to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 09.04.2016

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: «Το DNA της Αριστεράς είναι ο αγώνας για την κοινωνία»

Συνέντευξη του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, στην εφημερίδα Αξία και τον Γιάννη Βασιλακόπουλο


Κύριε Ζαχαριάδη, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εδώ και 15 μήνες δύσκολους «κάβους» στην πορεία της. Πόσο εύκολο είναι για την κοινοβουλευτική ομάδα  του ΣΥΡΙΖΑ να αφομοιώσει αποφάσεις που πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση ακόμα και μ’ αυτό το DNA της Αριστεράς;

Καταρχήν, πρέπει να συμφωνήσουμε τι σημαίνει DNA της Αριστεράς. Αν εννοείτε ότι Αριστερά είναι να κάνει ωραίες αναλύσεις από την θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης και όσο υπάρχει καπιταλισμός, πόλεμος, αδικία να μην αναλαμβάνει κυβερνητική εξουσία, ακόμα και όταν ο λαός την τραβάει από το μανίκι, θα με βρείτε αντίθετο. Για μένα Αριστερά είναι να δίνεις τη μάχη, από όποια θέση αποφασίσουν οι πολίτες σε εκλογές, για την προστασία των πιο αδύναμων  και εξοντωμένων στρωμάτων, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης, για την αναθεμελίωση της δημοκρατίας και των θεσμών, για μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης και για την διάνοιξη δρόμων βιώσιμης ανάπτυξης με μεγάλο κοινωνικό μέρισμα, τότε, σας λέω ότι, αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη επιτυχία. Για μένα αυτό είναι το DNA μιας σύγχρονης, Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Πολιτικά παρατηρείται μια συνολική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, των κομμάτων, των προσώπων. Σ΄ αυτήν τη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται, προσαρμόζεται, τι από όλα;

Όλοι έχουμε υποχρέωση να αλλάξουμε για να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την εποχή, τις ανάγκες και τις εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο έχει μια διπλή υποχρέωση. Πρώτον, να υποστηρίξει την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση του για να βγει η χώρα από την οικονομική στασιμότητα στην ανάπτυξη, μεταφέροντας τη φωνή της κοινωνίας και των πολιτών. Δεύτερον, να οργανώσει το 2ο Συνέδριο του κόμματος και να κάνει ένα μεγάλο πολιτικό προσκλητήριο σε όλους τους προοδευτικούς, δημοκράτες, αριστερούς πολίτες, να απευθυνθεί σε προσωπικότητες, πολιτικές κινήσεις, ομίλους πολιτικού προβληματισμού, πολιτικές συλλογικότητες κάθε είδους, που βλέπουν για τον εαυτό τους θετική την συμμετοχή σε ένα μεγάλο πολιτικό εγχείρημα. Ένα εγχείρημα  που θέλει να αλλάξει την Ελλάδα βγάζοντάς την από την κρίση και εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τομών προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

Βλέπετε άμεσα πολιτικές εξελίξεις; Διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, εκλογές; Πώς θα βλέπατε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι και πως κρίνετε τον αρχηγό της ΝΔ που ζητεί προσφυγή στις κάλπες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να καλέσει και να αγκαλιάσει όλες και όλους όσους οριοθετούνται από την νεοφιλελεύθερη νεοσυντηρητική δεξιά των Μητσοτάκη – Γεωργιάδη και δεν τους αφορά μια άνευρη σοσιαλφιλελεύθερη προσέγγιση ως παρακολούθημα της ευρωπαϊκής δεξιάς. Το προσκλητήριο πρέπει να είναι ανοικτό χωρίς πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης και πρώην κομματικής τοποθέτησης, με έναν βασικό όρο, ότι θα προστατεύσουμε τη συλλογικότητα μας από τυχοδιώκτες και από προσωπικές στρατηγικές.

Ποια είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα για την χώρα το επόμενο διάστημα; Nα ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να ξεκινήσουμε την συζήτηση για το χρέος ή να κατεβάσουμε τα μολύβια και να κάνουμε εκλογές; Αλήθεια εάν κάνουμε εκλογές (υποθετικό σενάριο) και τις κερδίσει η ΝΔ (υποθετικό και αυτό) πώς και πότε σκέφτεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση; Πώς είναι δυνατόν πρώτα να ζητάς εκλογές και μετά να μιλάς για το πρόγραμμα σου;

Αλήθεια οι παραγωγικοί φορείς ΓΕΣΕΒΕ, ΕΒΕΑ, ΣΕΒ. ΣΕΤΕ, ΣΒΒΕ πως βλέπουν την πρόταση Μητσοτάκη; Γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως; Εκλεκτικές συγγένειες ή αδυναμία;

Δεν είναι όμως μόνο η οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές την ημέρα που η βουλή συζήτησε για την διαφθορά και την διαπλοκή. Κάποιοι δεν βολεύονται όπως έχουν συνηθίσει στο παρελθόν με την σημερινή κυβέρνηση. Ο εκνευρισμός, η ενόχληση και η επιθετικότητά τους βγάζει μάτι. Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να τους ξεβολεύουμε.

Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι πρέπει οι ίδιοι να πάρουν τις αποφάσεις τους και να λύσουν  το πρόβλημα του πολιτικού τους προσανατολισμού. Αυτό που είναι αυτονόητο για τους σοσιαλδημοκράτες στην Ε.Ε. είναι αδιανόητο για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στην Ελλάδα, από τον τρόπο που τοποθετούνται στα δημόσια πράγματα. Εμείς πάντως, διατηρούμε καλές σχέσεις με τον κ. Πιτέλλα, τον κ. Ολάντ και τους άλλους σοσιαλδημοκράτες. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, κατά τη γνώμη μου, άλλαξαν και τις βασικές πολιτικές διαιρέσεις. Σήμερα ξαναέγινε επίκαιρη η διαίρεση Αριστεράς- Δεξιάς.

Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, εκτιμάτε, ότι πρόσθεσε πόντους στην εικόνα της χώρας ή έχει αφήσει και αρκετές πληγές;

Είναι τεράστιο ζήτημα, πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό. Με προεκτάσεις κοινωνικές, οικονομικές, διπλωματικές κλπ. Δίνουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις καθημερινά, υπερασπιζόμαστε αρχές και αξίες που άλλοι στην Ευρώπη τις ποδοπατούν δίνοντας χώρο σε σκοτεινά στοιχεία να αναπηδούν από τις πιο φαιές σελίδες της ιστορίας. Προέχει η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, παρά τις αδυναμίες και τα γραφειοκρατικά της κωλύματα και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας για μετεγκατάσταση  6.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μην υποτιμήσουμε τον κίνδυνο, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά, στο όνομα της κρίσης ασφάλειας, να επιχειρήσει ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, είναι μια διαδικασία που θα την πάτε μέχρι τέλους, ή θα αποτελέσει μια από τα ίδια με το παρελθόν; Kαι πως θεσμικά θα διασφαλισθεί τα όποια αποτελέσματά της να μείνουν «προίκα» στην χώρα;

Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ΄΄κανονική΄΄ ευρωπαϊκή χώρα και όχι χώρα ευκαιρίας. Θέλουμε, μπορούμε και πρέπει, να κάνουμε άλματα σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, ήδη έχουμε αρχίσει μια σειρά αλλαγών που ενοχλούν κάποιους. Η συναίνεση που υπάρχει στην κοινωνία, στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, να κάνουμε βήματα μπροστά στις παθογένειες που ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έκτισαν για δεκαετίες, είναι αντιστρόφως ανάλογη της ενόχλησης των ηγεσιών τους. Διαφθορά – διαπλοκή, ήταν κρίσιμοι παράγοντες για να φτάσει η χώρα στον γκρεμό του 2010 αλλά και ανασχετικός παράγοντας για να περάσουμε σε ανάπτυξη σήμερα, καθώς και για να χαράξουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον. Η μάχη με τη διαφθορά πρέπει να είναι συνεχής όχι μόνο για τις οικονομικές της συνέπειες αλλά και για την εμβάθυνση των θεσμών και της δημοκρατίας.

Πως βλέπετε την Ε.Ε. σήμερα;

Με προβλήματα. Εμφανίζεται ως μικρή και ανήμπορη να απαντήσει στην οικονομική κρίση του 2008.

Άβουλη και αδύναμη να απαντήσει στην προσφυγική κρίση.

Ατελής όσον αφορά στην πολιτική της ολοκλήρωση.

Ελλειμματική όσον αφορά στην δημοκρατική της εμβάθυνση μακριά από τις ιδρυτικές  της αρχές και αξίες, που σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες συμφώνησαν πριν δεκαετίες. Μου θυμίζετε τον δάσκαλο μου τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη: «Όταν πονάει το μάτι μας, πάμε στον γιατρό, δεν το βγάζουμε!», έλεγε.

Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αλλάξει για να συνεχίζει να υπάρχει, να μην συρρικνωθεί, να μην παρακμάσει, να μην διαλυθεί.

Προσωπικά δηλώνω αριστερός, ευρωπαϊστής, φανατικός υποστηρικτής της πολιτικής δημοκρατικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε. ώστε να μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον σύγχρονο πολυπολικό, αποσταθεροποιημένο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Το ΔΝΤ έπεσε έξω σε όλα

Το ΔΝΤ ήρθε από το 2010 για να προσφέρει τεχνική βοήθεια και όχι για να κάνει πολιτική. Σαν τεχνικός σύμβουλος, όπως η πραγματικότητα και οι ίδιοι ομολογούν με τους λάθος πολλαπλασιαστές, δεν τα πήγε πολύ καλά. Άλλωστε η ιστορία του δεν είναι και ιστορία πετυχημένων παρεμβάσεων παγκοσμίως.  

Το ΔΝΤ προέβλεψε για το 2010 ύφεση -4% ενώ ήταν -5%.

Για το 2011 προέβλεψε -2,6% ενώ ήταν -7,1%

Για το 2012 προέβλεψε ανάπτυξη +1,1% ενώ είχαμε ύφεση -6,1%

Για το 2013 προέβλεψε ανάπτυξη +2,1% ενώ είχαμε ύφεση -3,3%

Η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε μια δύσκολη συμφωνία που περιλαμβάνει και ρύθμιση χρέους. Αυτό είναι και το όριο μας τίποτα λιγότερο τίποτα παραπάνω.

Μια ακόμη λίστα απο τον μακρινό Παναμά

Μετά τις αποκαλύψεις, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί δεν έχουν χρήματα οι κυβερνήσεις και έχουν οι πολυεθνικές και οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της εξουσίας.

Σκάνδαλο παγκοσμίων διαστάσεων ήδη οι πολιτικές αναταραχές σε πολλές χώρες είναι τεράστιες, για παράδειγμα η Ισλανδία με εμπλοκή του πρωθυπουργού της. Η χώρα μας εκπροσωπείται επάξια στις λίστες από τον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου. Περιμένουμε η ΝΔ να πάρει θέση. Όσο για την ονοματοδοσία σε δρόμο που πρότεινε ο αντιπρόεδρος κ. Γεωργιάδης, είμαστε σε αναζήτηση και ακούμε προτάσεις για δυο δρόμους, ένας Παπασταύρου, ένας Γεωργιάδης. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)