αυτές είναι οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη, αυτοί μας διοικούν. Η παράταξη της Ν.Δ. εκτίθεται καθημερινά ως αυτό που πραγματικά είναι: ένας συρφετός μετριότητας και εξαπάτησης. Αν έχει στοιχειώδη ευθιξία ο κ. Πατούλης, γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει.

Λίγο πριν από το συνέδριο ο κομματικός χάρτης αναδιατάσσεται και ο διάλογος ανοίγει. Ποια είναι τα επίδικα του συνεδρίου; Τι κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριό του;

Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, που τα επίδικα του συνεδρίου συνδέονται άμεσα με την ανάγκη αναδιοργάνωσης της Προοδευτικής Παράταξης και της πορείας της χώρας συνολικά. Η πανδημία, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, ο εξελισσόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζουν όλα τα μέχρι πρότινος δεδομένα.

Το συνέδριο πρέπει να εκπέμψει ένα ενιαίο και συνεκτικό μήνυμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί, θέλει, ξέρει να κυβερνήσει την χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει σχέδιο και απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Το συνέδριο είναι μια ευκαιρία για οργανωτική τομή. Να ενισχύσουμε τον ρόλο των μελών του κόμματος, πώς θα κάνουμε πιο ισχυρούς τους δεσμούς του κόμματος με την κοινωνία, πώς θα κάνουμε πιο ισχυρή την εσωκομματική δημοκρατία και τη συλλογικότητα. Πώς θα οργανώσουμε ιδεολογικά και πολιτικά την κυβερνητική προοδευτική πρόταση απέναντι σε αυτή τη νεοσυντηρητική, οπισθοδρομική κυβέρνηση.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)